Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Την αυλαία των εφεξής μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», θα ανοίξει ο νέος νόμος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το σχέδιο της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υποβάλλεται εντός των ημερών στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου η προετοιμασία του νέου νόμου να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο, με στόχο την κατάθεσή του στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας θα συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από την ενίσχυση της συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, τον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής και διοικητικής δομής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας και αξιολόγησης των στελεχών της, την αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχων και λειτουργίας, με ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων, την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν για τις ανεξάρτητες αρχές στην Ε.Ε. και διεθνώς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης για την πρόληψη και για την τεκμηρίωση ελέγχων και κατασταλτικών μέτρων, και την ενσωμάτωση όλων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών και των ευρωπαϊκών προτύπων που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (εδώ)


Αυξήθηκαν κατά 1,619 δισ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιούνιο του 2021.Πιο συγκεκριμένα: Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 15,3% τον Ιούνιο του 2021 από 16,6% τον Ιούνιο. H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.831 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.402 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε 2,3% από 2,2% τον Ιούνιο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 12,5% από 11,2% τον Ιούνιο. H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 2.378 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 386 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2021.Oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1.619 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021, έναντι αύξησης κατά 359 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. (εδώ)


Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 26/7 η απόδοση του 25ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,98%, καθώς η ΕΚΤ ανεβάζει ταχύτητα στο έκτακτο QE Πανδημίας (PEPP) και φροντίζει έτσι ώστε να παραμείνουν ευνοϊκές οι συνθήκες χρηματοδότησης για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που με βάση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπως αυτές διαμορφώνονται στη δευτερογενή αγορά, όλα τα ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, ανεξαρτήτως διάρκειας, από 1 μήνα έως 25 χρόνια, φέρουν επιτόκιο χαμηλότερο του 1%. (εδώ)


Κατά 90% αυξήθηκε ο τζίρος για online αγορές είτε με πιστωτικές κάρτες είτε με ηλεκτρονικές πιστώσεις το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην ετήσια έκθεσή της "Payments Statistics”.Οι συνολικές αγορές από μακριά, δηλαδή χωρίς τη χρήση POS μηχανήματος σε κατάστημα, ανήλθαν το 2020 σε 4,3 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. το 2019. Τόσο σχεδόν ήταν και η συνολική μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο το 2020 (4,5 δισ.), σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπήρχε το ecommerce, τότε η απώλειες για το λιανεμπόριο θα ήταν σχεδόν διπλάσιες.Όσον αφορά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αυτές επιβεβαιώνουν τη συνεχή μείωση της χρήσης πιστωτικών καρτών και των ΑΤΜ, σε όφελος των χρεωστικών καρτών και των ανέπαφων συναλλαγών. Ένα επίσης στοιχείο που επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά είναι η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, με μειωμένη τη μέση αξία συναλλαγών. Αυτό συνέβη διότι οι καταναλωτές στην πανδημία προτιμούσαν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικρά ποσά (έως 50 ευρώ), ενώ οι κινήσεις μεγαλύτερων ποσών γίνονταν είτε μέσω internet και mobile banking είτε με μετρητά. (εδώ)


Η ΕΑΣΕ, ως φορέας που εκπροσωπεί το Ανώτατο Επαγγελματικό Μάνατζμεντ στην Ελλάδα, εκφράζει την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση νέου Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου δεν θα δημιουργήσει απλά το πρόσφορο έδαφος προκειμένου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα να υιοθετήσουν πρακτικές υπεύθυνης διακυβέρνησης στη βάση των αρχών της ηθικής επιχειρηματικότητας, αλλά μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη και για την προσέλκυση επενδύσεων. Στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την πανδημία με την ανάκαμψη της χώρας να είναι εθνικός στόχος, ο νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση και ο αναθεωρημένος Ελληνικός Κώδικας που τον συνοδεύει, αποτελούν σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Είναι μία επένδυση υψηλής κερδοφορίας για τις εταιρίες, όχι μόνο για τις εισηγμένες, αλλά και τις εκτός Χρηματιστηρίου. Η υιοθέτησή του δε, είναι βασική προϋπόθεση για την εμπέδωση των αναγκαίων σχέσεων εμπιστοσύνης, για να τραβήξουμε το δρόμο της ανάπτυξης.(εδώ)


Προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 2%, από την 1η Ιανουαρίου του 2022, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. "Πρόκειται για μία συμβολική απόφαση που καταδεικνύει τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς, την ίδια ώρα, να δημιουργεί, ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις, που τόσο έχουν πιεστεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση, αλλά και από την πανδημία" αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει οι εξαγγελίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού να συνοδευτούν και από μειώσεις εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και από μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. (εδώ)


Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις απασχόλησης και ανεργίας για τον Μάιο 2021.Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2021 ανήλθε σε 15,9% έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 16,8% τον Μάιο του 2020 και του διορθωμένου προς τα άνω 17,1% τον Απρίλιο του 2021.Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3.892.983 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 137.813 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2020 (+3,7%) και κατά 168.467 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 (+4,5%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε 737.312 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 23.512 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2020 (-3,1%) και κατά 31.010 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 (-4,0%). Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.234.533, σημειώνοντας μείωση κατά 144.322 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2020 (-4,3%) και κατά 141.407 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 (-4,2%). (εδώ)


Στις 173 μονάδες αυξήθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 2ο τρίμηνο του 2021, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3/6/2021 – 27/6/2021.Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) αυξήθηκε σημαντικά στις 173 μονάδες. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται στην γενικότερη αισιοδοξία από την άρση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα που είχαν τεθεί στην προηγούμενη περίοδο και την διαφαινόμενη έξοδο από την ύφεση που προκλήθηκε από την εξάπλωση της πανδημίας. Η αισιοδοξία ωστόσο που εκφράζουν οι CEOs συγκρατείται λόγω της πιθανότητας εμφάνισης νέου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού και την αβεβαιότητα για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει αύξηση του δείκτη σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε αξιόλογη άνοδο στις 161 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) βελτιώθηκε στις 184 μονάδες. (εδώ)


Ο κύκλος εργασιών το 1ο εξάμηνο του 2021 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε σε EUR18,41 εκ., έναντι EUR15,18 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,3%.Το 50% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από έσοδα από τη διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζοντας μια μεταβολή EUR354 χιλ. σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2020, ήτοι αύξηση 4%.Ποσοστό 22% του κύκλου εργασιών αφορά σε έσοδα που διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο σε συνάρτηση με το ύψος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά EUR1,23 εκ. σε σχέση με το περυσινό 1ο εξάμηνο (+44,8%), κυρίως λόγω της αύξησης του μεγέθους της αγοράς αλλά και νέων εκδόσεων.Τέλος, 28% του κύκλου εργασιών προήλθε από υπηρεσίες και δεδομένα που παρέχει ο Όμιλος, σημειώνοντας άνοδο κατά EUR1,65εκ (+46,4%) σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2020 κυρίως λόγω των υπηρεσιών προς άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό που είναι αδειοδοτημένοι να λειτουργούν αγορές. (εδώ)


Στην από 06.07.2021 Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ανώνυμης εταιρίας ΚΡΙ-ΚΡΙ αποφασίσθηκε η θέσπιση ενός Προγράμματος Δωρεάν Διάθεσης Μετοχών σε μέλη τουΔιοικητικού Συμβουλίου και στο προσωπικό της Εταιρίας μέχρι του ύψους του 0,5% του συνολικού αριθμού μετοχών της Εταιρίας - ο ανώτατος αριθμός των προς διάθεση μετοχών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 165.325 - και εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας να καθορίσει αυτό τους τελικούς δικαιούχους, μεταξύ των κατηγοριών δικαιούχων που κατά τα ως άνω αποφάσισε η Γενική Συνέλευση, και τους λοιπούς όρους του

Προγράμματος.Στόχοι του προγράμματος είναι: Η επιβράβευση των διοικητικών και διευθυντικών στελεχών και του προσωπικού της Εταιρίας για τη συμβολή τους στην επίτευξη των ετησίων και ενδιάμεσων στόχων της, που καθορίζει περιοδικά το Διοικητικό Συμβούλιο και η επιβράβευση Εταιρίας προς τους Δικαιούχους, για τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων αυτών. Παράλληλα, αναμένεται να συμβάλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της δέσμευσης και αφοσίωσης του προσωπικού της Εταιρίας, αναπτύσσοντας κουλτούρα «στελεχών-μετόχων». Με τον τρόπο αυτό αναμένεται βοηθήσει στην επίτευξη των μεσο/μακροπρόθεσμων στόχων της Εταιρίας και στη βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων. (εδώ)


Ιδιαίτερα κρίσιμοι θα είναι οι επόμενοι μήνες για τον όμιλο Ελλάκτωρ, καθώς η αύξηση κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα από τα πολλά που θα χρειαστεί να κάνει η νέα διοίκηση για να επαναφέρει την εισηγμένη σε τροχιά ανάπτυξης και κυρίως να αποκαταστήσει το μερίδιο που έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά. Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που παραθέτει η εταιρία στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στην ελληνική αγορά μετά βίας ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, επί συνολικού ανεκτέλεστου 1,52 δισ. ευρώ, το 1 δισ. ευρώ αφορούσε έργα εκτός Ελλάδας, κυρίως στην αγορά της Ρουμανίας. Εκτοτε έχουν αναληφθεί ή πρόκειται να υπογραφούν νέες συμβάσεις επιπλέον 160 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ανεκτέλεστο σε 1,68 δισ. ευρώ. (εδώ)


Στα 77 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Mytilineos στο α΄εξάμηνο 2021, αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με το α΄εξάμηνο του 2020. Η εισηγμένη βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης νέου ιστορικού υψηλού επιπέδου κερδοφορίας.Ειδικότερα: τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €77 εκατ.,αυξημένα κατά +11% σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2020, ενώ ανεξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (one-off), η αύξηση των καθαρών κερδών θα ανέρχονταν σε +51% στα €81 εκατ., έναντι €53 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2020,O Κύκλος Εργασιών και τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €994 εκατ. και €156 εκατ. αντίστοιχα για το Α ́ εξάμηνο του 2021, επίσης αυξημένα κατά 7%.Αντίστοιχα με τα καθαρά κέρδη, αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (one off) η αύξηση του EBITDA θα ανέρχονταν σε +29% στα €161 εκατ. έναντι €125 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2020. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €652 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 2,00, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. (εδώ)


Σε κινήσεις υπεράσπισης της μετοχικής τους θέσης στην Ελλάκτωρ έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες οι εφοπλιστές της Greenhill (κ. Γ. Μπάκος. Δ. Καϋμενάκης).Σύμφωνα με έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, οι δυο εφοπλιστές έχουν προχωρήσει σε αγορές μετοχών από την αγορά, ενώ από την περασμένη εβδομάδα προσέγγισαν ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια προκειμένου να εξασφαλίσουν την συγκατάθεση τους στην μάχη εναντίον του Ολλανδικού Family office Reggeborgh. Οι κινήσεις των δυο εφοπλιστών αποτυπώθηκαν και στο χρηματιστηριακό ταμπλό καθώς, η μετοχή της Ελλάκτωρ πραγματοποίησε συνολικά 344 χιλ τεμάχια σημειώνοντας άνοδο 4,60% στα 1,295 ευρώ. Την Παρασκευή 23/7/2021, η μετοχή είχε πραγματοποιήσει όγκο 187 χιλ τεμαχίων καταγράφοντας άνοδο 0,73%.Συγκεκριμένα, τόσο ο κ. Γ. Μπάκος όσο και ο Γ. Καϋμενάκης βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές προκειμένου είτε να αυξήσουν το μετοχικό ποσοστό είτε ή να εξασφαλίσουν την σύμφωνη γνώμη τους, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής αύξησης κεφαλαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι διατεθειμένοι να καλύψουν και όσες αδιάθετες μετοχές προκύψουν από την αύξηση κεφαλαίου.(εδώ)


Tην έναρξη του 12ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds έχει ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για τον μακροβιότερο Διαγωνισμό Καινοτομίας ελληνικού φορέα, στον οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει 6.500 άτομα. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις πρωτότυπες ιδέες, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων και εφαρμογών, βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και γενικότερα στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Πέρα από τη διαγωνιστική φάση και τη βράβευση των προτάσεων, έμφαση δίνεται από την Εθνική Τράπεζα στην υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων προτάσεων, οι οποίες έχουν διακριθεί, μέσα από τις δράσεις του προγράμματος. (εδώ)


Ο δανεισμός των εγχώριων τραπεζών από την ΕΚΤ με στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και από τον Μάιο του 2021, οι ελληνικές τράπεζες παρέμεναν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες σε σχέση με το τραπεζικό ενεργητικό, αφού τα κεφάλαια TLTRO αποτελούν το 14% του ενεργητικού, εξηγεί η Moody’s. Μέσω των TLTRO, η ΕΚΤ παρέχει στις τράπεζες πιο μακροπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκό κόστος και τις ενθαρρύνει να χορηγούν με τη σειρά τους δάνεια στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ. Έτσι, το κόστος δανεισμού διατηρείται χαμηλό και στηρίζονται οι δαπάνες και οι επενδύσεις.Η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού από την ΕΚΤ φέρνει βραχυπρόθεσμη αύξηση κερδών αλλά και μακροπρόθεσμους κινδύνους, επισημαίνει η Moody’s, και τονίζει ότι η αύξηση στον δανεισμό TLTRO αυξάνει την εξάρτηση των τραπεζών της ζώνης του ευρώ από τη φθηνή χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας και αυτό το λαμβάνει υπόψη όταν αναλύει τις υποκείμενες πιστωτικές δυνάμεις, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης. (εδώ)


Αίρεται η απαγόρευση καταβολής μερίσματος από τις τράπεζες από το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις διοικήσεις των τραπεζών σε συνεργασία με τους επόπτες, οι οποίοι θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα των stress tests (τέστ αντοχής) των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδος.Μετά από δύο σχεδόν έτη, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καταβολή μερίσματος στις τράπεζες, υπό την προϋπόθεση να εμφανίσουν κέρδη, μετά από απόφαση που έλαβε ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM. Η ΕΚΤ αποφάσισε να χαλαρώσει τα αυστηρά μέτρα μετά τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις οι οποίες επιβεβαιώνουν την οικονομική ανάκαμψη και οδηγούν σε μειωμένη αβεβαιότητα. Οι επόπτες εξέτασαν τις πρακτικές πιστωτικού κινδύνου που ακολούθησαν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έκριναν ότι είναι πλέον σκόπιμο να επιστρέψουμε στο προγενέστερο εποπτικό πλαίσιο το οποίο επέτρεπε την καταβολή μερισμάτων ή την επαναγορά ιδίων μετοχών από τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον το επιτρέπουν οι κεφαλαιακές τους αντοχές. (εδώ)


Η σημασία της παρουσίας ενός ισχυρού μακροπρόθεσμου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης αναδεικνύεται ίσως εναργέστερα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη στην περίπτωση της Eurobank. Στο τέλος της δημοσιονομικής κρίσης, η τράπεζα ήταν στην ίδια περίπου κακή κατάσταση με τις υπόλοιπες. Η διαφορά ήταν ότι η Eurobank είχε ένα μεγαλομέτοχο, τη Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος, αφού συγκρότησε νωρίς νωρίς τη διοικητική της ομάδα, αποφεύγοντας τη στασιμότητα που συνήθως προκαλούν οι εσωτερικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, διαμόρφωσε ένα σχέδιο εξυγίανσης και ανέλαβε να το χρηματοδοτήσει, εισφέροντας την Grivalia. Οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και το hive down (η διάσπαση σε μια εταιρία συμμετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό της τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και σε μια τράπεζα «καθαρή») ήταν κινήσεις που έκανε η Eurobank και τις υιοθέτησαν στη συνέχεια, με μικρές παραλλαγές, και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, εκτός της Εθνικής. Την Παρασκευή 23/7 η Eurobank ανακοίνωσε την απόκτηση 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας από το Third Point Hellenic Recovery Fund και τη σύναψη σύμβασης για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η συμμετοχή της Eurobank θα ανέλθει σε 12,6% στην Ελληνική Τράπεζα, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο. (εδώ)

 

Με ετήσιο ρυθμό 1,9% αυξήθηκαν οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, όπως και τον Μάιο, ενώ τα δάνεια στα νοικοκυριά αυξήθηκαν 4% έναντι 3,9% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η προσφορά χρήματος Μ3 επιβραδύνθηκε οριακά τον Ιούνιο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής της να υποχωρεί στο 8,3% από 8,5% τον Μάιο. Η προσφορά χρήματος με στενή έννοια Μ1, που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως, αυξήθηκε 11,7% έναντι 11,6% τον Μάιο. (εδώ)


Στο χαμηλότερο επίπεδο από τους πρώτους μήνες του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία στις ΗΠΑ κατρακύλησαν τον Ιούνιο οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών καθώς οι υψηλές τιμές και τα περιορισμένα αποθέματα πλήττουν την αγορά. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 6,6% στο ετήσιο μέγεθος των 676.000 μονάδων, το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2020, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για 795.000 μονάδες. (εδώ)


Τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας αυξήθηκαν 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Ιούνιο, επιβραδύνοντας από την αύξηση 36,4% τον Μάιο, καθώς εξασθένησαν τα ευνοϊκά αποτελέσματα της χαμηλής συγκριτικής βάσης.Η κερδοφορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας μοιάζει σχετικά ισχυρή, καθώς το 70% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη από αυτά που κέρδιζαν πριν από την πανδημία.Στο α΄ εξάμηνο του έτους, τα κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν 66,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους. (εδώ)


Στο δεύτερο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ επέστρεψε πιθανότατα στο μέγεθος που είχε στα τέλη του 2019  συμβάλλοντας στην άνοδο της παγκόσμιας παραγωγής πάνω από το προπανδημικό της επίπεδο για πρώτη φορά.Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τη Wall Street Journal εκτιμούν ότι τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη 29/7/2021  θα δείξουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 8,5% σε εποχικώς προσαρμοσμένη βάση. Αυτό πιθανότατα συνεπάγεται ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ – η αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε ολόκληρη την οικονομία, εποχικώς προσαρμοσμένα – πάνω από το επίπεδο των 19,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2019, προτού ο κορωνοϊός οδηγήσει στην αναστολή διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων. (εδώ)

 

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για πληθωρισμό 2%, έχει τραβήξει την ιαπωνική οικονομία εκτός αποπληθωρισμού, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Haruhiko Kuroda."Ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Bank of Japan που επεδίωκε ναα πετύχει τον στόχο του 2%, δεν βρισκόμαστε πλέον σε κατάσταση αποπληθωρισμού”, ανέφερε ο Kuroda, απαντώντας σε ερωτήμαατα μετά από ομιλία για την κλιματική αλλαγή. Παρά το ότι δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% για σχεδόν μια δεκαετία, ο Kuroda τόνισε πως η πολιτική της κεντρικής τράπεζας ήταν προς τη σωστή τροχιά. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text