Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Capital Economics: Οι αγορές θα ανακάμψουν σύντομα

Capital Economics: Οι αγορές θα ανακάμψουν σύντομα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αγορές θα ανακάμψουν σύντομα και η τελευταία εξασθένισή τους δεν θα αποδειχθεί η απαρχή μίας μεγαλύτερης χρηματιστηριακής διόρθωσης, εκτιμά η Capital Economics.

Ο επενδυτικός οίκος αποδίδει την πτώση των χρηματιστηρίων κατά τις τελευταίες ημέρες στην επανεκτίμηση του λεγόμενου «reflation trade», δηλαδή του trade που ποντάρει στην ανάκαμψη των οικονομιών και την αύξηση του πληθωρισμού. Έτσι και αλλιώς, ενώ ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 λάμβανε ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές (οι οποίες δεν επηρεάζονται πολύ αρνητικά από τον κορωνοϊό), οι περισσότεροι από τους άλλους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες δυσκολεύονταν εδώ και λίγο καιρό, σημειώνουν οι αναλυτές.

capital-economics-oi-agores-tha-anakampsoyn-syntoma0

Γιατί όμως, τίθεται σε αμφιβολία το reflation trade; Βασικός παράγοντας είναι οι φόβοι ότι η αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού, λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα, θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμα και να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάκαμψη. Οι φόβοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες ότι η οικονομική ανάπτυξη ίσως να έχει ήδη πιάσει «ταβάνι», τουλάχιστον στις ΗΠΑ αλλά και στις υποψίες ότι η Federal Reserve ίσως να οδηγηθεί σε μια υπερβολικά πρόωρη ή γρήγορη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της.

«Παρότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέπουμε την πορεία της πανδημίας, δεν πιστεύουμε αυτή τη στιγμή ότι η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα θα αποτελέσει μία σημαντική απειλή για την ανάκαμψη των οικονομιών, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

«Επίσης, αμφιβάλλουμε ότι η Fed πρόκειται να κάνει ένα λάθος πολιτικής», προσθέτουν, προβλέποντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα υιοθετήσει μία πολύ προσεκτική και σταδιακή προσέγγιση στη σύσφιγξη της πολιτικής της.

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics αναγνωρίζει ότι οι ανησυχίες για το ρυθμό της ανάπτυξης είναι τουλάχιστον σε ένα βαθμό δικαιολογημένες. Για παράδειγμα, εκτιμά ότι η επιβράδυνση της Κίνας θα συνεχιστεί, ενώ πρόσφατα προχώρησε στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για την αμερικανική οικονομία.

«Όμως, η μεγάλη εικόνα είναι ότι ακόμα περιμένουμε ότι η αμερικανική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή σε απόλυτους όρους και προβλέπουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης έως τα τέλη του 2022», αναφέρουν οι αναλυτές. Η εικόνα αυτή στηρίζει την εκτίμησή τους πως παρότι οι αγορές δεν θα δώσουν μεγάλα κέρδη από εδώ και πέρα, εντούτοις μία σημαντική διόρθωση είναι απίθανη.

Άλλωστε, η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι οι μεγάλες χρηματιστηριακές πτώσεις συνήθως συμβαίνουν ακριβώς πριν από την βύθιση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. Και στις ΗΠΑ μόλις ανακοινώθηκε ότι η ύφεση του κορωνοϊού στην πραγματικότητα τελείωσε τον Απρίλιο του 2020.

Η Capital Economics δεν βλέπει άλλη ύφεση στον ορίζοντα και παρότι αναγνωρίζει ότι οι αποτιμήσεις είναι ακριβές, εντούτοις εκτιμά ότι με την ακόμα χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed, οι αγορές θα σημειώσουν μικρή άνοδο τα επόμενα χρόνια.

capital-economics-oi-agores-tha-anakampsoyn-syntoma1

Πηγή: moneyreview.gr

 

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text