Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι κοινωνίες και οι αγορές μαθαίνουν να ζουν με την πανδημία

Οι κοινωνίες και οι αγορές μαθαίνουν να ζουν με την πανδημία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι κοινωνίες και οι αγορές μαθαίνουν να ζουν με την πανδημία

Καθώς οι κοινωνίες αποτυγχάνουν να τιθασεύσουν την εξάπλωση του ιού, τελικά, θα πρέπει να μάθουν να ζουν μ’ αυτόν, μέχρις ότου, μέσω επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών και φυσικά αποκτώμενης ανοσίας, ο ιός (ο οποίος ακόμη και αν εξαφανιστεί από τους ανθρώπους, θα εξακολουθεί να βρίσκεται στα ζώα) θα παύσει να αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία.

Μέχρι τότε, οι κοινωνίες σταδιακά θα προσαρμόζονται και τελικά, η επίδραση του ιού στη λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών, θα υπάρχει, αλλά θα είναι φθίνουσα, με παροδικές εξάρσεις, κατά τη διάρκεια τοπικών ή γενικών κυμάτων της πανδημίας.

 

Σήμερα βιώνουμε τη φάση της προσαρμογής μας στη νέα -υγειονομική- πραγματικότητα του κόσμου και της εποχής μας. Όντως, η μετάλλαξη “Δέλτα” προκαλεί τριγμούς στις οικονομίες και τις αγορές. Όμως, οι τριγμοί αυτοί, σε τίποτα δε θυμίζουν τον πανικό της περασμένης άνοιξης.

 

Η προσαρμογή αυτή, επιτρέπει στην αγορά μας -αλλά και στις χρηματιστηριακές αγορές όλου του κόσμου- να αποτρέψουν μία πτώση, η οποία ξεκίνησε να εκδηλώνεται πριν από μερικές εβδομάδες. Βεβαίως, η πανδημία, με όλες τις παραλλαγές και τις μεταλλάξεις της, θα συνιστά μία απειλή για αρκετό ακόμη διάστημα -ίσως και για χρόνια- όμως, η απειλή αυτή, θα είναι μικρότερη και -ενδεχομένως- και οι εξάρσεις της να έχουν μία φθίνουσα τάση.

 

Βεβαίως, οι αγορές θα βρουν κάτι άλλο για να ανησυχούν. Και αυτό θα είναι η οικονομία.

 

Κατά την άποψή μας, λήγει ο “συναγερμός” που είχε σημάνει κατά τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της έντασης και της ευρύτητας της διασποράς της μετάλλαξης “Δέλτα”. Άλλωστε, αν η απειλή αυτή ήταν τόσο ισχυρή όσο σε πολλούς είχε φανεί, δε θα υπήρχε σήμερα το ανοδικό σερί των 5 συνεδριάσεων, κατά τις οποίες, ο ΓΔ δεν πέτυχε τεράστια κέρδη (πέτυχε 4,41%), αλλά εν τούτοις, ήταν ένα ανοδικό σερί 5 συνεδριάσεων και ως τέτοιο, έχει τη σημασία και την ερμηνεία του.

 

Βέβαια, ο όγκος των συναλλαγών παραμένει προβληματικά χαμηλός, κάτι που δε δικαιολογείται απλά από τη “χαλαρή” χρονική περίοδο που διανύουμε, αλλά οφείλεται στην ποιότητα της χρηματιστηριακής μας αγοράς.

 

Στο τεύχος Αυγούστου (θα κυκλοφορήσει στις 6 Αυγούστου), ως κύριο θέμα θα έχουμε το ζήτημα της “κακοδαιμονίας” της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας και το πώς και πότε θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον -ιδίως από το εξωτερικό. Στη μελέτη αυτή αποδεικνύουμε ότι, ενώ η οικονομία -βοηθούντως και του “ταμείου ανάκαμψης”- βρίσκει σιγά σιγά το δρόμο της, ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου, κινδυνεύει να είναι το ίδιο το Χρηματιστήριο.

 

Πέραν από την επισήμανση του χαμηλότατου όγκου συναλλαγών, από τη σημερινή συνεδρίαση θέλουμε να επισημάνουμε τη θετική πορεία της ΛΑΜΔΑ, η οποία εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί, καθόσον σήμερα βιώνει την πρώτη προεξόφληση ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου -και συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, τα “λεφτά” βρίσκονται στις προεξοφλήσεις και όχι τόσο στις υλοποιήσεις-, την άνοδο των εταιριών τεχνολογίας όπου ήδη διακρίνουμε υπερβολές (Epsilon net - αναφερόμαστε γι’ αυτή στο τεύχος του Αυγούστου) και την άνοδο της ΜΥΤΙΛ, η οποία επιμένουμε ότι διανύει την καλύτερη διετία της ζωής της.

 

Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 801,45 μονάδες και η απόστασή της από την καμπύλη του ΓΔ βρίσκεται στο 7,87% (με βάση την τιμή του ΓΔ). Ο κίνδυνος διάσπασης έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν έχει εξαληφθεί πλήρως.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text