Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Intrakat στη ''μάχη'' για το συμβόλαιο των 142,4 εκατ. ευρώ

ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Intrakat στη ''μάχη'' για το συμβόλαιο των 142,4 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Intrakat στη ''μάχη'' για το συμβόλαιο των 142,4 εκατ. ευρώ

Οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Intrakat θα είναι αυτές που θα «δώσουν μάχη» για έναν μεγάλο διαγωνισμό, αρχικού προϋπολογισμού 142,4 εκατ. ευρώ, που προωθείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο: «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν.4375/2016 στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και αναβάθμιση υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου», για το οποίο, με τα τελευταία δεδομένα, οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να έχουν υποβάλει προσφορές-αιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία στις 22 Ιουλίου (περασμένη Πέμπτη).

Σύμφωνα με προχτεσινό σχετικό έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας-Τμήμα Μελετών και Κατασκευών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εγκρίθηκε το Πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού στο πλαίσιο του Α΄ Σταδίου του διαγωνισμού που διενεργείται με ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση για την επιλογή αναδόχου για τη μελέτη και την εκτέλεση (κατασκευή) του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν.4375/2016 στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και την αναβάθμιση της υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου», σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 35491/31-05-2021 Διακήρυξη (Α΄ στάδιο - Προεπιλογή).

Βάσει αυτού, αποκλείστηκε η εταιρεία «Ecolog Deutschland GmbH – Εcolog Γερμανίας», διότι δεν πληρούσε το σύνολο των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής που τίθενται με την διακήρυξη και ειδικότερα το κριτήριο οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας. Επίσης, αποκλείστηκε και η Μηχανική καθώς δεν πληρούσε σχετικά κριτήρια.

Με αποτέλεσμα να γίνουν δεκτές οι συμμετοχές των ομίλων Μυτιληναίος, ΑΚΤΩΡ (θυγατρική της Ελλάκτωρ), ΤΕΡΝΑ (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Intrakat οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής. Πλην όμως, τελικά η επιτροπή διαγωνισμού προχώρησε στην επιλογή των ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Intrakat, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής του άρθρου 22 της διακήρυξης και κατατάχθηκαν πρώτοι κατά φθίνουσα σειρά, αφήνοντας την ΑΚΤΩΡ εκτός διαδικασίας. Οι ανωτέρω υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλλουν προσφορές στο Β΄ Στάδιο του Διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός έρχεται από σχετική παράταση λόγω σχετικής προσφυγής που είχε καταθέσει η κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ σε προηγούμενη φάση της διαδικασίας, εκτιμώντας ότι κακώς είχε αποκλειστεί, με συνέπεια να πάμε σε παράταση.

Η υπό ανάθεση σύμβαση έχει αντικείμενο τη μελέτη και την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν.4375/2016 στη νήσο Λέσβο και στη νήσο Χίο και αναβάθμιση υφιστάμενης Δομής στο Φυλάκιο Έβρου».

Βάσει παλιότερης διακήρυξης του διαγωνισμού, η νέα Δομή στη νήσο Λέσβο θα κατασκευαστεί στην τοποθεσία Πλάτη - Βάστρια, Δημοτική ενότητα Λουτροπόλεως Θέρμης, Δήμου Μυτιλήνης και θα περιβληθεί από περιμετρική οδό για κυκλοφορία υπηρεσιακών– πυροσβεστικών οχημάτων πλάτους τουλάχιστον 8 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο δρόμο πλήρως περιφραγμένο και με έλεγχο πρόσβασης. Η δομή θα έχει χωρητικότητα: (α) γενικού πληθυσμού 1300 ατόμων,(β) ειδικών ομάδων 1700 ατόμων και (γ) προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης 2000 ατόμων. Η νέα Δομή θα αναπτυχθεί σε έκταση 240.100 m2 περίπου, τα κτίρια θα καταλαμβάνουν έκταση 41.250 m2 περίπου (δόμηση), ενώ προβλέπονται 4 γήπεδα και 4 παιδικές χαρές.

Η νέα Δομή στη νήσο Χίο θα χωροθετηθεί στην τοποθεσία Παχύ, Δημοτική ενότητα Ομηρούπολης, του Δήμου Χίου και θα περιβληθεί από περιμετρική οδό για κυκλοφορία υπηρεσιακών – πυροσβεστικών οχημάτων πλάτους 8 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο δρόμο πλήρως περιφραγμένο και με έλεγχο πρόσβασης. Η δομή θα έχει χωρητικότητα: (α) γενικού πληθυσμού 580 ατόμων, (β) ειδικών ομάδων 650 ατόμων και(γ) προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης 570 ατόμων. Η νέα Δομή θα αναπτυχθεί σε έκταση συνολική ςεπιφάνειας 141.600 m2 περίπου, τα κτίρια θα καταλαμβάνουν έκταση 18.000m2 περίπου (δόμηση), ενώ προβλέπονται 3 παιδικές χαρές και 2 γήπεδα.

Το ΚΥΤ Φυλακίου χωροθετείται στην Κοινότητα Φυλακίου, Δημοτικής Ενότητας Κυπρίνου στο Δ. Ορεστιάδας, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370 ατόμων. Η αναβάθμιση αφορά σε έκταση επιφάνειας 33.718 m2 η οποία γειτνιάζει με το υφιστάμενο ΚΥΤ. Θα περιβληθεί από περιμετρική οδό πλάτους 8 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με περίφραξη. Η επέκταση της Δομής   αφορά χώρους δυναμικότητας 240 ατόμων σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης και 20 ατόμων σε χώρους καραντίνας. Τα κτίρια θα καταλαμβάνουν έκταση 6.400 m2 περίπου (δόμηση), ενώ προβλέπονται και επτά (7)μεταλλικά στέγαστρα των 300m2 έκαστο και τρία (3) γήπεδα. Θα υπάρχουν επιμέρους τμήματα με ξεχωριστές περιφράξεις και περιμετρικούς δρόμους.

Η διάρκεια της σύμβασης είχε οριστεί από την αρχική διακήρυξη σε 8 μήνες και το είδος της διαδικασίας ως ανταγωνιστική με διαπραγμάτευση -επισπευσμένη διαδικασία. Καθώς, όπως αναφέρονταν στη διακήρυξη, υπάρχει επιτακτική ανάγκη μετεγκατάστασης των διαμενόντων της προσωρινής δομής στη θέση «Μαυροβούνι/Καρά-Τεπέ» στη Λέσβο, που δημιουργήθηκε κατόπιν της πυρκαγιάς στη δομή της Μόριας, αλλά και η ανάγκη οριστικού κλεισίματος της δομής της ΒΙΑΛ στη Χίο, ώστε ο χώρος να αποδοθεί στο Δήμο σε συμμόρφωση με σχετική δικαστική απόφαση.

 

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text