Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Intrakat: ''Πράσινη'' αναβάθμιση μέσω της ΓΑΙΑ Άνεμος – Εγκρίθηκε η συγχώνευση

Intrakat: ''Πράσινη'' αναβάθμιση μέσω της ΓΑΙΑ Άνεμος – Εγκρίθηκε η συγχώνευση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Intrakat: ''Πράσινη'' αναβάθμιση μέσω της ΓΑΙΑ Άνεμος – Εγκρίθηκε η συγχώνευση

Το «πράσινο φως» για την έγκριση συγχώνευσης των ανωνύμων εταιρειών «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» και «ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ» έδωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η συγχώνευση με την εταιρεία Γαία ΑΝΕΜΟΣ που διαθέτει τεχνογνωσία και δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ κατέχοντας άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική δυναμικότητα περίπου 1,1 GW προσφέρει στον όμιλο τεχνογνωσία που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη εμπειρία της Intrakat τόσο σε κατασκευαστικά έργα υποδομών έργα περιβάλλοντος και Τεχνολογίας όσο και στα έργα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, στις οποίες η εισηγμένη έχει σημαντική συμμετοχή και εξειδίκευση.

Το ενεργειακό deal προβλέπεται να δημιουργήσει μόχλευση ανάπτυξης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στην επόμενη 8ετία, ενώ σε ορίζοντα 5ετίας οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. και αφορούν την κατασκευή και θέση σε λειτουργία των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Το μοντέλο ανάπτυξης του ομίλου στην ενέργεια, όπως είχε τονίσει ο κ. Σουρέτης στην πρόσφατη γενική συνέλευση, επικεντρώνεται σε μονάδες παραγωγής από ΑΠΕ, εκμετάλλευση υπεράκτιου (off shore) δυναμικού, μονάδες storage και περιβαλλοντικές τεχνολογίες αιχμής.

Το πλαίσιο ωρίμανσης περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024. Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση υπεραξίας από το development, την κατασκευή και την λειτουργία των έργων αυτών.

Η χρηματοδότηση αυτού του εξαιρετικά μεγαλόπνοου σχεδίου θα γίνει με μόχλευση ίδιων κεφαλαίων, δανειακών, αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς κεφαλαιουχικούς επενδυτές είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σουρέτης.

Η νέα στρατηγική της εταιρείας δίνει ξεκάθαρα έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά δεν αφήνει πίσω άλλους τομείς όπως την ανάπτυξη ακινήτων στον κλάδο του τουρισμού με χαρακτηριστικά project παραδείγματα το πεντάστερο Xenodocheio Milos στο κέντρο της  Αθήνας και το παραθαλάσσιο θέρετρο στο Kαλό Λιβάδι της Μυκόνου μεταξύ άλλων.

Πάντως, τα περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας βρίσκουν την εταιρεία καλά τοποθετημένη.

Η Intrakat στοχεύει σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των κεφαλαίων παράλληλα με την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Intrakat έχει διαμορφωθεί σε περίπου 749 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 402 εκατ. είναι έργα προς υπογραφή. Το 57% των υπογεγραμμένων συμβάσεων αφορούν στο δημόσιο τομέα, ενώ το 53% αφορά σε υποδομές.

Στο σχετικό έγγραφο (ημερομηνία 29 Ιουλίου 2021) που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου «ενέκρινε τη συγχώνευση των ανωνύμων εταιρειών (α) “ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ” και (β) “ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ”, με απορρόφηση της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4601/2019, του Ν. 4548/2018 και του άρθρου 54 του Ν. 4172/2013 όπως ισχύουν και βάσει του από 11.06.2021 Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης των συγχωνευόμενων εταιρειών, των από 11.06.2021 πρακτικών των Διοικητικών Συμβουλίων των συγχωνευόμενων εταιρειών με τα οποία εγκρίθηκε το ανωτέρω Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης, των από 19.07.2021 πρακτικών των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών, της από 10-6-2021 Έκθεση Αποτίμησης του άρθρου 17 του Ν. 4548/2018 της ορισθείσας ελεγκτικής εταιρείας καθώς και της υπ’ αριθμ. 13472/19.07.2021 συμβολαιογραφικής πράξης».

Πηγή:  insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text