Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Παρά τη γενική προσπάθεια να υποβαθμιστεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαρκώς επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με μεγάλη ταχύτητα και απορροφά τους κραδασμούς της πανδημίας. Αν συνεχίσουμε την καλή μας προσπάθεια πειθαρχημένα, όλα θα πάνε καλά».Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση στον δείκτη εργασιών βιομηχανίας και τον κύκλο εργασιών εστίασης Μαΐου 2021.Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο του 2021 ήταν αυξημένος κατά 67,9% για τα καταστήματα εστίασης και κατά 488,2% για τα καταλύματα (που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία) συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2020. Για την εστίαση σημείωσε πως ανήλθε στα 101 εκατ. ευρώ έναντι 60,3 εκατ. ευρώ το 2020 και στα καταλύματα στα 104 εκατ. ευρώ από 17,8 εκατ. ευρώ 2020.(εδώ)

 

Καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού επελαύνει, αυτό που συστήνουν κορυφαίοι τουριστικοί παράγοντες είναι όλος ο κλάδος να στοχεύσει στην προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων και να αποφύγει τη λογική της «αρπαχτής». Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία παγκοσμίως δεν υπάρχει περίπτωση να ρεφάρουμε φέτος αυτά που χάσαμε το 2020. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι να συνεχίζουμε να προστατεύσουμε την υγεία των τουριστών και εργαζομένων και να διατηρούμε το ισχυρό όνομα του «ασφαλούς προορισμού» για την χώρα μας γιατί υπάρχουν και οι επόμενες χρονιές. Συνεπώς η ασφάλεια πρωτεύει έναντι όλων είναι το μήνυμα που στέλνουν με αφορμή και τις εξελίξεις στη Μύκονο. (εδώ)

 

Αρρυθμίες εξακολουθεί να προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρύνει το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας, με αποτέλεσμα αφενός τα πρώτα μηνύματα από την επανεκκίνηση των ταξιδιών των Βρετανών να μην είναι αντίστοιχα των προσδοκιών και αφετέρου, δύο σημαντικές δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα, η Γερμανία και το Ισραήλ, να εξετάζουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για όσους επιστρέφουν από ελληνικούς προορισμούς. (εδώ)

 

To 50% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει φόρο με τα φετινά εκκαθαριστικά ενώ ένα ακόμη ποσοστό, αυξημένο σε σχέση με το 2020, θα λάβει επιστροφή φόρου. Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και όπως δείχνουν τα στοιχεία οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν φέτος πολύ λιγότερο φόρο συγκριτικά με το 2020, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στις φοροελαφρύνσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. (εδώ)

 

Ενεργειακό δίχτυ ασφαλείας για τα ευάλωτα νοικοκυριά και στήριξη στους μικρούς παραγωγούς φωτοβολταϊκών φέρνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων που ψηφίστηκε 20/7/2021 εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων για τις προωθούμενες αλλαγές στον τομέα της αποθήκευσης «πράσινης» ενέργειας. Παράλληλα, μέσω τον ενεργειακών ρυθμίσεων που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ δίνει ευελιξία στον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των δικτύων προκειμένου να διασφαλιστεί η σύνδεση περισσότερων σταθμών ΑΠΕ. (εδώ)

 

Τον καταλυτικό ρόλο της Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών για την ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζει νέα μελέτη του ΙΟΒΕ υπό τον τίτλο "Ο ρόλος της Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας", η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ).Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ανάπτυξη υποδομών και άλλων κατασκευαστικών έργων τα επόμενα χρόνια αποτελεί βασική προτεραιότητα σε όλα τα επίσημα κείμενα αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα, σε πεδία όπως οι υποδομές μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας, ενέργειας και επικοινωνίας, η οδική ασφάλεια και η αστική κινητικότητα, η πράσινη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική αναβάθμιση, οι ψηφιακές τεχνολογίες και συστήματα, η διαχείριση απορριμμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η απολιγνιτοποίηση, η ανάπτυξη συστημάτων κυκλικής οικονομίας και η ενίσχυση βασικών τουριστικών υποδομών με έμφαση στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. (εδώ)

 

Στον ‘’αέρα’’ είναι οι όποιες προβλέψεις για τα φετινά τουριστικά έσοδα λόγω των ευμετάβλητων συνθηκών, με τον τουριστικό κλάδο να μετρά μέρα μέρα τις αφίξεις, ενώ τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν πληρότητες στην ‘’καρδιά’’ του Ιουλίου βελτιωμένες μεν, κάτω του ‘’ψυχολογικού ορίου’’ δε του 50%. «Πρώτη φορά μετά από χρόνια όπου ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει», δηλώνει τώρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, ο φετινός Ιούνιος είναι 40% – 50% πάνω σε αφίξεις σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος μήνας ανοίγματος. Η πρώτη χώρα σε αφίξεις είναι η Γερμανία και φέτος υπάρχει η έκπληξη της Πολωνίας, η οποία είναι μεν τρίτη, αλλά πολύ κοντά στη δεύτερη Γαλλία. Η μεγάλη αύξηση από την Πολωνία παρατηρείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. (εδώ)

 

Ανακοινώνεται ότι την 19η Ιουλίου 2021 συνήλθαν οι μέτοχοι της ΑΦΟΙ Χ. ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ ΑΕΒΕ για την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις: Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 2020 (1/1/2020-31/12/2020) μετά των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών. Έγκριση διάθεσης αποτελεσμάτων χρήσεως 2020 (1/1/2020- 31/12/2020) και λήψη απόφασης διανομής (ή μη διανομής) μερίσματος. Έγκριση της συνολικής διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου για την εταιρική χρήση 2020 (σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν 4548/2018) και απαλλαγή των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τις οικονομικές καταστάσεις και τα πεπραγμένα της χρήσης 2020. (εδώ)

 

Με άνοδο του όγκου πωλήσεων που κινήθηκε γύρω στο 20% έκλεισε το πρώτο φετινό εξάμηνο η Αφοί Κορδέλλου, ενώ η αύξηση του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, λόγω και της εκτίναξης της διεθνούς τιμής του χάλυβα κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον (αυξημένου όγκου εργασιών και διευρυμένου μικτού περιθωρίου κέρδους καθώς υπήρχαν αποθέματα χαμηλότερου μέσου κόστους), τα εξαμηνιαία κέρδη της Αφoί Κορδέλλoυ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά και να εκπλήξουν θετικά. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας, οι σχέσεις με τις πιστώτριες τράπεζες έχουν αποκατασταθεί πλήρως (το μέσο επιτόκιο δανεισμού κυμαίνεται στο 3,5%) και η στρατηγική της είναι η περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου της στις μικρές ιδιωτικές επενδύσεις, πριν η αγορά αρχίσει να επηρεάζεται ανοδικά από τα μεγάλα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στη χώρα. (εδώ)

 

Η Attica Group εισάγει πρώτη στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά μια νέα γενιά καρτών από οικολογικό βιοδιασπώμενο υλικό, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της να εφαρμόζει περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές και μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Για όλες τις νέες εγγραφές των μελών Seasmiles του προγράμματος πιστότητας και επιβράβευσης της Attica Group, εκδίδονται πλέον, νέες βιοδιασπώμενες κάρτες Seasmiles BIO-PVC οι οποίες κατασκευάζονται από ένα υλικό τελευταίας γενιάς που απαιτεί χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και αργού πετρελαίου ενώ παράλληλα, παράγονται λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Βιοδιασπώμενες επίσης είναι και όσες κάρτες εισαγωγικής βαθμίδας Blue επανεκδίδονται αλλά και οι κάρτες που ανανεώνονται στη Silver βαθμίδα. Επιπλέον, όλο το έντυπο υλικό που χρησιμοποιείται για την αποστολή καρτών στα Gold μέλη, δημιουργείται από οικολογικό ανακυκλώσιμο υλικό με πιστοποιημένο χαρτί FSC. (εδώ)

 

Ξεκινάει 21/7 η διαπραγμάτευση 213,27 εκατ. δικαιωμάτων της Ελλάκτωρ για την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ.Η τιμή εκκίνησης των δικαιωμάτων είναι 0,2006 ευρώ ανά δικαίωμα και η περίοδος εξάσκησης ολοκληρώνεται στις 3 Αυγούστου. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει όριο στη διακύμανση των δικαιωμάτων. Η αύξηση γίνεται με όρους 2 παλιές για 1,25 νέες μετοχές και 0,90 ευρώ ανά νέα μετοχή. Σε περίπτωση που η αύξηση καλυφθεί πλήρως, ο νέος αριθμός μετοχών θα είναι 348,19 εκατ. μετοχές. Η μετοχή έκλεισε στη συνεδρίαση στι 20/7/2021 στα 1,2210 ευρώ και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η διαπραγμάτευση του δικαιώματος θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα φανούν οι προθέσεις μετόχων για το τι θα πράξουν αναφορικά με την αύξηση. (εδώ)

 

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ξεκινά στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη Athex ESG, ο οποίος αρχικά θα συμπεριλαμβάνει τις 35 εισηγμένες εταιρίες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο να κινητοποιηθούν και άλλες ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές και τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως. Εως το 2023-2025 εκτιμάται ότι οι μετοχές στον ελληνικό δείκτη ESG θα φτάσουν τις 60 και όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη σχετική παρουσίαση 207/2021, στόχος είναι ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου να γίνει ESG δείκτης. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, οι εισηγμένες που τηρούν τα κριτήρια εισαγωγής στον Athex ESG είναι οι: Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, JUMBO, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος. (εδώ)

 

Στις 19.07.2021 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΚΕ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε, το προσφερόμενο από τον Προτείνοντα αντάλλαγμα, σε μετρητά, για κάθε νομίμως και εγκύρως προσφερθείσα Μετοχή της Δημόσιας Πρότασης, ανέρχεται σε €5,75 ανά Μετοχή. Η μέση χρηματιστηριακή τιμή της Μετοχής σταθμισμένη με τον όγκο συναλλαγών κατά τους έξι (6) μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας Δημιουργίας Υποχρέωσης Υποβολής Δημόσιας Πρότασης, όπως αυτή η τιμή ορίζεται κατά τους τελευταίους έξι (6) μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας Δημιουργίας Υποχρέωσης Υποβολής Δημόσιας Πρότασης, ήτοι την 11.05.2021, ανέρχεται σε €4,7392. (εδώ)

 

Κατέφθασε στον Λιμένα του Πειραιά η νέα Γερανογέφυρα Φορτοεκφόρτωσης Πλοίων Super Post Panamax, η οποία δύναται να εξυπηρετεί mega container πλοία 20.000 TEU και προορίζεται να εγκατασταθεί στον Προβλήτα Ι. Συγκεκριμένα, η σημαντική αυτή επένδυση από πλευράς OΛΠ Α.Ε. αναμένεται να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη αύξηση της δυναμικότητας του Προβλήτα Ι αλλά και να ενισχύσει την επιχειρησιακή λειτουργία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, καθώς συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαχείριση των μεγάλων διαστάσεων πλοίων μεταφοράς.Η νέα Γερανογέφυρα σε συνδυασμό με τις ηλεκτρικές γερανογέφυρες νέας τεχνολογίας στοιβασίας, οι οποίες επίσης αναμένονται, θα οδηγήσουν σε αύξηση της δυναμικότητας του Προβλήτα Ι της τάξεως του 30% και 1,3 εκατ. TEU ανά έτος.Για την εκφόρτωση της Γερανογέφυρας και την εγκατάστασή της στον Προβλήτα Ι, η οποία σημειωτέον έχει τη δυνατότητα ανύψωσης μέχρι 46 μέτρα, θα χρειαστούν περίπου 4 ημέρες, ενώ υπολογίζεται να είναι απολύτως λειτουργική περί τα μέσα Αυγούστου 2021. (εδώ)

 

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η εταιρία Greenhill των επιχειρηματιών Μπάκου - Καϋμενάκη με σκοπό να ακυρώσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ στις 22 Ιουνίου από την οποία η εταιρία παρότι κατείχε το 25,6% των μετοχών και τα ανάλογα δικαιώματα ψήφου, είχε αποκλειστεί με διάφορες προφάσεις του προεδρείου. Η εταιρία κατέθεσε αγωγή με την οποία ζητεί την ακύρωση των αποφάσεων, καθώς και ασφαλιστικά μέτρα η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τις 3 Αυγούστου.Πλέον η υπόθεση της Γενικής Συνέλευσης παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης όπως είχε ήδη προαναγγείλει η Greenhill και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά 120,5 εκατ. ευρώ, ενώ ενέργειες έχουν γίνει και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να διερευνήσει αν η διαδικασία ήταν σύμφωνη με το θεσμικό πλαίσιο. (εδώ)

 

Πλησιάζει προσεχώς η περίοδος ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου 2021 των ελληνικών τραπεζών και το βασικό ερώτημα δεν είναι τι επιδόσεις θα ανακοινώσουν όσο εάν υπάρχει αντιστοίχηση των αποτελεσμάτων τους με την χρηματιστηριακή τους αξία. Η Eurobank για το α΄ 6μηνο 2021 θα εμφανίσει κέρδη περίπου 155 με 165 εκατ συνεχίζοντας την τάση που είχε καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο με κέρδη 70 εκατ ευρώ και με την υποστήριξη του εξωτερικού. H Πειραιώς θα συνεχίσει τις ζημίες και συνολικά το 2021 θα προσεγγίσει το 1,5 δισεκ. ζημίες απόρροια προφανώς των συνεχιζόμενων τιτλοποιήσεων. Οι ζημίες της Alpha bank θα συνεχιστούν και στο α΄ 6μηνο του 2021 απόρροια προφανώς των τιτλοποιήσεων NPEs που υλοποιεί.Η Εθνική τράπεζα με στήριξη από τα 491 εκατ έκτακτα κέρδη του α΄ τριμήνου και τελικά κέρδη 557 εκατ εκτιμάται ότι με όρους καθαρών κερδών από 95 εκατ θα φθάσει στα 190 με 195 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2021. (εδώ)

 

Aύξηση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια αναμένουν οι τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο του έτους.Στο μεταξύ τα στοιχεία από την έρευνα των τραπεζικών χορηγήσεων που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι η συνολική ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια παρουσίασε σε ένα βαθμό αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω της αύξησης των χρηματοδοτικών αναγκών για πάγιες επενδύσεις και για κεφάλαια κίνησης. Στο ίδιο διάστημα το 2021, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2021. Η εξέλιξη είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2021. (εδώ)

 

Το Μάιο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 477 εκατ. ευρώ έναντι του Μαΐου του 2020, αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών, σε απόλυτο μέγεθος, από την αύξηση των εξαγωγών. Ωστόσο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 59,6% και 25,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές κατά 56,2% και 27,3% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 29,5% και 23,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές και οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 40,4% και 37,3% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. (εδώ)

 

Αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες έστειλε το μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ελίζαμπεθ ΜακΚλόου, η οποία προανήγγειλε επιτόπιους ελέγχους με την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Όπως εξηγεί η ίδια σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, οι μέχρι τώρα έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των τραπεζών δεν έχουν αναλύσει σε βάθος τις επιπτώσεις από την πανδημία. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο τις προβλέψεις τους για κινδύνους από πτωχεύσεις με την απόσυρση των μέτρων στήριξης, όσο και τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία.Για παράδειγμα, οι πτωχεύσεις το 2020 μειώθηκαν κατά 17% στην Ευρώπη λόγω των μέτρων στήριξης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να παραβλέπεται όταν γίνονται προβλέψεις για τους κινδύνους μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Ή, οι προβλέψεις στηρίζονται στο παρελθόν, πχ σε στοιχεία του 2019, που δεν είναι πλέον τόσο αντιπροσωπευτικά της πραγματικότητας μετά τον Covid. (εδώ)

 

Oι εγκληματίες που δρουν στο διαδίκτυο κάθε άλλο παρά σταμάτησαν τις παράνομες δραστηριότητές του την περίοδο της πανδημίας. «Ακόμη και βιομηχανικές μονάδες παραγωγής αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας εκβιασμών στον κυβερνοχώρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέφεν Τσίμερμαν, επικεφαλής του Κέντρου Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ένωσης Γερμανών Μηχανολόγων με έδρα στη Φρανκφούρτη. Όπως παρατηρεί, την περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκαν μέχρι και φαινόμενα καθυστερήσεων σε εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας κυβερνοεπιθέσεων ή απλώς απειλών. Σε κίνδυνο βρίσκονται πολλές εταιρίες: από τον τομέα της ιατρικής μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως εξηγεί ο Γερμανός ειδικός, ευάλωτα απέναντι σε αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις είναι πλέον όχι μόνο τα λογισμικά προγράμματα στα γραφεία εργαζομένων αλλά και οι περίπλοκοι μηχανισμοί και συστήματα ολόκληρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Σοβαρά περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων συνεχίζουν να καταγράφονται με αυξητική τάση στο λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων». Μια τέτοια επίθεση καταγράφηκε στον γερμανικό κολοσσό Thyssenkrupp. (εδώ)

 

Η δήλωση του Βάλντις Ντομπρόφσκις, αντιπροέδρου της Κομισιόν, είναι χαρακτηριστική: «Η νομοθεσία μας για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος είναι η πιο αυστηρή στον κόσμο, θα πρέπει όμως και να την εφαρμόζουμε με απόλυτη συνέπεια». Πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ δεν τηρούν σχολαστικά τα προβλεπόμενα ή δεν ελέγχουν ύποπτες συναλλαγές με τη δέουσα αυστηρότητα. Γι αυτό η Κομισιόν προτείνει και επισήμως πλέον την ίδρυση μίας νέας, ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής, η οποία θα ελέγχει τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Επιπλέον θα έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει απευθείας τα νομικά πρόσωπα που πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές, εφόσον παρατηρηθεί κάτι ύποπτο. Ωστόσο, όλα αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Το νέο θεσμικό όργανο θα ξεκινήσει το έργο του σε τρία χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι να αναπτύξει την πλήρη ισχύ του. Τα κράτη-μέλη έχουν ήδη εγκρίνει τη σύστασή του και θα έχει παραμφερή λειτουργία με την επιτροπή εποπτείας που έχει ήδη συσταθεί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ασφαλώς δεν λείπουν οι διαφωνίες και μία από αυτές αφορά την έδρα της νέας εποπτικής αρχής. (εδώ)

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερη έκτακτη βοήθεια για να στηρίξει τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες την προηγούμενη εβδομάδα, με περισσότερα από τα συμφωνηθέντα 200 εκατ. ευρώ εάν χρειαστεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz. Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συμβάλει επίσης στο κόστος ανοικοδόμησης, προσθέτοντας ότι προηγούμενες πλημμύρες είχαν κοστίσει περί τα 6 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιούνιο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, παρότι οι τιμές της ξυλείας και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και γης συνέχισαν να περιορίζουν την ικανότητα των κατασκευαστών να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση για στέγη, ωστόσο το ίδιο διάστημα οι οικιστικές άδειες σημείωσαν βουτιά 5,1%.Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατασκευής κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 6,3% και ανήλθαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,663 εκατομμυρίων μονάδων τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα, στα 1,546 εκατομμύρια μονάδες από 1.572 εκατομμύρια μονάδες που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως. (εδώ)

 

Τα στελέχη των επενδυτικών εταιριών που χαράσσουν στρατηγική αρχίζουν να εξετάζουν το σενάριο πως η οικονομία έχει ήδη σημειώσει την υψηλότερη ταχύτητά της. Δεδομένου ότι εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Δέλτα» και οι κεντρικές τράπεζες συζητούν ήδη για επιστροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως ίσως καλλιεργήθηκε υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές. Η αλλαγή κλίματος στα χρηματιστήρια ήταν αισθητή 20/7/2021. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Φρανκ Μπενζίμρα, επικεφαλής της μονάδας Ασίας στη Societe Generale, τόνισε πως «η κορύφωση της ανάπτυξης αρχίζει να εμπνέει όλο και περισσότερη ανησυχία». Ο ίδιος εξηγεί πως αυτή η αίσθηση ότι η ανάπτυξη κορυφώθηκε οδήγησε την επενδυτική τράπεζα «να μειώσει τις θέσεις της σε επισφαλή περιουσιακά στοιχεία». Μέχρι προσφάτως οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την προοπτική μιας στιβαρής ανάκαμψης που θα τροφοδοτείται σε παγκόσμιο επίπεδο από το φθηνό χρήμα και τους εμβολιασμούς. (εδώ)

 

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αντιμετωπίζει εμπόδια όπως το χάσμα των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, οι αναλυτές όμως εκτιμούν πως η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τα επόμενα δέκα χρόνια, αν όχι νωρίτερα. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει τώρα να μετατρέψει την κινεζική οικονομία στη μεγαλύτερη του πλανήτη. Οπως τονίζει το αμερικανικό δίκτυο, η επίτευξη της ανάπτυξης που θα οδηγήσει την Κίνα στη «Γη της Επαγγελίας» προσκρούσει σε ορισμένα εμπόδια όπως το λεγόμενο χάσμα των εσόδων της μεσαίας τάξης, η έλλειψη καινοτομίας και ο ολοένα αυξανόμενος ηλικιακός μέσος όρος του πληθυσμού. (εδώ)

 

Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούνιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, κυρίως χάρη στη ζήτηση από τις ΗΠΑ, δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν 48,6% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τον Μάιο είχαν αυξηθεί 49,6% και ήταν επίσης ισχυρότερες από το +46,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η αύξηση των παραγγελιών από τις ΗΠΑ ήταν αυτές που ξεχώρισαν, καθώς διαμορφώθηκαν στο +85,5%, κυρίως χάρη στην αυξημένη ζήτηση για αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. (εδώ)

 

Εντείνονται οι φωνές στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που ζητούν από όλες τις οικονομίες του πλανήτη να προετοιμάσουν τη μετάβαση από τα άνευ προηγουμένου μέτρα διάσωσης από την κρίση του κορονοϊού σε μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τις προοπτικές ανάκαμψης καθιστώντας την πιο σταθερή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζέφρι Οκαμότο, δήλωσε στην ιστοσελίδα του Ταμείου ότι η πανδημία Covid-19 καθυστέρησε και έβγαλε εκτός τροχιάς τις μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην τόνωση της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τώρα θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το χαμένο έδαφος. Οι μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για άμεση αναδιάρθρωση και κλείσιμο των μη βιώσιμων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις πολιτικές στην αγορά εργασίας που θα επιτρέψουν την εκ νέου κατάρτιση των εργαζομένων και την απασχόλησή τους σε νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν, θα συμβάλουν στο να μετατρέψουν εργατικό δυναμικό και κεφάλαιο σε ένα πιο υποσχόμενο και δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Οκαμότο. (εδώ)

 

Οι αγορές θα ανακάμψουν σύντομα και η τελευταία εξασθένισή τους δεν θα αποδειχθεί η απαρχή μίας μεγαλύτερης χρηματιστηριακής διόρθωσης, εκτιμά η Capital Economics. Ο επενδυτικός οίκος αποδίδει την πτώση των χρηματιστηρίων κατά τις τελευταίες ημέρες στην επανεκτίμηση του λεγόμενου «reflation trade», δηλαδή του trade που ποντάρει στην ανάκαμψη των οικονομιών και την αύξηση του πληθωρισμού. Έτσι και αλλιώς, ενώ ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 λάμβανε ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές (οι οποίες δεν επηρεάζονται πολύ αρνητικά από τον κορωνοϊό), οι περισσότεροι από τους άλλους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες δυσκολεύονταν εδώ και λίγο καιρό, σημειώνουν οι αναλυτές. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text