Αρχική | Διάφορα | Εισηγμένες Εταιρίες | Πως θα ανακάμψει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα – Οι λόγοι που την κρατούν καθηλωμένη, οι καταλύτες για την άνοδο

Πως θα ανακάμψει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα – Οι λόγοι που την κρατούν καθηλωμένη, οι καταλύτες για την άνοδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πως θα ανακάμψει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα – Οι λόγοι που την κρατούν καθηλωμένη, οι καταλύτες για την άνοδο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα των 9,30 – 9,40 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 970 εκατ. και αντιστοίχως η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής στα 11,40 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 1,3 δισ.

Οι βασικοί λόγοι που έχουν κρατήσει καθηλωμένες τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ είναι:

1)Η αδυναμία της αγοράς να αποτιμήσει τα κέρδη που μπορούν να προέλθουν από το υψηλό ανεκτέλεστο έργων που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ

Η αγορά έχει δυσκολία να κατανοήσει ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος του ομίλου από το υψηλό ανεκτέλεστο, λόγω αρκετών απροσδιόριστων παραγόντων

2)Υπάρχει εσφαλμένη εντύπωση ότι ο Γιώργος Περιστέρης έχει πολύ μεγάλο αριθμό μετοχοδανείων σε σχέση με αξία των μετοχών που κατέχει στη ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Να τονιστεί ότι ο Περιστέρης κατέχει περίπου το 32% της ΓΕΚ Τέρνα και περίπου το 11% της Τέρνα Ενεργειακής και ως γνωστό η ΓΕΚ Τέρνα είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 39% στην Τέρνα Ενεργειακή.

Άρα συνολικά η αξία των μετοχών που κατέχει ο Περιστέρης είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Τα μετοχοδάνεια αναλογούν περίπου στο 8% - 10% της χρηματιστηριακής αξίας που κατέχει ο Γ. Περιστέρης.

Οπότε πρακτικά δεν αποτελεί πρόβλημα.

Παρ’ όλα αυτά μέρος της αγοράς έχει την εντύπωση ότι τα μετοχοδάνεια είναι περισσότερα, ενώ σε χρηματιστηριακούς κύκλους αναφέρεται ότι οι τράπεζες κάτω από την τιμή των 9 ευρώ για τη ΓΕΚ Τέρνα θα ζητήσουν πρόσθετες εξασφαλίσεις (collaterals) από τον Γ. Περιστέρη.

Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι τα μετοχοδάνεια του Περιστέρη είναι χαμηλότερα από αυτά που πιστεύει η αγορά.

3)Η κίνηση απορρόφησης του Ήρων θα επιφέρει στον όμιλο αύξηση τζίρου κατά περίπου 400 εκατ. και τα EBITDA, δηλαδή τα κέρδη προ τόκων, φόρων, προβλέψεων και αποσβέσεων, θα ανέρχονται ετησίως στα 30 εκατ. ευρώ.

4)Η αγορά δεν έχει αποτιμήσει το γεγονός ότι η ΓΕΚ Τέρνα πλειοδότησε για την Εγνατία Οδό, τόσο για το σκέλος της παραχώρησης όσο και στο σκέλος της κατασκευής, με τίμημα περίπου στα 1,5 δισ.

Η ΓΕΚ Τέρνα δεν δημοσιοποιεί ακόμη τα εκτιμώμενα ετήσια κέρδη που μπορεί να αποκομίζει από την Εγνατία Οδό, αλλά από ότι φαίνεται αναμένεται να αποτελέσουν θετική έκπληξη για τους επενδυτές, καθώς θα συμβάλουν θετικά στην αύξηση κερδοφορίας του ομίλου.

Προσεχώς η ΓΕΚ Τέρνα θα δημοσιοποιήσει το business plan που θα αναλύει τους στόχους κερδοφορίας.

Με βάση τη διαδικασία για την Εγνατία Οδό, ο τελικός πλειοδότης, δηλαδή η ΓΕΚ Τέρνα, θα ανακοινωθεί είτε τέλη Ιουλίου, σε ένα αισιόδοξο σενάριο, είτε αρχές Σεπτεμβρίου, σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο.

5)Η Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψε σημαντικές ζημιές λόγω του έκτακτου περιστατικού στο Τέξας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο αυτή η ζημία ήταν εφάπαξ και το 2022 είναι βέβαιο ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Τέρνα Ενεργειακή.

6)Οι κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γ. Περιστέρης, καθώς και οι συμφωνίες, είτε με τη Μαριάννα Λάτση είτε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, οι οποίοι έχουν αποκτήσει αξιόλογα ποσοστά μετοχών περίπου 7,5% και 5,5% αντίστοιχα στην ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, διασφαλίζουν περισσότερο την έξωθεν καλή εικόνα του ομίλου.

Συμπέρασμα

Όταν η χρηματιστηριακή αγορά αρχίσει να αποτιμά όλες αυτές τις παραμέτρους είναι πιθανό η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να ξεκολλήσει από τα 9,30 – 9,40 ευρώ και να κινηθεί προς τα 12 ευρώ που είναι και το fair value, οδηγώντας τη συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,25 δισ. από 970 εκατ.

Αντιστοίχως και η Τέρνα Ενεργειακή θα μπορούσε να αναρριχηθεί στα 13 ευρώ, που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ. από 1,3 δισ. σήμερα.

Σε αυτό το σενάριο η συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου θα μπορούσε να φτάσει στα 2,75 δισ.

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text