Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | Γερμανία: Σε υψηλά 12 ετών ο πληθωρισμός

Γερμανία: Σε υψηλά 12 ετών ο πληθωρισμός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Υψηλά δωδεκαετίας «χτύπησε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ωθούμενος από τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών σε είδη ένδυσης, τρόφιμα και αναψυχή, γεγονός το οποίο είναι πιθανό να εντείνει τη συζήτηση σχετικά με την χαλαρή νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η τελευταία φορά που έφτασε σε αυτό το επίπεδο ήταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Ο πληθωρισμός στη χώρα αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εν μέρει λόγω και των έκτακτων δεδομένων, όπως η επαναφορά του μέρους του ΦΠΑ που περικόπηκε πέρσι, ο νέος φόρος άνθρακα και η επαναστάθμιση του  καλαθιού προϊόντων που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του πληθωρισμού.

Επιπλέον, οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων αυξάνονται και κάτω από το βάρος του κόστους και των ελλείψεων σε πρώτες ύλες που αντιμετωπίζουν πολλά γερμανικά εργοστάσια όπως σε ημιαγωγούς, μέταλλα, πλαστικά και ξύλο, καθώς και εξαιτίας της συμφόρησης στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.

«Οι τιμές παραγωγού αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις τιμές καταναλωτή», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται σε πολλές χώρες, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας, εντείνοντας  την πίεση στις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να αναθεωρούν τη νομισματική πολιτική που εφάρμοσαν πέρυσι ως αντίβαρο στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «θα κινηθεί προς το 5% προς το τέλος του έτους» – υψηλότερος από ποτέ από τη στιγμή της εισόδου του ευρώ.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text