Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Περιθώρια κέρδους, πληθωρισμός και τα ανησυχητικά μηνύματα για τις μετοχές

Περιθώρια κέρδους, πληθωρισμός και τα ανησυχητικά μηνύματα για τις μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Περιθώρια κέρδους, πληθωρισμός και τα ανησυχητικά μηνύματα για τις μετοχές

Θέλετε να μάθετε προς τα πού μπορεί να κατευθυνθεί ο δείκτης S&P 500 αφού άγγιξε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό; Ρίξτε μια ματιά στα περιθώρια κέρδους.

Οι προβλέψεις λειτουργικού περιθωρίου είναι ένας ισχυρός και βασικός δείκτης για τις τιμές των μετοχών. Μία πτώση στον συγκεκριμένο δείκτη προηγήθηκε σημαντικών απωλειών του S&P 500 το 2011, το 2015, το 2018 και το 2020.

Εκείνο που είναι τώρα ανησυχητικό είναι ότι οι αναλυτές έχουν σταματήσει να αναθεωρούν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους και, αν αρχίσουν να τις αναθεωρούν επί τα χείρω, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια νέα πτώση της ευρύτερης αγοράς. Και δεν είναι ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων, τα οποία ορίζονται ως το αποτέλεσμα της διαίρεσης των κερδών προ τόκων και φόρων και των πωλήσεων.

Η κοινή πεποίθηση μεταξύ των αναλυτών είναι ότι θα επεκταθούν στο 16,7% τους επόμενους 12 μήνες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 16,4%, που είχε τεθεί το 2018.

Η κομβική σχέση PPI - CPI

Η σχέση μεταξύ κερδοφορίας του S&P 500 και δεικτών του πληθωρισμού είναι στην καλύτερη περίπτωση "θολή", ωστόσο οι πρόσφατες εκτοξεύσεις του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) και μια μικρότερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ αρκούν για να υψωθεί ένα "κόκκινο σημαιάκι" προειδοποίησης για τις δυνατότητες επέκτασης του περιθωρίου των εισηγμένων εταιρειών για τα επόμενα τρίμηνα.

Στο αποκορύφωμά του, τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 9,5% σε ετήσια βάση, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο του τα τελευταία 30 χρόνια (είχε σημειώσει άνοδο 9,4% τον Ιούνιο.) Από το 2010 έως το 2019, η μέση εκτίμηση για το πού θα κινούνταν τα λειτουργικά περιθώρια 12 μηνών στο μέλλον για τις εταιρείες που ανήκουν στον S&P 500 συσχετιζόταν αρνητικά με τις αλλαγές στον PPI.

Ο τρέχων συντελεστής του -0,22 υποδηλώνει ότι η άνοδος της εταιρικής κερδοφορίας είναι πιθανό να σταματήσει ή και να γυρίσει σε πτώση, καθώς οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν να αυξάνονται.

Περιθώρια κέρδους, πληθωρισμός και τα ανησυχητικά μηνύματα για τις μετοχές

Η διαφορά μεταξύ του PPI και του CPI υποδηλώνει ότι οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να μεταβιβάσουν τις αυξήσεις κόστους τις οποίες υφίστανται οι ίδιες στους καταναλωτές. Το spread μεταξύ των δύο δεικτών μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των -5,3 ποσοστιαίων μονάδων τον Απρίλιο και εξακολουθεί να είναι ανεστραμμένη στις -4,1 ποσοστιαίες μονάδες στην τελευταία καταγραφή τους.

Τα τελευταία 30 χρόνια, το λειτουργικό περιθώριο για τον S&P 500 περιοριζόταν κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο μέσα σε έναν χρόνο όποτε το χάσμα άνοιγε, ξεπερνώντας προς τα κάτω τις -2 ποσοστιαίες μονάδες. Όχι μόνο αυτό, αλλά το έτος μετά το άνοιγμα της ψαλίδας του spread κάτω των -2 ποσοστιαίων μονάδων, ο S&P υφίστατο απώλειες 2,5%, κατά μέσο όρο.

Αποκλίσεις ανά κλάδο

Οι αναλυτές γίνονται ολοένα και πιο νευρικοί. Έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις περιθωρίου για το ένα τέταρτο των εταιρειών του S&P 500 τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει κατά 0,63%, σε σύγκριση με τα κέρδη 2,20% για τον δείκτη και την άνοδο 3,30% για εταιρείες με αυξανόμενες προβλέψεις περιθωρίου κέρδους.

Η "σαλαμοποίηση" των εταιρειών του δείκτη σε μικρότερες ομάδες με βάση τις αλλαγές στο λειτουργικό τους περιθώριο δείχνει ότι οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη πτώση είχαν μέση πτώση της τιμής των μετοχών τους κατά 0,5%, έναντι κερδών 3,9% για εκείνες με τη μεγαλύτερη επέκταση όσον αφορά τις μέσες προβλέψεις για την πορεία του περιθωρίου τους.

Οι κλάδοι με τις πιο αρνητικές πιέσεις στο περιθώριό τους είναι πιθανό να είναι εκείνοι τους οποίους οι επενδυτές θεωρούν ιστορικά ως "αμυντικούς", όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και των βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν ως αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη βιοτεχνολογία και τις επιστήμες ζωής, τα οικιακά και ατομικά προϊόντα και τις δραστηριότητες κοινής ωφελείας έχουν ιστορικά τα χειρότερα αποτελέσματα όταν οι τιμές παραγωγού ξεπερνούν τις τιμές καταναλωτή, και εκεί οι προβλέψεις περιθωρίου μειώθηκαν περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι προβλέψεις για τα περιθώρια εξακολουθούν να αυξάνονται για τα κυκλικά προσανατολισμένα τμήματα της αγοράς μετοχών, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις υπηρεσίες προς τους καταναλωτές, τις μεταφορές και τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

dfgdg

Προκλήσεις

Αν και οι μέσες προσδοκίες υποδηλώνουν "ομαλή πλεύση", οι εταιρείες αντιμετωπίζουν το φάσμα μιας προοπτική περιθωρίου με μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες, καθώς οι ρυθμοί αύξησης των εσόδων πιθανότατα εξασθενούν, ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σχετικά υψηλές λόγω της διαρκούς αβεβαιότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, επί του παρόντος, επιλεκτικές αδυναμίες περιθωρίου στη βιομηχανία ενδέχεται να αρχίσουν να εξαπλώνονται σε περισσότερους κλάδους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των προβλέψεων περιθωρίου για τις εταιρείες του ευρύτερου S&P 500.

Δεδομένου ότι αυτές οι εκτιμήσεις αποτελούν ισχυρό δείκτη κατεύθυνσης των τιμών των μετοχών, οι τάσεις του περιθωρίου μπορεί να αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα κινδύνου για την αγορά μετοχών τους επόμενους μήνες.

 

Της Gina Martin Adams

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text