Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 231 | Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου 2021

Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

Τεύχος 231 - Αύγουστος 2021

Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου

14 Ιουλίου 2021 - 5 Αυγούστου 2021

 

 

5/8/2021

 

Ξεκινά ο αγώνας δρόμου του σχήματος διοίκησης του Ταμείου Ανάκαμψης, για την απορρόφηση των πόρων ύψους 30,5 δισ., που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα με την εισροή αύριο της προκαταβολής του 13% που αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα επιμερίζονται σε 2,4 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 17,8 δισ. και 1,6 δισ. δανείων από τα συνολικά 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που δικαιούται η Ελλάδα. Προς το παρόν, από τα χρήματα αυτά η Ελλάδα έχει να χρηματοδοτήσει τα 12 έργα προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, που έχει ήδη εντάξει στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου. Τα υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από μέρος της προκαταβολής που αφορά στις επιχορηγήσεις, θα πρέπει να περιμένουν να ενταχθούν νέα έργα στο ελληνικό πρόγραμμα. Όσον αφορά στην προκαταβολή των 1, 6 δισ. ευρώ από τα δάνεια του προγράμματος, θα πρέπει να περιμένουν επίσης μέχρι να εγκριθούν ιδιωτικές επενδύσεων ίσου προϋπολογισμού, για να δοθούν στους δικαιούχους. (εδώ)

 

Ήδη έχουν εγκριθεί 216 επενδυτικά σχέδια ύψους 1,5 δις.ευρώ, τα οποία υπάγονται στις ευεργετικές διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου. Ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης ενέταξε αυτές τις επενδύσεις στα προγράμματα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών & Μικρών Επενδύσεων».Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ξεπερνά τα 190 εκατομμύρια ευρώ και η ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής αγγίζει τα 113,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο συνδυασμός του Αναπτυξιακού και του προγράμματος Ελλάδα 2.0 αναμένεται να τονώσει το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και να θέσουν τις βάσεις για σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. (εδώ)

 

Ένα μήνα και πλέον θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το περιεχόμενο του market reform plan που ετοίμασε η ΡΑΕ και υπέβαλε στις Βρυξέλλες στις 29 Ιουλίου η ελληνική πολιτεία έχει τεθεί από τις 2 Αυγούστου σε δημόσια διαβούλευση, που θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.Είναι σημαντικές, ωστόσο, και δίνουν μια πρόγευση των προθέσεων της Κομισιόν, οι επισημάνσεις της που συνοδεύουν τη διαβούλευση. Υπογραμμίζει, καταρχήν ότι οι αγορές έχουν δυνατότητα αυτορρύθμισης για την κάλυψη των απαιτήσεων και αναγκών των χρηστών, εφόσον είναι καλά σχεδιασμένες, χωρίς κανονιστικές στρεβλώσεις, και είναι συνδεδεμένες επαρκώς με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. Αυτά θεωρεί ότι είναι τα κομβικά σημεία για όλες τις μεταρρυθμίσεις. (εδώ)

 

Την έγκριση για τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού ύψους περίπου 761.350.000 ευρώ, αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) που συνεδρίασε, Πέμπτη 5 Αυγούστου, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Παρά το θέρος, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προχωρά κανονικά τις εργασίες της. Μία σειρά σπουδαίων επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας, του real estate και του τουρισμού, συνολικού ύψους περίπου 761.350.000 ευρώ, εγκρίθηκαν αποδεικνύοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει αμείωτο». (εδώ)

 

4/8/2021

 

Τα έως τώρα στοιχεία έχουν υπερβεί ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και δείχνουν πως ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που εξασφάλισε το MoneyReview από το υπουργείο Τουρισμού οι αφίξεις του Ιουλίου ξεπέρασαν τα 2,36 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με πέρσι και ανακτώντας το 65,5% των επιδόσεων του Ιουλίου του 2019. Τον Ιούλιο του 2019 -τελευταίου κανονικού έτους πριν την πανδημία και χρόνια ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό- οι αφίξεις ήταν στα 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Τον Ιούλιο του 2020 περιορίστηκαν στα 1,4 εκατομμύρια ήτοι στο 38% περίπου της δραστηριότητας του 2019. Από τον Μάιο έχουμε υποδεχθεί 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό. (εδώ)

 

Η χώρα έχει ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες, έχει λάβει το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση της εκταμίευσης της προκαταβολής για την Ελλάδα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ θα γίνει στις 6/8. Τα 4 δισ. ευρώ έρχονται στην Ελλάδα υπό μορφή επιδότησης και αμέσως θα ξεκινήσει η προσπάθεια υλοποίησης των πρώτων μέτρων και μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος συνολικού ύψους επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ.Αναφορικά με το ελληνικό σχέδιο, η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τη σύμβαση με την Κομισιόν, οπότε μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η χορήγηση της προκαταβολής (περίπου 4 δισ. ευρώ). Στην Ελλάδα αναλογούν 30,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλο 1,7 δισ. ευρώ έχει εγκριθεί και εκταμιεύεται ήδη μέσω της πρωτοβουλίας ReactEU για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. (εδώ)

 

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ψωνίζει ελληνικά ομόλογα για όσο διαρκέσουν οι αγορές ομολόγων, είτε μέσω του PEPP και του APP, είτε μέσω ενός νέου υβριδικού προγράμματος που θα έχει τα χαρακτηριστικά του APP και τις ευελιξίες του PEPP (όπως το waiver για την Ελλάδα). Επομένως, οι ελληνικοί τίτλοι θα συνεχίσουν να είναι ελκυστικοί για τους επενδυτές, αφού η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να «μαζεύει» τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης για πολύ καιρό ακόμη. Αναλυτές δηλώνουν με σιγουριά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συμμετέχουν στις πράξεις της ΕΚΤ μέχρι να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία σε «επενδυτική βαθμίδα» και δεν θα χρειάζεται πλέον το waiver. Όσο για την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, αυτή αναμένεται μέσα στο 2022, πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. (εδώ)

 

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, το απόθεμα ρευστότητας λόγω των lockdowns και η διαρκής ζήτηση για ακίνητα αποτελούν την «πρώτη ύλη» της αύξησης των τιμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι από το 2017, έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021, έχουν αυξηθεί, πανελλαδικά κατά 19%, ενώ τα ενοίκια έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 40%, σε σχέση με το 2015. Οι επενδύσεις σε κατοικίες κατέρρευσαν σε μόλις 1,6 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015 (0,9% του ΑΕΠ), γεγονός που συνοδεύθηκε με πτώση των αξιών 41%, σε ονομαστικούς όρους, το διάστημα ανάμεσα στο peak και το τρίτο τρίμηνο του 2018. Πλέον, οι επενδύσεις έχουν πάρει ξανά μπροστά. (εδώ)

 

Μετά τις καλές επιδόσεις που σημείωσε ο τουρισμός τον Ιούλιο, τόσο σε επίπεδο αφίξεων από το εξωτερικό, όσο και στο σκέλος των πληροτήτων –κάτι που αναπτέρωσε τις ελπίδες των επιχειρηματιών του χώρου για την εξέλιξη της φετινής σεζόν-, και ο Αύγουστος ξεκίνησε δυνατά και αναμένεται να πάει καλά. Η άνοδος των αεροπορικών αφίξεων στην "καρδιά" του καλοκαιριού, τον πιο κρίσιμο μήνα της τουριστικής περιόδου, είναι συνεχής. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχονται σε 817 χιλιάδες, την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου σε 835 χιλιάδες και την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου σε 841 χιλιάδες. Σημειώνεται πως την εβδομάδα από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου είχαν προγραμματιστεί 593 χιλιάδες σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.(εδώ)

 

3/8/2021

 

Μπορεί η Γερμανία να είναι η ισχυρότερη και μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης, να αποτελεί παραδοσιακά την ατμομηχανή της και να εκτιμάται πως θα επιστρέψει πρώτη απ’ όλα τα κράτη-μέλη στα προ πανδημίας επίπεδα, όμως οι αναπτυξιακές εκπλήξεις των επόμενων μηνών και ετών θα προέλθουν από τις χώρες του Νότου. Στην όχι πάντα καλά συγχρονισμένη μηχανή ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα αποτελούσε συνήθως κάτι σαν ένα ξένο σώμα που εμπόδιζε τη λειτουργία της ή ένα  χαλασμένο γρανάζι που ήθελε επισκευή. Αυτό σήμερα αλλάζει. Αρχής γενομένης από το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και για την επόμενη πενταετία η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα τρέχει με ρυθμούς ταχύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία θα είναι τα γρανάζια που θα ανεβάζουν ταχύτητα ολόκληρη τη νομισματική ένωση. (εδώ)

 

Ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές καταγράφουν τα ξενοδοχειακά ακίνητα, μιας και η υποχώρηση της πανδημίας -παρά τον «πονοκέφαλο» των μεταλλάξεων- τροφοδοτεί τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.Σε όλα αυτά κοινός παρονομαστής είναι οι τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων που έχουν διόρθωση λόγω Covid-19, ύστερα από τα νέα ιστορικά υψηλά που εμφάνισαν το 2019.Στο πλαίσιο αυτό, η Hotel Investment Partners, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ξενοδοχειακών μονάδων στην Νότια Ευρώπη που ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια της Blackstone υπέγραψε, τον Ιούλιο, συμφωνία για την εξαγορά της ξενοδοχειακής μονάδας Elounda Blu στην Ελλάδα από τη Ledra Hotels & Villas. (εδώ)

 

Σύμφωνα με την νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) φαίνεται πως αθροιστικά τα μέτρα στήριξης για αυτές της επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας, κάλυψαν το 84% του τομέα των ΜμΕ (έναντι 80% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ). Η ευρεία χρήση των μέτρων αποτέλεσε πολύτιμη ενίσχυση για τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜμΕ. Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, το 52% του τομέα κατάφερε μέσω των μέτρων να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να συνεχίσει την λειτουργία του, ενώ σε ικανοποιητικό βαθμό ωφελήθηκε άλλο ένα 15% του τομέα. Μόλις 17% των ΜμΕ δήλωσε ότι δεν βοηθήθηκε επαρκώς ενώ έκανε χρήση των μέτρων. (εδώ - δείτε το δελτίο από την ΕΤΕ, εδώ)

 

Την ανάγκη να τεθεί ένα όριο στο μέγεθος και το εύρος της κρατικής στήριξης υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία επικαλείται ως βασικό επιχείρημα την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά την περίοδο της πανδημίας.Παρότι αναγνωρίζει τη συμβολή και τη συνεισφορά των δημοσιονομικών μέτρων στην άμβλυνση των επιπτώσεων των lockdowns, η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για δραματική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η οποία αντικατοπτρίζεται στην αύξηση τόσο των ελλειμμάτων όσο και του χρέους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.Δεν είναι τυχαίο ότι η αναλογία χρέους / ΑΕΠ αυξήθηκε από το 83,9% το 2019 στο 98% το 2020, σημειώνοντας άνοδο της τάξης των 14,1 ποσοστιαίων μονάδων σε μόλις 12 μήνες. (εδώ)

 

2/8/2021

 

Αυξάνονται όσο περνά ο καιρός, οι προσδοκίες για ένα εντυπωσιακό rebound της ανάπτυξης το β' τρίμηνο του χρόνου, το οποίο θα αναθεωρήσει de facto την επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου οικονομικών για ανάπτυξη 3,6% το 2021. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές ενώ και ο κρίσιμος τομέας του τουρισμού, μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα στα μέσα Μάϊου, δείχνει να επιταχύνει το ρυθμό του. Παρά τα αρχικά διφορούμενα μηνύματα λόγω της συνέχισης της πανδημίας μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, ο τουρισμός φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει από τώρα την συντηρητική πρόβλεψη για ανάκτηση φέτος του 40% του τζίρου του 2019. Πλέον, με βάση το ρυθμό των κρατήσεων ειδικά για τους πιο τουριστικούς προορισμούς, στοχεύει σε ένα τζίρο πάνω από το 60% του 2019. Δηλαδή αναμένει τζίρο για το 2021, που θα ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. ευρώ που κατάφερε το 2020. (εδώ)

 

Άλλο ένα στατιστικό εύρημα υπέρ της εκτίμησης ότι η ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή και πιθανότατα διψήφια αποτελεί ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ο οποίος τον Μάιο παρουσίασε αύξηση 15%. Είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 38,8% τον Απρίλιο -αυτονόητη λόγω του ότι πέρυσι τον Απρίλιο επικράτησε καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων-, κάτι που σημαίνει ότι από το «μέτωπο» της κατανάλωσης (κεντρικό στοιχείο διαμόρφωσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα) αναμένεται σημαντική ώθηση μέσα στο β' τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης κατά το β' τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με πέρυσι έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται ανά την Ευρώπη. (εδώ)

 

30/7/2021

 

Απελευθερώνονται πόροι 26,19 δισ. ευρώ μετά και την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ δημιουργώντας έτσι για την Ελλάδα μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης -και την νέα ΚΑΠ – ένα μπαζούκας ρευστότητας 77 δισ. Ευρώ μέχρι το 2027. Από το πράσινο φως της Κομισιόν προκύπτει ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες οικονομίες που παίρνει έγκριση για το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (2021-2027) το οποίο θα κατανέμει κονδύλια (εκ των οποίων 20,9 δις ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δις ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής. Αφορούν τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις. (εδώ)

 

29/7/2021

 

Ο ελληνικός κλάδος τροφίμων και ποτών ανταποκρίθηκε με επιτυχία τόσο στην πανδημία όσο και στη δεκαετή οικονομική κρίση που προηγήθηκε, σημειώνει η Εθνική σε ανάλυσή της για τον κλάδο. Σε αυτή επισημαίνει την πρόκληση της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, για να μπορέσει να διεκδικήσει επιπλέον μερίδια στις διεθνείς αγορές.Στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της πανδημίας, ο αγροδιατροφικός τομέας εμφάνισε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, καθώς ο πρωτογενής τομέας πέτυχε διεύρυνση του κύκλου εργασιών κατά 3% το 2020, ενώ η βιομηχανία τροφίμων υποχώρησε κατά μόλις -1% (έναντι -14% της λοιπής βιομηχανίας). Κύριο στήριγμα του κλάδου ήταν η ισχυρή εξαγωγική του επίδοση, καθώς οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 11% το 2020 (έναντι 3% για το σύνολο εξαγωγών εκτός πετρελαίου), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (-0,5% κατά μέσο όρο) -δυναμική που συνεχίζεται στους πρώτους μήνες του 2021.Ως προς τα προϊόντα, η πλειοψηφία παρουσίασε αύξηση εξαγωγών κατά το 2020. Ιδιαίτερη δυναμική επέδειξαν τα φρούτα/λαχανικά και τα γαλακτοκομικά (καλύπτοντας το ½ της αύξησης εξαγωγών των τροφίμων), τα οποία κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικά μερίδια στις ευρωπαϊκές εξαγωγές (+16% και +9% αντίστοιχα). (εδώ)

 

Το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε έρευνα καταναλωτών, με δείγμα 950 ατόμων την περίοδο 7 έως 10 Ιουλίου 2021 με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού CODID-19 στην Ελλάδα.Τα αποτελέσματα δείχνουν την επίδραση της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά, καθώς και ότι σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού θα εξακολουθούν να επηρεάζονται στην συμπεριφορά τους λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού. Καταρχάς καταγράφεται σαφώς μία σημαντική επίδραση της πανδημίας και συγκεκριμένα των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας και της παραμονής στο σπίτι στην διατροφή των καταναλωτών και στο σωματικό τους βάρος. Το 38% των καταναλωτών δηλώνουν ότι την χρονιά που πέρασε αυξήθηκε το σωματικό τους βάρος, ενώ μόλις ένα 15% ότι μειώθηκε. Παράλληλα, 24% δηλώνει ότι την χρονιά που πέρασε χειροτέρεψε η διατροφή τους, ενώ ένα 14% ότι βελτιώθηκε. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για τις διατροφικές συνήθειες της πανδημίας, το "ισοζύγιο θετικών και αρνητικών" επιδράσεων, τείνει προς αρνητικό πρόσημο. Παρότι κατά τη διάρκεια των lockdown συνήθειες όπως η μαγειρική στο σπίτι επέδρασσαν θετικά στο κομμάτι της διατροφής, άλλοι παράγοντες όπως η αύξηση των παραγγελιών έτοιμου φαγητού και η έλλειψη σωματικής άσκησης αντιστάθμισαν τα όποια οφέλη. Επομένως πέρα την επιστροφή στην κανονικότητα σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες, πλέον βλέπουμε και την αρχή μίας μακράς διάρκειας διαδικασίας επιστροφής στην κανονικότητα και για τις διατροφικές συνήθειες. (εδώ)

 

28/7/2021

 

Σε καθοδικό ράλι βρίσκεται το ελληνικό δεκαετές ομόλογο η οποία απόδοση όχι μόνον έχει ξεπεράσει από πέρσι το ψυχολογικό φράγμα του 1% αλλά και συνεχίζει να «χτυπάει» αλλεπάλληλα χαμηλά ρεκόρ τον Ιούλιο. Εν μέσω θέρους και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ευνοεί ευρύτερα την αγορά ομολόγων το ελληνικό δεκαετές κυμαίνεται γύρω στο 0,60% από το 0,9% στις αρχές Ιουλίου, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν διατήρηση του εν λόγω κλίματος για όλο το καλοκαίρι και τα νεότερα να έρχονται από Σεπτέμβριο. Μετά από μία επιτυχημένη σεζόν εκδόσεων ομολόγων, η Ελλάδα δίνει ραντεβού με τις αγορές από το φθινόπωρο και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή άντληση 1-2 δισ. Ευρώ, όπου και ο ετήσιος προγραμματισμός ενδεχομένως να ανέλθει στα συνολικά 14-15 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Σημαντικές αντοχές επέδειξε η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2020 και στις αρχές του 2021, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό αναφέρει σε της έκθεση η DBRS, τονίζοντας ωστόσο ότι το μέλλον της αγοράς θα κριθεί από την ικανότητα της χώρας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να εφαρμόσει πολιτικές που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισοδημάτων, προσελκύοντας παράλληλα ξένες επενδύσεις.Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς ακινήτων το 2020 ήταν αξιοσημείωτη, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Μετά από σωρευτική άνοδο της τάξης του 9,2% την περίοδο 2018-19, η αύξηση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα περιορίστηκε το 2020 εξαιτίας των περιορισμών στα ταξίδια και άλλων μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία, όμως και πάλι στο σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στο +4,6%.(εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 130 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός από τους τομείς της οικονομικής και της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής), οι οποίες παρουσίασαν επιχειρηματική διακοπή τον Απρίλιο του 2021 λόγω της εκδήλωσης κορονοϊού. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα αποτελείται από ένα σταθερό ποσό τουλάχιστον 500 ευρώ και μέγιστο 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων και την περιοχή. (εδώ)

 

27/7/2021

 

Την αυλαία των εφεξής μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», θα ανοίξει ο νέος νόμος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το σχέδιο της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υποβάλλεται εντός των ημερών στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου η προετοιμασία του νέου νόμου να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο, με στόχο την κατάθεσή του στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας θα συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από την ενίσχυση της συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, τον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής και διοικητικής δομής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας και αξιολόγησης των στελεχών της, την αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχων και λειτουργίας, με ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων, την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν για τις ανεξάρτητες αρχές στην Ε.Ε. και διεθνώς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης για την πρόληψη και για την τεκμηρίωση ελέγχων και κατασταλτικών μέτρων, και την ενσωμάτωση όλων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών και των ευρωπαϊκών προτύπων που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (εδώ)

 

Η ΕΑΣΕ, ως φορέας που εκπροσωπεί το Ανώτατο Επαγγελματικό Μάνατζμεντ στην Ελλάδα, εκφράζει την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση νέου Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου δεν θα δημιουργήσει απλά το πρόσφορο έδαφος προκειμένου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα να υιοθετήσουν πρακτικές υπεύθυνης διακυβέρνησης στη βάση των αρχών της ηθικής επιχειρηματικότητας, αλλά μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη και για την προσέλκυση επενδύσεων. Στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την πανδημία με την ανάκαμψη της χώρας να είναι εθνικός στόχος, ο νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση και ο αναθεωρημένος Ελληνικός Κώδικας που τον συνοδεύει, αποτελούν σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Είναι μία επένδυση υψηλής κερδοφορίας για τις εταιρίες, όχι μόνο για τις εισηγμένες, αλλά και τις εκτός Χρηματιστηρίου. Η υιοθέτησή του δε, είναι βασική προϋπόθεση για την εμπέδωση των αναγκαίων σχέσεων εμπιστοσύνης, για να τραβήξουμε το δρόμο της ανάπτυξης.(εδώ)

 

Προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 2%, από την 1η Ιανουαρίου του 2022, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. "Πρόκειται για μία συμβολική απόφαση που καταδεικνύει τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς, την ίδια ώρα, να δημιουργεί, ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις, που τόσο έχουν πιεστεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση, αλλά και από την πανδημία" αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει οι εξαγγελίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού να συνοδευτούν και από μειώσεις εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και από μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. (εδώ)

 

26/7/2021

Ενόσω η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί ανησυχία για το πως θα κινηθεί ο φετινός ελληνικός τουρισμός και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία, προκύπτουν ζητήματα σε σχέση με την έως τώρα πορεία του χρέους. Σχετικά με την βιωσιμότητα του, στην τελευταία έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η αύξηση του δανεισμού -προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης- οδηγεί τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους στο 15% του ΑΕΠ δηλαδή στο όριο που έχει τεθεί από τους Ευρωπαίους. Η ανοδική αυτή τροχιά του ελληνικού χρέους αποδίδεται στις αυξημένες δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι το πρωτογενές έλλειμμα πλησίασε τα 6 δισ. ευρώ (5,98 δισ. Ευρω) το α’ τρίμηνο του 2021, από 1,73 δισ. ευρω στο α’ τρίμηνο του περασμένου έτους, δηλαδή αυξήθηκε κατά 3,5 φορές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εντός του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία και να διαμορφωθεί από το 204,8% του ΑΕΠ το 2021, στο 189,5% του ΑΕΠ το 2022, στο 176,7% το 2023, στο 166,1% το 2024 και στο 156,9% το 2024. (εδώ)

 

23/7/2021

 

Την έναρξη ενός μαραθωνίου διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους για την οικονομική πολιτική του 2022, πρώτης χρονιάς μετά τη διετία των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, αλλά και για τους δημοσιονομικούς στόχους των επόμενων ετών, σηματοδοτεί η επίσκεψη στις 23/7/2021 στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόνοχιου.Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα επιδιώκει να αναθεωρηθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο οποίος έχει τεθεί από το 2018 στο υψηλό επίπεδο του 2,2% του ΑΕΠ ετησίως κατά μέσο όρο. Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει, στη διαπραγμάτευση που ανοίγει τώρα με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2022, να μειωθεί κάτω από το 2% ο μεσοπρόθεσμος στόχος, ώστε να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμόσει την πολιτική της, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μόνιμη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη. (εδώ)

 

22/7/2021

 

Σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η Citigroup, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 5,3% από 4,1% που προέβλεπε πριν μόλις ένα μήνα, παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη, με την άνοδο των κρουσμάτων και στην Ελλάδα να είναι έντονη.Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει για μία ακόμη φορά αμερικάνικη τράπεζα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη χάρη της ανθεκτικότητας της εγχώριας ζήτησης. Η Citi, σύμφωνα με την έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, υποθέτει ότι οι τουριστικές εισροές το 2021 θα είναι υψηλότερες σε σχέση με το 2020, κάτι που θα ωθήσει το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2021, αν και θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν από την πανδημία. Έτσι, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2021 στο 5,3% (από 4,1%) και αναθεωρεί επίσης την εκτίμηση της για το 2022, τοποθετώντας την στο 5% από 6,5% πριν λόγω του ισχυρότερου σημείου εκκίνησης, όπως επισημαίνει. Αρκετά ισχυρή αναμένεται ότι θα διατηρηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και την τριετία 2023-2025, με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να κινούνται στο 3,9%, 3,3% και 3,2% αντίστοιχα. (εδώ)

 

Μέσο ποσό της επιδότησης των παγίων δαπανών τους ύψους 14.000 ευρώ θα λάβουν με τη μορφή πιστωτικού σημειώματος 30.922 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας..Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών απασχολούν 253.360 εργαζόμενους ενώ από αυτές οι 25.713 είναι μικρομεσαίες που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. (εδώ)

 

H χρηματοδότηση που αναμένεται να λάβει η χώρα μας μέχρι και το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία και ένα κίνητρο για τις ΜμΕ να μεγαλώσουν σε μέγεθος, ώστε να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας, σημειώνει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της.Όπως επισημαίνει, η μέση παραγωγικότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί το όχημα για την απορρόφηση των πόρων του RRF και περιλαμβάνει μία σειρά επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ισχυροποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην πράσινη οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. (εδώ)

 

Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό με αναβάθμιση του προσφερόμενος προϊόντος και διασφάλιση όρων βιωσιμότητας στους προορισμούς και στις επιχειρήσεις είναι το κεντρικό πρόταγμα για τον κλάδο. Κι αυτό εν μέσω μιας συζήτησης που επικεντρώνεται, ίσως αναπόφευκτα, στην πορεία της σεζόν στο φόντο των επιδημιολογικών δεδομένων. Ειδικά με βάση όσα αναφέρθηκαν πριν λίγες μέρες από κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου, όπως ο Κώστας Καναράς, Chief Commercial Officer, KOKARI LTD, Ελλάδα, ο Jerome Lassara, Development Director for Southern Europe, Accor Hotels, Ιταλία, Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο 43ο ετήσιο συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων η πανδημία επηρεάζει καταλυτικά λειτουργία των ξενοδοχείων, ενώ νέες τάσεις  αναδεικνύονται στον τομέα της αγοράς ξενοδοχείων.Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για την αντιμετώπιση των νέων αναδυόμενων αναγκών ενώ επισήμανε ως προϋπόθεση για την επόμενη μέρα την  προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και τη βελτίωση των υποδομών. (εδώ)

 

21/7/2021

 

«Παρά τη γενική προσπάθεια να υποβαθμιστεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαρκώς επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με μεγάλη ταχύτητα και απορροφά τους κραδασμούς της πανδημίας. Αν συνεχίσουμε την καλή μας προσπάθεια πειθαρχημένα, όλα θα πάνε καλά».Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση στον δείκτη εργασιών βιομηχανίας και τον κύκλο εργασιών εστίασης Μαΐου 2021.Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο του 2021 ήταν αυξημένος κατά 67,9% για τα καταστήματα εστίασης και κατά 488,2% για τα καταλύματα (που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία) συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2020. Για την εστίαση σημείωσε πως ανήλθε στα 101 εκατ. ευρώ έναντι 60,3 εκατ. ευρώ το 2020 και στα καταλύματα στα 104 εκατ. ευρώ από 17,8 εκατ. ευρώ 2020.(εδώ)

 

Καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού επελαύνει, αυτό που συστήνουν κορυφαίοι τουριστικοί παράγοντες είναι όλος ο κλάδος να στοχεύσει στην προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων και να αποφύγει τη λογική της «αρπαχτής». Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία παγκοσμίως δεν υπάρχει περίπτωση να ρεφάρουμε φέτος αυτά που χάσαμε το 2020. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι να συνεχίζουμε να προστατεύσουμε την υγεία των τουριστών και εργαζομένων και να διατηρούμε το ισχυρό όνομα του «ασφαλούς προορισμού» για την χώρα μας γιατί υπάρχουν και οι επόμενες χρονιές. Συνεπώς η ασφάλεια πρωτεύει έναντι όλων είναι το μήνυμα που στέλνουν με αφορμή και τις εξελίξεις στη Μύκονο. (εδώ)

 

To 50% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει φόρο με τα φετινά εκκαθαριστικά ενώ ένα ακόμη ποσοστό, αυξημένο σε σχέση με το 2020, θα λάβει επιστροφή φόρου. Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και όπως δείχνουν τα στοιχεία οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν φέτος πολύ λιγότερο φόρο συγκριτικά με το 2020, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στις φοροελαφρύνσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. (εδώ)

 

Ενεργειακό δίχτυ ασφαλείας για τα ευάλωτα νοικοκυριά και στήριξη στους μικρούς παραγωγούς φωτοβολταϊκών φέρνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων που ψηφίστηκε 20/7/2021 εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων για τις προωθούμενες αλλαγές στον τομέα της αποθήκευσης «πράσινης» ενέργειας. Παράλληλα, μέσω τον ενεργειακών ρυθμίσεων που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ δίνει ευελιξία στον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των δικτύων προκειμένου να διασφαλιστεί η σύνδεση περισσότερων σταθμών ΑΠΕ. (εδώ)

 

Τον καταλυτικό ρόλο της Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών για την ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζει νέα μελέτη του ΙΟΒΕ υπό τον τίτλο "Ο ρόλος της Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας", η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ).Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ανάπτυξη υποδομών και άλλων κατασκευαστικών έργων τα επόμενα χρόνια αποτελεί βασική προτεραιότητα σε όλα τα επίσημα κείμενα αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα, σε πεδία όπως οι υποδομές μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας, ενέργειας και επικοινωνίας, η οδική ασφάλεια και η αστική κινητικότητα, η πράσινη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική αναβάθμιση, οι ψηφιακές τεχνολογίες και συστήματα, η διαχείριση απορριμμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η απολιγνιτοποίηση, η ανάπτυξη συστημάτων κυκλικής οικονομίας και η ενίσχυση βασικών τουριστικών υποδομών με έμφαση στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. (εδώ)

 

20/7/2021

 

Ανοικτό αφήνουν πλέον αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στην περίπτωση όπου  επιδεινωθεί η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο και η κυβέρνηση υποχρεωθεί να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα.Προς το παρόν, πάντως, σχετικός σχεδιασμός δεν έχει αρχίσει, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για να διαπιστώσει την επίδραση που έχουν τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που εφαρμόζονται στη Μύκονο με την απαγόρευση νυκτερινής κυκλοφορίας και μουσικής στα κέντρα διασκέδασης. Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης εξαιτίας μιας επέκτασης της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αφού, όπως είπε, υπάρχουν ποσά περίπου 4- 4,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί. (εδώ)

 

Εφικτός δείχνει να παραμένει ο στόχος για τα έσοδα από τον Τουρισμό σε σχέση με το 2019 παρά τις εντυπώσεις που προκαλεί, σε πρώτη φάση, η υπόθεση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν στη Μύκονο. Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού πως η κατάσταση δεν είναι όπως εμφανίζεται καθώς και ότι οι ακυρώσεις δε δείχνουν να βρίσκονται σε σημεία που να προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία, εν τούτοις η αγωνία όλων όσοι εμπλέκονται με τον Τουρισμό χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη.Τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία του Τουρισμού παραμένουν αισιόδοξα. Βέβαια, η μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε ορισμένα νησιά εξ αιτίας της παραβίασης των μέτρων που είχαν εξ αρχής τεθεί σε εφαρμογή προκαλούν προβληματισμό. Και αυτό διότι αν συνεχιστεί η παραβίασή τους και απαιτηθούν παρεμβάσεις τύπου Μυκόνου.Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου έχουν έρθει φέτος 2,3 εκατ.τουρίστες, ενώ πέρυσι 660.000 επισκέπτες. Την ίδια στιγμή υπάρχουν 9 απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, ενώ και οι πτήσεις από τη Βρετανία έχουν αυξηθεί κατά 53%.(εδώ)

 

Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί οικονομική δραστηριότητα με σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση και την εθνική οικονομία. H Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό. Με μια ακτογραμμή 13.700 χιλιομέτρων και αξιοσημείωτο τουριστικό δυναμικό, έναν σημαντικό στόλο σκαφών αναψυχής -που περιλαμβάνει και σημαντικό αριθμό mega-yachts (σκάφη με μήκος το οποίο υπερβαίνει τα 24 μέτρα)-, μικρές αποστάσεις μεταξύ προορισμών, πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό δυναμικό και ένα φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους, η χώρα συνδυάζει δυνητικά όσα επιζητεί ο ιδιοκτήτης/χρήστης επαγγελματικών σκαφών αναψυχής.Με τη δυναμική του κλάδου να δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο η αναζήτηση των κατάλληλων θεσμικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της παρουσίας τουριστικών σκαφών αναψυχής και της ανάπτυξης των τουριστικών λιμένων. (εδώ)

 

19/7/2021

 

Ρυθμό ανάπτυξης 3,3% για φέτος και 5,4% για το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεσή του για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου που διενεργεί σε όλες τις χώρες μέλη (άρθρο ΙV).Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι παρά την πανδημία οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν σε αρκετούς τομείς, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Χαρακτηρίζει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία έγκαιρη και αποτελεσματική, με αποτέλεσμα παρόλο που η ανάκαμψη της δεν είχε ολοκληρωθεί, η οικονομία να εμφανίσει αξιοσημείωτη αντοχή. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο το ΔΝΤ στην Έκθεση του (World Economic Outlook) προέβλεπε ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% μετά από την μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προγράμματα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την ανακούφιση επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από αυτήν. (εδώ)

 

Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθότι η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο.Και μάλιστα, σε μια συγκυρία, που παρά την όποια αισιοδοξία για την πορεία της ανάκαμψης το 2021, το «αγκάθι» των χιλιάδων ανέργων παραμένει πολύ μεγάλο.Την ώρα που ο μέσος όρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινείται λίγο πάνω από 7%, η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω.Όπως καταγράφεται στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 17% για τον Απρίλιο του 2021, έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 15,9% τον Απρίλιο του 2020 και του διορθωμένου προς τα άνω 16,8% τον Μάρτιο του 2021, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τις επερχόμενες εξελίξεις.Βέβαια, η κυβέρνηση εκτιμά, εντός του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ότι θα υπάρξει πτώση της ανεργίας στο 11,1% το 2025 έναντι 11,9% το 2024, 13,2% το 2023, 14,4% το 2024 και 16,3% φέτος, θεωρώντας σημαντική και τη συμβολή του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. (εδώ)

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών και η ενίσχυση της εισπραξιμότητας για τα κρατικά ταμεία τοποθετούνται στη φωτεινή πλευρά του ελληνικού δημοσίου μέσα στη διαχείριση της πανδημίας. «Αγκάθια» το χρέος και το κόστος των συντάξεων. Χαμηλή η ικανοποίηση στις παροχές υγείας. Θετική έκπληξη η συμμετοχή των γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία μελετάει τις επιδόσεις των κρατών – μελών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) για το πανδημικό 2020. Το 2020, τα πρωτογενή διαρθρωτικά ελλείμματα επιδεινώθηκαν σημαντικά σ’ όλες τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στο -5,5%. Εξαίρεση αποτέλεσαν τρεις χώρες, οι οποίες διατήρησαν το πρωτογενές διαρθρωτικό πλεόνασμα. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και η Ελλάδα (+1,6%). Οι άλλες δύο ήταν η Πορτογαλία (2,8%) και η Τσεχία (0,4%).Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 115% το 2020 από 97% το 2019, με την Ελλάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο  και να «φιγουράρει» στην πρώτη θέση των χωρών του Οργανισμού (236% του ΑΕΠ). (εδώ)

 

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι τον ευεργετικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και σημειώνει: «Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αποκτήσει ευρύτερη βάση η οικονομία, η οποία σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η διαφοροποίηση αφορά κλάδους, τους οποίους μέχρι σήμερα δεν θα συνδέαμε με την Ελλάδα: πληροφορική, φαρμακευτική βιομηχανία, logistics, ενέργεια. ‘Greece 2.0′ ονομάζεται το επενδυτικό πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της Αθήνας με χρήματα από τις Βρυξέλλες. Στις 13 Ιουλίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό σχέδιο. ‘Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά’, σχολίαζε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter», σύμφωνα με την Deutsche Welle. (εδώ)

 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 13.290 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 11.008 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 19.700 εκατ. ευρώ, από 18.130 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 31.474 εκατ. ευρώ, από 26.622 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020. (εδώ)

 

Συνολική αύξηση της απασχόλησης (+3,1%) στο λιανεμπόριο τροφίμων και το 2020 με κύριο πυλώνα τα σουπερμάρκετ. Αυξητική τάση και το Α’ τρίμηνο του 2021 (+0,5%) πλέον οι άμεσα απασχολούμενοι στο λιανεμπόριο τροφίμων ξεπερνούν τους 215.000 με τις 8.000 να έχουν προστεθεί την περίοδο της πανδημίας Οι καταναλωτές αξιολογούν ιδιαίτερα θετικά τον ρόλο του προσωπικού των σουπερμάρκετ στην αντιμετώπιση της πανδημίας Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών παρακολουθεί με κυλιόμενη ανάλυση την απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων βάση των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και εμπειρική έρευνα σε εταιρίες του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι το λιανεμπόριο τροφίμων τόσο την περίοδο της έντονης οικονομικής ύφεσης, όσο και την περίοδο της πανδημίας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας σε σχέση με τη διατήρηση και την αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα την περίοδο του 2010-2021. (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text