Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, άλμα 13,7% στο έτος

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, άλμα 13,7% στο έτος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, άλμα 13,7% στο έτος

Δυναμική επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωζώνη καθώς οι οικονομίες άρχισαν να λειτουργούν ξανά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της περιοχής αυξήθηκε 2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο τρέχον τρίμηνο, εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια από τις συνεχιζόμενες στενότητες στην προσφορά ή από νέες αυξήσεις κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020), το ΑΕΠ αυξήθηκε 13,7%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρωζώνη έχει «ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει» μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά από την πανδημία. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα φθάσει στις αρχές του 2022 στο προ της πανδημίας επίπεδο, με την επίδοση του δεύτερου τριμήνου να δείχνει ότι η οικονομία της είναι πλέον πιο κοντά στον στόχο αυτό.

Η Eurostat ανακοίνωσε στοιχεία για 11 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, ενώ τα στοιχεία για τις άλλες οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα ανακοινωθούν αργότερα. Από τις μεγάλες οικονομίες, την ισχυρότερη ανάκαμψη σημείωσαν η Ιταλία και η Ιταλία (2,8% και 2,7%, αντίστοιχα, σε τριμηνιαία βάση), με την ανάπτυξη της Γαλλίας (0,9%) να είναι ελαφρά υψηλότερη από τις προσδοκίες. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η κατώτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της Γερμανίας, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 1,5% έναντι 2% που ήταν η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg.

Αν και ο πληθωρισμός τον Ιούλιο είναι υψηλότερος από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποστηρίξει ότι το σημαντικό παραγωγικό κενό στην οικονομία συγκρατεί τους μισθούς, κάτι που περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% στο δεύτερο τρίμηνο καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί και άρχισε σε κάποιο βαθμό ο τουρισμός. Το ΑΕΠ της είχε μειωθεί στο προηγούμενο τρίμηνο μετά το μεγάλο ξέσπασμα του κορονοϊού τον Ιανουάριο, που ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Επικεφαλής της ανάπτυξης οι 4 μεγάλες οικονομίες

Oι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ανέκαμψαν από την ιστορική συρρίκνωση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και επέστρεψαν σε ισχυρή ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του Ιουνίου.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία κι η Ισπανία κατέγραψαν αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, με όλες τις χώρες –εξαιρουμένης της Γερμανίας- να ανακοινώνουν επιδόσεις καλύτερες των προσδοκιών της αγοράς

Το ΑΕΠ στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,5% από το προηγούμενο τρίμηνο –κάτω από 2% που περίμεναν οικονομολόγοι- επιστρέφοντας σε ανάπτυξη έπειτα από τη συρρίκνωση 2,1% που είχε σημειώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η Γαλλία ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%, η Ιταλία 2,7% και η Ισπανία 2,8%. Τα στοιχεία αυτά τόνωσαν τις ελπίδες των αναλυτών πως η Ευρωζώνη αρχίσει να αφήνει πίσω της τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίζει να επεκτείνεται με ταχύ ρυθμό στο υπόλοιπο του έτους παρά την εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα που εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί στο 90% των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο.

«Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ήδη σημαντικά και αυξάνονται σταθερά,» δήλωσε ο Ζαν Πισανί-Φερί, του ιδρύματος Bruegel και του Peterson Institute for International Economics. «Ορισμένοι περιορισμοί είναι πιθανοί, όμως δεν νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα επιλέξουν lockdowns όσο δεν υπάρχει κίνδυνος να πιεστεί υπερβολικά το σύστημα υγείας,» πρόσθεσε ο Πισανί-Φερί.

Η Ευρωζώνη αναμένεται να αρχίσει να καλύπτει το κενό που προκάλεσε η πανδημία και η αργή ανάκαμψη σε σχέση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της εβδομάδας, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% στο β’ τρίμηνο έναντι του α΄ τριμήνου, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% την ίδια περίοδο.

Οικονομολόγοι απέδωσαν την κατώτερη-των-προσδοκιών ανάπτυξη στη Γερμανία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας μεταποίησης λόγω των δυσκολιών στις προμήθειες –ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες- τις ελλείψεις υλικών όπως επεξεργαστών και τα εμπόδια στην μεταφορά container. Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, της ΙΝG, τόνισε ότι η γερμανική βιομηχανία επλήγη από μια μακρά λίστα προβλημάτων όπως το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή και παράδοση μικρο-επεξεργαστών, ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα με τις μεταφορές μέσω γερμανικών ποταμών από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Η Γαλλία, με ανάπτυξη 0,9%, τα πήγε καλύτερα από τις εκτιμήσις, ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που έδειξαν ότι η γαλλική οικονομία απέφυγε τελικά την ύφεση στη διάρκεια του χειμώνα. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι οικιακές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,9%.

Στην Ιταλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% στο β’ τρίμηνο, ποσοστό υπερδιπλάσιο των εκτιμήσεων της αγοράς (1,3%). Ο δείκτης ανεργίας έπεσε το 9,7% τον Ιούνιο, από 10,2% τον Μάιο.

Στην Ισπανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,8%, λίγο πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς για ανάπτυξη 2,2%.

Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text