Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Χρηματιστήριο: H ώρα των εταιρικών αποτελεσμάτων

Χρηματιστήριο: H ώρα των εταιρικών αποτελεσμάτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: H ώρα των εταιρικών αποτελεσμάτων

Ο τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων με τη μόνιμη αποκλιμάκωσή του από μέρα σε μέρα προβλημάτισε τους επενδυτές. Ωστόσο, η έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων είναι πιθανό να φωτίσει τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, ενώ παράλληλα συμβαίνουν εξελίξεις ευνοϊκές για το σύνολο της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec., η ατζέντα παραμένει ζωηρή (ΔΕΔΔΗΕ, Εγνατία Οδός, τιτλοποιήσεις), γεγονός που διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι με την λήξη και της Α.Μ.Κ. της Ελλάκτωρ, συμπληρώνεται ένας σύντομος σε διάρκεια κύκλος άντλησης κεφαλαίων από το Χ.Α., με το Δείκτη αναφοράς να διατηρεί μέρος των ανοδικών κεκτημένων και τις Εταιρείες να έχουν πλέον ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, ή μικρότερο “στρες” αναχρηματοδότησης.

Η εκκίνηση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου, θα δώσει φρέσκο υλικό προς αξιολόγηση στους Επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τα μεγέθη του εξαμήνου θα έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους.

Σε αυτή την συγκυρία οι Εισηγμένες θα έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου, ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α’ φετινού τριμήνου, για όσες Εταιρείες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου. Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου, θα δοθούν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό θα είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων, καθώς θα δώσει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown, που θα υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.

Η εβδομάδα μετά την εκπνοή των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα, μπορεί να έφερε στο τέλος μια πτώση της τάξης του -0,3%, αλλά πλήγωσε την κεφαλαιοποίηση των περισσότερων blue chip, των μετοχών δηλαδή που ενδιαφέρουν σε μεγάλο ποσοστό τους ξένους θεσμικούς. Η εικόνα των blue chip αποκαλύπτει τα πλήγματα στους επιμέρους τίτλους, καθώς τα ανοδικά στην εβδομάδα είναι 9. Αλλά υπολογίσιμα κέρδη είχαν 6, οι ΕΕΕ +3,64%, ΤΙΤC +2,43%, ΕΥΔΑΠ +1,82%, ΕΛΧΑ +1,67%, ΣΑΡ +1,27%, και ΜΠΕΛΑ +1,24% με τα υπόλοιπα 3 με κέρδη κάτω του +0,6%, ήτοι ΑΔΜΗΕ +0,58%, ΟΤΕ +0,41% και ΜΟΗ +0,22%. Ακολουθεί η ομάδα με πτώση κοντά σε αυτή των βασικών δεικτών ΟΠΑΠ -0,17%, ΔΕΗ -0,23%, ΕΧΑΕ -0,51% και ΠΕΙΡ -0,72%, αλλά η μεγαλύτερη ομάδα είναι των 12 blue chip με πτώση από -1,1% ως -4,2%. Ήτοι ΕΥΡΩΒ -4,21%, ΕΤΕ -3,68%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,28%, ΑΛΦΑ -2,30%, ΒΙΟ -2,13%, ΛΑΜΔΑ -2,10%, ΤΕΝΕΡΓ -2,05%, ΑΡΑΙΓ -1,73%, ΜΥΤΙΛ -1,67%, ΕΛΠΕ -1,55%, ΟΛΠ -1,51% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,14%.

Υπενθυμίζουμε:

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου η ΕΧΑΕ. Τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης την Τρίτη. Την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η TITC. Ενώ την Παρασκευή έχουμε τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων των Alpha Trust Ανδρομέδα και Μοτοδυναμική.

Από σήμερα ο ΟΛΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (€0,40), την Τετάρτη ακολουθεί η αποκοπή του μερίσματος της AS Company (€0,0837), ενώ την Πέμπτη τα Πλαστικά Κρήτης θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου (€0,294). Η Πέμπτη 29 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης για την Α.Μ.Κ. της Ελλάκτωρ (1,25ν/2π + €0,90 ανά μετοχή).

Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα ‘τεστ αντοχής’ των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text