Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 231 | JUMBO: Η πανδημία αλλάζει μια πολιτικές πολλών ετών

JUMBO: Η πανδημία αλλάζει μια πολιτικές πολλών ετών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
JUMBO: Η πανδημία αλλάζει μια πολιτικές πολλών ετών

 

 

 

 

JUMBO

 

Η πανδημία αλλάζει μια πολιτικές πολλών ετών

 

 

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, οδήγησαν τον Όμιλο σε αλλαγή της στρατηγικής που επί χρόνια ακολουθούσε, στρατηγική που την είχε οδηγήσει σε μία πορεία επιτυχιών. Στις τακτικές ενημερώσεις αναλυτών και στη Γενική Συνέλευση, η διοίκηση πάντα αναφερόταν στο πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην αύξηση του κόστους μεταφοράς από τη Κίνα, γεγονός που όπως φαίνεται, ο Όμιλος δεν κατάφερε να διαχειριστεί, καθώς -όπως έχει διαρρεύσει και στα ΜΜΕ- η Jumbo προσανατολίζεται στην αλλαγή προμηθευτών, στρεφόμενη προς την αγορά της Ευρώπης και της Τουρκίας (εδώ), ή και προς εγχώριους προμηθευτές (εδώ).

 

Ουδείς γνωρίζει το βαθμό στον οποίο θα υλοποιηθεί αυτή η μεταβολή στην πολιτική προμηθειών, αλλά και τις επιδράσεις που μπορεί να έχει, τόσο στη δομή του κόστους, όσο και στις πωλήσεις της εταιρίας. Η μεγάλη επιτυχία της Jumbo, σε σημαντικό βαθμό, οφειλόταν και στην πολιτική προμηθειών της. Τόσο σημαντικές αλλαγές, πάντα ενέχουν κινδύνους.

 

Για το α΄εξάμηνο του 2021, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 12,6% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020, (εδώ), ενώ για το επτάμηνο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 10%. Στην Ελλάδα, κατά το επτάμηνο, ο κύκλος εργασιών, από τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα παρουσίασε αύξηση 3%, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2020.  Στη Κύπρο και τη Βουλγαρία οι επιδόσεις ήταν ικανοποιητικές σημειώνοντας αυξημένο κύκλο εργασιών το επτάμηνο κατά 12% και 16% αντίστοιχα. Στην αγορά της Ρουμανίας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο “στοίχημα” για την Jumbo, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 28%. Υπενθυμίσουμε πως, κατά την ενημέρωση αναλυτών, η διοίκηση είχε αναφέρει πως  η “διείσδυση” της Jumbo στη χώρα αυτή βρίσκεται μόλις στο 30% της δυνητικής της διείσδυσης και απόδοσης, κάτι που σημαίνει ότι, στα επόμενα 5 χρόνια, στη Ρουμανία και μόνο, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στα € 500 εκατομμύρια, μέχρι το 2025 (εδώ).

 

Επίσης αναφορά είχε γίνει για το ενδεχόμενο εισόδου σε νέες κατηγορίες προϊόντων, ενώ μεγάλη επενδυτική ευκαιρία αποτελούν οι τροφές ζώων και τα ποδήλατα. Βέβαια αυτά είχαν αναφερθεί το Μάιο, ενώ έναν μήνα αργότερα, στην Γενική Συνέλευση, η διοίκηση προειδοποίησε πως “χαμένη” χρονιά θα είναι και το 2021, ενώ είναι ακόμη αβέβαιες οι εξελίξεις για το 2022.

 

Μέχρι να διευθετηθεί και να οριστικοποιηθεί το ζήτημα του εφοδιασμού και του κόστους ο Όμιλος θα “χάνει” χρονιές. Όταν, για έκτακτους λόγους, μία εταιρία “χάνει” μία ή δύο χρονιές, η κατάσταση μπορεί να περισωθεί. Όμως, όταν ο αριθμός των “χαμένων” χρονιών αυξάνονται περαιτέρω, τότε το πρόβλημα μπορεί να γίνει σοβαρό. Θετικό στοιχείο για την εταιρία είναι η έγκαιρη διάγνωση της κατάστασης και η κινητοποίηση της διοίκησης για την εξεύρεση μόνιμων -ή και προσωρινών- λύσεων, αλλά και η μεγάλη ρευστότητα του Ομίλου. Επίσης, θετική απήχηση στην επενδυτική κοινότητα, έχει η διαβεβαίωση της διοίκησης ότι θα διατηρηθεί η παρούσα μερισματική πολιτική. Εν τούτοις, η μετοχή από την αρχή του έτους μέχρι την 3/8/2021, σημειώνει απώλειες 3,5%.

 

Όσων αφορά τις προβλέψεις μας για το σύνολο της χρονιάς, είχαμε δημοσιεύσει πως εκτιμούμε ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις θα κυμανθούν γύρω από στα € 780 εκατ. και τα καθαρά κέρδη θα βρεθούν περίπου στα € 158,0 εκατομμύρια. Ενδεχομένως, κατά το επόμενο διάστημα, να προχωρήσουμε σε (πτωτική) αναθεώρηση της πρόβλεψης αυτής.

 

Δείτε το δελτίο τύπου του επταμήνου εδώ και τον πίνακα των οικονομικών μεγεθών εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text