Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Στο σημείο εκκίνησης μπήκαν από 9/8/2021 τα μεγάλα έργα Ψηφιακής Μετάβασης που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2,136 δισ. ευρώ, τα οποία δημιουργούν νέες προοπτικές και για τον κλάδο Πληροφορικής.Ειδικότερα, με ένα κονδύλι 375 εκατ. ευρώ ενισχύεται άμεσα ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής, από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που εκταμιεύθηκε για την Ελλάδα. Τα 375 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και θα στηρίξουν την αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας. Το βασικό project που θα υποστηριχθεί χρηματοδοτικά είναι η σύνδεση των ταμιακών μηχανών και των POS με το σύστημα TAXISnet μέσα στο 2021. Πρόκειται για ένα έργο που θα ολοκληρωθεί μέσα στην περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021 και αφορά 600.000 ταμιακές μηχανές αλλά και POS που θα συνδεθούν με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές. (εδώ)

 

Μπήκαν 10/8/2021 τα 4 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στα ελληνικά ταμεία και η κυβέρνηση πάτησε επισήμως την γραμμή της αφετηρίας για την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων του σχεδίου ανάκαμψης. Μετά την εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 13% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά και με τη βούλα η διαδικασία απορρόφησης των πόρων που θα δώσουν στην οικονομία καύσιμα 30,5 δισ. ευρώ μέσα σε έξι χρόνια (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια). Το τέμπο εξάλλου για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκαης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “οι πόροι αυτοί, σημαντικό τμήμα των οποίων αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα αξιοποιηθούν με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης, της κοινωνικής συνοχής και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας». (εδώ)

 

Ο κύριος στόχος της φετινής τουριστικής σεζόν ήταν να περιοριστούν όσο γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό οι τεράστιες απώλειες σε αφίξεις και έσοδα που καταγράφηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας και εν συνεχεία της μειωμένης ζήτησης. Δημοφιλή τουριστικά νησιά το έχουν ήδη καταφέρει και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό.Σύμφωνα με στοιχεία από τα αεροδρόμια των νησιών του νότιου Αιγαίου, μέχρι τις 31 Ιουλίου η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κάρπαθος είχαν ήδη υποδεχθεί περισσότερους επισκέπτες από όσους τα επισκέφθηκαν καθ’ όλη την τουριστική περίοδο του 2020. Ακολουθούν ακόμη δύο δημοφιλείς προορισμοί. Η Ρόδος βρισκόταν μέχρι το τέλος Ιουλίου στο 84% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η Κως στο 75%. (εδώ)

 

Σταθερή αυξητική τάση εμφανίζει η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport Greece, ενώ η εταιρία εμφανίζει σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους υποστηριζόμενη από την μη καταβολή των αμοιβών παραχώρησης λόγω της πανδημίας.Μάλιστα τα ελληνικά αεροδρόμια μαζί με το αεροδρόμιο της Αττάλειας εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα στο σύνολο του χαρτοφυλακίου της γερμανικής εταιρίας. Την εβδομάδα 5 με 11 Ιουλίου στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport Greece διακινήθηκαν περίπου 561.000 επιβάτες εξωτερικού και περίπου 132.000 επιβάτες εσωτερικού, καταγράφοντας αύξηση 313% και 84% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020. Την εβδομάδα 26 Ιουλίου με 1 Αυγούστου οι επιβάτες εξωτερικού έφτασαν τις 812.100 και οι επιβάτες εσωτερικού τις 153.200, περίπου στο 76% και 81% αντίστοιχα της επιβατικής κίνησης του ίδιου διαστήματος του 2019. (εδώ)

 

Σοβαρές επισημάνσεις διατυπώνει ευθέως η ΡΑΕ για έλλειψη διαφάνειας, απουσία υγιούς ανταγωνισμού και καταχρηστικές πρακτικές στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Εστιάζοντας στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, σε μια κρίσιμη, μάλιστα, περίοδο με τις χονδρεμπορικές τιμές να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και να προοιωνίζουν σημαντικές επιβαρύνσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών, η Αρχή μιλά για «απουσία αναλυτικής διαφώτισης», «διαφορετικές προσεγγίσεις» για την ενεργοποίηση της Ρήτρας, καθώς και «αδράνεια και παθητικότητα» από την πλευρά των προμηθευτών στην προσαρμογή των τιμολογίων τους στους κανόνες της διαφάνειας.Οι επισημάνσεις αυτές εμπεριέχονται στο κείμενο που έχει δώσει προς δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ και αφορά στις προτάσεις της για την ενδυνάμωση των καταναλωτών, την ενίσχυση των αρχών της διαφάνειας, της ευχερούς επαληθευσιμότητας και της κατανόησης και συγκρισιμότητας προσφορών και τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, ύστερα και από τις καταγγελίες και παράπονα που έχει δεχθεί ως τώρα. (εδώ)

 

Σχεδόν το 81% περίπου των μεγεθών της αντίστοιχης περιόδου του 2019 έχουν ανακτήσει οι διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ σε ορισμένους προορισμούς κινούνται ήδη σε νούμερα υψηλότερα από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019 που αποτέλεσε και περίοδο ιστορικά υψηλών επιδόσεων.Τα στοιχεία αυτά, που περιλαμβάνουν και τις πρώτες πέντε μέρες των μεγάλων πυρκαγιών στην επικράτεια, είναι σημαντικά βελτιωμένα και από τις ήδη υπεράνω των προσδοκιών επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού κατά τον Ιούλιο. Αναλυτικότερα, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου υπερβαίνουν το 70% εκείνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τελευταίου έτους κανονικής δραστηριότητας του διεθνούς τουρισμού πριν την πανδημία, σύμφωνα με πηγές του MR. (εδώ)

 

Με "βήμα ταχύ ακολουθεί πλέον η Ελλάδα, την πληθωριστική άνοδο που κυριαρχεί Ευρωζώνη φτάνοντας σε επίπεδα που είχε να βρεθεί, από το 2017.Η αύξηση του πληθωρισμού πλέον αντανακλάται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, με πρώτα τα ενεργειακά προϊόντα και τα παράγωγά τους. Την μεγαλύτερη αύξηση είχε η τιμή του φυσικού αερίου (72,3%), με δεύτερη μεγαλύτερη την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης (28,9%) και τα τελικά καύσιμα και τα λιπαντικά τα οποία κατέγραψαν σε ετήσια βάση για τον Ιούλιο αύξηση 16,6%. Αύξηση αρχίζει να καταγράφει από τον Ιούλιο και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε άνοδο 0,7%, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες. Μαζί με τα καύσιμα, αύξηση κατά 11,4% σημείωσαν οι τιμές των εισιτηρίων αεροπλάνων και κατά 5,3%, οι τιμές των καινούργιών αυτοκινήτων. (εδώ)

 

Η TERNIALE LIMITED ανακοινώνει την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, σύμφωνα με το Ν. 3461/2006, όπως ισχύει σήμερα προς όλους τους κατόχους κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου, μετοχών της ελληνικής ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΟΜΙΛΟΣ IDEAL Α.Β.Ε.Ε.Δ.Ε.Σ», για την απόκτηση του συνόλου των Μετοχών τους. (εδώ)

 

Στην τελική φάση βρίσκεται η αναθεωρημένη συμφωνία της Folli-Follie με τους ομολογιούχους, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο τις επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Γιώργου Σάμιου ετοιμάζεται για «come back» στην αγορά που δραστηριοποιείται η εταιρία, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένα στοιχεία των οικονομικών μεγεθών του 2019.Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρίας στο Liberal Markets «οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους αφορούν κάποια σημεία της συμφωνίας που δεν είναι επαρκή. Η συμφωνία τυπικά έχει επέλθει, απλά χρειάζονται ορισμένες λεπτομέρειες και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες», ενώ η διοίκηση του Γιώργου Σάμιου αναμένει την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης έως τον Οκτώβριο και σε κάθε περίπτωση εντός του έτους. (εδώ)

 

Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, προχωράνε με ταχείς ρυθμούς για την πραγματοποίηση της δέσμευσης για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Βαρυμπόμπης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, ξεκινώντας επίσημα την πρωτοβουλία Varybopi-reset.Καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο πανελλαδικά, τόσο από ιδιωτικές εταιρίες, όσο και από επίσημους φορείς, αλλά και από τον κρατικό μηχανισμό, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ καλεί όσες εταιρίες και φορείς επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους για να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μέσα από την επικοινωνία με την ηλεκτρονική διεύθυνση info@Varibopi-reset.gr. (εδώ)

 

Στην περαιτέρω αξιοποίηση της δραστηριότητας των real estate και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στοχεύει τη φετινή χρονιά η Ικτίνος. Η εισηγμένη σχεδιάζει νέες επενδύσεις στην αιολογική ενέργεια, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσει το portfolio της θυγατρικής real estate και αναζητά επενδυτή για το project στην Κρήτη. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής εταιρίας ΙΔΕΗ ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 22 MW που βρίσκεται στην περιοχή «Μεγαλοβούνι» στο Δήμο Νικηφόρου του Νομού Δράμας. Η εταιρία παρέτεινε για δεύτερη 10ετία τη σύμβαση πώλησης αιολικής ενέργειας με τη ΔΑΠΕΕΠ με σταθερές τιμές πώλησης (0,086 / kw). (εδώ)

 

Η ΑΔΜΗΕ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η Συγγενής εταιρία ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ολοκλήρωσε με επιτυχία την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου. Προσωρινός ανάδοχος για το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η εταιρία Hellenic Cables, η οποία μειοδότησε με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2021 με τη συμμετοχή των εταιριών Hellenic Cables και Prysmian Powerlink. Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες.Η ενσωμάτωση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, μέσω Νάξου, εντάσσεται στη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων. (εδώ)

 

Η τάση προς ESG πρακτικές έχει εξελιχθεί. Μέτοχοι και επενδυτές χρησιμοποιούν τις πρακτικές αυτές ως μέσο διαχείρισης κινδύνων ενώ για τις επιχειρήσεις έχει μετατραπεί σε αναδυόμενο μέρος της ανταγωνιστικής τους στρατηγικής. Ωστόσο, στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία έχουν συζητηθεί οι βιώσιμες πρακτικές που αφορούν τους τρεις πυλώνες ESG καθώς το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα πάνω από 50 χρόνια, αποδεικνύοντας την τεράστια σημασία και σημαντικότητα του θέματος αυτού (Κ. Ζοπουνίδης, Μ. Εσκαντάρ, Η  επιχείρηση ως σύστημα με απεριόριστη υπευθυνότητα: Ιστορική αναδρομή, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 04-07-2021).Οι μετρήσεις ESG στοχεύουν στην καταγραφή πρόσθετων διαστάσεων της εταιρικής απόδοσης, η οποία δεν αποκαλύπτεται στα λογιστικά δεδομένα. (εδώ)

 

Η μόνιμη στο εξής συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανεξάρτητα από το πότε θα λήξει το έκτακτο QE Πανδημίας, γίνεται το βασικό σενάριο βάσει του οποίου αναλύουν τα δεδομένα οι διαχειριστές κεφαλαίων, με αποτέλεσμα οι ελληνικοί τίτλοι να αντιμετωπίζονται σαν να έχουν ήδη αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα.Με ένα μπαράζ αγορών από την ΕΚΤ και αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και συνεχίζει να εξελίσσεται, τα ελληνικά ομόλογα κατάφεραν να διευρύνουν τα spread με τα ιταλικά ομόλογα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων μεγαλύτερης διάρκειας. Η πιο αξιοσημείωτη, ωστόσο, εξέλιξη ήταν ότι για πρώτη φορά το spread με τα ισπανικά ομόλογα, για διάρκειες 15, 20 και 25 ετών, πέρασε σε αρνητικό έδαφος.Η Ελλάδα, δηλαδή, θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για 15, 20 και 25 χρόνια, σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία, που είναι δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. (εδώ)

 

H Attica Bank ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, η Τακτική Γενική Συνέλευση της 07ης Ιουλίου 2021 ενέκρινε ομόφωνα προς υλοποίηση τις προβλέψεις του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013, και σύμφωνα με αυτές, τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού (που αντιστοιχεί στο 100% της φορολογικής απαίτησης), το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την δωρεάν (δίχως αντάλλαγμα) έκδοση των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως προς το Ελληνικό Δημόσιο (οι οποίοι αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές συνολικής αγοραίας αξίας ίσης με το εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού τηςοριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης). (εδώ)

 

Η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που αναγνώρισε και αξιοποίησε τις ευκαιρίες που προσφέρει το Open Banking, επιτρέποντας την πρόσβαση σε εφαρμογές της μέσω API.Το Open Banking μετασχηματίζει τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές λειτουργίες και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στο σχεδιασμό καινοτόμων εφαρμογών, τόσο για τα τραπεζικά ιδρύματα όσο και για τις εταιρίες παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό, οι πελάτες των τραπεζών απολαμβάνουν καινοτόμες υπηρεσίες και αποκτούν πρόσβαση σε νέα κανάλια εξυπηρέτησης. Έτσι, πέραν της ψηφιοποίησης των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών και της προσφοράς μοναδικών στην αγορά ψηφιακών υπηρεσιών, η Τράπεζα προχωρά στην ανάπτυξη εξατομικευμένων λύσεων fintech, επιταχύνοντας τόσο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό όσο και το πέρασμα των ελληνικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή. (εδώ)

 

Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε για τρίτο μήνα συνεχόμενο τον Αύγουστο, εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και ένα τέταρτο κύμα, θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW ανακοίνωσε ότι το οικονομικό κλίμα των επενδυτών υποχώρησε στις 40,4 μονάδες από τις 63,3 μονάδες πριν από έναν μήνα.Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 56,7 μονάδες. "Αυτό υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο για τη γερμανική οικονομία, όπως από ένα πιθανό δ΄ κρούσμα που μπορεί να ξεκινήσει το φθινόπωρο ή μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα”, ανέφερε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.(εδώ)

 

Η πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στις στατιστικές άνθρακα στην ΕΕ συνεχίστηκε και το 2020. Επηρέασε τόσο τον λιθάνθρακα όσο και τον λιγνίτη, καθώς και την παραγωγή και την κατανάλωση του καθενός από αυτούς.Συνεχίζοντας την πτωτική πορεία από το 1990, η μείωση της κατανάλωσης και των δύο τύπων άνθρακα επιταχύνθηκε το 2019. Σε σύγκριση με το 2018, η κατανάλωση λιθάνθρακα μειώθηκε κατά 35% το 2020 και λιγνίτη κατά 33%.Τα μηνιαία στοιχεία του 2020 δείχνουν ότι η πανδημία COVID-19 είχε επιπτώσεις στην παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα, αλλά η πλήρης έκταση της επιρροής της πανδημίας στην παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα θα είναι σαφέστερη τα επόμενα χρόνια. Το 2020, η ΕΕ παρήγαγε 56 εκατομμύρια τόνους λιθάνθρακα , 80% λιγότερο από την παραγωγή του το 1990. Ο αριθμός των κρατών μελών που παράγουν το συγκεκριμένο είδος άνθρακα μειώθηκε επίσης έκτοτε, από 13 το 1990 σε δύο μόνο κράτη μέλη το 2020: στην Πολωνία, αντιπροσωπεύει το 96% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ και στην Τσεχία. (εδώ)

 

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία υποχώρησε τον Ιούλιο καθώς το σοκ από την πανδημία επηρέασε σημαντικά την οικονομία.Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της National Australia Bank, υποχώρησε κατά 19 μονάδες στις -8 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών υποχώρησε 14 μονάδες, στις 11.Το Σίδνεϊ, το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της οικονομίας της Αυστραλίας, και άλλες μεγάλες πόλεις, έχουν επιβάλει νέα lockdowns για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης στην Αυστραλία. (εδώ)

 

Αδύνατη φαντάζει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αν η Κίνα δεν προβεί σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με το BBC, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι οι εκπομπές της Κίνας θα φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους πριν το 2030 και ότι το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα είναι εφικρό να επιτευχθεί μέχρι το 2060. Ωστόσο, δεν προέβη σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός.Η Κίνα είναι η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι εκπομπές ανά άτομο στην Κίνα είναι οι μισές σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ, αλλά ο πληθυσμός της, που φτάνει τα 1,4 δισ., και η τεράστια οικονομική της ανάπτυξη συνέβαλαν στο να αποτελέσει τη χώρα με τις υψηλότερα ποσοστά εκπομπών. Πιο συγκεκριμένα, το 2006, η Κίνα αποτέλεσε τη χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ, τώρα ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τέταρτο των γενικών εκπομπών. Η μείωση των εκπομπών στην Κίνα είναι εφικτή, σύμφωνα με ειδικούς, αλλά χρειάζεται μια ριζική αλλαγή. (εδώ)

 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας σκοπεύει να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της "ευέλικτη και στοχευμένη” προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα καθώς η πανδημία συνεχίζεται και η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη είναι άνιση. Όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επισημαίνει την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως και τον κίνδυνο που ενέχουν οι αναμενόμενες αλλαγές πολιτικής στις ανεπτυγμένες χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων. (εδώ)

 

Η Ευρώπη έχει ήδη δεσμευτεί για πολύ χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και ελπίζει ότι θα συμμετάσχει και ο υπόλοιπος κόσμος, ιδιαίτερα η Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό εκπομπών άνθρακα στον κόσμο.Ο προτεινόμενος Μηχανισμός Προσαρμογής των Συνόρων Άνθρακα (CBAM) του μπλοκ-πρόκειται ουσιαστικά για ένα φόρο στα ρυπογόνα προϊόντα από χώρες με χαμηλότερες τιμές άνθρακα από την Ευρώπη-είναι ένας βασικός παράγοντας αυτής της προσπάθειας. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, στη σημερινή του μορφή ο CBAM μάλλον δεν είναι αρκετός για να επιβάλει μεγάλες αλλαγές στην Κίνα. Παρόλα αυτά σίγουρα θα επιβάλει κόστος σε βασικές βιομηχανίες όπως ο χάλυβας που προσπαθεί να βρει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Προσαρμογές στον μηχανισμό, όπως η συμπερίληψη εκπομπών πεδίου 2 (ο άνθρακας που απελευθερώνεται έμμεσα λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζουν οι κατασκευαστές) θα μεγαλώσει τον αντίκτυπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα για το 70% της ισχύος της, πολύ περισσότερο από τις άλλες μεγάλες  οικονομίες του κόσμου, εξαιρουμένης της Ινδίας. (εδώ)

 

Η ισχυρή δυναμική των δημόσιων εγγραφών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας στις υψηλότερες επιδόσεις δεύτερου τριμήνου της τελευταίας εικοσαετίας, ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, αλλά και τα αντληθέντα κεφάλαια. Ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 κυριάρχησαν οι δημόσιες εγγραφές μέσω SPACs (εταιριών εξαγορών ειδικού σκοπού), κατά το δεύτερο τρίμηνο επέστρεψαν στο προσκήνιο οι παραδοσιακές δημόσιες εγγραφές, με τη βοήθεια διάφορων παραγόντων, όπως η υψηλή ρευστότητα και οι ισχυρές αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.070 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν $222 δισ. σε έσοδα – αύξηση 150% και 215%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Οι θετικές επιδόσεις της παγκόσμιας αγοράς δημόσιων εγγραφών επιβεβαιώνουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός της διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Ενώ οι SPACs συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, στις ΗΠΑ απώλεσαν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο κατά το δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας των τελευταίων 12 μηνών. Ωστόσο, στην Ευρώπη, η δραστηριότητα των SPACs αυξήθηκε, φτάνοντας συνολικά τις 21 δημόσιες εγγραφές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. (εδώ)

 

Δύο αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία και ότι ενώ η αγορά εργασίας έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης, ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να ικανοποιήσει το ένα σκέλος μιας βασικής δοκιμής ώστε να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε ότι προβλέπει πως ο περιορισμός του ρυθμού αγοράς ομολόγων θα αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο, αλλά δεν αποκλείει αυτό να γίνει νωρίτερα αν η αγορά εργασίας συνεχίσει τον πρόσφατο τρομερό ρυθμό βελτίωσης. (εδώ)

 

Ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στην Ιαπωνία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο σε 50 χρόνια για τον Ιούλιο, λόγω της οικονομικής στήριξης από κυβέρνηση και τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuteres που επικαλείται στοιχεία έρευνας που δημοσιεύτηκαν σήμερα.Ειδικότερα καταγράφηκαν 476 πτωχεύσεις εταιριών τον Ιούλιο, μειωμένες κατά 40% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Tokyo Shoko Research, λιγότερες από το προηγούμενο χαμηλό του Ιουλίου του 1990 όταν καταγράφηκαν 482 πτωχεύσεις. Σημειώνεται ακόμη, πως είναι ο χαμηλότερος αριθμός πτωχεύσεων σε 50 χρόνια για τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έρευνα, με το ποσό των οφειλών στα 71,5 δισ. γεν (647 εκατ. δολάρια) να είναι μειωμένο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. (εδώ)

 

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάκαμψη τον Ιούλιο, καθώς η απουσία εργατικού δυναμικού παραμένει ένα ζήτημα.Ο δείκτης αισιοδοξίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) σημείωσε πτώση 2,8 μονάδων στις 99,7 μονάδες τον Ιούλιο, διαγράφοντας όλα σχεδόν τα κέρδη του Ιουλίου. "Οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ισχύ της οικονομίας και αναμένουν επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του NFIB, Bill Dunkelberg. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text