Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ανοικτό αφήνουν πλέον αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στην περίπτωση όπου  επιδεινωθεί η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο και η κυβέρνηση υποχρεωθεί να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα.Προς το παρόν, πάντως, σχετικός σχεδιασμός δεν έχει αρχίσει, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για να διαπιστώσει την επίδραση που έχουν τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που εφαρμόζονται στη Μύκονο με την απαγόρευση νυκτερινής κυκλοφορίας και μουσικής στα κέντρα διασκέδασης. Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης εξαιτίας μιας επέκτασης της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αφού, όπως είπε, υπάρχουν ποσά περίπου 4- 4,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί. (εδώ)

 

Εφικτός δείχνει να παραμένει ο στόχος για τα έσοδα από τον Τουρισμό σε σχέση με το 2019 παρά τις εντυπώσεις που προκαλεί, σε πρώτη φάση, η υπόθεση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν στη Μύκονο. Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού πως η κατάσταση δεν είναι όπως εμφανίζεται καθώς και ότι οι ακυρώσεις δε δείχνουν να βρίσκονται σε σημεία που να προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία, εν τούτοις η αγωνία όλων όσοι εμπλέκονται με τον Τουρισμό χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη.Τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία του Τουρισμού παραμένουν αισιόδοξα. Βέβαια, η μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε ορισμένα νησιά εξ αιτίας της παραβίασης των μέτρων που είχαν εξ αρχής τεθεί σε εφαρμογή προκαλούν προβληματισμό. Και αυτό διότι αν συνεχιστεί η παραβίασή τους και απαιτηθούν παρεμβάσεις τύπου Μυκόνου.Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου έχουν έρθει φέτος 2,3 εκατ.τουρίστες, ενώ πέρυσι 660.000 επισκέπτες. Την ίδια στιγμή υπάρχουν 9 απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, ενώ και οι πτήσεις από τη Βρετανία έχουν αυξηθεί κατά 53%.(εδώ)

 

Μετά την παγκόσμια ύφεση της πανδημίας, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ήδη ορατά στην ελληνική και διεθνή οικονομία, κάτι που εν μέρει οφείλεται στην πρωτοφανή δημοσιονομική και νομισματική στήριξη, αλλά και στην επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων που είχαν διακοπεί ή περιοριστεί σημαντικά. Όμως η ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει τη διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να αναζητούν εναλλακτικές μορφές τοποθετήσεων. Ευτυχώς, η Εθνική Τράπεζα επιστρατεύει τους ειδικούς και προσφέρει στους πελάτες τις όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.Όσον αφορά την χώρα μας, έχουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις εξόδου από την κρίση, αφού ο επιχειρηματικός τομέας αποδείχθηκε ανθεκτικός κατά την χρονιά που πέρασε, ενώ η σταθερή στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Ανάκαμψης αυξάνουν την ελκυστικότητα της οικονομίας για τους επενδυτές. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτικές επιλογές είναι πολυάριθμες και περιλαμβάνουν τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαχρονικά εμφανίζουν αποδόσεις, προσφέροντας πρόσβαση στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές ακόμα και με μικρά ποσά. (εδώ)

 

Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί οικονομική δραστηριότητα με σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση και την εθνική οικονομία. H Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό. Με μια ακτογραμμή 13.700 χιλιομέτρων και αξιοσημείωτο τουριστικό δυναμικό, έναν σημαντικό στόλο σκαφών αναψυχής -που περιλαμβάνει και σημαντικό αριθμό mega-yachts (σκάφη με μήκος το οποίο υπερβαίνει τα 24 μέτρα)-, μικρές αποστάσεις μεταξύ προορισμών, πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό δυναμικό και ένα φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους, η χώρα συνδυάζει δυνητικά όσα επιζητεί ο ιδιοκτήτης/χρήστης επαγγελματικών σκαφών αναψυχής.Με τη δυναμική του κλάδου να δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο η αναζήτηση των κατάλληλων θεσμικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της παρουσίας τουριστικών σκαφών αναψυχής και της ανάπτυξης των τουριστικών λιμένων. (εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Μάιο 2021, η εξέλιξη του οποίου σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020, παρουσίασε αύξηση 37,0% έναντι μείωσης 30,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε μείωση 1,9%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι μείωσης 8,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. (εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με αυτήν την τομεακή δημοσίευση, παρουσιάζει τη χαρτογράφηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2021 ανήλθε σε 104.796.827 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 488,2% σε σχέση με τον Μάιο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 17.817.362 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2020 μεγαλύτερη από 1,0% , η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο 2020 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (3.194,9%) και η μικρότερη αύξηση (290,6%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2021 ανήλθε σε 101.323.666 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 67,9% σε σχέση με τον Μάιο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 60.357.764 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2020 μεγαλύτερη από 1,0% , η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο 2020 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (1.766,7%) και η μικρότερη αύξηση (41,0%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.(εδώ)

 

Στις πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για αξιοποίηση των λιγνιτικών εκτάσεων στη Δ. Μακεδονία για τους σκοπούς της τηλεθέρμανσης και της παραγωγής ενέργειας με πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές αναφέρεται ο πρόεδρος και δ.σ., Γιώργος Στάσσης, σε έγγραφο που υποβλήθηκε στη Βουλή. Όπως τονίζεται, τα θέματα που θα προκύψουν για τις τηλεθερμάνσεις μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων εξετάστηκαν πρόσφατα με πρωτοβουλία του προέδρου της συντονιστικής επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση, Κ. Μουσουρούλη, όπου συμμετείχαν και συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΦΑ και η ΣΔΑΜ για την προώθηση των αναγκαίων ενεργειών για τη διασφάλιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων.(εδώ)

 

Στο κοινοπρακτικό σχήμα των εταιριών doValue, Fortress και Bain Capital αποφασίζει να δώσει η διοίκηση της  Εθνικής Τράπεζας τη μεγάλη τιτλοποίηση Frontier, που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ονομαστικού ποσού 6,1 δισ. ευρώ.Η κοινοπραξία ανεδείχθη προτιμητέος επενδυτής  μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την υποβολή βελτιωμένων προσφορών. Ο έτερος διεκδικητής στην τελική φάση ήταν η Intrum-Deva. Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί  στο 35% της ονομαστικής αξίας των mezzanine notes. Ο επενδυτής θα αποκτήσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης  διαβάθμισης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) τιτλοποιηθέντων δανείων. Οι τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης  έχουν κουπόνι ετήσιας απόδοσης 6,67% που καταβάλλεται με την ίδια σειρά προτεραιότητας, με αυτό των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes). (εδώ)

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας παρέλαβε επιστολή του μετόχου REGGEBORGH INVEST B.V. την 19η Ιουλίου 2021 με την οποία εξειδικεύει την πρόθεση συμμετοχής του στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Συγκεκριμένα η REGGEBORGH δηλώνει ότι: Σε συνέχεια της από 7/4/2021 επιστολής της ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο ότι έχει κινηθεί η διαδικασία μέσω των χρηματιστηριακών εταιριών, στις οποίες ο μέτοχος διατηρεί κωδικούς, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εξασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης. Διακρατεί 59.930.339 δικαιώματα (και αντίστοιχο αριθμό μετοχών) τα οποία δίνουν το δικαίωμα αγοράς 37.456.461 νέων μετοχών στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην τιμή έκδοσης €0,90 ανά μετοχή, επένδυση ποσού €33.710.815. (εδώ)

Νέα ευέλικτα και σύγχρονα καταστήματα εντός του αστικού ιστού δημιουργεί η ΙΚΕΑ και να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές. Το πρώτο κατάστημα «νέας γενιάς» έχει ήδη ανοίξει στον Πειραιά. Στεγάζεται στο «Μέγαρο Πολίτου», ένα ιστορικό, νεοκλασικό κτίριο, δίπλα στην κεντρική αγορά του Πειραιά, επί της οδού Δημητρίου Γούναρη, πολύ κοντά στο λιμάνι. Η οδός Δημητρίου Γούναρη, συγκεκριμένα, είναι μια από τις πιο ιστορικές εμπορικές οδούς του Πειραιά, καθώς ακόμα και σήμερα φιλοξενεί δημοφιλή και αναγνωρισμένα πειραϊκά καταστήματα. Σε 2.000 τ.μ. σε τρεις ξεχωριστούς ορόφους, βρίσκονται πάνω από 1.000 ετοιμοπαράδοτα προϊόντα. (εδώ)

Η ΛΑΝΑΚΑΜ ΑΕ γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι την 12η Ιουλίου 2021 στις 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση όπου συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις επί όλων των θεμάτων της Ημερησίας Διατάξεως της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και ειδικότερα :Ανάγνωση των εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των υποεπιτροπών αυτού και του ελεγκτού Ορκωτού λογιστή επί του Ισολογισμού της εταιρίας, χρήσεως 2020 και έγκρισης αυτών. Υποβολή προς έγκριση του Ισολογισμού τούτου και όλων των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 2020. Λήψη αποφάσεως και έγκριση επί της διάθεσης των αποτελεσμάτων χρήσεως 2020 (διαχειριστική περίοδος 1.1.2020 έως 31.12.2020). (εδώ)

Να αδράξει την ευκαιρία που δημιουργεί η «κοσμογονία που έρχεται τα επόμενα χρόνια στις κατασκευές» σχεδιάζει η Intrakat, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Πέτρος Σουρέτης στη γενική συνέλευση των μετόχων, σημειώνοντας ότι εταιρία βρίσκεται σε προνομιούχα θέση και σωστά τοποθετημένη για να μπει στη μάχη της διεκδίκησης των έργων που έρχονται, τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 72 δισ. ευρώ.Η δυναμική της εταιρίας καταγράφεται ήδη στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο της, το οποίο ακολουθεί συνεχώς αυξητική πορεία και ανέρχεται πλέον στα 748,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 402,4 εκατ. είναι έργα προς υπογραφή. Το 57% των υπογεγραμμένων συμβάσεων είναι με το δημόσιο και το υπόλοιπο με τον ιδιωτικό τομέα. Το 53% αφορά υποδομές, κτιριακά 19%, δίκτυα 13% και ενεργειακά 11%. (εδώ)

Πολύ ικανοποιητικά εξελίχθηκε για την εταιρία Επίλεκτος το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, καθώς η εισηγμένη εταιρία αναμένεται να εμφανίσει κερδοφόρο αποτέλεσμα, λόγω της βελτίωσης που παρουσίασαν τα αποτελέσματα τόσο της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας, όσο και αυτής των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.Πρόκειται για το πρώτο κερδοφόρο εξάμηνο που σημειώνει ο όμιλος εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς την στήριξη από έκτακτης φύσεως αποτελέσματα.Η Eπίλεκτος είχε σημειώσει κύκλο εργασιών 12,85 εκατ. ευρώ (έναντι 15,58 εκατ.) και ζημία 541 χιλ. ευρώ έναντι -864 χιλ. κατά την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.Ωστόσο κατά το δεύτερο μισό της χρήσης (πρώτο εξάμηνο 2021) η Επίλεκτος κατάφερε να σημειώσει κερδοφόρο αποτέλεσμα, καθώς: Εκμεταλλεύθηκε την σαφώς ανοδική ζήτηση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που προήλθε από τις αγορές του εξωτερικού, καθώς και τις πολύ αυξημένες τιμές του νήματος στις διεθνείς αγορές. Ο συνδυασμός αυτό οδήγησε σε αυξημένο κύκλο εργασιών και σε διευρυμένο περιθώριο κέρδους.(εδώ)

Η PAPERPACK ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε συνέχεια της απόφασης της από 19 Ιουλίου 2021 Αυτόκλητης Καθολικής Έκτακτης Γενικής της μοναδικής Μετόχου της Εταιρίας, υπέβαλε 20 Ιουλίου 2021, προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το με αριθ. πρωτοκόλλου 7590/20-07-2021 αίτημα διαγραφής από το Χρηματιστήριο Αθηνών του συνόλου των κοινών, ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών της, ήτοι 3.953.090 μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 € εκάστης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 5 του Ν. 3371/2005. (εδώ)

Η INTRACOM συμμετείχε στη διεθνή έκθεση για την Άμυνα & Ασφάλεια "DEFEA 2021", η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μεταξύ 13-15 Ιουλίου. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους και στρατιωτικές αντιπροσωπείες διαφόρων χωρών, καθώς και στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες σχεδίασης και παραγωγής της IDE στους τομείς των ηλεκτρονικών διατάξεων για ραντάρ, οπλικά και πυραυλικά συστήματα, καθώς και για τα προϊόντα της εταιρίας στους τομείς των επικοινωνιών και διαχείρισης πληροφοριών, των υβριδικών συστημάτων ηλεκτρικής ισχύος και των μη επανδρωμένων συστημάτων. (εδώ)

Τα σχέδιά της για την αναμόρφωση του παράκτιου μετώπου του Ελληνικού, αλλά και το νέο τοπόσημο στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, τη Marina Galleria, που θα αναδείξουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα σε κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως, παρουσίασε στις 20/7/2021  η Lamda Development. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδικτυακή ενημέρωση της Lamda Development για το εμβληματικό έργο του Ελληνικού και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοποριακής παρουσίασής του στους πολίτες.Το παράκτιο μέτωπο θα συνδέεται με το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις υπόλοιπες περιοχές του Ελληνικού, μέσα από ένα δίκτυο 50 χλμ., που θα περιλαμβάνει διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.(εδώ)

Άλλο ένα μεγάλο έργο που έχει «κερδίσει» ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να λάβει την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο για τη σύμβαση των 143 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών και των οδικών αξόνων στην Θεσσαλία που προκάλεσε η καταιγίδα ΙΑΝΟΣ το περασμένο Φθινόπωρο (2020) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έναν διαγωνισμό τον οποίο  «έτρεξε» με γρήγορες διαδικασίες το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «την Πέμπτη 22/7/2021  θα ψηφίσουμε στην Βουλή την σύμβαση 143 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών και των οδικών αξόνων στην Θεσσαλία από τον Ιανό. Αυτό πρακτικά σημαίνει τα έργα ξεκινούν άμεσα και πρόκειται για έργα μεγάλα και τεχνικά δύσκολα. Από την Πέμπτη 22/7/2021 και μετά ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι εργασίες».Η εταιρία ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε νικήτρια-ανάδοχος του διαγωνισμού ύψους προσφέροντας τελική έκπτωση 6%. Στον ίδιο διαγωνισμό είχαν κληθεί και οι ΑΒΑΞ, Intrakat που όμως έδωσαν χαμηλότερη έκπτωση. (εδώ)

Ήταν θέμα χρόνου το Χρηματιστήριο Αθηνών να κάνει το επόμενο βήμα και να βάλει την εγχώρια επενδυτική κοινότητα στη λογική της σύγχρονης επενδυτικής σκέψης. Η επιλογή πλέον μιας επένδυσης δεν έχει μόνο ποσοτικά κριτήρια τα οποία βασίζονται στις προοπτικές και το επιχειρηματικό πλάνο μιας εταιρίας αλλά και ποιοτικές. Πόσο συνεπής είναι η εταιρία με τις δεσμεύσεις της για το περιβάλλον, πώς εκπροσωπούνται οι μέτοχοι στη διοίκηση, ποια είναι η ποσόστωση των στελεχών η πολιτική αμοιβών, ποιο είναι η επιστροφή του πλούτου που δημιουργεί η εταιρία στην κοινωνία κ.α.. Όλα αυτά απαντώνται μέσα από το τρίπτυχο «Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική διακυβέρνηση» ή κατά το... ελληνικότερον «ESG» που είναι τα αρχικά του Environmental, Social, Governance.Tα ανωτέρω και άλλα πολλά σχετικά ερωτήματα τυποποιήθηκαν, μπήκαν σε φόρμες διαδικασιών και πήραν ένα σκορ. Βάσει αυτού του σκορ οι εταιρίες κατατάσσονται σε μια λίστα που με άριστα το 1 ή το 100 ανάλογα με την κλίμακα αξιολόγησης δείχνει πόσο κοντά ή μακριά είναι στην εφαρμογή και την τήρηση αυτών των προτύπων. Η αξιολόγηση υλοποιείται από ανεξάρτητους πιστοποιημένους οργανισμούς, συνήθως μια φορά το χρόνο και δημιουργεί ένα συντελεστή που συνοδεύει την εταιρία έως την επόμενη αξιολόγηση της. (εδώ)

Τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό. Κατά το β΄ τρίμηνο του 2021, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2021. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021. (εδώ)

Την κοινοπραξία doValue, Fortress και Bain Capital ανέδειξε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ως τον προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση της τιτλοποίησης των 6,1 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (πακέτο Frontier). Το τίμημα ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή των 160 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί οριακά πάνω από το 35% της ονομαστικής αξίας των mezzanine notes.Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αποαναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και έτσι, θα μειώσει, με μια κίνηση, τα NPEs κατά 60% και οδηγώντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στο 13%, ήτοι στα 3,8 δις ευρώ NPEs. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα δρομολογεί μία ακόμη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ (Frontier II), την οποία επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2021, αρχές του 2022, με στόχο έως το τέλος της επόμενης χρονιάς η δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.Η τιτλοποίηση Frontier φέρει ως προς τους τίτλους υψηλής διαβάθμισης (senior notes) εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 3,31 δις ευρώ από το πρόγραμμα «Ηρακλής». (εδώ)

Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν ότι η ζήτηση για εταιρικά δάνεια θα αυξηθεί στο γ΄ τρίμηνο και αναμένουν μια ήπια σύσφιξη των πιστωτικών δεδομένων ή των κριτηρίων έγκρισης δανείων, ανέφερε η ΕΚΤ. Τα πιστωτικά πρότυπα διατηρήθηκαν σταθερά στο β΄ τρίμηνο μετά από τη σημαντική σύσφιξη στο προηγούμενο έτος, σημείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έρευνα της. Από την άποψη της ζήτησης, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις είναι τώρα πιο πρόθυμες να επενδύσουν. Για πρώτη φορά από το γ΄ τρίμηνο του 2019, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων για σταθερές επενδύσεις, συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση για δάνεια, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις ίσως γίνουν λιγότερο απρόθυμες να επενδύσουν”, ανέφερε η ΕΚΤ. (εδώ)

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 22 Ιουλίου ήταν μέχρι πρόσφατα χαρακτηρισμένη ως μια ήσυχη συνεδρίαση παραμονές των καλοκαιρινών διακοπών. Τα πράγματα άλλαξαν με την παρουσίαση της νέας στρατηγικής από την ΕΚΤ στις 8 Ιουλίου και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αποδεχθεί την υπέρβαση του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό όταν τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στον πυθμένα.Πώς θα αλλάξει η ΕΚΤ τη μελλοντική καθοδήγησή της;Η ΕΚΤ αναμένεται να αλλάξει την πολιτική καθοδήγησης ώστε να αντανακλά τον νέο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό και πιθανόν να δεσμευτεί σε μια ισχυρή απάντηση νομισματικής πολιτικής για να πετύχει αυτό το στόχο.Ποιο είναι το μέλλον του ΡΕΡΡ; Η αλλαγή μελλοντικής κατεύθυνσης μπορεί να είναι το εύκολο κομμάτι. Η διαχείριση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ενεργητικού ΡΕΡΡ του 1,85 τρις ευρώ, που λήγει τον Μάρτιο του 2022, ίσως είναι πιο δύσκολη και μια ερώτηση την οποία η ΕΚΤ καθυστερεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.Θα τονώσει το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού η ΕΚΤ;Η ΕΚΤ δέχεται πίεση να δείξει πως είναι σοβαρή σχετικά με το νέο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. (εδώ)

Οι γυναίκες επλήγησαν σκληρότερα σε σχέση με τους άνδρες από τις απώλειες θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας Covid-19 και μόνο η απασχόληση των ανδρών είναι πιθανό να επανέλθει φέτος στα επίπεδα του 2019, ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Πολλές γυναίκες δεν βίωσαν μόνο τη σοβαρή απώλεια εισοδήματος αλλά επίσης συνεχίζουν να επωμίζονται το βάρος της απλήρωτης εργασίας στην παροχή φροντίδας. Συνολικά, μεταξύ 2019 και 2020, το 4,2% της απασχόλησης των γυναικών εξαλείφθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αντιπροσωπεύοντας μια απώλεια 54 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, συγκριτικά με το 3% της απασχόλησης των ανδρών ή 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, επισημαίνεται στην έκθεση. Ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών το 2021 προβλέπεται να είναι 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με το 2019, ενώ ο αριθμός των ανδρών στην απασχόληση αναμένεται να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019. "Μόνο το 43,2% παγκοσμίως των γυναικών σε ηλικία εργασίας θα απασχολείται το 2021, συγκριτικά με το 68,6% των ανδρών σε ηλικία εργασίας", τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Η Βόρεια και η Νότια Αμερική είχε τη μεγαλύτερη περιφερειακή μείωση στην απασχόληση των γυναικών λόγω της πανδημίας, στο 9,4%, κι οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες για τις γυναίκες στην περιοχή. (εδώ)

Οι εισηγμένες εταιρίες στα χρηματιστήρια της Κίνας αναμένουν θετικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς δημοσιοποίησαν τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις τους, όπως ανέφερε το περιοδικό The China Securities Journal. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής 18/7/2021 1.694 εταιρίες της ηπειρωτικής Κίνας, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται από τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σεντζέν, δημοσιοποίησαν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Από τις εταιρίες αυτές, οι 1.183 ή ποσοστό περίπου 70% επί του συνολικού αριθμού τους, εκτιμούν ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την ίδια χρηματιστηριακή επιθεώρηση. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, επτά εισηγμένες εταιρίες αναμένεται ότι θα καταγράψουν καθαρά κέρδη άνω των 10 δισεκατομμυρίων γουάν, (περίπου 1,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που θα μοιραστούν στους μετόχους τους, ενώ περισσότερες από 600 εταιρίες εκτιμάται ότι θα έχουν καθαρά κέρδη άνω των 100 εκατομμυρίων γουάν. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text