Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 231 | Η οικονομία και οι άξονες της επενδυτικής μας στρατηγικής

Η οικονομία και οι άξονες της επενδυτικής μας στρατηγικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, κατά τους επτά πρώτους μήνες του 2021, διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν σχηματιστεί για μία ταχεία ανάκαμψή της και για επίτευξη νέων υψηλών επιπέδων, μετά από τη μεγάλη πτώση του 2020. Το πρόβλημα της πανδημίας αποδείχθηκε πιο έντονο απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ ο σχεδιασμός για εμβολιασμό του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού, με στόχο την απόκτηση συλλογικής ανοσίας, δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Η έλευση του δ’ κύματος της πανδημίας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δημιούργησε προβλήματα στον τουρισμό και διέσπειρε φόβους για επαναφορά περιοριστικών μέτρων, κάτι που θα είχε αρνητικές -όμως περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν- επιδράσεις στην οικονομία, κατά το δ’ τρίμηνο του έτους.

Ακόμη δεν είναι γνωστό το μέγεθος των οικονομικών επιδράσεων που είχαν οι παραπάνω εξελίξεις. Εκτιμάται όμως ότι αυτό, δε θα είναι αμελητέο. Σε κάθε περίπτωση όμως, το γ’ τρίμηνο του έτους (το αποτέλεσμα του οποίου θα πληροφορηθούμε μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου), αναμένεται να είναι, από πλευράς ΑΕΠ, το “ισχυρότερο” του έτους και βελτιωμένο σε σχέση με την επίδοση του αντίστοιχου τριμήνου του 2020 (€ 40.297 εκατομμύρια ή +2,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020, εδώ).

Συμπληρωματικά στις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, επέδρασαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, γεγονός που έχει άμεσα και έμμεσα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, από την αρνητική ψυχολογία που προκάλεσε στον πληθυσμό, από το κόστος αποκατάστασης (για ό,τι μπορεί να αποκατασταθεί), από τις επιδράσεις στον (εσωτερικό και διεθνή) τουρισμό, από την αρνητική εικόνα της διοίκησης της χώρας, αλλά και από την ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους τομείς πυροπροστασίας και λήψης περισσότερων μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς το γ’ τρίμηνο του έτους βρίσκεται ακόμη στη μέση της διάρκειάς του και καθώς ούτε η οικονομική πορεία του β’ τριμήνου είναι ακόμη γνωστή (θα γνωστοποιηθεί την 7/9/2021), είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει έγκυρη και τεκμηριωμένη πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους. Για το λόγο αυτό, από την πλευρά μας, παραμένουμε στην -ενδεχομένως συντηρητική- πρόβλεψη που είχαμε εκφράσει από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, για άνοδο του ΑΕΠ ίση με 1,8% έως 2,0%.

Αν αυτή η πρόβλεψη αποδειχθεί ως “συντηρητική”, δε μας ενοχλεί, καθ’ όσον, η διατήρηση μίας συντηρητικής στάσης σε μία τόσο δύσκολη και ευμετάβλητη χρονιά, μας βοηθά να μην έχουμε αυταπάτες και να έχουμε σταθερό προσανατολισμό.

Με βάση τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, θέλουμε να επαναλάβουμε τους άξονες της στρατηγικής που ακολουθούμε, για την επίτευξη των μακροχρόνιων στόχων μας, που είναι η επίτευξη αποδόσεων μεγαλύτερων του Γενικού Δείκτη, χωρίς την ανάληψη υπερβολικού ρίσκου και χωρίς τη διενέργεια πολλών πράξεων:

α) Θεωρούμε ότι διανύουμε την πρώτη, ανοδική φάση, μίας μακροχρόνιας ιστορικής περιόδου της χρηματιστηριακής αγοράς, εκτιμούμε ότι -ειδικά στη φάση αυτή- η χώρα θα αναπτυχθεί με ρυθμούς υψηλότερους του μέσου όρου των δύο τελευταίων δεκαετιών. Παράλληλα με την άνοδο της οικονομίας, θα υπάρξει και η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς. Παρακολουθούμε και αναλύουμε τις εξελίξεις στενά και χρησιμοποιούμε πλήθος στατιστικών στοιχείων, ώστε, ανά πάσα στιγμή, να έχουμε μία σαφή εικόνα για τη θέση της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς, μέσα στο “χώρο” και το “χρόνο”.

β) Με βάση την εκτίμησή μας για θετική πορεία της οικονομίας σ’ αυτή τη χρονική φάση, προσπαθούμε να είμαστε “μέσα” στη χρηματιστηριακή αγορά (να κατέχουμε μετοχές). Ως “εργαλείο” για τον ορθό συγχρονισμό (timing) αποφασίσαμε να χρησιμοποιούμε το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” (δείτε το σχετικό βιβλίο, εδώ).

γ) Επενδύουμε σε μετοχές που έχουν τρία χαρακτηριστικά: i) Είναι αρκετά παλαιές στο χρηματιστηριακό χώρο, ώστε να έχουν δημιουργήσει και “παράδοση συμπεριφοράς”, αλλά και να έχουν ευρεία διασπορά και μετοχική βάση. ii) Έχουν καλά θεμελιώδη μεγέθη και δεν υπέστησαν σημαντική βλάβη στο διάστημα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. iii) Έχουν κυκλική συμπεριφορά, με την έννοια ότι, ευνοούνται και επιτυγχάνουν ταχύτερη βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών και επιδόσεων, κατά τη διάρκεια της ανοδικής φάσης της οικονομίας.

δ) Σε συγκεκριμένους χρόνους, δείξαμε -και σήμερα εξακολουθούμε να δείχνουμε- μία προτίμηση στις τραπεζικές μετοχές, για τους παρακάτω λόγους: α) Αποτελούν, παραδοσιακά, το κύριο “όχημα” ανόδου της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Εκτιμούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια. β) Μετά από τα τεράστια προβλήματα που είχαν -και τα οποία τις οδήγησαν, πρακτικά, στη χρεοκοπία και χρηματιστηριακά στον εκμηδενισμό των τιμών των μετοχών τους- σήμερα γίνονται οι ενέργειες (το κράτος βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή) για το ξεπέρασμα των προβλημάτων των “κόκκινων” δανείων, ώστε να μπορέσουν πλέον να λειτουργήσουν κανονικά. γ) Από το 2022, οι τράπεζες θα επανέλθουν σε κερδοφορία και, χρηματιστηριακά, στην κανονικότητα.

Με βάση τα παραπάνω, εξετάζουμε τα γεγονότα και εκφράζουμε τις απόψεις μας, πιστεύουμε, σταθερά και με συνέπεια. Και μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text