Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η Citigroup, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 5,3% από 4,1% που προέβλεπε πριν μόλις ένα μήνα, παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη, με την άνοδο των κρουσμάτων και στην Ελλάδα να είναι έντονη.Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει για μία ακόμη φορά αμερικάνικη τράπεζα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη χάρη της ανθεκτικότητας της εγχώριας ζήτησης. Η Citi, σύμφωνα με την έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, υποθέτει ότι οι τουριστικές εισροές το 2021 θα είναι υψηλότερες σε σχέση με το 2020, κάτι που θα ωθήσει το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2021, αν και θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν από την πανδημία. Έτσι, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2021 στο 5,3% (από 4,1%) και αναθεωρεί επίσης την εκτίμηση της για το 2022, τοποθετώντας την στο 5% από 6,5% πριν λόγω του ισχυρότερου σημείου εκκίνησης, όπως επισημαίνει. Αρκετά ισχυρή αναμένεται ότι θα διατηρηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και την τριετία 2023-2025, με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να κινούνται στο 3,9%, 3,3% και 3,2% αντίστοιχα. (εδώ)

 

Μέσο ποσό της επιδότησης των παγίων δαπανών τους ύψους 14.000 ευρώ θα λάβουν με τη μορφή πιστωτικού σημειώματος 30.922 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας..Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών απασχολούν 253.360 εργαζόμενους ενώ από αυτές οι 25.713 είναι μικρομεσαίες που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. (εδώ)

 

H χρηματοδότηση που αναμένεται να λάβει η χώρα μας μέχρι και το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία και ένα κίνητρο για τις ΜμΕ να μεγαλώσουν σε μέγεθος, ώστε να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας, σημειώνει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της.Όπως επισημαίνει, η μέση παραγωγικότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί το όχημα για την απορρόφηση των πόρων του RRF και περιλαμβάνει μία σειρά επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ισχυροποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην πράσινη οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. (εδώ)

 

Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό με αναβάθμιση του προσφερόμενος προϊόντος και διασφάλιση όρων βιωσιμότητας στους προορισμούς και στις επιχειρήσεις είναι το κεντρικό πρόταγμα για τον κλάδο. Κι αυτό εν μέσω μιας συζήτησης που επικεντρώνεται, ίσως αναπόφευκτα, στην πορεία της σεζόν στο φόντο των επιδημιολογικών δεδομένων. Ειδικά με βάση όσα αναφέρθηκαν πριν λίγες μέρες από κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου, όπως ο Κώστας Καναράς, Chief Commercial Officer, KOKARI LTD, Ελλάδα, ο Jerome Lassara, Development Director for Southern Europe, Accor Hotels, Ιταλία, Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο 43ο ετήσιο συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων η πανδημία επηρεάζει καταλυτικά λειτουργία των ξενοδοχείων, ενώ νέες τάσεις  αναδεικνύονται στον τομέα της αγοράς ξενοδοχείων.Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για την αντιμετώπιση των νέων αναδυόμενων αναγκών ενώ επισήμανε ως προϋπόθεση για την επόμενη μέρα την  προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και τη βελτίωση των υποδομών. (εδώ)

 

Πιθανώς επικίνδυνα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ, προειδοποιεί η Moody’s. Ως γνωστόν, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εγκαινίασε, στις 14 Ιουλίου, τη διερευνητική φάση στο πλαίσιο του project για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, επιτρέποντας ενδεχομένως την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος του σχεδίου σε σχέση με τους προηγούμενους στόχους. Η διερευνητική φάση θα διαρκέσει δύο χρόνια. Όπως έχουν πει αξιωματούχοι της ΕΚΤ, στόχος είναι το ψηφιακό ευρώ να λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι να αντικαταστήσει τα μετρητά. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να διευκολύνουν τις άμεσες πληρωμές, πιθανότατα με μηδενικό κόστος για τους χρήστες και με άμεση εκκαθάριση. (εδώ)

 

Στα 344,1 δισ. σκαρφάλωσε το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του α' τριμήνου του 2021 από 341 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν και τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού στα δημόσια οικονομικά, με τα έσοδα το α' τρίμηνο να διαμορφώνονται σε 16,242 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2021 από 17,331 δισ. ευρώ το α'  τρίμηνο του 2020 και 17,832 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2019. Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στα 23,324 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2021 από 20,306 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και 19,777 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.  Ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται το α' τρίμηνο του 2021 στα -7,082 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο σε -5,9 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή παρουσιάζει την εξέλιξη των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου. Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2021 ανήλθε σε 2,65 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,3% σε σχέση με τον Μάιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,24 δισ. ευρώ και μείωση 3,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,76 δισ. ευρώ.Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σχέση με τον Μάιο 2020 είναι:Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 123,7%. Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 103,1%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σχέση με τον Μάιο 2020 είναι: Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 13,9%. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 12,3%. (εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα στοιχεία της Έρευνας Κίνησης Καταλυμάτων Ξενοδοχειακού Τύπου και Κάμπινγκ για το έτος 2020.Κατά το έτος 2020 σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του έτους 2019, στο σύνολο των καταλυμάτων αυτών παρατηρείται μείωση τόσο στις αφίξεις, κατά 69,4%, όσο και στις διανυκτερεύσεις, κατά 71,9% Συγκεκριμένα, κατά το 2020 σε σχέση με το 2019 παρουσιάζεται μείωση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών κατά 76,6% και 76,4%, αντίστοιχα, καθώς και μείωση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις των ημεδαπών κατά 50,4% και 48,4%, αντίστοιχα. Η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα (πλην κάμπινγκ) το έτος 2020 ανήλθε σε 29,6%, έναντι 48,7% το έτος 2019. (εδώ)

 

Συνέχισε την ανοδική του τάση ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και διαμορφώθηκε στις 173 μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων σε συνεργασία με την ICAP.Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης σημείωσε αξιόλογη άνοδο στις 161 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών βελτιώθηκε στις 184 μονάδες.Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2021:Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε σημαντική αύξηση στις 233 μονάδες έναντι 147 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις αυξήθηκε στις 206 μονάδες έναντι 147 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιριών συνέχισε την ανοδική του πορεία και αυξήθηκε στις 135 μονάδες έναντι 90 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας τους το επόμενο έτος αυξήθηκε οριακά στις 168 μονάδες. (εδώ)

 

Σε ένα δισ. ευρώ θα ανέλθει το ύψος της συνολικής επένδυσης για την ανάπλαση του παράκτιου μετώπου που παρουσιάστηκε 21/7/2021 από την Lamda Development.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το μεγαλύτερο μέρος των έργων του παράκτιου μετώπου που αρχίζουν το 2022 θα έχει παραδοθεί έως το 2025, αναφέρει η εταιρία ενώ στόχος είναι, ορισμένα από τα έργα να παραδοθούν και πριν από το πέρας της πενταετίας.Η Μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα αναβαθμιστεί τόσο από πλευράς χωρητικότητας όσο και υπηρεσιών και παροχών. Θα διαθέτει 400 θέσεις ελλιμενισμού και θα μπορεί να φιλοξενεί σκάφη έως 80 μέτρα, κερδίζοντας εξέχουσα θέση στον χάρτη του παγκόσμιου θαλάσσιου τουρισμού. (εδώ)

 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε την Prodea Investments με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του πράσινου εταιρικού της ομολόγου, του πρώτου για αειφόρες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Συνολικά αντλήθηκαν 300.000.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Prodea, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος ΔΣ & Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, κος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κος ΄Αρις Καρυτινός, κήρυξαν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Απευθυνόμενος στα μέλη της Διοίκησης, τα στελέχη της Prodea και τους εκπροσώπους των Συντονιστών Κυρίων Αναδόχων και των Κυρίων Αναδόχων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία διάθεσης της έκδοσης του «πράσινου» Ομολόγου. (εδώ)

 

Από την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική αγορά μπαίνει στον αστερισμό των ανακοινώσεων του α’ εξαμήνου που αναγκαστικά θα είναι καλύτερα από την περυσινή χρονιά. Οι 160 εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑ θα συγκρίνουν τα φετινά αποτελέσματα εξαμήνου με ένα από τα χειρότερα εξάμηνα όλων των εποχών. Ο τζίρος πέρυσι είχε συρρικνωθεί κατά 20%, τα λειτουργικά κέρδη είχαν μειωθεί κατά 31% και οι συνολικές ζημιές είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ ή σε μόλις 287 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί ο κλάδος των τραπεζών και των διυλιστηρίων που λόγω των πρωτοφανών ζημιών των αποθεμάτων (700 εκατ. ευρώ) είχε επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ την τελική γραμμή (εδώ)

 

Στα 11,14 ευρώ καθορίστηκε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της ΟΠΑΠ για την επανεπένδυση του μερίσματος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρίας οι νέες μετοχές, για όσους μετόχους είχαν δικαίωμα στο μέρισμα και θέλουν να το επενδύσουν σε μετοχές, παρέχουν «έκπτωση» 3,7% με βάση το κλείσιμο της μετοχής που ήταν στα 11,57 ευρώ.Η τιμή προέκυψε από τη χρηματιστηριακή σταθμισμένη βάση όγκου τιμής μετοχής κατά την περίοδο από 15 Ιουλίου έως και 21 Ιουλίου. Σημειώνεται πως η διοίκηση είχε ήδη ενημερώσει πως θα υπάρχει έκπτωση 3% από τη μέση τιμή. (εδώ)

 

Ξεκινάει 22 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 26 Αυγούστου 2021 η περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που απηύθυναν στους μετόχους της ΓΕΚΕ οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης ξενοδοχειακής μονάδας, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε 21/7/2021 η εταιρία, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Δευτέρα 19 Ιουλίου. Το προσφερόμενο από τον Προτείνοντα αντάλλαγμα, σε μετρητά, για κάθε νομίμως και εγκύρως προσφερθείσα Μετοχή της Δημόσιας Πρότασης, ανέρχεται σε 5,75 ευρώ ανά μετοχή. (εδώ)

 

Παράτυπη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Ρόδου τη διαδικασία που ακολουθεί η ΔΕΗ για την έκδοση διαταγών πληρωμής για οφειλές από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατική” της Ρόδου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών, έκανε δεκτή την ανακοπή που άσκησε ένας κάτοικος της Ιαλυσού κατά της ΔΕΗ. Ο λόγος της ανακοπής συνίσταται σε άρνηση της συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων της εγκυρότητας έκδοσης της διαταγής πληρωμής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο οφειλέτης είχε υποστηρίξει ότι τα προσκομιζόμενα από την ΔΕΗ έγγραφα δεν αποδεικνύουν την σε βάρος του επιδικασθείσα με την προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής, απαίτησή της, καθώς δεν πληρούν τους όρους των ιδιωτικών εγγράφων που δύνανται να στηρίξουν την έκδοση διαταγής πληρωμής. (εδώ)

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα των 9,30 – 9,40 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 970 εκατ. και αντιστοίχως η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής στα 11,40 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 1,3 δισ.Οι βασικοί λόγοι που έχουν κρατήσει καθηλωμένες τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ είναι: Η αδυναμία της αγοράς να αποτιμήσει τα κέρδη που μπορούν να προέλθουν από το υψηλό ανεκτέλεστο έργων που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.Η αγορά έχει δυσκολία να κατανοήσει ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος του ομίλου από το υψηλό ανεκτέλεστο, λόγω αρκετών απροσδιόριστων παραγόντων.Υπάρχει εσφαλμένη εντύπωση ότι ο Γιώργος Περιστέρης έχει πολύ μεγάλο αριθμό μετοχοδανείων σε σχέση με αξία των μετοχών που κατέχει στη ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.Η κίνηση απορρόφησης του Ήρων θα επιφέρει στον όμιλο αύξηση τζίρου κατά περίπου 400 εκατ. και τα EBITDA, δηλαδή τα κέρδη προ τόκων, φόρων, προβλέψεων και αποσβέσεων, θα ανέρχονται ετησίως στα 30 εκατ. ευρώ.Η αγορά δεν έχει αποτιμήσει το γεγονός ότι η ΓΕΚ Τέρνα πλειοδότησε για την Εγνατία Οδό, τόσο για το σκέλος της παραχώρησης όσο και στο σκέλος της κατασκευής, με τίμημα περίπου στα 1,5 δισ. (εδώ)

 

Διπλή διάκριση απέσπασε η Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α. στα βραβεία θεσμός “Οι Χρυσοί Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2010 -2020”, τα οποία διεξάγονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και διοργανώνονται από την Direction Business Network.Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, η Εταιρία βραβεύτηκε στην κατηγορία “Greek Business Champions”, ως μία από τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να αυξήσουν ταυτόχρονα τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη προ φόρων πάνω από 50%, τη 10ετία 2010 – 2020. (εδώ)

 

Η ΝΤΙΟΝΙΚ ανακοινώνει ότι συνήλθε στις 22.07.2021 στην έδρα της Εταιρίας η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων όπου: Eνέκρινε ομόφωνα τις εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή, καθώς και τις ετήσιες και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2020, χωρίς να επιφέρει σε αυτές καμία τροποποίηση.Η Γενική Συνέλευση των μετόχων, την έγκριση της συνολικής διαχείρισης της χρήσης 2020 καθώς και την απαλλαγή του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως από την άσκηση των καθηκόντων του για τη χρήση 01/01/2020 – 31/12/2020.Εξέλεξε παμψηφεί τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 1/1/2021–31/12/2021.Ενέκρινε ομόφωνα και με πλειοψηφία τη μη καταβολή αμοιβών στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την χρήση 2020 και δεν προενέκρινε την καταβολή αμοιβής για την χρήση 2021. (εδώ)

 

Κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της CENTRIC που έλαβε χώρα την 22.7.2021, αποφασίστηκαν τα εξής: Εγκρίθηκαν οι Ετήσιες εταιρικες και ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της Εταιρίας για την εταιρικη Χρήση 2020 (από 1-1-2020 μέχρι και 31-12-2020), οι σχετικές Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Εκθέσεις των Ορκωτών Ελεγκτών της Εταιρίας για τις Ετήσιες εταιρικές και ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της εταιρικής χρήσης 1.1.2020-31.12.2020. Εγκρίθηκε η συνολική διαχείριση της Εταιρίας όπως ισχύει, και απαλλάχθηκαν οι Ορκωτοί Ελεγκτές της Εταιρίας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για την εταιρική χρήση 2020. Εκλέχθηκε ομόφωνα από το σύνολο των παρισταμένων μετόχων όπως παρίστανται και εκπροσωπούνται, η ελεγκτική εταιρία BDO Ορκωτοί Ελεγκτές ΑΕ (ΑΜ/ΣΟΕΛ 173, ΑΜ/ΕΛΤΕ 41) για τον  έλεγχο των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Εταιρίας και των ενοποιημένων για την εταιρική  χρήση 2021 και την έκδοση του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού, και ορίστηκε και εγκρίθηκε η αμοιβή της. (εδώ)

 

Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Bain/Fortress/Dovalue για το Project Frontier, προχωρά η Εθνική Τράπεζα. Όπως αναφέρουν πηγές της Τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί τη μεγάλη τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να κάνει carve-out (μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) στο δικό της servicer, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 3 συστημικές τράπεζες. Το Frontier των 6 δισ. ευρώ δίνει την ευκαιρία σε όποια εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων (servicer) το αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.), αναφέρουν οι πηγές της Εθνικής. (εδώ)

 

Με ταχύτητα και ευελιξία, η Alpha Bank ανταποκρίνεται στην εθνική προσπάθεια οικοδόμησης τείχους ανοσίας απέναντι στον Covid-19, συμμετέχοντας ενεργά στη διάθεση της άυλης κάρτας Freedom Pass, με τη συνεργασία της Visa.To Freedom Pass επιβραβεύει, με 150 ευρώ σε υπηρεσίες τουρισμού και πολιτισμού, τους νέους ηλικίας 18-25 ετών, που επιλέγουν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. (εδώ)

 

Να αναθεωρήσει το guidance στα επιτόκια της αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΚΤ μετά την πρόσφατη αναμόρφωση του στόχου για τον πληθωρισμό και προκειμένου να υπογραμμίσει τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει την διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 22/7/2021 ότι προς στήριξη του συμμετρικού στόχου για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα το Δ.Σ. περιμένει τα βασικά επιτόκια να παραμένουν στα υφιστάμενα ή σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και για µεγαλύτερη διάρκεια για το υπόλοιπο του ορίζοντα προβολής και μέχρι να κρίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι αρκετά μεγάλη για να είναι συμβατή με τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο οπου ο πληθωρισμός είναι μετρίως πάνω από τον στόχο, προσθέτει η ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ τονίζει ότι συνεχίζει να περιμένει οι αγορές των ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) το τρέχον τρίμηνο να διενεργηθούν με ρυθμό "σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους", στέλνοντας νέο σήμα στις αγορές ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού δεν θα επηρεάσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. (εδώ)

 

Η ζήτηση για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά θα κορυφωθεί το 2027, δηλαδή τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς αυξάνονται οι καταναλωτές που στρέφονται στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ παράλληλα τα συμβατικά κάνουν όλο και πιο αποτελεσματική χρήση των καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα κίνησης.Αυτά είναι εν ολίγοις τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας της Bloomberg NEF, σύμφωνα με την οποία θα είναι πιο απότομη η μείωση της ζήτησης για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης στην  Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ δεν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της χρήσης καυσίμων κίνησης σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα. Στη σχετική έρευνά της, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η εταιρία αναλύσεων και στοιχείων για θέματα ενέργειας του Bloomberg αναθεωρεί έτσι τις προβλέψεις της, καθώς μόλις πριν από ένα χρόνο εκτιμούσε πως η ζήτηση για πετρέλαιο κίνησης θα κορυφωνόταν το 2031. Τώρα προεξοφλεί μεγάλη πτώση των πωλήσεων καυσίμων στις περιοχές για τις οποίες προέβλεπε αύξηση της ζήτησης.(εδώ)

 

Καθησυχαστική για τις επιπτώσεις της αναζωπύρωσης της πανδημίας και δη, της μετάλλαξης Δέλτα στην αμερικανική οικονομία εμφανίστηκε η κορυφαία οικονομολόγος για θέματα ΗΠΑ της Morgan Stanley, Έλεν Τσέντνερ, σε ένα διάστημα που η νευρικότητα της Wall Street και όχι μόνο για την αύξηση των κρουσμάτων είναι εύλογη.«Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να κατεβάσω τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης απέναντι στο ρίσκο της μετάλλαξης Δέλτα» σχολίασε η κυρία Τσέντνερ σε συνέντευξη της στο Yahoo Finance, επισημαίνοντας πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά με τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, όπως και με τους εμβολιασμούς, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να μην είναι τόσο σοβαρές.Οι προβλέψεις της Morgan Stanley κάνουν λόγο για σημαντικό άλμα στους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο, στο 11,6% σε ετήσια βάση, την οποία θα ακολουθήσει μια μικρή επιβράδυνση κατά μέσο όρο στο 7,5% (που και πάλι είναι πολύ υψηλό ποσοστό) κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς. Πρόκειται για προβλέψεις, στις οποίες η κυρία Τσέντνερ εμμένει.(εδώ)

 

H μετάλλαξη Δέλτα και η αναζωπύρωση της πανδημίας σε μεγάλο μέρος του πλανήτη απειλεί να «φρενάρει» την παγκόσμια ανάκαμψη, με το ΔΝΤ να κρούει ευθέως προειδοποιητικό σήμα κινδύνου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για παγκόσμια ανάπτυξη 6% το 2021 διατηρείται και αυτόν τον μήνα αμετάβλητη, προειδοποίησε ωστόσο ότι η πορεία της ανάκαμψης θα ανακοπεί εάν δεν ενισχυθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών σε όλον τον κόσμο. Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης στο τέλος του 2022, και επανέλαβε ότι η ανάκαμψη είναι άνιση και πολλαπλών ταχυτήτων.  Οι φόβοι, ακριβώς, για απότομο «φρένο» στη δυναμική της ανάκαμψης ωθούν τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παρατείνουν για ικανό διάστημα ακόμη τη χαλαρή νομισματική πολιτική. (εδώ)

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά και αυτόν τον μήνα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021 θα είναι περίπου 6%, πρόβλεψη παρόμοια με αυτή του Απριλίου, αλλά με ορισμένες χώρες να αναπτύσσονται ταχύτερα και άλλες πιο αργά, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα. Η Γκεορκγίεβα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί, εκτός εάν επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού κατά της COVID-19, προσθέτοντας ότι ο στόχος τερματισμού της πανδημίας έως το τέλος του 2022 δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού. Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Απρίλιο ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 θα έφτανε το 6%, ποσοστό που έχει να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, καθώς η διαθεσιμότητα εμβολίων βελτιώνεται και οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου, με τη βοήθεια πρωτοφανών δημοσιονομικών κινήτρων, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. (εδώ)

 

Ο ένας μετά τον άλλο παραιτούνται στη Credit Suisse, λίγο μετά τις αποκαλύψεις ότι η ελβετική τράπεζα εμπλέκεται στο σκάνδαλο Archegos Capital Management και Greensill Capital. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων και υψηλόβαθμων στελεχών που αποφάσισαν να κλείσουν την πόρτα στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανέρχεται στους 30. Πρόσφατα, η γνωστή τράπεζα έχασε τέσσερις ακόμη ανώτερους τραπεζίτες της. Πρόκειται για τον τραπεζίτη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων Μαξ Μέσνι ο οποίος εγκαταλείπει τη θέση του για να προσαρτηθεί στο εργατικό δυναμικό της Perella Weinberg Partners. Εργαζόταν για την ελβετική τράπεζα από το 2018 έπειτα από μια δεκαετία στη Morgan Stanley. (εδώ)

 

Οι προσδοκίες των βρετανικών επιχειρήσεων γι ανάπτυξη της παραγωγής στους επόμενους τρεις μήνες είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει από το lockdown, ανακοίνωσε η συνομοσπονδία της βρετανικής βιομηχανίας. Η CBI δήλωσε ότι η τριμηνιαία έρευνα των επιχειρήσεων εμφάνισε αυξημένα επίπεδα απασχόλησης, αλλά επίσης οι οξείες πιέσεις πληθωρισμού με μέσο κόστος αύξησης στους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούλιο, διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1980. (εδώ)

 

Η απώλεια ύψους της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς και η μεγάλη φυγή προς ασφαλέστερους λιμένες, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα την εβδομάδα αυτή, απεικονίζει τις αμφιβολίες των επενδυτών όσον αφορά στην πολύ προσδοκώμενη επιστροφή στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα που αποτελούν πάνω από το μισό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης προϊδεάζουν για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης, ενώ παράλληλα οι τιμές των αγαθών, υπηρεσιών και πρώτων υλών συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Η συγκυρία αυτή συμπίπτει με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και οι αγορές εκπέμπουν σήματα κινδύνου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμά ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής strategist της Deutsche Bank στον χώρο του συναλλάγματος. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text