Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ποιος είναι ο πάτος του βαρελιού για το Bitcoin;

Ποιος είναι ο πάτος του βαρελιού για το Bitcoin;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιος είναι ο πάτος του βαρελιού για το Bitcoin;

Η τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin (BTC) έσπασε κάτω από ένα μακροχρόνιο επίπεδο υποστήριξης - τα 30.000 δολάρια, το οποίο συνέβαλε στην ένθερμη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών.

Παρά την αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για τον πληθωρισμό που συνεχώς ενισχύεται δεδομένου και του νέου κύματος της πανδημίας- κάτι που προεξοφλεί πως οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να κόβουν χρήματα, τις συνεχιζόμενες αφηγήσεις υιοθέτησης ακόμα και από χώρες (Ελ Σαλβαδόρ, Παραγουάη), η τιμή του BTC απέτυχε να διατηρήσει τα κεκτημένα.

Ακόμα και στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα δηλαδή 50% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, το Bitcoin δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό - και ακολουθεί τις κινητές αξίες στο sell-off.

Η σημασία για το Bitcoin να μην πέσει κάτω από τα 30.000 $ είναι πλέον κομβική, και η αγορά προσδοκάει στην ανάκτηση αυτών των επιπέδων για λόγους ουσίας.

Η Tesla τοποθετήθηκε στο ψηφιακό νόμισμα σε αυτά τα επίπεδα. Κάτω από $ 30.000, όπως υπολόγισε ο χρήστης, η εταιρεία θα αρχίσει να χάνει χρήματα από την θέση της, γεγονός που μπορεί να προκαλεί ανησυχίες καθώς μπορεί να λάβει την απόφαση να προχωρήσουν σε πώληση κάποιων εκ των θέσεων τους ώστε να μειώσουν τις απώλειες. Σε αντίστοιχα επίπεδα έχουν τοποθετηθεί και αρκετοί άλλοι επενδυτές, μεταξύ αυτών και η MicroStrategy η οποία είναι πλέον υπερχρεωμένη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι μικροί παραγωγοί miners έριξαν το BTC στα επίπεδα κάτω από τα $30.000. Παρατηρούμε ότι περίπου 6000 $BTC αφήνουν τα πορτοφόλια των miners και κατευθύνονται στα ανταλλακτήρια, ενώ παράλληλα αυτή η κίνηση ταιριάζει με το candle 4 ωρών που ρίχνει το $BTC στο χαμηλό των $29.280, ενώ ο όγκος στις αγορές spot είναι χαμηλός που καθιστά το κρυπτονόμισμα ακόμα πιο ευμετάβλητο. Αυτό που δημιουργεί ανησυχία είναι ότι ο όγκος των BTC από τους miners είναι σχετικά σε χαμηλά επίπεδα καθώς προηγούμενες «κορυφές» δείχνουν όγκους μεταξύ 20 με 60 χιλιάδων $BTC- γεγονός που προεξοφλεί μεγαλύτερη πτώση.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τα νέα δεν είναι θετικά για το Bitcoin για τους εξής λόγους:

Ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων σε ανταλλακτήρια spot αυξάνεται. Αυτό προδιαθέτει για ετοιμότητα των επενδυτών να πωλήσουν

Η έκδοση στις αγορές stablecoin δείχνει σημάδια κόπωσης. Το Tether έχει σχεδόν τρεις εβδομάδες να εκδώσει καινούρια $USDT - ενώ υπάρχει κλιμάκωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας από την Κίνα μέχρι της ΗΠΑ αναφορικά με τα stablecoins

Τα αποθεματικά στα ανταλλακτήρια derivatives δείχνουν να μειώνονται και οι επενδυτές να παίρνουν κέρδη

Συστημικός κίνδυνος από τις πλατφόρμες παροχής δανείων με ενέχυρο κρυπτονομίσματα. Εάν δούμε πτώση κάτω από τα $30.000 -επενδυτές που έλαβαν δάνεια που έφταναν ακόμα και το 75% της αξίας των κρυπτονομισμάτων - εάν δεν καταφέρουν να πληρώσουν, οι πλατφόρμες θα αρχίσουν να ρευστοποιούν τα κρυπτονομίσματα. Πολλές πλατφόρμες χρησιμοποιούνται κυρίως από όσους παίρνουν θέσεις long και θέλουν να αγοράσουν περισσότερα κρυπτονομίσματα, ενώ πολλές υποθηκεύουν και τα ενέχυρα για άλλα δάνεια σε hedge funds με σκοπό την αποκόμιση υψηλών επιτοκίων. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί καλά για τις αγορές όταν έχουμε άνοδο, ωστόσο όταν έχουμε μεγάλες πτώσεις δημιουργεί συστημικό κίνδυνο για τις αγορές.

Για τους λόγους που εξηγήσαμε, μένει να δούμε εάν το $BTC θα καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα άνω των $30.000 ή η πτώση θα συνεχιστεί. Εάν συνεχιστεί είναι δύσκολο να προβλέψουμε τον πάτο του βαρελιού καθώς δεν ξέρουμε τι αντιδράσεις θα πυροδοτήσει, αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιμάκωση της πανδημίας παγκοσμίως με τα δεδομένα που έχουμε.

 

Νίκος Κωστόπουλος

Πηγή: liberal.gr

 



Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text