Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των τραπεζών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των τραπεζών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των τραπεζών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι επενδύσεις των Τραπεζών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank προετοιμάζει 100 συνολικά έργα μετασχηματισμού συνολικού ύψους έως 300 εκατ. ευρώ, η Alpha bank 200 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 300 εκατ. ευρώ, ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει έργα ύψους 200 -300 εκατ. ευρώ.

Όπως θα δούμε, το ερχόμενο διάστημα και ειδικότερα, από το ερχόμενο φθινόπωρο, οι τράπεζες θα αρχίσουν να “ξεδιπλώνουν” τις ψηφιακές επενδύσεις, πολλές από τις οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυάζονται με την παράλληλη συρρίκνωση και του δικτύου των καταστημάτων.

Επενδύσεις σε cloud – αναλυτικά δεδομένα

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενες επενδύσεις αφορούν στο κόστος για την αγορά αδειών αλλαγής των συστημάτων τους, του σημερινού ψηφιακού περιβάλλοντος σε cloud, ( μέσω του οποίου θα δημιουργούνται ταχύτερα τα προϊόντα για τους πελάτες των αναλυτικών δεδομένων για τους πελάτες ), της προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις, της προστασίας από απάτες κλπ.

Όπως εξηγεί τραπεζικό στέλεχος στο bankingnwews, η αγορά των αδειών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό διαθέτει ένα υψηλό κόστος το οποίο θα κληθούν οι τράπεζες να το καταβάλλουν εμπροσθοβαρώς, καθώς η αγορά λογισμικού δεν είναι εξοπλισμός hardware, ο οποίος έχει περίοδο πολυετή περίοδο απόσβεσης.

Έως και 100 έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Eurobank

Για την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού θα απαιτηθούν πολλαπλά και σύνθετα έργα, ενώ κάθε τράπεζα στοχεύει να αποκτήσει διαφορετικά προγράμματα και άδειες.

Για παράδειγμα, στην Eurobank θα απαιτηθούν έως και 100 διαφορετικά έργα τα οποία προετοιμάζονται να παρουσιαστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το μεγαλύτερο βάρος του ψηφιακού μετασχηματισμού στην τράπεζα έχει αναλάβει και ο επικεφαλής του συγκριμένου τομέα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Α. Αθανασόπουλος. Ήδη στα τέλη του μήνα, η τράπεζα έχει έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που πρόκειται να προχωρήσει ώστε να είναι προετοιμασμένη για τις νέες λειτουργίες του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Αντίστοιχα, στην Alpha bank, σύμφωνα με πληροφορίες σ ότι αφορά, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αναμένονται να προχωρήσουν 19-20 έργα, ενω η τράπεζα τρέχει παράλληλα λειτουργικό και οργανωτικό μετασχηματισμό.

Πως αντιδρούν απέναντι στις νέες τράπεζες

Εν τω μεταξύ, η δραστηριοποίηση νέων τραπεζών – όπως η Viva Wallet – και η διείσδυση της στην λιανική (έμποροι) προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις. Σε ορισμένες έχει σημάνει συναγερμός καθώς η Νeo bank του κ. Χ. Καρώνη κερδίζει έδαφος – εξ ου και ορισμένες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην Ένωση Τραπεζών.

Άλλα τραπεζικά στελέχη δεν ανησυχούν για την Viva Wallet, γιατι υπάρχει διαφορετικό προφιλ. Εκτός, όμως, από τα δάνεια προς τούς εμπόρους από την Viva Wallet ένα θέμα είναι τι θα συμβεί γενικότερα στην αγορά συστημάτων πληρωμών, εαν και οι υπόλοιποι (ΟΤΕ ΟΠΑΠ) κινηθούν με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Δημήτρης Παφίλας

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text