Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 231 | Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 62,8 μονάδες τον Ιούλιο από το ρεκόρ των 63,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, αλλά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση για διαμόρφωση του δείκτη στις 62,6 μονάδες. Στον σχολιασμό του δελτίου αναφέρεται πως παρά την πτώση του δείκτη δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, όμως είναι εμφανές ότι οι παραγωγοί δυσκολεύονται να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση, δείτε το δελτίο από την IHS Markit εδώ. Παράλληλα, ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI, ανήλθε στις 60,2 μονάδες τον Ιούλιο 2021, έναντι 59,5 μονάδες τον Ιούνιο του 2021, αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 200, δείτε εδώ.

 

****

 

 

Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Κομισιόν, αλλά η πτώση του δείκτη αισιοδοξίας μεταξύ των καταναλωτών και ο βραδύτερο ρυθμός αύξησης, μπορεί να σηματοδοτούν ότι η “κορύφωση” πλησιάζει γρήγορα. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το καταναλωτικό κλίμα στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο στις 119 μονάδες τον Ιούλιο, σε επίπεδο-ρεκόρ από το 1985 που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα στοιχεία, από τις 117,9 μονάδες τον Ιούνιο, το οποίο ήταν ήδη υψηλό 21 ετών. Επίσης, καθώς η θετική επίπτωση από το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων άρχισε να εξασθενεί και οι φόβοι αυξάνονται για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο δείκτης για το κλίμα ενισχύθηκε με βραδύτερο ρυθμό. (εδώ)

 

****

 

Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που σήμερα η Eurostat.Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 2%. Ο δομικός δείκτης καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, διατηρήθηκε σταθερός στο 0,9% Η ενέργεια εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον Ιούλιο (14,1% σε σύγκριση με 12,6% τον Ιούνιο) και ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (1,6% σε σύγκριση με 0,5% τον Ιούνιο), υπηρεσίες (0,9% σε σύγκριση με 0,7% τον Ιούνιο) και βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (0,7% σε σύγκριση με 1,2% τον Ιούνιο). (εδώ)

 

****

 

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η συνεδρίαση αυτή θα είναι ιδιαίτερη κρίσιμη. Με βάση αναφορές στα ΜΜΕ, η ΕΚΤ σε ένα δυσμενές σενάριο που έχει αναλύσει, βλέπει νέα lockdowns στην Ευρώπη το φθινόπωρο – χειμώνα 2021 και 2022, προβλέπει ευρύτερη αποσταθεροποίηση των οικονομιών και των αγορών, οπότε πρέπει να δράσει.Στο πλαίσιο αυτό στην συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 η ΕΚΤ σχεδιάζει να προβεί σε δύο κινήσεις ώστε να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές. Πρώτον, θα επιμηκύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από τέλη Μαρτίου 2022 που λήγει θα επεκταθεί έως τον Σεπτέμβριο 2022 και δεύτερον θα και το όριο αγορών ομολόγων και άλλων assets από 1,85 τρισεκ. στα 2,35 τρισεκ. δηλαδή κατά 500 δισεκ. ευρώ. (εδώ)

 

****

Αίρεται η απαγόρευση καταβολής μερίσματος από τις τράπεζες από το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις διοικήσεις των τραπεζών σε συνεργασία με τους επόπτες, οι οποίοι θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα των stress tests (τέστ αντοχής) των πιστωτικών ιδρυμάτων. (εδώ)

 

****

 

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή της να προχωρήσει στη δεύτερη φάση για την ανάπτυξη και κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση σε αναλυτές και τραπεζίτες στην ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι ότι παραλείπεται η αναφορά για το όριο των 3.000 ψηφιακών ευρώ ανά άτομο, όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενες ενημερώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Τράπεζες και αναλυτές, όπως η Morgan Stanley, είχαν εκτιμήσει ότι με το όριο των 3000 ψηφιακών ευρώ και λόγω της ζήτησης για ψηφιακές λύσεις και συναλλαγές, η κυκλοφορία του νέου νομίσματος θα προκαλούσε δυνητικά φυγή καταθέσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε ποσοστό 8%.

****

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, με βάση τα εναρμονισμένα στοιχεία της Ε.Ε. για τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν κατά 3,1% τον Ιούλιο, σε υψηλό 13 ετών συγκριτικά με την άνοδο 2,1% του Ιουνίου, γεγονός που έκανε τη γερμανική ένωση Verdi να ζητήσει σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις. “Η πολιτική της ΕΚΤ δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτικό πλάνο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Και ο μέσος αποταμιευτής θα πληρώσει στο τέλος το τίμημα αυτής της άνευ προηγουμένου επεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών”, αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Στέιγκερ, γενικός γραμματέας της ένωσης CDU Wirtschaftsrat. (εδώ)

 

****

 

Στην αναβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021 προχώρησε η Goldman Sachs, λαμβάνοντας υπόψη τα -καλύτερα των προσδοκιών- στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου και την ισχυρή ανάκαμψη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Όπως αναφέρει η έκθεση, η Ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% στο γ’ τρίμηνο και 1,5% στο δ’ τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται η πρόβλεψη για το σύνολο του 2021 στο 5,3% που είναι υψηλότερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πλέον ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2021. Η πρώτη χώρα που θα τα καταφέρει θα είναι η Γερμανία και μάλιστα στο γ’ τρίμηνο, ενώ θα ακολουθήσουν Γαλλία και Ιταλία στο δ’ τρίμηνο 2021 και μετά η Ισπανία στο α’ τρίμηνο του 2022. (εδώ)

 

****

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP, κρατικά και εταιρικά ομόλογα καθώς και άλλα χρεόγραφα αξίας € 88 δισεκατομμύρια. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.Το αντίστοιχο ποσό για τον Ιούνιο έφτασε τα € 80 δισ., κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 10% μέσα σε ένα μήνα. Σημειώνεται, επίσης, ότι το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στο πλαίσιο του PEPP ως το τέλος Ιουλίου ανέρχεται σε € 1,2 τρισ., με την ΕΚΤ να έχει προβλέψει συνολικά € 1,85 τρισ. ως τον Μάρτιο του 2022, όπου είχε αρχικά τοποθετηθεί η λήξη του συγκεκριμένου προγράμματος, που υιοθετήθηκε με στόχο να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της. (εδώ)

 

 

 

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των χωρών-μελών της Ευρωζώνης μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει αλλά και θα παραμείνει για εύλογο χρονικό διάστημα στο 2% - και όχι «κοντά αλλά χαμηλότερα από 2% που ήταν ο προηγούμενος στόχος. Για να επιτευχθεί η άνοδος του πληθωρισμού, η ΕΚΤ εκτιμά, σύμφωνα με όσα είπε η Κρίστιν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου, ότι θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση να διανύσουμε τα μισά του ορίζοντα που καλύπτει τις προβλέψεις της.Με δεδομένο ότι οι τρέχουσες προβλέψεις της ΕΚΤ φτάνουν έως το τέλος του 2023 και οι επόμενες προβλέψεις που θα δημοσιευθούν τον Δεκέμβριο θα καλύπτουν και το 2024, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια έως το 2023. Η Capital Economics, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έως το 2025, κάτι που με τους σημερινούς συσχετισμούς είναι αδύνατο να ειπωθεί επισήμως. (εδώ)

****

 

Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν ότι η ζήτηση για εταιρικά δάνεια θα αυξηθεί στο γ΄ τρίμηνο και αναμένουν μια ήπια σύσφιξη των πιστωτικών δεδομένων ή των κριτηρίων έγκρισης δανείων, ανέφερε η ΕΚΤ. Τα πιστωτικά πρότυπα διατηρήθηκαν σταθερά στο β΄ τρίμηνο μετά από τη σημαντική σύσφιξη στο προηγούμενο έτος, σημείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έρευνα της. Από την άποψη της ζήτησης, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις είναι τώρα πιο πρόθυμες να επενδύσουν. Για πρώτη φορά από το γ΄ τρίμηνο του 2019, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων για σταθερές επενδύσεις, συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση για δάνεια, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις ίσως γίνουν λιγότερο απρόθυμες να επενδύσουν”, ανέφερε η ΕΚΤ. (εδώ)

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας, εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text