Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του 2021 από ό,τι αναμενόταν

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του 2021 από ό,τι αναμενόταν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 14,1% την Πέμπτη, φέρνοντάς την πιο κοντά, αλλά και πάλι κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς ο διοικητής της τράπεζας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Διοικητής Σαχάπ Καβτζίογλου, παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, ήρε την πρόβλεψη για το τέλος του έτους από 12,2% στην προηγούμενη έκθεση και αύξησε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2022 στο 7,8% από 7,5%.

Δημοσκόπηση του Reuters αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος αυξήθηκε στο 17,53% τον Ιούνιο, θα φτάσει το 18,5% τον Ιούλιο και θα παραμείνει αυξημένος στο 16% στα τέλη του 2021.

"Ο πληθωρισμός ενδέχεται να ακολουθήσει ασταθή πορεία τους καλοκαιρινούς μήνες. Η στάση μας στη νομισματική πολιτική είναι αρκετά αυστηρή ώστε να αποτρέψει αυτές οι μεταβλητότητες να αντανακλώνται στην κύρια τάση", δήλωσε ο Καβτζίογλου.

Η τουρκική λίρα, η οποία έχει αποδυναμωθεί 14% αυτό το έτος, ενισχύθηκε 0,6% στα 8,49 δολάρια ανά δολάριο καθώς μιλούσε ο κεντρικός τραπεζίτης, φτάνοντας στο ισχυρότερο επίπεδό της από τα μέσα Ιουνίου. Ο διοικητής ανέφερε ότι η τράπεζα αποσκοπεί σε ενίσχυση της λίρας και εργάζεται για την αύξηση των αποθεματικών της.

Μόλις χτες, αρθρογράφος της Cumhurriyet έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός πως η λίρα ίσως αποδυναμωθεί περαιτέρω φέτος και ανέλυσε τις αιτίες γι' αυτό.

Στις αρχές Ιουλίου δημοσιεύθηκε η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία για τον Ιούνιο 2021 από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία έδειξε ότι η ισοτιμία έφτασε στο χαμηλό όλων των εποχών στις 59,77 μονάδες.

Ο Καβτζίογλου ανέφερε ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν στο ανώτερο φάσμα προσδοκιών τον προηγούμενο μήνα και τα διαρθρωτικά ζητήματα πίσω από αυτό πρέπει να επιλυθούν και να ληφθούν μέτρα για αύξηση του ανταγωνισμού.

Ανέφερε ότι η τράπεζα θα διατηρήσει αποφασιστικά αυστηρή στάση μέχρι να επιτευχθεί διαρκής πτώση του πληθωρισμού, ωστόσο η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αναφέροντας ότι πρέπει να συντονιστεί με τη δημοσιονομική πολιτική.

"Η συμπεριφορά της αγοράς όσον αφορά τον πληθωρισμό έχει διαταραχθεί. Για να τεθεί υπό έλεγχο, πρέπει να επιτύχουμε κοινή συναίνεση μεταξύ όλων των θεσμών και επιχειρήσεων", ανέφερε. "Η κεντρική τράπεζα έχει μείνει μόνη της σε αυτό το ζήτημα πληθωρισμού".

Πριν από δύο εβδομάδες, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής της στο 19% και ανέφερε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να είναι ευμετάβλητος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να παρέχει σαφή ένδειξη ότι επίκειται αναμενόμενη χαλάρωση της πολιτικής.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text