Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Ο ελληνικός κλάδος τροφίμων και ποτών ανταποκρίθηκε με επιτυχία τόσο στην πανδημία όσο και στη δεκαετή οικονομική κρίση που προηγήθηκε, σημειώνει η Εθνική σε ανάλυσή της για τον κλάδο. Σε αυτή επισημαίνει την πρόκληση της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, για να μπορέσει να διεκδικήσει επιπλέον μερίδια στις διεθνείς αγορές.Στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της πανδημίας, ο αγροδιατροφικός τομέας εμφάνισε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, καθώς ο πρωτογενής τομέας πέτυχε διεύρυνση του κύκλου εργασιών κατά 3% το 2020, ενώ η βιομηχανία τροφίμων υποχώρησε κατά μόλις -1% (έναντι -14% της λοιπής βιομηχανίας). Κύριο στήριγμα του κλάδου ήταν η ισχυρή εξαγωγική του επίδοση, καθώς οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 11% το 2020 (έναντι 3% για το σύνολο εξαγωγών εκτός πετρελαίου), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (-0,5% κατά μέσο όρο) -δυναμική που συνεχίζεται στους πρώτους μήνες του 2021.Ως προς τα προϊόντα, η πλειοψηφία παρουσίασε αύξηση εξαγωγών κατά το 2020. Ιδιαίτερη δυναμική επέδειξαν τα φρούτα/λαχανικά και τα γαλακτοκομικά (καλύπτοντας το ½ της αύξησης εξαγωγών των τροφίμων), τα οποία κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικά μερίδια στις ευρωπαϊκές εξαγωγές (+16% και +9% αντίστοιχα). (εδώ)

 

Το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε έρευνα καταναλωτών, με δείγμα 950 ατόμων την περίοδο 7 έως 10 Ιουλίου 2021 με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού CODID-19 στην Ελλάδα.Τα αποτελέσματα δείχνουν την επίδραση της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά, καθώς και ότι σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού θα εξακολουθούν να επηρεάζονται στην συμπεριφορά τους λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού. Καταρχάς καταγράφεται σαφώς μία σημαντική επίδραση της πανδημίας και συγκεκριμένα των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας και της παραμονής στο σπίτι στην διατροφή των καταναλωτών και στο σωματικό τους βάρος. Το 38% των καταναλωτών δηλώνουν ότι την χρονιά που πέρασε αυξήθηκε το σωματικό τους βάρος, ενώ μόλις ένα 15% ότι μειώθηκε. Παράλληλα, 24% δηλώνει ότι την χρονιά που πέρασε χειροτέρεψε η διατροφή τους, ενώ ένα 14% ότι βελτιώθηκε. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για τις διατροφικές συνήθειες της πανδημίας, το "ισοζύγιο θετικών και αρνητικών" επιδράσεων, τείνει προς αρνητικό πρόσημο. Παρότι κατά τη διάρκεια των lockdown συνήθειες όπως η μαγειρική στο σπίτι επέδρασσαν θετικά στο κομμάτι της διατροφής, άλλοι παράγοντες όπως η αύξηση των παραγγελιών έτοιμου φαγητού και η έλλειψη σωματικής άσκησης αντιστάθμισαν τα όποια οφέλη. Επομένως πέρα την επιστροφή στην κανονικότητα σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες, πλέον βλέπουμε και την αρχή μίας μακράς διάρκειας διαδικασίας επιστροφής στην κανονικότητα και για τις διατροφικές συνήθειες. (εδώ)

 

Η Entersoft συνεχίζει την ανάπτυξη των εσόδων της στο εξάμηνο με ενισχυμένο ρυθμό σε σχέση με αυτόν που παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε επίπεδο Ομίλου τα έσοδα ανήλθαν σε 12,58 εκ. Ευρώ έναντι 8,03 εκ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι,σημειώνοντας αύξηση 57%. Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου αυξήθηκαν με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό από αυτό των εσόδων και ανήλθαν σε 4,16 εκ. Ευρώ, έναντι 2,62 εκ Ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση 59%. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εσόδων οφείλεται σε οργανική ανάπτυξη για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου ενώ οι πρόσφατες εξαγορές συνέβαλαν σε μικρότερο ποσοστό. Στο τρέχον εξάμηνο έχουν για πρώτη φορά ενσωματωθεί και τα αποτελέσματα από τις εξαγορές της δραστηριότητας Plexis ERP από την εταιρία Computer Life καθώς και τα έσοδα της Optimum, ενώ η Wedia έχει ενοποιηθεί μόνο για το δεύτερο τρίμηνο. (εδώ)

 

Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις άφησε στους αναλυτές η παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου της Mytilineos αλλά και οι θέσεις που διατύπωσε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε των ανακοινώσεων.Τα αποτελέσματα εξαμήνου της Mytilineos σε γενικές γραμμές ήταν ισχυρά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ιδιαίτερα οι τομείς της Μεταλλουργίας και SES σημείωσαν σημαντικές επιδόσεις. Η μεταλλουργία ωθούμενη από την αύξηση των τιμών αλουμινίου σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους και ο Τομέας SES από την επανεκκίνηση έργων που είχαν επηρεαστεί την προηγούμενη χρονιά από την πανδημία.Η διοίκηση επεσήμανε ότι από το 3ο τρίμηνο του έτους και έπειτα αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, με το 2021 να αναμένεται ότι θα αποτελέσει έτος-ρεκόρ για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, ενώ το 2022 αναμένεται τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας «να απογειωθούν» (take-off), με τα κέρδη να εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν σε σχέση με αυτά του 2020 (129 εκατ. ευρώ) στα 260 εκατ. ευρώ, με άξονες ανάπτυξης την εκκίνηση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) 826 MW στο τέλος του 2021, την αυξημένη παραγωγή αλουμινίου, το ισχυρό περιβάλλον τιμών και την «ωρίμανση» του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων. (εδώ)

 

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε., ανακοινώνει ότι στις 28 Ιουλίου 2021 η Ευρωπαϊκή  Eπιτροπή ενέκρινε, υπό έναν όρο, τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 2020, μεταξύ OTE και Orange Romania για την πώληση του ποσοστού (54%) που κατέχει ο ΟΤΕΟΤΕ -0,23% στην Telekom Romania  Communications S.A. Ειδικότερα, η Έγκριση θέτει ως όρο την πώληση του ποσοστού 30% που κατέχει η ΤΚR στην Telekom Romania Mobile Communications S.A. (TKRM). Ο ΟΤΕΟΤΕ -0,23% κατέχει το υπόλοιπο 70%. Ο ΟΤΕ προτίθεται να αποκτήσει από την TKR, το 30% στην TKRM υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων. (εδώ)

 

Η ΠΑΪΡΗΣ ανακοίνωσε ότι εξέδωσε το σύνολο των κοινών, ανωνύμων, κατ' αύξοντα αριθμό αριθμούμενων, μη εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά, Ομολογιών Β' Σειράς του Εμπραγμάτως Εξασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου – που εκδόθηκε βάσει των διατάξεων του Ν. 4548/2018 και του Ν. 3156/2003 ως ισχύουν και διατέθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση – ονομαστικής αξίας και τιμής διαθέσεως εκάστης Ομολογίας ίσης προς ένα ευρώ (€1,00) και συνολικής ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης επτακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 700.000).Τις Ομολογίες Β' Σειράς κάλυψαν και ανέλαβαν, με ιδιωτική τοποθέτηση, οι ομολογιούχοι δανείστριες τράπεζες ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. και ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε. (εδώ)

 

Η μετοχή της ΙΝΤΕΤ εξερράγη στις 27/7/2021 καταγράφοντας μια άνοδο της τάξης του 15,79%. Η μεταβίβαση του πακέτου 29,5% των μετοχών της Intertech που ανήκε στον πρώην μεγαλομέτοχο της, Δημήτρη Κοντομηνά, ήταν αρκετή για να γεννήσει μια σειρά από υποθέσεις και σενάρια, σχετικά με τον αγοραστή του πακέτου και τις προθέσεις του σχετικά με το μέλλον της εταιρίας.Η συναλλαγή της ΙΝΤΕΡΤΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 0,76 ευρώ, αφορούσε 2.483.686 μετοχές, με την συνολική αξία να ανέρχεται στο 1,89 εκατομμύρια ευρώ. Tο γεγονός ότι οι μετοχές ήταν ενεχυριασμένες στην Eurobank, έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον το σκηνικό. (εδώ)

 

Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την υποχρέωση του ελληνικού κράτους να δώσει το επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στους Κινέζους. Υπάρχει όμως η αίρεση ότι η Cosco, η οποία έχει καταβάλει το τίμημα, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έργα-επενδύσεις στο λιμάνι. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει δώσει μέχρι τώρα το ποσοστό αυτό στους Κινέζους γιατί επικαλείται το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει τα έργα αυτά. Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, αντιτείνονται ότι είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν τα υποχρεωτικά έργα αλλά δεν τους αφήνουν εξωγενείς παράγοντες όπως προσφυγές στο ΣτΕ και περιβαλλοντικές εγκρίσεις.(εδώ)

 

Η ΤΙΤΑΝ  ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 όπου οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου κατέδειξαν περαιτέρω τη θετική επίδραση από τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών, την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης και τη συσσωρευμένη ζήτηση. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του δεύτερου τριμήνου του 2021 θα ήταν κατά περίπου €10 εκ. υψηλότερα εάν το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης δεν είχε μετατεθεί στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Tο δεύτερο τρίμηνο του 2021 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου σημείωσε αύξηση 12,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και διαμορφώθηκε στα €450,3 εκ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά 10,1%, κυρίως λόγω της αναβολής της αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου στο Pennsuco στις ΗΠΑ και της μετάθεσης των συναφών δαπανών στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 αντί του πρώτου τριμήνου το 2020, αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και ναύλων που είχαν αντίκτυπο σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (NPAT) για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα €42,7 εκ., σε σύγκριση με €38,2 εκ. κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. (εδώ)

 

Εικόνα πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή αναμένεται να εμφανίσουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών. Ειδικότερα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Entersoft ανακοίνωσαν σαφώς ικανοποιητικά σετ οικονομικών επιδόσεων και όλα δείχνουν πως οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο των αποτελεσμάτων θα έχουν και συνέχεια. Με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου του 2020, 145 μη τραπεζικές εισηγμένες είχαν εμφανίσει αθροιστικά στο πρώτο μισό του 2019 ζημία 154 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 882 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ιδιαίτερο ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε παίξει ο κλάδος των διυλιστηρίων (αθροιστικές ζημίες για ΕΛΠΕ και Motor Oil, ύψους 492 εκατ. ευρώ), ο οποίος φέτος θα παρουσιάσει πολύ καλύτερη εικόνα (κέρδη αποθεμάτων, σε συνδυασμό με βελτιωμένα περιθώρια διύλισης, ενώ ήδη οι δύο όμιλοι δημοσίευσαν κερδοφόρο πρώτο φετινό τρίμηνο). Ανοδικές επιδόσεις προβλέπεται να εμφανίσουν και άλλοι ισχυροί βιομηχανικοί όμιλοι, όπως η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η Viohalco, οι θυγατρικές της ElvalHalcor και Cenergy, τα Πλαστικά Θράκης, όπως πολύ πιθανόν και άλλα «γερά χαρτιά» του ΧΑ, όπως π.χ. OTE, Fourlis, Sarantis, ΚΡΙ-ΚΡΙ.(εδώ)

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σύνθετο και πολυεπίπεδο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ, το οποίο περιλαμβάνει δημιουργία νέων δεξαμενών, αναδιάταξη και εμπλουτισμό του δικτύου, ανακατασκευή αγωγών, δημιουργία νέων διυλιστηρίων νερού, αλλά και την πλήρη αναδιαμόρφωση του κτηρίου επί της Εγνατίας που από το 2023 θα στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης. Συνολικά, το μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρίας Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) φτάνει στα 98 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να έχουν «κλειδώσει» με συμβάσεις, ενώ άλλα μένουν να συμφωνηθούν μέσα στους επόμενους μήνες αλλά και το 2022. Πολλά από τα έργα που υλοποιεί – ή θα υλοποιήσει η εταιρία, θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. (εδώ)

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο Epsilon Net Coding School για νέους πτυχιούχους και μεταπτυχιακούς απόφοιτους Πληροφορικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον Όμιλο Epsilon Net.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σκοπός του Epsilon Net Coding School, ήταν να προσφέρει εξειδικευμένη γνώση, γεφυρώνοντας το κενό που υπάρχει μεταξύ της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους, Junior Developers, να ξεκινήσουν την καριέρα τους, να εκπαιδευθούν στην πράξη και να αναβαθμίσουν τις γνώσεις προγραμματισμού, δίπλα σε έμπειρα στελέχη. Απώτερο στόχο αποτελεί η επαγγελματική τους εξέλιξη μέσα στον μεγαλύτερο Όμιλο Πληροφορικής της Ελλάδας, που προάγει την Καινοτομία & την Τεχνολογία και αναπτύσσεται δυναμικά. Μέσα από ένα ταχύρρυθμο και εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης έξι εβδομάδων στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών σε τεχνολογίες .NET, το Epsilon Net Coding School παρείχε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις τελευταίες τεχνολογίες προγραμματισμού, να κάνουν πρακτική άσκηση πάνω σε δημιουργικά projects και να αποκτήσουν hands-on εμπειρία.(εδώ)

 

Σε μία ακόμη κίνηση με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο προχώρησε η Autohellas Hertz, ενισχύοντας τον ηλεκτροκίνητο στόλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων με μία νέα κατηγορία οχημάτων, τα eScooters που έρχονται να διευρύνουν τις επιλογές ηλεκτροκίνησης σε δημοφιλείς σταθμούς όπως η Αθήνα, η Πάρος και η Μύκονος. Τα 100% ηλεκτρικά scooter - τα οχήματα SEAT MÓ eScooter 125 - προσφέρουν άνεση, εργονομία και πολλαπλές επιλογές που διευκολύνουν σημαντικά την οδηγική εμπειρία, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση. Πιο συγκεκριμένα, παρέχουν δυνατότητα πλήρους φόρτισης της αποσπώμενης μπαταρίας σε οποιαδήποτε συμβατική πρίζα μέσα σε διάστημα 6 ωρών, εξασφαλίζοντας υψηλή αυτονομία έως και 137 χλμ. ενώ επίσης συνδέονται με smartphone για εύκολη παρακολούθηση των λειτουργιών τους. Παράλληλα, με την εξελιγμένη «πράσινη» τεχνολογία τους, επιτυγχάνουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, ιδιαίτερα περιορισμένο αποτύπωμα θορύβου, μειωμένη κατανάλωση, αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις αποτελώντας την ιδανική περιβαλλοντικά φιλική λύση μετακίνησης τόσο στην πόλη, όσο και στα νησιά. Τα νέα eScooter εντάσσονται στην επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ την οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα η Autohellas Hertz με στόχο την ενίσχυση του ηλεκτροκίνητου στόλου των βραχυχρόνιας μίσθωσης με διαφορετικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα για όλες τις ανάγκες, από το ευέλικτο Fiat 500 BEV έως το κορυφαίο TESLA Model 3. (εδώ)

 

Συμφωνία για την ανάληψη από την EY του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου έργων της Global Sustain ανακοίνωσαν οι δύο εταιρίες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αναμένεται περαιτέρω συνεργασία για την ανάπτυξη υπηρεσιών σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG) στην Ελλάδα.Η EY Ελλάδος δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης και η Global Sustain είναι ελληνική εταιρία με τεχνογνωσία σε θέματα αειφορίας, εταιρικής υπευθυνότητας, πράσινης οικονομίας και υπεύθυνων επενδύσεων, ανακοινώνουν .Οι υφιστάμενοι πελάτες της Global Sustain που θα συνεργαστούν με την ΕΥ θα μπορούν να απολαμβάνουν καινοτόμες υπηρεσίες κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης υψηλής προστιθέμενης αξίας, σχεδιασμένες και προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, αποτέλεσμα του συνδυασμού της εκτενούς γνώσης της ελληνικής αγοράς που κατέχει η EY Ελλάδος, με την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τους πόρους του παγκοσμίου δικτύου εταιριών της EY. (εδώ)

 

Το 2021 αναμένεται να αποτελέσει ένα έτος ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, όπως αναφέρει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα, με την τράπεζα να εκτιμά ότι ακόμα και στην περίπτωση που επιβληθεί ένα ακόμα lockdown το δ' τρίμηνο του έτους, "αυτό αναμένεται να προκαλέσει μικρότερη πτώση της κινητικότητας και αυτό με την σειρά του να οδηγήσει σε μικρότερη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και άρα του ΑΕΠ".Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, "το 2021 αναμένεται να αποτελέσει ένα έτος ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες που σχετίζεται με την επικράτηση της κατά τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δ και τις τάσεις επιβράδυνσης των προγραμμάτων εμβολιασμού, ενδέχεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ειδικά σε περίπτωση -έστω και μερικής- επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων. (εδώ)

 

Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Κομισιόν, αλλά η πτώση του δείκτη αισιοδοξίας μεταξύ των καταναλωτών και ο βραδύτερο ρυθμός αύξησης, μπορεί να σηματοδοτούν ότι το peak πλησιάζει γρήγορα.Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το καταναλωτικό κλίμα στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο στις 119 μονάδες τον Ιούλιο, σε επίπεδο-ρεκόρ από το 1985 που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα στοιχεία, από τις 117,9 μονάδες τον Ιούνιο, το οποίο ήταν ήδη υψηλό 21 ετών.Επίσης, καθώς η θετική επίπτωση από το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων άρχισε να εξασθενεί και οι φόβοι αυξάνονται για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο δείκτης για το κλίμα ενισχύθηκε με βραδύτερο ρυθμό. "Σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, η τελευταία βελτίωση ήταν πολύ ασθενέστερη, υποδηλώνοντας ότι ο δείκτης οδηγείται στο peak του”, ανέφερε η Κομισιόν. (εδώ)

 

Η γερμανική ανεργία υποχώρησε τον Ιούλιο, καθώς οι επιχειρήσεις προσέλαβαν περισσότερο προσωπικό χάρη στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.Το γραφείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων εκτός εργασίας υποχώρησε κατά 91.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, στους 2,598 εκατ.Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση κατά 28.000. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 5,7%."Η ανεργία και η υποαπασχόληση συνεχίζουν να υποχωρούν κατακόρυφα από την αρχή της θερινής περιόδου”, ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου εργασίας. Οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο αναζητούν να προσλάβουν νέο προσωπικό. Η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία έρχεται μετά από τη δημοσίευση των στοιχείων για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιούλιο εξαιτίας των ανησυχιών για την εφοδιαστική αλυσίδα και για την αύξηση των κρουσμάτων. (εδώ)

 

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχίσουν να αποφεύγουν την εφαρμογή των δικών τους δημοσιονομικών κανόνων για να αμβλύνουν τον αρνητικό αντίκτυπό τους, προειδοποίησε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα μιας νομοθετικής αναθεώρησης που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων και της ανάπτυξης. Μιλώντας στου Financial Times, είπε ότι επιθυμεί «ανανεωμένους και αναθεωρημένους» κανόνες που διέπουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα παρέχουν κίνητρο στις δημόσιες επενδύσεις στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, ενώ παράλληλα θα προωθούν τη σταθερότητα και τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη. «Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε ο Τζεντιλόνι. «Χρειάζονται κοινοί κανόνες που σχετίζονται με τις οικονομικές προκλήσεις που έχουμε. Διαφορετικά, ο κίνδυνος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περάσει την επόμενη δεκαετία αναζητώντας δημιουργικούς τρόπους για να παρακάμψει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι πιστεύω ότι δεν είναι η καλύτερη λύση που μπορούμε να έχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Η Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου το φθινόπωρο μια διαβούλευση σχετικά με την τροποποίηση των κανόνων που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Το δημοσιονομικό πλαίσιο αναστέλλεται επί του παρόντος λόγω της κρίσης του Covid-19, αλλά οι κανόνες είναι πιθανό να επανέλθουν το 2023, και θα υπάρξει μια έντονη συζήτηση πριν από αυτό για το πώς πρέπει να μεταρρυθμιστούν, αναφέρουν οι FT. (εδώ)

 

Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς οι εταιρίες προσέλαβαν περισσότερους υπαλλήλους ύστερα από τη χαλάρωση των περιορισμών της COVID-19. Όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 15,26% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου από το 15,98% το προηγούμενο τρίμηνο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει μείωση της ανεργίας στο 15,10%. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει πάνω από το επίπεδο του 13,78% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 πριν η πανδημία πλήξει την Ισπανία. Η κυβέρνηση αναμένει το ποσοστό της ανεργίας να μειωθεί στο 15% στα τέλη του έτους και στο 14% το 2022, όπως δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο. (εδώ)

 

Την σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η αμερικανική οικονομία στην πορεία ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, σημείωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, επισημαίνοντας πάντως ότι η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να αρχίσει να περιορίζει την στήριξη που παρέχει.Η Fed έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων με μηνιαίο ρυθμό τα 120 δισ. δολ. μέχρι να σημειωθεί "σημαντική περαιτέρω πρόοδος" στους στόχους της απασχόλησης και του πληθωρισμού, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. (εδώ)

 

Διευρύνθηκε τον Ιούνιο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ, καθώς οι εισαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται εν μέσω αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,5%, στα 91,2 δισ. δολ. τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Τετάρτη. Την Πέμπτη αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας στο β' τρίμηνο.Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, η οικονομία έχει κινηθεί με επέκταση της τάξης του 8,5% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο, έναντι επέκτασης 6,4% το α' τρίμηνο. (εδώ)

 

Αύξηση κατά 0,8% παρουσίασαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, έναντι προβλέψεων για αύξησή τους κατά 1,2%, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας.Σε σχέση με έναν χρόνο πριν, τα αποθέματα παρουσιάζονται αυξημένα κατά 10,2%. Τον Μάιο, τα αποθέματα είχαν παρουσιάσει αύξηση 1,3% σε σχέση με τον Απρίλιο. (εδώ)

 

Ενώ η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται να αναπτυχθεί εφέτος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, οι φόβοι ότι η εξάπλωση του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού θα επηρεάσει την ανάκαμψη δείχνουν να κορυφώνονται.Καθώς τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται, ορισμένοι κάνουν λόγο και για την επερχόμενη «πανδημία των ανεμβολίαστων», ενώ άλλοι σημειώνουν πως τα υψηλά ποσοστά των εμβολιασμών αποτελούν το κλειδί για να μη ληφθούν γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή στην παρούσα φάση έχουμε να κάνουμε με έναν αγώνα ταχύτητας μεταξύ των εμβολίων και της μετάλλαξης Δέλτα που θα καθορίσει και τον βαθμό που θα μπορούσαν να «πληγωθούν» οι οικονομίες. Για να αποτυπωθούν καλύτερα και οι συνολικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, να σημειώσουμε και την εκτίμηση της Moody’s πως το παγκόσμιο χρέος που αυξήθηκε τη χρονιά της πανδημίας (2020) κατά 32 τρισ. δολ. θα συνεχίσει να αυξάνει και το 2021. Σύμφωνα με τον Okamoto, η έλευση των εμβολίων και το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών θα πρέπει να οδηγήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αλλάξουν στρατηγική και από τον σχεδιασμό της διάσωσης των οικονομιών από την κατάρρευση να προχωρήσουν στην ενίσχυσή τους, με γνώμονα μια ισχυρότερη ανάπτυξη στην μετά την πανδημία εποχή, και όχι να στοχεύουν σε μια πιο αδύναμη εκδοχή του οικονομικού στάτους της προ COVID-19 εποχής. (εδώ)

 

Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι ενώ η ζωή στην πόλη επιστρέφει η πρόοδος είναι αργή, ακόμα και με τη χαλάρωση των περιορισμών, καθώς η εργασία από το σπίτι και η επιφυλακτικότητα απέναντι στη χρήση των κρατικών μέσων μαζικής μεταφοράς κρατά την κινητικότητα σχετικά υποτονική. Μάλιστα η Αθήνα ξεχωρίζει παγκοσμίως καθώς οι πολίτες προτιμούν πλέον να πηγαίνουν με τα πόδια, όπου είναι δυνατό, στους προορισμούς τους, παρά να κινηθούν με μέσα μεταφοράς.Αυτά είναι τα συμπεράσματα της HSBC μετά από την ανάλυση της εικόνας που κυριαρχεί στις μεγάλες πόλεις του κόσμου την ώρα που οι οικονομίες ανοίγουν και η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται. Όπως τονίζει, τα πρώτα αυτά στοιχεία δείχνουν πως αναμένεται να προκαλέσουν "πονοκέφαλο" στις αρχές σε πολλές πόλεις τους ερχόμενους μήνες καθώς εάν η χρήση των ΜΜΜ παραμείνει χαμηλή, αυτό δημιουργεί μία σημαντική χρηματοδοτική πρόκληση για τις κυβερνήσεις. Παράλληλα, εάν αρχίσουμε να βλέπουμε μεγάλη κίνηση στους δρόμους, το κόστος της αστικής συμφόρησης δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η πολιτική μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει για να κάνει τις δημόσιες συγκοινωνίες πιο ελκυστικές, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα. (εδώ)

 

Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε και το δεύτερο τρίμηνο του έτους η αμερικανική οικονομία καθώς συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού, αν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5% το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σε ετησιοποιημένη βάση, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 8,4% σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Παράλληλα, το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του α' τριμήνου, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 6,3%. (εδώ)

 

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς «έτρεξε» το πρώτο εξάμηνο του έτους η Volkswagen. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία όχι μόνο βελτίωσε σημαντικά τις πωλήσεις της (κάτι εν πολλοίς αναμενόμενο, αφού πέρυσι η πανδημία είχε καταφέρει ισχυρό πλήγμα), αλλά και παρήγαγε κέρδη – ρεκόρ. Οι θετικές προοπτικές μάλιστα την οδηγούν στο να ανεβάσει περαιτέρω τον στόχο της για το περιθώριο κέρδους.  Τα λειτουργικά κέρδη της VW στο πρώτο εξάμηνο χρήσης ανήλθαν στα 11,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα χάρη στην αυξημένη ζήτηση αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά και στην αμερικανική ήπειρο. Φόρα και στην ηλεκτροκίνηση, με τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να τριπλασιάζονται.Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες η εταιρία αναθεώρησε προς τα επάνω τον στόχο του περιθώριου κέρδους. Τώρα περιμένει ότι θα κινηθεί στο 6% με 7,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5,5% με 7%. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text