Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 231 | MYTILINEOS: Ο Όμιλος εισήλθε στην καλύτερη φάση του

MYTILINEOS: Ο Όμιλος εισήλθε στην καλύτερη φάση του

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

MYTILINEOS


Ο Όμιλος εισήλθε στην καλύτερη φάση του

 

 

Τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε ο Όμιλος για το α’ εξάμηνο 2021, ήταν ικανοποιητικά και επιβεβαίωσαν τις θετικές προβλέψεις που, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε η διοίκηση. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι, ο Όμιλος βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης νέων ιστορικών επιπέδων πωλήσεων και κερδοφορίας, ενώ, από την πλευρά μας, διατηρούμε την άποψη ότι, η ανοδική φάση του Ομίλου βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδιά της (δείτε εδώ, παλαιότερο δημοσίευμα).

Με βάση το δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε την 27/7/2021, κατά το α’ εξάμηνο, ο Όμιλος παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους € 994,0 εκατομμύρια έναντι € 926,7 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 7%. Από τους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησης, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στο τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατά 13% (συνιστά το 39% του συνολικού κύκλου εργασιών), και στο τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, κατά 35,0% (12% των πωλήσεων). Παρόλα αυτά, αυξημένο κύκλο εργασιών παρουσίασε ο τομέας της Μεταλλουργίας, κατά 18% (31% των πωλήσεων), λόγω της αυξημένης τιμής του αλουμινίου που έχει ξεκινήσει ήδη από το β’ εξάμηνο του 2020 και ο τομέας των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης κατά 312% (18% των πωλήσεων), λόγω της επανεκκίνησης έργων που είχαν αδρανοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 77,0 εκατ., αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων, η αύξηση των καθαρών κερδών θα ανέρχονταν σε 51% στα € 81,0 εκατ., έναντι € 53,0 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020. Βέβαια, σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε, πως ακόμα και αν αναφέρεται η λέξη one-off (εφάπαξ) δεν γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο το αν η επίδραση των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων έχει συμπεριληφθεί όλη σε αυτό το εξάμηνο ή αν επρόκειτο να επιμεριστεί και στο β΄εξάμηνο. Εκτιμούμε ότι, το σημείο αυτό, θα αποσαφηνιστεί κατά τη δημοσίευση της επίσημης λογιστικής κατάστασης.

Επίσης το EBITDA, διαμορφώθηκε στα € 156,0 εκατ. (€ 161,0 αν εξαιρεθούν οι παραπάνω επιδράσεις) παρουσιάζοντας  αύξηση 7,0%. Από τους επιμέρους κλάδους αυξημένο EBITDA παρουσίασε ο τομέας της μεταλλουργίας και κέρδη έναντι ζημιών παρουσίασε ο τομέας των έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Δείτε τον πίνακα τον οικονομικών μεγεθών εδώ.

Ο Όμιλος, εισέρχεται στη νέα φάση ανάπτυξής του, στηριζόμενος στο ισχυρό περιβάλλον τιμών αλουμινίου σε συνδυασμό με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής, στην ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, στην ωρίμανση νέων σημαντικών έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και στη σταδιακή ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων. Επίσης στόχος του ομίλου, είναι μέχρι το 2023 να διακόψει την συνεργασία του με την ΔΕΗ, αφού θα μπορεί να χρησιμοποιεί το δικό του ρεύμα. Μέσα στο δελτίο τύπου μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για τα έργα που έχει αναλάβει ο Όμιλος (εδώ).

Αξίζει να επισημάνουμε πως κατά την Γενική Συνέλευση, του Ομίλου, που έγινε στα μέσα Ιουνίου (εδώ), είχε αναφερθεί πως τα κέρδη του 2022 θα είναι διπλάσια των κερδών του 2020 (€ 142,0 εκατ). Ενώ ακόμα παλαιότερα, τον Φεβρουάριο του 2021 (εδώ) στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020, η διοίκηση προχώρησε σε προβλέψεις για τους επιμέρους κλάδους, οι οποίες θέλουν τα έσοδα από τον τομέα των κατασκευών να φτάσουν τα € 500 εκατ. έως το 2021, για τον τομέα των φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης ενέργειας αναμένονται έσοδα κοντά στο € 1 δισεκατομμύριο, το 2021, σχετικά με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Όμιλος έχει θέσει στόχο, για τα  αιολικά πάρκα, έως το τέλος του 2021, η εγκατεστημένη ισχύ να φθάσει τα 260MW και μέχρι τις αρχές του 2023 να φθάσει τα 350MW. Για τα φωτοβολταϊκά, ο στόχος για το 2021 είναι τα 350MW και μέχρι το 2030 είναι τα 3000MW.

Για τον τομέα του αλουμινίου, η Διοίκηση, αναφέρει πως το βασικό πρόβλημα δεν είναι η ζήτηση αλλά το κόστος παραγωγής, η απόφαση της Κίνας να θέσει περιβαλλοντικούς στόχους αλλά και οι εξελίξεις με τον ρωσικό κολοσσό Rusal μετά την επιβολή φόρων εξαγωγών που επέβαλε η Μόσχα στο αλουμίνιο και άλλα μεταλλεύματα προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό. Παράλληλα στον τομέα του αλουμινιο, ο Όμιλος, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την κάλυψη μέρους της παραγωγής αλουμινίου από ανακυκλώσιμο προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επέκταση της μονάδας αλουμίνας, η απόφαση αναμένεται στο τέλος του έτους.

 

Σε πρόσφατο του άρθρο το Bloomberg (εδώ), κάνει λόγο για την αγορά του αλουμινίου και την εκτίμηση των αναλυτών πως θα γίνει ελλειμματική σε μερικά χρόνια, λόγω της προσπάθειας της Κίνας -αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής- να αντιμετωπίσει τα θέματα ρύπανσης. Η πορεία του αλουμινίου είναι ένας βασικός παράγοντας για την κερδοφορία της Mytilineos. Σύμφωνα με το London Metal Exchange (LME - εδώ), η  μέση τιμή αλουμινίου το α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 2.256,3 δολάρια ανά τόνο, αυξημένη κατά 39,1% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2020, όπου διαμορφώθηκε στα 1.622,3 δολάρια ανά τόνο. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι έρχεται μεγαλύτερη άνοδος εκτιμώντας ότι θα φτάσει σε τιμή ρεκόρ στα τέλη του επόμενου έτους, ξεπερνώντας τα 3.000 δολάρια ανά τόνο, βέβαια όμως το “κλειδί” πάντα θα είναι οι ενέργειες της Κίνας, οι παραγωγοί αλουμινίου θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό αλλά θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές για να γίνουν επενδύσεις, δεδομένου του υψηλότερου κόστους περιβαλλοντικής συμμόρφωσης.

Η δική μας εκτίμηση, για τη χρήση του 2021, είναι ότι τα κέρδη (μφ) θα κυμανθούν ανάμεσα στα € 160,0 έως € 170,0 εκατομμύρια και ο ενοποιημένος κύκλο εργασιών θα φθάσει τα € 2,3 δισεκατομμύρια. Η άποψη μας για την μετοχή, είναι θετική και πιστεύουμε ότι θα κινηθεί ανοδικά στα επόμενα χρόνια, γι αυτό το λόγο τοποθετήθηκε (σε αντικατάσταση της Fourlis, στις 15/6/2021) στο χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”, ενώ εκτιμούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε χαρτοφυλάκιο ιδιώτη επενδυτή, που επιδιώκει μακροχρόνια άνοδο, λίγες κινήσεις και χαμηλές διακυμάνσεις..


Δείτε το δελτίο τύπου εδώ και την οικονομική παρουσίαση εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text