Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε -  Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Με μια χρονική υστέρηση, η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει το υπόλοιπο της Ευρώπης διαμορφώνοντας πληθωρισμό κοντά στο 2% μέχρι και το Σεπτέμβριο, αν δεν αναστραφούν σύντομα οι εισαγόμενες πληθωριστικές τάσεις. Προς το παρόν η διεθνής τιμή του μπρεντ έχει φτάσει τα 75 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη του 50% από την αρχή του χρόνου. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι προβλέψεις των αναλυτών θέλουν την τιμή να αυξάνεται το επόμενο διάστημα στα 80 ή ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και κατ' επέκταση και των καυσίμων, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις μεταφορές και το κόστος παραγωγής ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών καθημερινής χρήσης.Στον τομέα του κόστους ενέργειας, πρόσθετες πιέσεις θα ασκήσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ενέκρινε τον Ιούνιο η ΡΑΕ και θα ξεκινούν από 5,5% έως και 15%.Οι τιμές των μετάλλων έχουν αυξηθεί από την αρχή του χρόνου κατά περίπου 30%, ενώ οι τιμές του κόστους μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών έχουν αυξηθεί κατά 50%. Οι αυξήσεις αυτές θα περάσουν και στις τιμές λιανικής των τελικών προϊόντων μέσα στο καλοκαίρι. (εδώ)

 

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 13 ευρώ (2%) θα εισηγηθεί 26/7/2021 στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ θα εφαρμοστεί το φθινόπωρο μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.Η στάθμιση των δεδομένων ήταν δύσκολη για την κυβέρνηση καθώς το σύνολο των εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων είχε ταχθεί υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στο δυσοίωνο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου έκανε την υπέρβασή του, ανάβοντας το πράσινο φως για μια συμβολική αύξηση με το σκεπτικό ότι θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα. (εδώ)

 

Ενόσω η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί ανησυχία για το πως θα κινηθεί ο φετινός ελληνικός τουρισμός και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία, προκύπτουν ζητήματα σε σχέση με την έως τώρα πορεία του χρέους. Σχετικά με την βιωσιμότητα του, στην τελευταία έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η αύξηση του δανεισμού -προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης- οδηγεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους στο 15% του ΑΕΠ δηλαδή στο όριο που έχει τεθεί από τους Ευρωπαίους. Η ανοδική αυτή τροχιά του ελληνικού χρέους αποδίδεται στις αυξημένες δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι το πρωτογενές έλλειμμα πλησίασε τα 6 δισ. ευρώ (5,98 δισ. Ευρω) το α’ τρίμηνο του 2021, από 1,73 δισ. ευρω στο α’ τρίμηνο του περασμένου έτους, δηλαδή αυξήθηκε κατά 3,5 φορές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εντός του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία και να διαμορφωθεί από το 204,8% του ΑΕΠ το 2021, στο 189,5% του ΑΕΠ το 2022, στο 176,7% το 2023, στο 166,1% το 2024 και στο 156,9% το 2024. (εδώ)

 

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026 η οποία μπορεί να φθάσει και το 9,9% σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα (20 ετών) από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαπιστώνει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα αποτελέσματα της μελέτης (των Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μελίνα Βασαρδάνη και Ευαγγελία Βουρβαχάκη) υποδεικνύουν ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το πραγματικό ΑΕΠ, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η απασχόληση μπορούν δυνητικά να αυξηθούν κατά 6,9%, 20% και 4%, αντίστοιχα, έως το 2026.Ειδικότερα, διαμέσου των επιχορηγήσεων και των δανείων εκτιμάται ότι αυξάνεται το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 4,3% το 2026, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση του επιπέδου του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2026. Τα φορολογικά έσοδα επίσης αυξάνονται μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δημιουργώντας έμμεσα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μειώσεις φορολογικών συντελεστών ή αυξήσεις δαπανών, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα. (εδώ)

 

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων για το 1ο τρίμηνο του 2021 που παρέχουν μια συνολική περιγραφή της Ελληνική οικονομίας, βασισμένη στην ανάλυση της οικονομικής συμπεριφοράς των θεσμικών τομέων που τη συνθέτουν (νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μη χρηματοοικονομικές εταιρίες, χρηματοοικονομικές εταιρίες, γενική κυβέρνηση), καθώς και των σχέσεων της εθνικής οικονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο (αλλοδαπή).Κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών 4,42 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,58 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 1ο τρίμηνο του 2020. Επιπρόσθετα, κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, τρεχουσών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων 0,17 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 0,40 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, η συνολική οικονομία παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 4,59 δισ. ευρώ κατά το 1ο τρίμηνο του 2021. Το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο η καθαρή λήψη δανείων ανέρχονταν σε 4,97 δισ.ευρώ (εδώ)

 

Την εβδομάδα έως τις 18 Ιουλίου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε μικρή βελτίωση καθώς έφτασε στις 101,5 μονάδες από τις 100,7 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή βελτίωση παρουσίασαν η αγορά εργασίας και η κινητικότητα. Από την άλλη μεριά, μειώθηκαν οι δείκτες της υγείας και την παραγωγής/ βιομηχανίας.Στην Ευρωζώνη συνεχίζεται η βελτίωση του δείκτη. Παρατηρείται λοιπόν περαιτέρω βελτίωση κατά την εβδομάδα έως τις 4 Ιουλίου, καθώς ο δείκτης έφτασε στις 85,8 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 85,4 μονάδες. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις βελτιώσεις της ζήτησης / κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι δείκτες του χρηματοοικονομικού κλάδου, της υγείας, και της παραγωγής / βιομηχανίας. (εδώ)

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Premia, με τη συνολική ζήτηση υπερκάλυψε τον αριθμό των προς διάθεση νέων μετοχών κατά 1,36 φορές.Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε στο 1,44 ευρώ, με την εταιρία να αντλεί συνολικά 26,04 εκατ. ευρώ.Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 28 Ιουλίου. (εδώ)

 

Η εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ γνωστοποιεί ενημέρωση που έλαβε την 23.07.2021 από μέτοχό της, σε συμμόρφωση με την Οδηγία περί Διαφάνειας, σχετικά με σημαντική μεταβολή στη συμμετοχή και τα δικαιώματα ψήφου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η REGGEBORGH INVEST B.V., ενημερώνει ότι την 20 Ιουλίου 2021 εξέπνευσε η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς 6.828.260 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι ποσοστό 3,187% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, και η μέτοχος δήλωσε ότι δεν άσκησε το εν λόγω δικαίωμα. Κατόπιν τούτου η συμμετοχή της REGGEBORGH INVEST B.V. διαμορφώθηκε ως εξής:Ημερομηνία λήξης του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς: 20.07.2021. (εδώ)

 

Στην Έκτακτη  Γενική Συνέλευση των Μετόχων της N. ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ που πραγματοποιήθηκε στις 16.7.2021 η συνέλευση συζήτησε και έλαβε αποφάσεις επί όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ως εξής: Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και ορισμός των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του. Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν. 4449/2017. Εκλογή και Σύσταση Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων. Έγκριση Πολιτικής Καταλληλόλητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.3 του ν.4706/2020.(εδώ)

 

Την εβδομάδα μέχρι 23/7 έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο στις σχέσεις της ΔΕΗ με την ενεργοβόρο βιομηχανία καθώς ανακοινώθηκε και επισήμως η συμφωνία με την Αλουμινίον της Ελλάδος. Ωστόσο εκτός από την Αλουμίνιον, συνεχίζονται και μάλιστα βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις και με τις υπόλοιπες βιομηχανίες για τη σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας. Δεν αποκλείεται μάλιστα το επόμενο διάστημα να υπάρξουν αντίστοιχες ανακοινώσεις και για άλλους μεγάλους πελάτες, με τους οποίους η ΔΕΗ θα κλείσει το ανοιχτό μέτωπο των τιμολογίων. Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις με τη βιομηχανία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπάρχει παράθυρο αισιοδοξίας ότι δε θα αργήσει το κλείσιμο της συμφωνίας. Ποια είναι τα ανοικτά θέματα; Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν σε σχέση με το ύψος της αύξησης που θα εφαρμοστεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων και το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 20%. Στα νέα τιμολόγια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν πρόκειται να υπάρχει έκπτωση συνέπειας.Επιπλέον οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε άλλες παραμέτρους των τιμολογίων όπως το πώς θα επηρεάζει το καταναλωτικό προφίλ τον τρόπο τιμολόγησης καθώς επίσης και το ποσοστό βάσει του οποίου θα ενεργοποιείται η ρήτρα take or pay. (εδώ)

 

Στην καλύτερη και πιο αναπτυξιακή φάση της ιστορίας της βρίσκεται η Mytilineos, έχοντας καταστεί ένας διεθνοποιημένος και σύγχρονος, καθετοποιημένος οργανισμός με πολύπλευρες δραστηριότητες και αναμένοντας το 2022 μεγέθη – ρεκόρ, τέτοια που θα σημάνουν και την αλλαγή στο status της εταιρίας.Με τις νέες επενδύσεις που δρομολογεί η Mytilineos θα καταστεί ο μεγαλύτερος, πλήρως καθετοποιημένος παραγωγός αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη, ενώ μετά την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ συγκαταλέγεται μέσα στις δέκα κορυφαίες κατασκευάστριες ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως. Πλέον έχει δραστηριότητα σε 32 χώρες με τέσσερα sector, «χτυπάει» projects σε όλο το φάσμα της νέας γενιάς ενεργειακών έργων, ενώ ετοιμάζεται να μπει και σε κυρίαρχους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς. Ο λόγος για τους δείκτες της Morgan Stanley Capital International, όπου νομοτελειακά σε κάποια από τις επόμενες αναδιαρθρώσεις θα εισαχθεί στον MSCI Greece Index. Την τελευταία τριετία κάνει ολιστική πράσινη «στροφή» με στόχο τη σημαντική μείωση ρύπων με ορίζοντα το 2030. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρία έχει πολύ υψηλή βαθμολογία και στα τρία κριτήρια ESG – Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). Η Mytilineos εδώ και δυόμισι χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2019, εφαρμόζει τον αγγλικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι ίσως πιο αυστηρός ακόμη και από τον αμερικάνικο. (εδώ)

 

Επισήμως προσωρινός μειοδότης για το έργο αναβάθμισης του νέου αεροδρομίου στην Πάρο (διαγωνισμός αρχικού προϋπολογισμού 46,2 εκατ. ευρώ) ανακηρύχθηκε η κατασκευαστική εταιρία ΕΚΤΕΡ που μπήκε «σφήνα» σε ισχυρούς του κλάδου, δίνοντας για το project έκπτωση 31,16%, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το insider. Ειδικότερα, με έγγραφο με ημερομηνία 23/07 η ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ-Δ/ΝΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ προχώρησε στην έγκριση του Πρακτικού αποσφράγισης και αξιολόγησης προσφορών του έργου: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΡΟΥ», βάσει του οποίου η Επιτροπή Διαγωνισμού εισηγείται την ανάθεση της σύμβασης στην εταιρία «ΕΚΤΕΡ Α.Ε.» ως προσωρινού μειοδότη, καθώς η προσφορά της είναι πλήρης, σύμφωνη με τους όρους της διακήρυξης και προσφέρει την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 25.706.728,34 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με μέση τεκμαρτή έκπτωση 31,61%. (εδώ)

 

Η ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 23.07.2021 πραγματοποιήθηκε η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των προνομιούχων μετόχων όπου συζητήθηκαν και ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις: Έγκριση παροχής εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και περιορισμού ή αποκλεισμού του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Εταιρίας, δυνάμει των άρθρων 24 παρ. 1(β) και 27 παρ. 4  του ν. 4548/2018. Έγκριση της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας κατά ποσό €12.768.110,44, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής από €0,44 σε €0,10 και ιδίως της μείωσης της ονομαστικής αξίας εκάστης προνομιούχου μετοχής από €0,44 σε €0,10, συντελούμενης με συμψηφισμό λογιστικών ζημιών προηγούμενων χρήσεων καθώς και της τροποποίησης του άρθρου 5 του καταστατικού της Εταιρίας. (εδώ)

 

Με ένα εκτενές άρθρο στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι το Ελληνικό είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της χώρας, ένα έργο που έχει σχεδιαστεί ως παράδειγμα για το τι μπορεί να είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Σύμφωνα με το Bloomberg η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για παραθαλάσσιες οικίες κοντά σε μια μεγάλη πόλη και πριν ακόμη αρχίσει η κατασκευή τους, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για τους υποψήφιους αγοραστές.Στη συνέχεια του άρθρου επισημαίνεται ότι εταιρία έχει ήδη εξασφαλίσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ σε προκαταβολές, με τιμές που ξεκινούν από 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι τιμές αναμένεται να φθάσουν τα 14.000 ευρώ έως το 2025, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι οι υψηλότερες στην Ελλάδα και συγκρίσιμες με αυτές στη Νέα Υόρκη, τη Σαγκάη και τη Γενεύη. (εδώ)

 

Η έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων είναι πιθανό να φωτίσει τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, ενώ παράλληλα συμβαίνουν εξελίξεις ευνοϊκές για το σύνολο της οικονομίας.Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec., η ατζέντα παραμένει ζωηρή (ΔΕΔΔΗΕ, Εγνατία Οδός, τιτλοποιήσεις), γεγονός που διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι με την λήξη και της Α.Μ.Κ. της Ελλάκτωρ, συμπληρώνεται ένας σύντομος σε διάρκεια κύκλος άντλησης κεφαλαίων από το Χ.Α., με το Δείκτη αναφοράς να διατηρεί μέρος των ανοδικών κεκτημένων και τις Εταιρίες να έχουν πλέον ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, ή μικρότερο “στρες” αναχρηματοδότησης. Η εκκίνηση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου, θα δώσει φρέσκο υλικό προς αξιολόγηση στους Επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τα μεγέθη του εξαμήνου θα έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους. (εδώ)

 

Η σχετική ανάλυση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τα ευρήματα των ελέγχων που διεξάγεται σχετικά με την εφαρμογή των εποπτικών κριτηρίων, των stress test και άλλων ελέγχων, διαπιστώνει κάποιος ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του Ευρωπαίου επόπτη είναι ο καθησυχασμός των τραπεζών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το σταδιακό άνοιγμα των εστιατορίων, η έναρξη του τουρισμού και η επιστροφή στους εμπορικούς δρόμους για ψώνια έχουν δώσει την εντύπωση ότι γυρνάμε στην κανονικότητα. Πράγματι, ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον έχει αντικαταστήσει τις αβεβαιότητες των προηγούμενων μηνών. Όμως αυτή είναι η επιφάνεια. Κι αν κάποιος κοιτάξει κάτω από αυτήν, τότε θα δει τους κινδύνους που δεν έχουν απομακρυνθεί, και μάλιστα παραμένουν ακόμη δύσκολο να υπολογιστούν.Ο SSM ανησυχεί διότι διαπιστώνει ότι και οι τράπεζες έχουν επηρεαστεί από αυτήν τη ρόδινη επιφάνεια, η οποία οφείλεται μόνο στα κρατικά και νομισματικά μέτρα στήριξης. Έτσι, μέσα στο 2020, δηλαδή εντός μιας πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, η οποία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, οι τράπεζες στην Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση κερδοφορίας και μείωση των κόκκινων δανείων. Παραβλέπουν, όμως, το γεγονός ότι μέρος της αύξησης της κερδοφορίας προέρχεται από μείωση των προβλέψεων για κινδύνους. Παραμένουμε στη θετική διαπίστωση ότι τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν, αλλά δεν δίνεται εξίσου βαρύτητα στο γεγονός ότι αυτά αυξήθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του έτους.(εδώ)

 

Η Eurobank ανακοινώνει ότι στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, που συνεδρίασε στις 23 Ιουλίου 2021, η Γενική Συνέλευση: Ενέκρινε τις Ετήσιες και Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της χρήσης 2020 καθώς και τις σχετικές

Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών.Ενέκρινε τη συνολική διαχείριση για τη χρήση 2020 καθώς και την απαλλαγή των Ελεγκτών για τη χρήση 2020.Ενέκρινε τις αμοιβές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρήσεως 2020 καθώς και την προκαταβολή αμοιβών για τη χρήση 2021 στα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ως μελών Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου. (εδώ)

 

To RRF (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) αποτελεί μία πρόκληση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι όμως και μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακάμψει από τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημική κρίση και να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό που συσσωρεύθηκε κατά την οικονομική ύφεση της περασμένης δεκαετίας», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σε δήλωση του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.Η αξιοποίηση των κονδυλίων συνολικού ύψους Ευρώ 30,2 δισ. από το RRF αποτελεί ένα εγχείρημα μετασχηματισμού για την ελληνική οικονομία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, της βιωσιμότητας και της ψηφιακής μετάβασης σημειώνει στο άρθρο της η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών σε αυτό, καθώς το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν αφορά στην υιοθέτηση μίας νέας προσέγγισης για τις χρηματοδοτήσεις, με γνώμονα την ορθολογική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και τη συνολική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ως προς αυτόν τον ουσιαστικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος, ο CEO της Alpha Bank σημειώνει πως η ανάπτυξη «θα πρέπει βασίζεται όχι στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, αλλά σε ένα νέο και σύγχρονο παραγωγικό υπόδειγμα με έμφαση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα». (εδώ)

 

Κοντά σε deal με διεθνές fund για την αξιοποίηση των ακινήτων της βρίσκεται η Alpha bank με στόχο να ενισχύσει έσοδα και κεφάλαια. Να σημειωθεί ότι θα συσταθεί ένα joint ventures όπου η Alpha bank θα πουλήσει ένα ποσοστό με στόχο την αξιοποίηση των ακινήτων. Θα εγγράψει κέρδη, θα ενισχύσει κεφάλαια και θα απελευθερώσει έως και 400 εκατ μέσω σταθμισμένου ενεργητικού. Το deal αυτό δεν έχει αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά. Να σημειωθεί ότι η Alpha bank αποτιμάται στα 2,48 δισεκ. συνολική κεφαλαιοποίηση ή 1,06 ευρώ. Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά τα 1,20 ευρώ ανά μετοχή αντικατοπτρίζει fair value δηλαδή δίκαιη τιμή. Το α΄ 6μηνο 2021 η μεγάλη εξυγίανση Στο β΄ τρίμηνο του 2021 η Alpha bank θα εγγράψει ζημία περί τα 2 δισεκ. λόγω της τιτλοποίησης Galaxy ύψους 10,6 δισεκ. (εδώ)

 

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών δέχτηκαν με ικανοποίηση την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Κροατία, την Κύπρο, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία. Το Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις εκτελεστικές του αποφάσεις για την έγκριση των σχεδίων αυτών με γραπτή διαδικασία αμέσως μετά τη σημερινή άτυπη σύνοδο των υπουργών.Μετά την επίσημη έγκριση των αποφάσεων, αυτή η δεύτερη ομάδα κρατών μελών θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους πόρους του μηχανισμού για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19. Και τα τέσσερα κράτη μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση από τα διατιθέμενα σε αυτά κονδύλια, η εκταμίευση της οποίας θα υλοποιηθεί μετά την υπογραφή διμερών συμφωνιών επιχορήγησης και δανειοδότησης. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτική στήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που ήγειρε η πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία. Τα 672,5 δισ. ευρώ του μηχανισμού θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που έχουν περιγραφεί στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή της να προχωρήσει στη δεύτερη φάση για την ανάπτυξη και κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ, εξέλιξη που θα φέρει ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα. Θα περάσουμε σε μια εποχή με άυλα μετρητά, όπου καταναλωτές και επιχειρήσεις θα ανταλλάσσουν κωδικούς ή κάτι σαν ηλεκτρονικά κουπόνια που θα μεταφέρονται από κινητό σε κινητό. Οι συναλλαγές θα είναι άμεσες εντός και εκτός Ευρώπης με αρκετά χαμηλότερο κόστος και χωρίς βαλέρ. Στόχος του ψηφιακού ευρώ είναι να λειτουργεί παράλληλα με τα μετρητά και έχει ακριβώς την ίδια λειτουργία, δηλαδή "πληρωτέο επί τη εμφανίσει”. Επίσης, θα πρέπει να τηρείται η ανωνυμία. Για να αποφευχθεί η μετατροπή του σε επενδυτικό στοιχείο αλλά και η μετακίνηση καταθέσεων/κεφαλαίων από τα ευρώ στα ψηφιακά ευρώ, εξετάζεται το νέο νόμισμα να έχει διαφορετικό επιτόκιο. (εδώ)

 

Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιούλιο, εν μέσω ανησυχιών για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, και εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo σημείωσε πτώση στις 100,8 μονάδες από την αναθεωρημένη μέτρηση των 101,7 μονάδων τον Ιούνιο.Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 102,1 μονάδες.Οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάσταση των δραστηριοτήτων τους ως κάπως καλύτερες, αλλά οι εκτιμήσεις τους για τους επόμενους μήνες ήταν πολύ λιγότερο αισιόδοξες, ανέφερε το Ifo.Ο δείκτης που καταγράφει την τωρινή επιχειρηματική κατάσταση των εταιριών, σημείωσε άνοδο στις 100,4 μονάδες τον Ιούλιο από τις 99,7 μονάδες τον Ιούνιο. (εδώ)

 

Κατά τη διάρκεια αυτού του υπερδωδεκαετούς πρωτοφανούς χρηματιστηριακού ράλι των αγορών της Νέας Υόρκης, οι φωνές ανησυχίας και φόβου αποτελούν μέρος της καθημερινής πραγματικότητας. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα τον Μάρτιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων εξακολουθούν την ανοδική τους τάση, καταγράφοντας νέα υψηλά, σε πείσμα όσων αναμένουν εδώ και μήνες -ίσως και χρόνια-, «το ατύχημα» που θα οδηγήσει στον τερματισμό αυτού του ανοδικού υπερκύκλου. Ωστόσο, όσο και να γίνεται ολοένα και πιο ορατή η πιθανότητα ατυχήματος, που οι δύο μεγάλοι δείκτες των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών παραγωγού, κινούνται και πάλι υψηλότερα από τις μέσες προσδοκίες, οι αγορές καταγράφουν νέες κορυφές. Τις καταγράφουν, μέσα σε κλίμα μαζικής ευφορίας, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η αποσύνδεση μεταξύ νομισματικής πολιτικής και πραγματικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή η ανάληψη κινδύνων και ρίσκου, βασίζεται στη εδραιωμένη αντίληψη ότι οι ενέσεις ρευστότητας της Fed θα συνεχιστούν για πάντα. (εδώ)

 

Οι τελευταίες 3 δεκαετίες ήταν μία περίοδος όπου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινούνταν σε ήπια επίπεδα, με την ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή να κινείται κατά μέσο όρο περίπου στο 2,3%. Η επίδραση ακόμη και αυτού του ποσοστού του πληθωρισμού είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό εάν η πρόσφατη άνοδος του ρυθμού αύξησης των τιμών είναι προσωρινή, όπως προβλέπει ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ή εάν αυτή θα διατηρηθεί. Μια βραχυπρόθεσμη άνοδος του πληθωρισμού έχει σημαντικά μικρότερο αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη σε σύγκριση με έναν πληθωρισμό που παραμένει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο. Ωστόσο, το περυσινό σοκ που προκάλεσε η επέλαση της COVID-19 στην αγορά εργασίας, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα καταδεικνύει ότι είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν η οικονομία βρίσκεται σε αυτή τη φάση ή εάν μπαίνει σε μία φάση παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων.Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τον πληθωρισμό οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα υπάρξει μια ήπια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τα επόμενα χρόνια, ωστόσο αυτές ευθυγραμμίζονται με την άποψη του κ. Πάουελ, πως μία πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινή. (εδώ)

 

Η Κίνα και η Αμερική εξάγουν προϊόντα τους η μία στην άλλη με τον πλέον πυρετώδη ρυθμό που έχει σημειωθεί εδώ και χρόνια, και το διμερές εμπόριο μοιάζει σαν να μην έχει μεσολαβήσει ούτε ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους ούτε η πανδημία. Το εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ δεν έχει συρρικνωθεί, οι περισσότεροι δασμοί παραμένουν σε ισχύ και δεν έχουν υπάρξει νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για άλλα οικονομικά ζητήματα. Και όμως το διμερές εμπόριο αγαθών αποτελεί μια ζώνη σταθερότητας στη σχέση των δύο χωρών που από οποιαδήποτε άλλη άποψη επιδεινώνεται. Το διμερές εμπόριο, που περιορίστηκε θεαματικά στα 19 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους όταν έκλεισαν τα κινεζικά εργοστάσια, ανέκαμψε και έφτασε σε νέο ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κίνας. Η εκρηκτική αυτή αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί, με την Κίνα να αγοράζει εκατομμύρια τόνους αμερικανικών αγροτικών προϊόντων για το τρέχον και το επόμενο έτος, και τους Αμερικανούς καταναλωτές που καθηλώθηκαν στο σπίτι να αγοράζουν μανιωδώς κινεζικά προϊόντα.Από αμερικανικής πλευράς τα στοιχεία εμφανίζονται ελαφρώς διαφορετικά, αλλά γενικώς το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει διαψεύσει τις εκτιμήσεις ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε προϊόντα αξίας δισ. δολ. θα οδηγούσαν σε αποσύνδεση των δύο οικονομιών και των εφοδιαστικών αλυσίδων. (εδώ)

 

Η ζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση αυξάνεται στην αμερικανική αγορά. Όμως, οι όροι της προφοράς ολοένα και αλλάζουν. Έπειτα από την περσινή βουτιά στις τιμές, λόγω καραντίνας, τα ενοίκια έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές ακόμη και κατά 8% τα επίπεδα προ πανδημίας. Τα τελευταία στοιχεία της ένωσης NAA -που εκπροσωπεί ιδιοκτήτες και κατασκευαστές ακινήτων στις ΗΠΑ- δείχνουν ότι το μέσο ενοίκιο για ένα μέσο σπίτι ξεπέρασε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα 1.500 δολάρια το μήνα.Η δε πληρότητα έχει εκτιναχθεί στο 96,5%, σε υψηλό 20ετίας.Οι μεγαλύτεροι ρυθμοί αύξησης των ενοικίων καταγράφονται κυρίως «σε προσιτές περιοχές, που δεν απέχουν πολύ από μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά είναι αρκετά μακριά για να πετύχει κανείς μια καλύτερη συμφωνία», παρατηρεί η Ντάνιελ Χέιλ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Realtor.com. Η τάση αφορά κυρίως σε στούντιο, δυάρια και τριάρια. Στα δυάρια, η αύξηση ενοικίου, σε ετήσια βάση φτάνει το 10,2%.Σε μεγάλο βαθμό, τη διαμορφώνει η είσοδος της Γενιάς Ζ (των σημερινών 20ρηδες) στην αγορά εργασίας και οι δημογραφικές αλλαγές, από την περίοδο των lockdown. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text