Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Διαβάσαμε - Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

«Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει φέτος ταχέως και ισχυρά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Με τα σημερινά δεδομένα η επίτευξη του στόχου για οικονομική μεγέθυνση 3,6%, το 2021 είναι απολύτως εφικτή, ρεαλιστική και ίσως και συντηρητική», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας πως όλες οι εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων, από την ΤτΕ, το ΚΕΠΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΙΟΒΕ, τον ΟΟΣΑ, πιστωτικά ιδρύματα, οίκους αξιολόγησης, είναι πολύ πιο αισιόδοξες αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, το τρέχον έτος. «Η ανάκαμψη φαίνεται ότι θα ενισχυθεί από την ικανοποιητική πορεία του τουρισμού και την ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε συνάρτηση με τα εγχώρια και διεθνή υγειονομικά δεδομένα, από τη σταδιακή αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών, μετά τη συσσώρευση αποταμιεύσεων, στη διάρκεια της πανδημίας, και από την αύξηση των επενδύσεων, μέσω της χρηματοδότησης τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας που σημείωσε όμως ότι παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών δεν σπεύδει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το 2021 αλλά αναμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για την πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο και την υψηλή μεταβλητότητα στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις. (εδώ)

 

Απελευθερώνονται πόροι 26,19 δισ. ευρώ μετά και την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ δημιουργώντας έτσι για την Ελλάδα μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης -και την νέα ΚΑΠ – ένα μπαζούκας ρευστότητας 77 δισ. Ευρώ μέχρι το 2027. Από το πράσινο φως της Κομισιόν προκύπτει ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες οικονομίες που παίρνει έγκριση για το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (2021-2027) το οποίο θα κατανέμει κονδύλια (εκ των οποίων 20,9 δις ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δις ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής. Αφορούν τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις. (εδώ)

 

Τα σκιρτήματα της αγοράς ακινήτων, παρά την πανδημία, φέρνουν ελπίδα αλλά και πολλά ερωτηματικά. Οι τιμές έχουν ανέβει ήδη αρκετά από τα τάρταρα της κρίσης, κάπου 19% πανελλαδικά από τον βυθό του 2017 έως το β΄ τρίμηνο του ’21 (πηγή: σπιτόγατος). Τα ενοίκια 40% πάνω σε σχέση με το ζοφερό 2015. Η πανδημία έφερε μικρή ανακοπή, συνήθως ούτε καν αναστροφή της πορείας (εκτός από το κέντρο που εξαρτάται πολύ από τον πληγέντα τουρισμό). Ήδη πολλοί θεωρούν ότι τέτοια ενοίκια δύσκολα καλύπτονται με έναν κανονικό μισθό, και οι τιμές πώλησης των ακινήτων είναι δυσπρόσιτες. (εδώ)

 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για τον Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 12,6% έναντι μείωσης 7,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020, παρουσίασε μείωση 0,7% έναντι μείωσης 3,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. (εδώ)

 

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τους Δείκτες Κύκλου Εργασιών και Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο για τον Μάιο του 2021, η εξέλιξη των οποίων, σύμφωνα με στοιχεία προσωρινά και διορθωμένα ως προς τον αριθμό εργάσιμων ημερών τυπικού μήνα ίσης χρονικής διάρκειας, έχει ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020, παρουσίασε αύξηση 15,0% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021 αύξηση 2,1%.Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020, παρουσίασε αύξηση 15,3% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021 αύξηση 3,0%.Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021 παρουσίασε αύξηση 5,8%.Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,0%. (εδώ)

 

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία της Έρευνας Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ημεδαπών Τουριστών για το έτος αναφοράς 2020. Από τα στοιχεία της έρευνας αυτής παρατηρείται ότι, κατά το έτος 2020, τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 5,8 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 17,7% και

21,9%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το έτος 2020 ανήλθε σε 66,6 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 1.822,1 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,3% και 27,4%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019.Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι κατά το έτος 2020 ανήλθαν σε 3,1 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 4,8 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 18,2% και 22,8%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019.Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ατόμων αυτών κατά το 2020 ανήλθε σε 56,9 εκατομμύρια και οιδαπάνες σε 1.679,1 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση 10,3% και 28,2%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019. Από τα παραπάνω ταξίδια των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, το 96,6% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους και το 3,4% σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους (εδώ)

 

Έργα αντιπλημμυρικής προστασία και ασφάλειας προβλέπονται κατά την ανάπτυξη των εργασιών ανάπλασης του Ελληνικού. Όπως αναφέρει η Lamda Development με αφορμή και τις πρόσφατες πλημμύρες στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Κίνα που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και είχαν πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα, οι νέες συνθήκες επιβάλλουν τον πλήρη επαναπροσδιορισμό των στόχων για την προστασία και την ασφάλεια πρωτίστως των πολιτών, αλλά και των οικοσυστημάτων από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με γνώμονα τον σεβασμό στις θεμελιώδεις αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος.Το πλαίσιο αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ανάπτυξη της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, της μεγαλύτερης και πιο σύγχρονης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Το έργο του Ελληνικού, έργο για τη χώρα και τους πολίτες της αναπτύσσεται με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σειράς αντιπλημμυρικών έργων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τη διαβίωση των πολιτών.Στο έργο του Ελληνικού, το μεγαλύτερο σύγχρονο αναπτυξιακό έργο, βρίσκει εφαρμογή η ελληνική καινοτομία στην επιστημονική και τεχνική έρευνα. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, με εφαρμογή σύγχρονων στατιστικών, υδρολογικών και υδραυλικών μοντέλων, και σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή έρευνα και τις γνώσεις και την εμπειρία Ελλήνων μηχανικών και ερευνητών οι υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας ελέγχονται και αξιολογείται η ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν σε ακραία γεγονότα. (εδώ)

 

Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ τίθεται σε εφαρμογή με την 30/7/2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔEΗ.Το πρόγραμμα προβλέπει κλιμακούμενα κίνητρα αποχώρησης, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία και την απόσταση από τη σύνταξη και το συνολικό κόστος αναμένεται ότι θα φθάσει στα 21 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποσβεστεί σε διάστημα 9 μηνών από τη μείωση της μισθοδοσίας, που εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από κύκλους της επιχείρησης:Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.283 εργαζόμενους άνω των 51 ετών με προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών. Εκτιμάται ότι θα ενταχθούν περί τους 500 εργαζόμενους, κυρίως άνω των 55 ετών, για τους οποίους τα κίνητρα είναι μεγαλύτερα.Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 30 Οκτωβρίου ενώ οι αποχωρήσεις θα γίνουν από τις 30 Νοεμβρίου ως το τέλος του χρόνου. Προβλέπεται επιπλέον μπόνους για όσους δηλώσουν συμμετοχή τον πρώτο μήνα ισχύος του προγράμματος, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.Το βασικό ποσό αποζημίωσης είναι 15.000 ευρώ, στο οποίο προστίθενται κλιμακούμενα ποσά ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση (προστατευόμενα τέκνα), την άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Προβλέπεται επίσης μπόνους αυτασφάλισης ύψους 5.000 ευρώ για όσους είναι κοντά στη σύνταξη (για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης). (εδώ)

 

Η ΙΝΤΕΑΛ ανακοινώνει ότι, στις 2 Αυγούστου 2021, θα αρχίσει η   διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνώντων 23.176.792 νέων κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας ευρώ 0,40 η κάθε μία, που εκδόθηκαν λόγω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου της Εταιρίας. Η Τακτική Γενική Συνέλευση που συνεδρίασε στις 17.6.2021, αποφάσισε,  μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της IDEAL κατά το ποσό των ευρω 9.270.716,80 με την έκδοση 23.176.792 νέων κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας ευρώ 0,40 η κάθε μία και με τιμή διάθεσης ευρώ 2,42 έκαστη, με την διαφορά να εμφανίζεται σαν διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο,την εισαγωγή των Νέων Μετοχών στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α (εδώ)

 

Η ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. εμφάνισε το α΄ εξάμηνο του 2021 καθαρά κέρδη 2,39 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών -2,57 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.Έτσι, τα βασικά μεγέθη της Εταιρίας για το α΄ εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν ως εξής: Τα ακαθάριστα έσοδα της Εταιρίας, ανήλθαν σε €3,45 εκατ., έναντι ζημιών €-2,28 εκατ., της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πηγή προέλευσης των ακαθάριστων εσόδων αποτελούν κατά βάση τα κέρδη από αποτίμηση χρεογράφων σε εύλογες αξίες με βάση τα Δ.Π.Χ.Α. και τα κέρδη από αγοραπωλησίες. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €2,40 εκατ. έναντι ζημιών €-2,56 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €2,39 για το α΄εξάμηνο του 2021, έναντι ζημιών €-3,57 εκατ. για το α΄ εξάμηνο του 2020. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της Εταιρίας την 30η Ιουνίου 2021, ανέρχονταν συνολικά σε €958,07 χιλ. Για την περίοδο από 01/01/2021 έως 30/06/2021 το χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας σημείωσε άνοδο 18,82% με την εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου (Ν.Α.V.) να ανέρχεται σε €14,38 εκατ. ή €35,86 ανά μετοχή στις 30/06/2021.Στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2021 το χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας ήταν επενδεδυμένο στο σύνολό του στην Ελλάδα, με ποσοστό 89,84% σε εισηγμένες μετοχές στο Χ.Α. και τοποθετήσεις σε ομόλογα κατά 1,96%. (εδώ)

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε την 29η  Ιουλίου 2021 για  λήψη απόφασης επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε κατ΄ αρ. 3 παρ.3 του Ν. 4706/2020 με 30.009.461 ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 78,86% των εκπροσωπούμενων στη Γενική Συνέλευση ψήφων (το λοιπό ποσοστό 21,14% δήλωσε παρών) την Πολιτική Καταλληλόλητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία αποφασίστηκε με την από 16.07.2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου  σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του αρ. 3 του Ν. 4706/2020  και την  υπ' αρ. 60/18.09.2020 εγκύκλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Εταιρίας. (εδώ)

 

Η Cenergy Holdings SA ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, έλαβε τη διάκριση SILVER για τις επιχειρηματικές πρακτικές που ακολουθεί στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης. H Hellenic Cables, σύμφωνα με την αξιολόγηση του συστήματος κατάταξης EcoVadis Sustainability Rating του 2021, συγκαταλέγεται στο 25% των καλύτερων εταιριών που αξιολογήθηκαν. Η EcoVadis είναι ο κορυφαίος φορέας παγκοσμίως σχετικά με την εταιρική αξιολόγηση θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης. Mέσω του συστήματος κατάταξης EcoVadis Sustainability Rating, ο φορέας εξετάζει και αξιολογεί σε παγκόσμια κλίμακα περισσότερους από 75.000 οργανισμούς που ανήκουν σε 200 και πλέον κλάδους και έχουν παρουσία σε πάνω από 160 χώρες. (εδώ)

 

Ισχυρός αναμένεται να είναι ο ανταγωνισμός στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στην τρέχουσα φάση του διαγωνισμού εμφανίζονται ως πιο ισχυροί ενδιαφερόμενοι  4 ισχυρά funds. Σημειώνεται ότι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών έχει μετατεθεί για τις 4 Σεπτεμβρίου.Δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αποτελούν οι ισχυρές και εγγυημένες αποδόσεις που εμφανίζει ο διαχειριστής του δικτύου διανομής καθώς επίσης και το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που αναμένεται να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια.Παράλληλα με την πρόκριση των 4 διεκδικητών στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, μια ακόμη εξέλιξη αφορά στην έγκριση από τη ΡΑΕ του ρυθμιζόμενου ετήσιου εσόδου για την περίοδο 2021 – 2024.Συγκεκριμένα το έσοδο ξεκινάει από τα 771 εκατ. ευρώ για το 2021 και κλιμακώνεται σταδιακά στα 774 εκατ. το 2022, τα 776 εκατ. το 2023 και τα 798 εκατ. το 2024.Πάντως η ΡΑΕ απέρριψε ως κόστος της περιουσιακής βάσης του ΔΕΔΔΗΕ τα μπόνους στελεχών ύψους 1 εκατ. ευρώ και εργαζομένων ύψους 6 εκατ. ευρώ, τα οποία εμφανίζονταν ως τροφείο ύψους 1000 ευρώ ανά εργαζόμενο. (εδώ)

 

Με οικονομικές επιδόσεις σαφώς ανώτερες από τις αντίστοιχες περυσινές έκλεισε το πρώτο φετινό εξάμηνο για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, ενώ ταυτόχρονα στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης-εκσυγχρονισμού του εργοστασίου στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.Ειδικότερα, το πρώτο περυσινό εξάμηνο, η εισηγμένη εταιρία είχε δει τις ενοποιημένες πωλήσεις της να μειώνονται από τα 7,59 στα 4,57 εκατ. ευρώ και το τελικό της αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε ζημία 47 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 155 χιλ. ευρώ.Αντίθετα, κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, οι πωλήσεις σε όγκο της μητρικής εταιρίας (νηματουργία) ξεπέρασαν κατά πολύ τις περυσινές (είχαν επηρεαστεί από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας) και μάλιστα προσέγγισαν την αντίστοιχη επίδοση του 2019.Σαφώς μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημείωσαν όμως οι πωλήσεις σε αξία και η κερδοφορία της μητρικής εταιρίας, λόγω:Της ανόδου που σημείωσαν οι τιμές του βάμβακος και του νήματος στις διεθνείς αγορές.Του γεγονότος ότι η εταιρία διέθετε αποθέματα βάμβακος χαμηλότερου κόστους, καθώς προμηθεύεται το μεγαλύτερο τμήμα των ετήσιων αναγκών της κάθε φθινόπωρο. (εδώ)

 

Ενισχυμένες επιδόσεις παρουσίασε στο α' εξάμηνο ο όμιλος Titan που εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών κερδών (EBITDA), σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών και σταθερό περιθώριο κερδοφορίας, παρά την αύξηση του κόστους.Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεων κινήθηκε ανοδικά σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε επίπεδο ομίλου, οι πωλήσεις τσιμέντου και κλίνκερ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, αυξήθηκαν κατά 11% χάρη λόγω αύξησης της ζήτησης στις περισσότερες αγορές. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 4% και 5% αντίστοιχα. (εδώ)

 

Συνεχίζει τις παραλαβές αεροσκαφών η Aegean, στο πλαίσιο της μεγάλης παραγγελίας που είχε πραγματοποιήσει προ πανδημίας.Ένα ακόμη νέο Α321 αεροσκάφος προστέθηκε στον στόλο της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής και έφτασε στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας την πρώτη «πράσινη», δοκιμαστική πτήση του, χωρίς επιβάτες, με χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF).Παρά την πλήρη κατάρρευση της αεροπορικής κίνησης ήδη από το Μάρτιο του 2020, η εταιρία έχει διατηρήσει την παραγγελία για την παραλαβή των 46 αεροσκαφών από την Airbus, έχοντας μεταθέσει προς τα πίσω το χρονοδιάγραμμα για τις παραλαβές.Ο αριθμός των παραλαβών θα αρχίσει να αυξάνεται από το 2022, με τη διοίκηση του ομίλου να ‘’επενδύει’’ στην επόμενη μέρα, για τη μετά Covid 19 περίοδο, θεωρώντας ότι το brand ‘’Ελλάδα΄’ είναι ιδιαίτερα ισχυρό σε διεθνή κλίμακα. (εδώ)

 

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ομολόγων της Intralot όπως ενημέρωσε η εταιρία με επιστολή της στο χρηματιστήριο, στην οποία αναφέρει ότι εκπληρώθηκε η προϋπόθεση της ελάχιστης αποδοχής κατά τη λήξη της προθεσμίας.Αναφορικά με την Ανταλλαγή Ομολογιών του 2021, καθώς 98,94% του συνολικού κεφαλαίου των υφισταμένων Ομολογιών 2021 (εξαιρουμένων τυχόν Ομολογιών 2021 που κατέχει η Intralot Capital Luxembourg S.A. και οι συνδεδεμένες εταιρίες της), νομίμως προσφέρθηκαν προς ανταλλαγή από τους κατόχους τους στην Ανταλλαγή Ομολογιών του 2021, η προϋπόθεση της ελάχιστης αποδοχής εκπληρώθηκε κατά τη λήξη της προθεσμίας. Αναφορικά με την Ανταλλαγή Ομολογιών του 2024, καθώς €118.240.000 του συνολικού κεφαλαίου των υφιστάμενων Ομολογιών 2024 (εξαιρουμένων τυχόν Ομολογιών 2024 που κατέχει η Intralοt Global Holdings B.V. και οι συνδεδεμένες εταιρίες της) νομίμως προσφέρθηκαν προς ανταλλαγή από τους κατόχους τους στην Ανταλλαγή Ομολογιών του 2024, η προϋπόθεση της ελάχιστης αποδοχής εκπληρώθηκε κατά τη λήξη της προθεσμίας.(εδώ)

 

Χωρίς καμία δυσάρεστη έκπληξη, τουναντίον, με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τις κινήσεις που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες σε πολλαπλά μέτωπα,αναμένονται τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Τα stress tests δεν συνοδεύονται από τον… λογαριασμό καθώς δεν πρόκειται για άσκηση Asset Quality Review, ωστόσο θα αποτυπώνονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και η σειρά κατάταξης με βάση αυτούς.Οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank πέρασαν με επιτυχία τα τεστ αντοχής που διενήργησαν οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης καθώς είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και σε αυτό συνέβαλαν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δύο κρίσιμοι παράγοντες:Η εμπροσθοβαρής αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω του μπαράζ τιτλοποιήσεων που πραγματοποίησαν ήδη και έχουν δρομολογήσει οι ελληνικές τράπεζες.Οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως οι πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων Tier II και ATier I, αλλά και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κυρίως της Tράπεζας Πειραιώς.(εδώ)

 

Λύση στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου και του κινδύνου ενεργοποίησής του σε περίπτωση ενδεχόμενων ζημιών από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της περαιτέρω δραστικής απομείωσης των κόκκινων δανείων ή εξαιτίας επιπτώσεων από την πανδημική κρίση, δίνει η ΕΚΤ, εγκρίνοντας τροποποίηση του άρθρου 27 του ελληνικού φορολογικού κώδικα σχετικά με τη μεταφορά ζημιών και αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA) που προκύπτουν από διαφορές χρέωσης.Με την απόφαση αυτή, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή, βγαίνει πλέον από το τραπέζι ο κίνδυνος ενεργοποίησης του DTC και δίνεται στις τράπεζες η δυνατότητα να προχωρήσουν στην ολική εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απομείωσης των εποπτικών τους κεφαλαίων και της καταγραφής ζημιών, η οποία θα οδηγούσε σε ενεργοποίηση των διατάξεων του αναβαλλόμενου φόρου και αναγκαστική είσοδο του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο. (εδώ)

 

Υψηλά δωδεκαετίας «χτύπησε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ωθούμενος από τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών σε είδη ένδυσης, τρόφιμα και αναψυχή, γεγονός το οποίο είναι πιθανό να εντείνει τη συζήτηση σχετικά με την χαλαρή νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η τελευταία φορά που έφτασε σε αυτό το επίπεδο ήταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.Ο πληθωρισμός στη χώρα αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εν μέρει λόγω και των έκτακτων δεδομένων, όπως η επαναφορά του μέρους του ΦΠΑ που περικόπηκε πέρσι, ο νέος φόρος άνθρακα και η επαναστάθμιση του  καλαθιού προϊόντων που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του πληθωρισμού. (εδώ)

 

Κέρδη σημαντικά υψηλότερα του αναμενομένου ανακοίνωσαν τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσδίδοντας τόνο αισιοδοξίας στον χειμαζόμενο κλάδο. Ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Bank εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο φέτος καθαρά κέρδη υπεράνω εκτιμήσεων και παρά το γεγονός ότι στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής εμφάνισε μείωση εσόδων. Τα συνολικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 692 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 328 εκατ. ευρώ των αναλυτών επί εσόδων 6,2 δισ. ευρώ, τα οποία αποδείχθηκαν κατά τι χαμηλότερα από πέρυσι. Τα καθαρά έσοδα στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής κατέγραψαν πτώση 11% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. (εδώ)

 

Δυναμική επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε η Ευρωζώνη καθώς οι οικονομίες άρχισαν να λειτουργούν ξανά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της περιοχής αυξήθηκε 2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο τρέχον τρίμηνο, εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια από τις συνεχιζόμενες στενότητες στην προσφορά ή από νέες αυξήσεις κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020), το ΑΕΠ αυξήθηκε 13,7%. (εδώ)

 

Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που σήμερα η Eurostat.Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 2%. Ο δομικός δείκτης καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, διατηρήθηκε σταθερός στο 0,9% Η ενέργεια εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον Ιούλιο (14,1% σε σύγκριση με 12,6% τον Ιούνιο) και ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (1,6% σε σύγκριση με 0,5% τον Ιούνιο), υπηρεσίες (0,9% σε σύγκριση με 0,7% τον Ιούνιο) και βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (0,7% σε σύγκριση με 1,2% τον Ιούνιο). (εδώ)

 

Η γερμανική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο αλλά ανέκαμψε λιγότερο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν εν μέσω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που έπληξαν την βιομηχανία.Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκε 1,5% σε τριμηνιαία βάση, σε σχέση με την αναθεωρημένη ύφεση κατά 2,1% στο α΄ τρίμηνο, και κατά 9,2% σε ετήσια βάση, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία.Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 2% και 9,6% αντιστοίχως.Σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, την τελευταία προ πανδημίας περίοδο, το ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερα 3,4%. (εδώ)

 

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψε η ανεργία στην Ιταλία τον Ιούνιο έναντι του πτωτικά αναθεωρημένου 10,2% τον Μάιο, καθώς δημιουργήθηκαν 166.000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια του μήνα, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία Istat.Αναλυτές ανέμεναν μικρή άνοδο του ποσοστού της ανεργίας στο 10,4%.Το ποσοστό του Μαΐου αναθεωρήθηκε πτωτικά από το αρχικό δημοσιευθέν 10,5%, ενώ αναθεωρήθηκε πτωτικά και το ποσοστό των τριών προηγουμένων,.Στο β΄ τρίμηνο του έτους, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 223.000 ή 1% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.Σε σχέση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 267.000 ή 1,2%. (εδώ)

 

Το ισπανικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι των τριών προηγουμένων μηνών, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περισσότερους περιορισμούς για τις επιχειρήσεις, αναφέρουν τα προκαταρκτικά στοιχεία από την εθνική στατιστική υπηρεσία.Η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη από το 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές, και ήρθε μετά από τη συρρίκνωση 0,4% στο α΄ τρίμηνο.Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε 19,8%, περισσότερο από το 19% που ανέμεναν οι αναλυτές.Στις αρχές της εβδομάδας, η ισπανική κυβέρνηση διατήρησε τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη του έτους στο 6,5%. (εδώ)

 

Οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 1,9% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές, σε έρευνα της Wall Street Journal, προέβλεπαν αύξηση  0,5%.Πρόκειται ωστόσο για μικρή πτώση έναντι της ισχυρής αύξησης 8,3% στις πωλήσεις κατοικιών τον Μάιο.Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 1,9%.Ο κλάδος της στέγασης φαίνεται έτσι να κατεβάζει ταχύτητα, μετά από μια ισχυρή ανοδική τάση τα τελευταία τρίμηνα. Οι τιμές - ρεκόρ φαίνεται να έχουν πλήξει ελαφτώς τη ζήτηση. (εδώ)

 

Η εργοστασιακή παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε τον Ιούνιο καθώς η διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, σε μια ένδειξη ότι η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό αντισταθμίζει τη μείωση της κατανάλωσης από την πανδημία.Αλλά η αύξηση του αριθμού των εγχώριων κρουσμάτων σε νέα ρεκόρ και η επίμονη έλλειψη επεξεργαστών παγκοσμίως, ενισχύει τις ανησυχίες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, διαψεύδοντας τις ελπίδες των αρχών για ισχυρή ανάκαμψη στην ανάπτυξη Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.Η κυβέρνηση αναμένεται να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περισσότερα μέρη της χώρας μέχρι τις 31 Αυγούστου, επισκιάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Τόκιο.Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6,2% τον Ιούνιο μετά από την κατακόρυφη πτώση 6,5% τον Μάιο, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του περασμένου τους, ανακάμπτοντας στα προ πανδημίας επίπεδα.Η αύξηση η οποία υπερέβη τις μέσες εκτιμήσεις για αύξηση 5%, αποδίδεται κυρίως στην αύξηση 22,6% της παραγωγής αυτοκινήτου καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να αντισταθμίσουν την πτώση του Μαΐου.(εδώ)

 

Ένα νέο δρομολόγιο μιας απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης για τη μεταφορά εμπορευμάτων ενεργοποιήθηκε, από την επαρχία Σάνζι στην ενδοχώρα της Βόρειας Κίνας προς την Τουρκία.Η εμπορική αμαξοστοιχία μεταφέρει αγαθά καθημερινής χρήσης, μηχανήματα και εξοπλισμό και αναχώρησε στις 29/7/2021 το πρωί, από ένα πάρκο διαχείρισης εμπορευμάτων στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ταϊγιουάν με προορισμό την Μερσίνη στα νότια της Τουρκίας.Η νέα σιδηροδρομική σύνδεση αυξάνει τον αριθμό των εμπορικών σιδηροδρομικών δρομολογίων από την Κίνα στην Ευρώπη μέσω της επαρχίας Σάνζι σε δέκα, διασυνδέοντας περισσότερες από 30 πόλεις σε 11 χώρες στην Κεντρική Ασία και στην Ευρώπη. (εδώ)

 

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η αεροπορική εταιρία Airbus και ο ενεργειακός κολοσσός Shell δημοσίευσαν όλοι τους οικονομικά κέρδη, αντανακλώντας ένα γενικά καλό μομέντουμ μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών που αναδύονται από την πανδημία του κορονοϊού. Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν υψηλά ρεκόρ, παίρνοντας το σύνθημα από τη θετική προοπτική και τις αυξημένες επενδύσεις που προσφέρονται από πολλές εταιρίες, οι οποίες κατέγραψαν μια από τις πιο πολυάσχολες ημέρες στο οικονομικό τους ημερολόγιο.Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει μετά την πανδημία, αλλά οι τιμές εκτοξεύονται στα.Υπήρχαν, βέβαια, και ορισμένα σύννεφα στον ορίζοντα - τα ισχυρά νούμερα πωλήσεων του ελβετικού ομίλου τροφίμων Nestle και της ζυθοποιίας Anheuser Busch InBev αντισταθμίστηκαν από ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους στις επιχειρήσεις τους. Η Volkswagen χαμήλωσε την εκτίμησή της για αύξηση των παραδόσεων αυτοκινήτων σε πελάτες λόγω έλλειψης τσιπ υπολογιστών και η φινλανδική κατασκευάστρια εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Nokia προειδοποίησε επίσης ότι το ίδιο ζήτημα βάζει φρένο στην υγιή ανάπτυξή της. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text