Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 231 | TITAN CEMENT INTERNATIONAL: Η αυξημένη ζήτηση θα ενισχύσει τις επιδόσεις του Ομίλου

TITAN CEMENT INTERNATIONAL: Η αυξημένη ζήτηση θα ενισχύσει τις επιδόσεις του Ομίλου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
TITAN CEMENT INTERNATIONAL: Η αυξημένη ζήτηση θα ενισχύσει τις επιδόσεις του Ομίλου

 

 

 

TITAN CEMENT INTERNATIONAL

 

Η αυξημένη ζήτηση θα ενισχύσει τις επιδόσεις του Ομίλου

 

 

Η βελτιωμένη κατάσταση των χωρών που δραστηριοποιείται ο Όμιλος και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν τις επιδόσεις του α΄εξαμήνου 2021 σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Η καθαρή κερδοφορία, το α’ εξάμηνο υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τα € 58,0 εκατομμύρια, έναντι € 22,4 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020, πετυχαίνοντας αύξηση 158,9%, υποβοηθούμενη από την σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων (€ 19,1 εκατ. το α΄εξάμηνο έναντι € 23,4). Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως οι περισσότερες χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος δεν είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, λόγω της πανδημίας, κατά το α’ εξάμηνο του 2020.

 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατά το α’ εξάμηνο 2021, διαμορφώθηκε στα € 821,1 εκατ. έναντι € 786,3 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 4,4%. Στις επιμέρους γεωγραφικές περιοχές: α) οι ΗΠΑ, σημείωσαν αύξηση πωλήσεων 0,8% (σε ευρώ) και μείωση EBITDA 6,8% (σε ευρώ), β) στην Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη, σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων 17,4% και αύξηση EBITDA 107,3%, γ) στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,1% και το EBITDA κατά 7,5%, δ) στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,4% και το EBITDA αυξήθηκε κατά 1,4% και ε) στην Βραζιλία (Apodi), σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων 22,7% και αύξηση EBITDA 151,4% (σε ευρώ.)

 

Διαβάστε αναλυτικές λεπτομέρειες για κάθε γεωγραφική περιοχή στο δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων, εδώ.

 

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση του Ομίλου, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την αύξηση του κύκλου εργασιών και στο β΄εξάμηνο, με βελτίωση τόσο του όγκου όσο και των τιμών. Βραχυπρόθεσμα όμως, η εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας δεν επιτρέπουν τη μετάφραση της αύξησης των πωλήσεων σε βελτίωση των περιθωρίων. Επίσης, η διοίκηση έκανε λόγο για την προσπάθεια που καταβάλει να μειώσει τις εκπομπές ουσιών που επιβαρύνουν το κλίμα.

 

Αναφορικά με τις προοπτικές για κάθε γεωγραφική περιοχή, για την ελληνική αγορά, η διοίκηση εκτιμά πως βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή πορεία -με λίγο πιο αργό ρυθμό από τον προσδοκώμενο-, χάρη στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στα κύρια αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με πολλά περιφερειακά έργα υποδομών σε όλη την χώρα. Τα μεγάλα έργα υποδομών που προγραμματίζονται να γίνουν, μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων  θα τονώσουν τη ζήτηση δομικών υλικών προς τα τέλη του 2022, θέτοντας τα θεμέλια για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Για το 2021, αναμένουμε αύξηση πωλήσεων 8%-10%, χωρίς μεγάλη μεταβολή στην κερδοφορία.

 

Για τις ΗΠΑ, οι δαπάνες για αγορά κατοικίας και έργα υποδομών εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν να οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης. Παράλληλα όμως, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, οι δυσκολίες εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος επηρεάζουν όλη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας του κλάδου. Εκτιμούμε αύξηση πωλήσεων 10%.

 

Για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, η δυναμική του κλάδου αναμένεται να διατηρηθεί. Οι μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, με συνεχή εισροή επενδύσεων στην περιοχή. Εκτιμούμε αύξηση πωλήσεων από 6% έως 8%.

 

Για την Αίγυπτο, είναι ακόμα πολύ νωρίς να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των ποσοστώσεων παραγωγής που θεσπίστηκαν σε όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες. Παρόλα αυτά, η επίτευξη μιας ευνοϊκότερης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των τιμών. Αναμένουμε αύξηση πωλήσεων 7%.

 

Στην Βραζιλία η Εθνική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (SNIC) εκτιμά ότι το 2021 η κατανάλωση τσιμέντου θα αυξηθεί κατά 6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 με τις ανακαινίσεις κατοικιών και τα νέα κατασκευαστικά έργα να οδηγούν την αύξηση της ζήτησης. Αναμένουμε αύξηση πωλήσεων περίπου 8%.

 

Για το σύνολο του Ομίλου, θα διατηρήσουμε την εκτίμηση των πωλήσεων, από € 1.750 έως € 1.780 εκατομμύρια, ενώ θα αυξήσουμε την εκτίμηση για την κερδοφορία από € 72,0 έως € 75,0 εκατομμύρια στα € 80,0 εκατομμύρια.

Δείτε παλαιότερα άρθρο μας για τις προβλέψεις, εδώ, τα οικονομικά μεγέθη εδώ και την οικονομική κατάσταση εξαμήνου εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text