Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 231 | FRIGOGLASS: Αισιόδοξη η διοίκηση παρά τις εξελίξεις στην Ρουμανία

FRIGOGLASS: Αισιόδοξη η διοίκηση παρά τις εξελίξεις στην Ρουμανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
FRIGOGLASS: Αισιόδοξη η διοίκηση παρά τις εξελίξεις στην Ρουμανία

 

 

 

 

FRIGOGLASS

 

Αισιόδοξη η διοίκηση παρά τις εξελίξεις στην Ρουμανία

 

 

Στην πλήρη δυναμικότητά του θα δουλεύει το εργοστάσιο της Ρωσίας από τον Οκτώβριο για να ανταπεξέλθει στην ζήτηση της Ρουμανικής αγοράς. Να υπενθυμίσουμε πως μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο της Ρουμανίας (εδώ), την ζήτηση σε αυτή την αγορά εξυπηρετεί το εργοστάσιο της Ρωσίας. Όπως ανέφερε και η διοίκηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών, το πρόγραμμα παραγωγής στην Ρωσία θα αναπροσαρμοστεί, οι βάρδιες από τέσσερις θα γίνουν έξι και το εργοστάσιο θα δουλεύει διαρκώς.

 

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή στοιχείων του ενεργητικού και δαπάνες ύψους € 13,8 εκατομμύρια. Προσωρινά, μέχρι την ανακατασκευή του εργοστασίου που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, ο Όμιλος έχει προχωρήσει στην ενοικίαση ενός βιομηχανικού χώρου κοντά στο παλιό εργοστάσιο που θα τεθεί σε λειτουργία το δ’ τρίμηνο του έτους.  Όπως ανέφερε η διοίκηση έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με εργολάβους και προμηθευτές ώστε να ξεκινήσει η ανακατασκευή τον Σεπτέμβριο. Το ανώτατο ποσό των χρημάτων που διεκδικεί ο Όμιλος από την ασφαλιστική είναι € 89,0 εκατομμύρια. Η διοίκηση εκτιμά πως αυτό το ποσό επαρκεί για την κάλυψη των υλικών ζημιών και για τις επιπτώσεις από την διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, οι πωλήσεις κινήθηκαν αρκετά ικανοποιητικά σε επίπεδο τριμήνου, αλλά όχι τόσο καλά σε επίπεδο εξαμήνου, ενώ λόγω της κατάστασης στην Ρουμανία ο Όμιλος εμφάνισε ζημίες. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα € 201,6 εκατ. έναντι € 208,7 εκατ. παρουσιάζοντας πτώση 3,4%. Οι καθαρές ζημίες έφτασαν τα € 7,8 εκατ. έναντι κερδών € 3,8 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020.

 

Στον κλάδο της Επαγγελματικής Ψύξης οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 6% στο α΄ εξάμηνο και το EBITDA, διαμορφώθηκε στα € 17,3 εκατ. έναντι € 20,7 εκατ. το α εξάμηνο του 2020, υποχωρώντας κατά 16,4%. Τα μεγέθη αντισταθμίστηκαν από τις επιδόσεις του τριμήνου καθώς σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά εκτός από την αγορά της Ασίας, που δεν εμφάνισε τόσο καλές επιδόσεις λόγω της διαφορετικής εποχικότητας σε σχέση με τις άλλες αγορές.

 

Στον κλάδο Υαλουργίας, για το σύνολο του α΄εξαμήνου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,5% και το EBITDA διαμορφώθηκε στα € 12,1 εκατ. έναντι € 8,6 εκατ. πετυχαίνοντας αύξηση 39,6%. Οι επιδόσεις αυτές επιτεύχθηκαν παρά την υποτίμηση του Νάιρα (σε ουδέτερη βάση οι πωλήσεις θα είχαν αυξηθεί κατά 67%) και την προσωρινή διακοπή της παραγωγής για την προγραμματισμένη ανακατασκευή του κλιβάνου στην Νιγηρία.

 

Η διοίκηση, ήταν αρκετά αισιόδοξη για το σύνολο του έτους, παρά το ότι ανέφερε πως γνωρίζει ότι οι επιδόσεις θα περιοριστούν λόγω της διακοπής της παραγωγής στην Ρουμανία. Βασισμένη στο καλό δεύτερο τρίμηνο και στα επενδυτικά σχέδια των πελατών της, για τον κλάδο των επαγγελματικών ψυγείων αναμένει αύξηση πωλήσεων. Η ανάπτυξη των πωλήσεων θα ενισχυθεί από την αύξηση των μεριδίων στις αγορές της Αφρικής μέσω της πρόσφατης επέκτασης της Frigoserve στην Νότια Αφρική, και της Ασίας, μέσω της νέας στρατηγικής και τους νέους πελάτες “κλειδιά” που έχει στην αγορά της Ινδίας. Επίσης, πρόσφατα ο Όμιλος επεκτάθηκε, μέσω της Frigoserve και στην αγορά της Ελβετίας ενισχύοντας την παρουσία του στην κεντρική Ευρώπη. Η διοίκηση ανέφερε πως και οι δύο επεκτάσεις που έκανε είχαν πολύ καλές επιδόσεις μέχρι στιγμής.

Για τον κλάδο της Υαλουργίας, η διοίκηση αναμένει αύξηση πωλήσεων και EBITDA για το σύνολο του έτους, παρά την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Σε ερώτηση σχετικά με τις αυξημένες τιμές, η διοίκηση ανέφερε πως θα διαμορφώσει στρατηγική ώστε να απορροφήσει ένα μέρος του κόστους.

 

Η εκτίμηση για τις κεφαλαιακές δαπάνες του 2021 φτάνουν περίπου τα € 15,0 εκατ. εξαιρουμένων των δαπανών που θα προκύψουν για την ανακατασκευή του εργοστασίου στη Ρουμανία. Τέλος, βασική προτεραιότητα του Ομίλου παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας. Με € 61,2 εκατ. σε ταμειακά διαθέσιμα και € 13 εκατ. σε διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές στα τέλη Ιουνίου, η διοίκηση εκτιμά ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κεφαλαίου κίνησης και του κόστους χρηματοδότησης το 2021.

 

Για το 2021, θα μειώσουμε ελαφρά τις προβλέψεις μας λόγω των εξελίξεων στην Ρουμανία και των υψηλών τιμών των πρώτων υλών, εκτιμώντας πως οι πωλήσεις θα κυμανθούν από € 360,0 εκατ. με € 370,0 εκατ. (από περίπου € 385,0 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν από € 3,0 έως 3,5 εκατομμύρια (από € 3,0 έως € 4,0 εκατ. που υπολογίζαμε αρχικά).

 

Δείτε το δελτίου τύπου εδώ, την εταιρική παρουσίαση εδώ και τα οικονομικά μεγέθη εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text