Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | H Greenhill διερευνά... για να αγοράσει νέες μετοχές του Ελλάκτωρ - Βασικός στόχος η αύξηση της στρατηγικής θέσης

H Greenhill διερευνά... για να αγοράσει νέες μετοχές του Ελλάκτωρ - Βασικός στόχος η αύξηση της στρατηγικής θέσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H Greenhill διερευνά... για να αγοράσει νέες μετοχές του Ελλάκτωρ - Βασικός στόχος η αύξηση της στρατηγικής θέσης

Σε κινήσεις υπεράσπισης της μετοχικής τους θέσης στην Ελλάκτωρ έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες οι εφοπλιστές της Greenhill (κ. Γ. Μπάκος. Δ. Καϋμενάκης).

Σύμφωνα με έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, οι δυο εφοπλιστές έχουν προχωρήσει σε αγορές μετοχών από την αγορά, ενώ από την περασμένη εβδομάδα προσέγγισαν ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια προκειμένου να εξασφαλίσουν την συγκατάθεση τους στην μάχη εναντίον του Ολλανδικού Family office Reggeborgh.

Οι κινήσεις των δυο εφοπλιστών αποτυπώθηκαν και στο χρηματιστηριακό ταμπλό καθώς χθες, η μετοχή της Ελλάκτωρ πραγματοποίησε συνολικά 344 χιλ τεμάχια σημειώνοντας άνοδο 4,60% στα 1,295 ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή είχε πραγματοποιήσει όγκο 187 χιλ τεμαχίων καταγράφοντας άνοδο 0,73%.

Συγκεκριμένα, τόσο ο κ. Γ. Μπάκος όσο και ο Γ. Καϋμενάκης βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές προκειμένου είτε να αυξήσουν το μετοχικό ποσοστό είτε ή να εξασφαλίσουν την σύμφωνη γνώμη τους, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής αύξησης κεφαλαίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι διατεθειμένοι να καλύψουν και όσες αδιάθετες μετοχές προκύψουν από την αύξηση κεφαλαίου.

Greenhill: Αυξάνει το ποσοστό της, κόντρα στην αναξιοπιστία του καθεστώτος Ελλάκτωρ

Οι δυο εφοπλιστές κατέχουν σήμερα το 25,58% των μετοχών της Ελλάκτωρ και σύμφωνα με πηγές είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό τους – αν και η συμπεριφορά της σημερινής διοίκησης του Ολλανδικού family office οδηγεί τους λογικούς παρατηρητές να συμπεραίνουν ότι, πρόκειται για μια μετοχική μάχη από την οποία στο τέλος θα χάσουν και οι δυο πλευρές για όσο διάστημα συνεχίζεται μια “κόντρα” ελέγχου της εταιρείας.

Τα κεφάλαια από την τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πιθανότατα να μην επαρκούν σε ένα μεσομακροπρόθεσμο διάστημα, καθώς ο πόλεμος από την πλευρά του Reggeborgh συνεχίζεται ακάθεκτος με τους εκπροσώπους της διοίκησης τους να καθίστανται αναξιόπιστοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να μην προσφέρονται θέσεις στο δ.σ, σ ένα μέτοχο ο οποίος κατέχει το 25% των μετοχών, όταν ξένα funds αποκτούν βήμα με ποσοστά που δεν ξεπερνούν ελαφρά το 5% (βλέπε περίπτωση ΟΤΕ)

Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η περίπτωση του προέδρου της εταιρείας κ. Γ. Μυλωνογιάννη ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ είχε χαρακτηρίσει ως “παράνομη” την Greenhill και μετά την έκδοση του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης κεφαλαίου, η εικόνα άλλαξε άρδην, εκθέτοντας όχι μόνο την ολλανδική πλευρά, αλλά και τις εποπτικές αρχές – μέρος της οποίας έχει αντιληφθεί τις παλινωδίες.

Τα περί παρανομίας αντικαταστάθηκαν απο διαγράμματα τα οποία εξηγούσαν τα ποσοστά των μετοχών!

Η πρόσφατη, όμως, εσωτερική “κόντρα” εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποκάλυψε ότι, αρκετοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν τις συνέπειες μια υπόθεσης η οποία έχει ξεκινήσει από την περίοδο όπου το Ολλανδικό family office διαπραγματευόταν τον έλεγχο της εταιρείας και προχωρούσε σε συνεχείς ανακοινώσεις εξάσκησης δικαιωμάτων, δίχως ποτέ να ενημερώσει τους επενδυτές σε ποιά τιμή θα τα εξασκούσε.

Τελικώς, έγινε αντιληπτό, ότι, η μη εξάσκηση της εποπτείας σε ότι αφορά το νομικό πλαίσιο, στο τέλος της ημέρας, θα προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές.

Ουσιαστικά, η υπόθεση της Ελλάκτωρ αποτελεί ένα διαρκές stress test για τις εποπτικές αρχές και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα των ελέγχων προσφέρουν επιχειρήματα σ όλους όσοι υποστηρίζουν ότι, απλώθηκε ένα πέπλο “προστασίας” για το ξένο επενδυτικό Family office Reggeborgh.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ξένους επενδυτές, το Reggeborgh εξαρχής προχώρησε σε δυσφήμιση της εταιρείας στην οποία αγόραζε μετοχές. (sic)

Αντί να προχωρήσει σε Δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της εταιρείας καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα, μετήλθε κάθε τρόπου προκειμένου να αποκτήσει φθηνά τις μετοχές.

Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι όγκοι των μετοχών πραγματοποιήθηκαν, ύστερα απο δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης τα οποία ήταν φιλικά διακείμενα προς τους ολλανδούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένη εταιρεία επικοινωνίας – η οποία ασχολείται με κατασκευές, πετρέλαια, λιμάνια – διοχέτευε non paper προκειμένου να υπάρχει συγκεριμένος χειρισμός της υπόθεσης προς όφελος του Ολλανδικού family office.

Παιχνίδι με τα Δικαιώματα;

Ερωτήματα δημιουργούν, όμως, και οι συναλλαγές στα δικαίωματα επι των μετοχών της Ελλάκτωρ στην τιμή του 0,01 ευρώ. Όταν διεξάγεται επι ένα χρόνο και πλέον μια μετοχική μάχη είναι ανεξήγητο πως κάποιοι έθεσαν ως τιμή πώλησης των δικαιωμάτων την συγκεκριμένη τιμή.

Επρόκειτο περί “λάθους” ή πρόκειται για οργανωμένο παιχνίδι;

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, την ημέρα της κατάρρευσης της τιμής των δικαιωμάτων μέλη της διοίκησης επικοινωνούσαν με ξένους επενδυτές προκειμένου να τους υπενθυμίσουν την “ευκαιρία”.

Προφανώς, μετά τις νέες διεργασίες στην Ε.Κ και οι συναλλαγές επί των δικαιωμάτων θα υποστούν τους ανάλογους ελέγχους.

Εξαρχής, όμως, η υπόθεση της Ελλάκτωρ, για το ελληνικό χρηματιστήριο αποτέλεσε μια πρόκληση.

Μέχρι σήμερα, η αντιμετώπιση της -από τους έχοντες τον έλεγχο της αγοράς - φανέρωσε μια απο τις κορυφαίες περιπτώσεις που εξηγούν γιατί οι ξένοι επενδυτές αποστρέφονται δικαίως την ελληνική αγορά.

 

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text