Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 231 | Κύριες ειδήσεις διεθνής οικονομίας περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου 2021

Κύριες ειδήσεις διεθνής οικονομίας περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κύριες ειδήσεις διεθνής οικονομίας περιόδου

Ιούλιος - Άυγουστος 2021

 

 

9/8/2021

 

Τα κύρια ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μεταξύ 25 Ιουνίου και 9 Ιουλίου στο οποίο συμμετείχαν συνολικά, περισσότεροι από 21.500 άνθρωποι σε 29 χώρες, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με τις απόψεις τους για την οικονομική ζωή μετά την πανδημία ήταν τα εξής:.Περίπου το 56% των Κινέζων που συμμετείχαν υποστήριξαν ότι τα πράγματα στην Κίνα είχαν ήδη επιστρέψει εκεί που έπρεπε. Το ποσοστό ανεβαίνει έως και 83% αν συμπεριληφθούν όσοι πιστεύουν ότι η ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο.Αισιοδοξία επικρατεί και στη Σαουδική Αραβία από όπου η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (63%) πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα συμβεί μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα, το 25% λέει ότι η οικονομία έχει ήδη ανακάμψει.Σε άλλες χώρες, ωστόσο, η αισιοδοξία δεν περισσεύει. Από τις 29 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ρωσία, η Κολομβία, η Νότια Αφρική και η Ρουμανία είναι τα μέρη με τους λιγότερους ανθρώπους που αναμένουν ταχεία ανάκαμψη.

Στη Ρωσία, μόνο το 4% των ανθρώπων πιστεύει ότι η ανάκαμψη έχει επέλθει και 6% περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε ένα χρόνο. Μια μεγάλη πλειοψηφία (66%) αναμένει ότι θα πρέπει να περιμένει πάνω από τρία χρόνια για να ανακάμψει η οικονομία. Μεταξύ του μισού και των δύο τρίτων των ερωτηθέντων στη Νότια Αφρική, την Αργεντινή, τη Ρουμανία, την Κολομβία, την Ουγγαρία και την Πολωνία πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη απέχει περισσότερο από τρία χρόνια, μετά την πανδημία. (εδώ)

 

Η Γερουσία έκανε στις 8/8/2021 άλλα δύο βήματα προς την ψήφιση του διακομματικού νομοσχεδίου του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών.Η Γερουσία με ψήφους 68-29 ενέκρινε επίσης τον περιορισμό της συζήτησης για το σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ψήφισή του κάποια στιγμή σήμερα 9/8/2021 ή Τρίτη 10/8/201, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποστολή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που προβλέπει τις μεγαλύτερες επενδύσεις εκσυγχρονισμού υποδομών στις ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες. (εδώ)

 

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή από πέρυσι έξαρση της πανδημίας με την επιδημιολογική της κατάσταση να προκαλεί ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας.Το Πεκίνο, παράλληλα, σπεύδει να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 94 τοπικά μεταδιδόμενες συμπτωματικές λοιμώξεις. Η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα προκάλεσε μια δραματική απόκριση από τις αρχές, συμπεριλαμβανομένων νέων γύρων μαζικών τεστ και την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών.Η έξαρση της πανδημίας αποτελεί άλλη μία πρόκληση για το Πεκίνο, αφού μια σειρά από πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία και μέτρα υποδείκνυαν ότι η έξαλλη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία βρίσκεται υπό πίεση. Οι εργοστασιακές τιμές αυξήθηκαν κατά 9 % τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τον αντίκτυπο του ράλι των εμπορευμάτων που έχει αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις. (εδώ)

 

6/8/2021

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων αμετάβλητο, και διατήρησε το επιτόκιο σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, αλλά έδωσε νέα στοιχεία για το πώς θα ξεκινούσε να αποσύρει την στήριξη.Η ΒοΕ τόνισε πως η νομισματική επιτροπή ψήφισε 7-1 για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. Στερλίνες (1,22 τρισ. Δολάρια), ενώ μόνο o Michael Saunders ψήφισε για μείωση του προγράμματος. Επίσης, ανακοίνωσε πως αναμένει ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 4% στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022. Τον Μάιο ανέμενε 2,5%. Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν προσωρινό. Επίσης, αναμένει ότι η βρετανική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 7,25% το 2021, και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2022 σε 6% έναντι της προηγούμενης για 5,75%. (εδώ)

 

Το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθεί να πλήττεται από τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις μεταφορές με το κόστος και τον χρόνο παράδοσης σε ανοδική πορεία εν μέσω θεαματικής αύξησης της ζήτησης. Οι ελλείψεις σε επεξεργαστές εξακολουθούν, άλλωστε, να αποτελούν τροχοπέδη στην παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι πλέον κερδοφόρες των οποίων προειδοποιούν για τις επιπτώσεις.Σύμφωνα με πηγές της κινεζικής εξαγωγικής βιομηχανίας που μίλησαν στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, το κόστος της φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων έχει πενταπλασιαστεί από περίπου 3.000 δολάρια στις 15.000 έκαστο. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου οι εξαγωγές της Κίνας στην Ε.Ε. αυξήθηκαν 35,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και προς τις ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 42,6%. (εδώ)

 

Η Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κίνας, κατέγραψε ετήσια αύξηση 19,1% στο εξωτερικό της εμπόριο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως ανακοίνωσαν τα τοπικά τελωνεία. Η συνολική οικονομική αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών της Σιντζιάνγκ έφτασε στα 65,87 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 10,19 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα τελωνεία στην τοπική πρωτεύουσα Ουρούμτσι. Το εμπόριο της Σιντζιάνγκ, με χώρες-μέλη της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Σύμπραξης (RCEP) παρουσίασε ταχεία δυναμική ανάπτυξη, με αύξηση 23,9% στα 4,66 δισεκατομμύρια γουάν. Το εξωτερικό εμπόριο της Σιντζιάνγκ, με το Βιετνάμ, τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη αυξήθηκε κατά 359,5%, 176,7%, 31,1% και 117,1% αντίστοιχα. (εδώ)

 

4/8/2021

 

Υψηλότερο ρυθμό κατέγραψε η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα τον Ιούλιο, αν και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη τη χώρα, απειλεί να μπλοκάρει την ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin/Markit σημείωσε άνοδο στις 54,9 μονάδες τον Ιούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και υψηλότερα από τις 50,3 μονάδες τον Ιούλιο. Ο σύνθετος ΡΜΙ της Caixin σημείωσε άνοδο στις 53,1 από τις 50,6 μονάδες τον Ιούνιο. (εδώ)

 

3/8/2021

 

Ως πρόβλημα της Κίνας χαρακτηρίζει την πρόθεσή της να καταστήσει πιο αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μεγάλες εταιρείες η JP Morgan, αναφέροντας ότι οι ρυθμιστικές αλλαγές είναι τοπικό και όχι παγκόσμιο ζήτημα. Παράλληλα η τράπεζα διατηρεί σταθερά την προτίμησή της στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. (εδώ)

 

Με ρυθμούς ρεκόρ κινήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις ΗΠΑ, καθώς κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών IHS Markit. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούλιο από 62,1 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση στις 63,1 μονάδες. (εδώ - δείτε το δελτίο από την IHS Markit εδώ)

 

2/8/2021

 

Σε προ πανδημίας χαμηλό διαμορφώνεται ο μεταποιητικός PMI στην Κίνα, καθώς οι ισχυρές πλημμύρες, η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και οι διακοπές ενέργειας σε κάποιες πόλεις, επηρέασαν την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες. Ο μεταποιητικός δείκτης Caixin σημείωσε πτώση στις 50,3 μονάδες τον Ιούλιο από τις 51,3 μονάδες τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσαν οι Caixin Media και Markit. Τα στοιχεία του Ιουλίου ήταν τα χαμηλότερα των τελευταίων 16 μηνών, αλλά παραμένει και πάλι υψηλότερα των 50 μονάδων. Ο υποδείκτης της PMI της Caixin για τις νέες παραγγελίες εξαγωγών, σημείωσαν μικρή μόνο αύξηση καθώς η πανδημία συνέχισε να πλήττει τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής επίσης επιβραδύνθηκε για τρίτο μήνα στη σειρά, και παρουσίασε μικρή μόνο άνοδο και με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών. (εδώ)

 

30/7/2021

 

Οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 1,9% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές, σε έρευνα της Wall Street Journal, προέβλεπαν αύξηση  0,5%.Πρόκειται ωστόσο για μικρή πτώση έναντι της ισχυρής αύξησης 8,3% στις πωλήσεις κατοικιών τον Μάιο.Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 1,9%.Ο κλάδος της στέγασης φαίνεται έτσι να κατεβάζει ταχύτητα, μετά από μια ισχυρή ανοδική τάση τα τελευταία τρίμηνα. Οι τιμές - ρεκόρ φαίνεται να έχουν πλήξει ελαφτώς τη ζήτηση. (εδώ)

 

Η εργοστασιακή παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε τον Ιούνιο καθώς η διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, σε μια ένδειξη ότι η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό αντισταθμίζει τη μείωση της κατανάλωσης από την πανδημία.Αλλά η αύξηση του αριθμού των εγχώριων κρουσμάτων σε νέα ρεκόρ και η επίμονη έλλειψη επεξεργαστών παγκοσμίως, ενισχύει τις ανησυχίες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, διαψεύδοντας τις ελπίδες των αρχών για ισχυρή ανάκαμψη στην ανάπτυξη Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.Η κυβέρνηση αναμένεται να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περισσότερα μέρη της χώρας μέχρι τις 31 Αυγούστου, επισκιάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Τόκιο.Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6,2% τον Ιούνιο μετά από την κατακόρυφη πτώση 6,5% τον Μάιο, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του περασμένου τους, ανακάμπτοντας στα προ πανδημίας επίπεδα.Η αύξηση η οποία υπερέβη τις μέσες εκτιμήσεις για αύξηση 5%, αποδίδεται κυρίως στην αύξηση 22,6% της παραγωγής αυτοκινήτου καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να αντισταθμίσουν την πτώση του Μαΐου.(εδώ)

 

Ένα νέο δρομολόγιο μιας απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης για τη μεταφορά εμπορευμάτων ενεργοποιήθηκε, από την επαρχία Σάνζι στην ενδοχώρα της Βόρειας Κίνας προς την Τουρκία.Η εμπορική αμαξοστοιχία μεταφέρει αγαθά καθημερινής χρήσης, μηχανήματα και εξοπλισμό και αναχώρησε στις 29/7/2021 το πρωί, από ένα πάρκο διαχείρισης εμπορευμάτων στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ταϊγιουάν με προορισμό την Μερσίνη στα νότια της Τουρκίας.Η νέα σιδηροδρομική σύνδεση αυξάνει τον αριθμό των εμπορικών σιδηροδρομικών δρομολογίων από την Κίνα στην Ευρώπη μέσω της επαρχίας Σάνζι σε δέκα, διασυνδέοντας περισσότερες από 30 πόλεις σε 11 χώρες στην Κεντρική Ασία και στην Ευρώπη. (εδώ)

 

29/7/2021

 

Την σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η αμερικανική οικονομία στην πορεία ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, σημείωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, επισημαίνοντας πάντως ότι η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να αρχίσει να περιορίζει την στήριξη που παρέχει.Η Fed έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων με μηνιαίο ρυθμό τα 120 δισ. δολ. μέχρι να σημειωθεί "σημαντική περαιτέρω πρόοδος" στους στόχους της απασχόλησης και του πληθωρισμού, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. (εδώ)

 

Διευρύνθηκε τον Ιούνιο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ, καθώς οι εισαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται εν μέσω αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,5%, στα 91,2 δισ. δολ. τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Τετάρτη. Την Πέμπτη αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας στο β' τρίμηνο.Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, η οικονομία έχει κινηθεί με επέκταση της τάξης του 8,5% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο, έναντι επέκτασης 6,4% το α' τρίμηνο. (εδώ)

 

Αύξηση κατά 0,8% παρουσίασαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, έναντι προβλέψεων για αύξησή τους κατά 1,2%, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας.Σε σχέση με έναν χρόνο πριν, τα αποθέματα παρουσιάζονται αυξημένα κατά 10,2%. Τον Μάιο, τα αποθέματα είχαν παρουσιάσει αύξηση 1,3% σε σχέση με τον Απρίλιο. (εδώ)

 

Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι ενώ η ζωή στην πόλη επιστρέφει η πρόοδος είναι αργή, ακόμα και με τη χαλάρωση των περιορισμών, καθώς η εργασία από το σπίτι και η επιφυλακτικότητα απέναντι στη χρήση των κρατικών μέσων μαζικής μεταφοράς κρατά την κινητικότητα σχετικά υποτονική. Μάλιστα η Αθήνα ξεχωρίζει παγκοσμίως καθώς οι πολίτες προτιμούν πλέον να πηγαίνουν με τα πόδια, όπου είναι δυνατό, στους προορισμούς τους, παρά να κινηθούν με μέσα μεταφοράς.Αυτά είναι τα συμπεράσματα της HSBC μετά από την ανάλυση της εικόνας που κυριαρχεί στις μεγάλες πόλεις του κόσμου την ώρα που οι οικονομίες ανοίγουν και η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται. Όπως τονίζει, τα πρώτα αυτά στοιχεία δείχνουν πως αναμένεται να προκαλέσουν "πονοκέφαλο" στις αρχές σε πολλές πόλεις τους ερχόμενους μήνες καθώς εάν η χρήση των ΜΜΜ παραμείνει χαμηλή, αυτό δημιουργεί μία σημαντική χρηματοδοτική πρόκληση για τις κυβερνήσεις. Παράλληλα, εάν αρχίσουμε να βλέπουμε μεγάλη κίνηση στους δρόμους, το κόστος της αστικής συμφόρησης δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η πολιτική μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει για να κάνει τις δημόσιες συγκοινωνίες πιο ελκυστικές, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα. (εδώ)

 

28/7/2021

 

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gita Gopinath δήλωσε ότι οι μετρήσεις υψηλού πληθωρισμού είναι κυρίως ένα φαινόμενο στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος, όπως μεταδίδει το Reuters. "Το επόμενο έτος, αυτό που θα μας ανησυχούσε, θα ήταν αν βλέπαμε τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες να αποσταθεροποιούνται", δήλωσε η Gopinath μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το οικονομικό outlook του ΔΝΤ. "Εάν κινηθούν με διάρκεια μακριά από τον στόχο του 2% της Federal Reserve και απομακρύνονται με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί, αυτό θα αποτελούσε λόγο ανησυχίας", δήλωσε.  (εδώ)

 

Την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 6% φέτος διατήρησε το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα αναβαθμίζοντας τις προοπτικές για τις ΗΠA και άλλες πλούσιες οικονομίες. Στον αντίποδα το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για μία σειρά αναπτυσσόμενων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού. (εδώ)

 

Ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο η εμπιστοσύνη των Αμερικανών παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board σκαρφάλωσε σε υψηλό 16 μηνών στις 129,1 μονάδες από την αναθεωρημένη μέτρηση των 128,9 μονάδων τον Ιούνιο. (εδώ)

 

Η Barclays ξεπέρασε τις εκτιμήσεις με τα κέρδη β' τριμήνου και αύξησε τις αποδόσεις για τους μετόχους, με τις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής και μετοχών να συγκεντρώνουν μεγάλα ρεκόρ. Η τράπεζα ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 5 δισ. στερλινών για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σημαντικά υψηλότερα από τα 4,1 δισ. στερλίνες που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχε ανακοινώσει προ φόρων κέρδη 1,3 δισ. στερλινών. Το β’ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,1 δισ. στερλίνες από 90 εκατ. στερλίνες το β’ τρίμηνο του 2020, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πως θα αυξηθούν στα 1,7 δισ. στερλίνες. (εδώ)

 

27/7/2021

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τους πρώτους μήνες του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία στις ΗΠΑ κατρακύλησαν τον Ιούνιο οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών καθώς οι υψηλές τιμές και τα περιορισμένα αποθέματα πλήττουν την αγορά. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 6,6% στο ετήσιο μέγεθος των 676.000 μονάδων, το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2020, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για 795.000 μονάδες. (εδώ)

 

Τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας αυξήθηκαν 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Ιούνιο, επιβραδύνοντας από την αύξηση 36,4% τον Μάιο, καθώς εξασθένησαν τα ευνοϊκά αποτελέσματα της χαμηλής συγκριτικής βάσης.Η κερδοφορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας μοιάζει σχετικά ισχυρή, καθώς το 70% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη από αυτά που κέρδιζαν πριν από την πανδημία.Στο α΄ εξάμηνο του έτους, τα κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν 66,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους. (εδώ)

 

Στο δεύτερο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ επέστρεψε πιθανότατα στο μέγεθος που είχε στα τέλη του 2019  συμβάλλοντας στην άνοδο της παγκόσμιας παραγωγής πάνω από το προπανδημικό της επίπεδο για πρώτη φορά.Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τη Wall Street Journal εκτιμούν ότι τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη 29/7/2021  θα δείξουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 8,5% σε εποχικώς προσαρμοσμένη βάση. Αυτό πιθανότατα συνεπάγεται ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ – η αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε ολόκληρη την οικονομία, εποχικώς προσαρμοσμένα – πάνω από το επίπεδο των 19,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2019, προτού ο κορωνοϊός οδηγήσει στην αναστολή διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων. (εδώ)

 

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για πληθωρισμό 2%, έχει τραβήξει την ιαπωνική οικονομία εκτός αποπληθωρισμού, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Haruhiko Kuroda."Ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Bank of Japan που επεδίωκε να πετύχει τον στόχο του 2%, δεν βρισκόμαστε πλέον σε κατάσταση αποπληθωρισμού”, ανέφερε ο Kuroda, απαντώντας σε ερωτήματα μετά από ομιλία για την κλιματική αλλαγή. Παρά το ότι δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% για σχεδόν μια δεκαετία, ο Kuroda τόνισε πως η πολιτική της κεντρικής τράπεζας ήταν προς τη σωστή τροχιά. (εδώ)

 

26/7/2021

 

Κατά τη διάρκεια αυτού του υπερδωδεκαετούς πρωτοφανούς χρηματιστηριακού ράλι των αγορών της Νέας Υόρκης, οι φωνές ανησυχίας και φόβου αποτελούν μέρος της καθημερινής πραγματικότητας. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα τον Μάρτιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων εξακολουθούν την ανοδική τους τάση, καταγράφοντας νέα υψηλά, σε πείσμα όσων αναμένουν εδώ και μήνες -ίσως και χρόνια-, «το ατύχημα» που θα οδηγήσει στον τερματισμό αυτού του ανοδικού υπερκύκλου. Ωστόσο, όσο και να γίνεται ολοένα και πιο ορατή η πιθανότητα ατυχήματος, που οι δύο μεγάλοι δείκτες των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών παραγωγού, κινούνται και πάλι υψηλότερα από τις μέσες προσδοκίες, οι αγορές καταγράφουν νέες κορυφές. Τις καταγράφουν, μέσα σε κλίμα μαζικής ευφορίας, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η αποσύνδεση μεταξύ νομισματικής πολιτικής και πραγματικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή η ανάληψη κινδύνων και ρίσκου, βασίζεται στη εδραιωμένη αντίληψη ότι οι ενέσεις ρευστότητας της Fed θα συνεχιστούν για πάντα. (εδώ)

 

Οι τελευταίες 3 δεκαετίες ήταν μία περίοδος όπου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινούνταν σε ήπια επίπεδα, με την ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή να κινείται κατά μέσο όρο περίπου στο 2,3%. Η επίδραση ακόμη και αυτού του ποσοστού του πληθωρισμού είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό εάν η πρόσφατη άνοδος του ρυθμού αύξησης των τιμών είναι προσωρινή, όπως προβλέπει ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ή εάν αυτή θα διατηρηθεί. Μια βραχυπρόθεσμη άνοδος του πληθωρισμού έχει σημαντικά μικρότερο αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη σε σύγκριση με έναν πληθωρισμό που παραμένει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο. Ωστόσο, το περυσινό σοκ που προκάλεσε η επέλαση της COVID-19 στην αγορά εργασίας, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα καταδεικνύει ότι είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν η οικονομία βρίσκεται σε αυτή τη φάση ή εάν μπαίνει σε μία φάση παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων.Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τον πληθωρισμό οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα υπάρξει μια ήπια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τα επόμενα χρόνια, ωστόσο αυτές ευθυγραμμίζονται με την άποψη του κ. Πάουελ, πως μία πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινή. (εδώ)

 

Η Κίνα και η Αμερική εξάγουν προϊόντα τους η μία στην άλλη με τον πλέον πυρετώδη ρυθμό που έχει σημειωθεί εδώ και χρόνια, και το διμερές εμπόριο μοιάζει σαν να μην έχει μεσολαβήσει ούτε ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους ούτε η πανδημία. Το εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ δεν έχει συρρικνωθεί, οι περισσότεροι δασμοί παραμένουν σε ισχύ και δεν έχουν υπάρξει νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για άλλα οικονομικά ζητήματα. Και όμως το διμερές εμπόριο αγαθών αποτελεί μια ζώνη σταθερότητας στη σχέση των δύο χωρών που από οποιαδήποτε άλλη άποψη επιδεινώνεται. Το διμερές εμπόριο, που περιορίστηκε θεαματικά στα 19 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους όταν έκλεισαν τα κινεζικά εργοστάσια, ανέκαμψε και έφτασε σε νέο ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κίνας. Η εκρηκτική αυτή αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί, με την Κίνα να αγοράζει εκατομμύρια τόνους αμερικανικών αγροτικών προϊόντων για το τρέχον και το επόμενο έτος, και τους Αμερικανούς καταναλωτές που καθηλώθηκαν στο σπίτι να αγοράζουν μανιωδώς κινεζικά προϊόντα.Από αμερικανικής πλευράς τα στοιχεία εμφανίζονται ελαφρώς διαφορετικά, αλλά γενικώς το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει διαψεύσει τις εκτιμήσεις ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε προϊόντα αξίας δισ. δολ. θα οδηγούσαν σε αποσύνδεση των δύο οικονομιών και των εφοδιαστικών αλυσίδων. (εδώ)

 

Η ζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση αυξάνεται στην αμερικανική αγορά. Όμως, οι όροι της προφοράς ολοένα και αλλάζουν. Έπειτα από την περσινή βουτιά στις τιμές, λόγω καραντίνας, τα ενοίκια έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, ξεπερνώντας σε αρκετές περιοχές ακόμη και κατά 8% τα επίπεδα προ πανδημίας. Τα τελευταία στοιχεία της ένωσης NAA -που εκπροσωπεί ιδιοκτήτες και κατασκευαστές ακινήτων στις ΗΠΑ- δείχνουν ότι το μέσο ενοίκιο για ένα μέσο σπίτι ξεπέρασε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα 1.500 δολάρια το μήνα.Η δε πληρότητα έχει εκτιναχθεί στο 96,5%, σε υψηλό 20ετίας.Οι μεγαλύτεροι ρυθμοί αύξησης των ενοικίων καταγράφονται κυρίως «σε προσιτές περιοχές, που δεν απέχουν πολύ από μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά είναι αρκετά μακριά για να πετύχει κανείς μια καλύτερη συμφωνία», παρατηρεί η Ντάνιελ Χέιλ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Realtor.com. Η τάση αφορά κυρίως σε στούντιο, δυάρια και τριάρια. Στα δυάρια, η αύξηση ενοικίου, σε ετήσια βάση φτάνει το 10,2%.Σε μεγάλο βαθμό, τη διαμορφώνει η είσοδος της Γενιάς Ζ (των σημερινών 20ρηδες) στην αγορά εργασίας και οι δημογραφικές αλλαγές, από την περίοδο των lockdown. (εδώ)

 

23/7/2021

 

Η αστάθεια που σημείωσαν οι αγορές μετοχών και η άνοδος των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου προδίδουν πως οι επενδυτές αμφιβάλλουν πλέον για το κατά πόσον είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία.Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης, κατατείνουν σε επιβράδυνση του θεαματικού ρυθμού με τον οποίο ανέκαμπτε προσφάτως η παγκόσμια οικονομία, ενώ παράλληλα σημείωναν άνοδο οι τιμές κάθε είδους προϊόντων και πρώτων υλών. Απευθυνόμενος στην πελατεία της γερμανικής τράπεζας, ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής συναλλάγματος στην Deutsche Bank, επισημαίνει πως με την αστάθεια των τελευταίων ημερών, η οποία συνέπεσε με την εκτεταμένη μετάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα», φαίνεται να εκπέμπεται σήμα κινδύνου για την εικόνα της οικονομίας. «Καθώς οι τιμές ανεβαίνουν μειώνεται η καταναλωτική ζήτηση και δεν αυξάνεται η κατανάλωση», τονίζει ο εν λόγω αναλυτής και προσθέτει πως αυτήν τη στιγμή γίνεται το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κανείς σε ένα πραγματικά πληθωριστικό περιβάλλον.(εδώ)

 

Οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής συνέχισαν την ανάκαμψη τους μετά το lockdown τον Ιούνιο, μετά απο μια απροσδόκητη πτώση τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,5% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ONS. Οι οικονομολόγοι έμεναν αύξηση 0,4% στους όγκους των πωλήσεων λιανικής τον Ιούνιο. (εδώ)

 

22/7/2021

 

Καθησυχαστική για τις επιπτώσεις της αναζωπύρωσης της πανδημίας και δη, της μετάλλαξης Δέλτα στην αμερικανική οικονομία εμφανίστηκε η κορυφαία οικονομολόγος για θέματα ΗΠΑ της Morgan Stanley, Έλεν Τσέντνερ, σε ένα διάστημα που η νευρικότητα της Wall Street και όχι μόνο για την αύξηση των κρουσμάτων είναι εύλογη.«Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να κατεβάσω τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης απέναντι στο ρίσκο της μετάλλαξης Δέλτα» σχολίασε η κυρία Τσέντνερ σε συνέντευξη της στο Yahoo Finance, επισημαίνοντας πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά με τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, όπως και με τους εμβολιασμούς, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να μην είναι τόσο σοβαρές.Οι προβλέψεις της Morgan Stanley κάνουν λόγο για σημαντικό άλμα στους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο, στο 11,6% σε ετήσια βάση, την οποία θα ακολουθήσει μια μικρή επιβράδυνση κατά μέσο όρο στο 7,5% (που και πάλι είναι πολύ υψηλό ποσοστό) κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς. Πρόκειται για προβλέψεις, στις οποίες η κυρία Τσέντνερ εμμένει.(εδώ)

 

H μετάλλαξη Δέλτα και η αναζωπύρωση της πανδημίας σε μεγάλο μέρος του πλανήτη απειλεί να «φρενάρει» την παγκόσμια ανάκαμψη, με το ΔΝΤ να κρούει ευθέως προειδοποιητικό σήμα κινδύνου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για παγκόσμια ανάπτυξη 6% το 2021 διατηρείται και αυτόν τον μήνα αμετάβλητη, προειδοποίησε ωστόσο ότι η πορεία της ανάκαμψης θα ανακοπεί εάν δεν ενισχυθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών σε όλον τον κόσμο. Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης στο τέλος του 2022, και επανέλαβε ότι η ανάκαμψη είναι άνιση και πολλαπλών ταχυτήτων.  Οι φόβοι, ακριβώς, για απότομο «φρένο» στη δυναμική της ανάκαμψης ωθούν τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παρατείνουν για ικανό διάστημα ακόμη τη χαλαρή νομισματική πολιτική. (εδώ)

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά και αυτόν τον μήνα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021 θα είναι περίπου 6%, πρόβλεψη παρόμοια με αυτή του Απριλίου, αλλά με ορισμένες χώρες να αναπτύσσονται ταχύτερα και άλλες πιο αργά, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα. Η Γκεορκγίεβα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί, εκτός εάν επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού κατά της COVID-19, προσθέτοντας ότι ο στόχος τερματισμού της πανδημίας έως το τέλος του 2022 δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού. Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Απρίλιο ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 θα έφτανε το 6%, ποσοστό που έχει να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, καθώς η διαθεσιμότητα εμβολίων βελτιώνεται και οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου, με τη βοήθεια πρωτοφανών δημοσιονομικών κινήτρων, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. (εδώ)

 

Οι προσδοκίες των βρετανικών επιχειρήσεων γι ανάπτυξη της παραγωγής στους επόμενους τρεις μήνες είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει από το lockdown, ανακοίνωσε η συνομοσπονδία της βρετανικής βιομηχανίας. Η CBI δήλωσε ότι η τριμηνιαία έρευνα των επιχειρήσεων εμφάνισε αυξημένα επίπεδα απασχόλησης, αλλά επίσης οι οξείες πιέσεις πληθωρισμού με μέσο κόστος αύξησης στους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούλιο, διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1980. (εδώ)

 

21/7/2021

 

Η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιούνιο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, παρότι οι τιμές της ξυλείας και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και γης συνέχισαν να περιορίζουν την ικανότητα των κατασκευαστών να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση για στέγη, ωστόσο το ίδιο διάστημα οι οικιστικές άδειες σημείωσαν βουτιά 5,1%.Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατασκευής κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 6,3% και ανήλθαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,663 εκατομμυρίων μονάδων τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα, στα 1,546 εκατομμύρια μονάδες από 1.572 εκατομμύρια μονάδες που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως. (εδώ)

 

Τα στελέχη των επενδυτικών εταιριών που χαράσσουν στρατηγική αρχίζουν να εξετάζουν το σενάριο πως η οικονομία έχει ήδη σημειώσει την υψηλότερη ταχύτητά της. Δεδομένου ότι εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Δέλτα» και οι κεντρικές τράπεζες συζητούν ήδη για επιστροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως ίσως καλλιεργήθηκε υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές. Η αλλαγή κλίματος στα χρηματιστήρια ήταν αισθητή 20/7/2021. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Φρανκ Μπενζίμρα, επικεφαλής της μονάδας Ασίας στη Societe Generale, τόνισε πως «η κορύφωση της ανάπτυξης αρχίζει να εμπνέει όλο και περισσότερη ανησυχία». Ο ίδιος εξηγεί πως αυτή η αίσθηση ότι η ανάπτυξη κορυφώθηκε οδήγησε την επενδυτική τράπεζα «να μειώσει τις θέσεις της σε επισφαλή περιουσιακά στοιχεία». Μέχρι προσφάτως οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την προοπτική μιας στιβαρής ανάκαμψης που θα τροφοδοτείται σε παγκόσμιο επίπεδο από το φθηνό χρήμα και τους εμβολιασμούς. (εδώ)

 

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αντιμετωπίζει εμπόδια όπως το χάσμα των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, οι αναλυτές όμως εκτιμούν πως η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τα επόμενα δέκα χρόνια, αν όχι νωρίτερα. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει τώρα να μετατρέψει την κινεζική οικονομία στη μεγαλύτερη του πλανήτη. Οπως τονίζει το αμερικανικό δίκτυο, η επίτευξη της ανάπτυξης που θα οδηγήσει την Κίνα στη «Γη της Επαγγελίας» προσκρούσει σε ορισμένα εμπόδια όπως το λεγόμενο χάσμα των εσόδων της μεσαίας τάξης, η έλλειψη καινοτομίας και ο ολοένα αυξανόμενος ηλικιακός μέσος όρος του πληθυσμού. (εδώ)

 

Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούνιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, κυρίως χάρη στη ζήτηση από τις ΗΠΑ, δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν 48,6% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τον Μάιο είχαν αυξηθεί 49,6% και ήταν επίσης ισχυρότερες από το +46,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η αύξηση των παραγγελιών από τις ΗΠΑ ήταν αυτές που ξεχώρισαν, καθώς διαμορφώθηκαν στο +85,5%, κυρίως χάρη στην αυξημένη ζήτηση για αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. (εδώ)

 

Εντείνονται οι φωνές στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που ζητούν από όλες τις οικονομίες του πλανήτη να προετοιμάσουν τη μετάβαση από τα άνευ προηγουμένου μέτρα διάσωσης από την κρίση του κορονοϊού σε μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τις προοπτικές ανάκαμψης καθιστώντας την πιο σταθερή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζέφρι Οκαμότο, δήλωσε στην ιστοσελίδα του Ταμείου ότι η πανδημία Covid-19 καθυστέρησε και έβγαλε εκτός τροχιάς τις μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην τόνωση της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τώρα θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το χαμένο έδαφος. Οι μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για άμεση αναδιάρθρωση και κλείσιμο των μη βιώσιμων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις πολιτικές στην αγορά εργασίας που θα επιτρέψουν την εκ νέου κατάρτιση των εργαζομένων και την απασχόλησή τους σε νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν, θα συμβάλουν στο να μετατρέψουν εργατικό δυναμικό και κεφάλαιο σε ένα πιο υποσχόμενο και δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Οκαμότο. (εδώ)

 

19/7/2021

 

Όταν επέβαλαν τα πρώτα lockdowns, οι κυβερνήσεις στον πλούσιο κόσμο υιοθέτησαν μια σειρά μέτρων για να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προσφέροντας επιχορηγήσεις, προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και δάνεια χαμηλών επιτοκίων στις επιχειρήσεις, ενώ ανακοίνωσαν μορατόριουμ πληρωμών για οφειλές φόρων, επιτοκίων και ενοικίων. Πολλά από αυτά τα μέτρα πλησιάζουν στο τέλος τους, ή έχουν ήδη τελειώσει. Στην Ευρωζώνη, τουλάχιστον τρία-τέταρτα των μορατόριουμ χρέους έχουν λήξει. Στη Γερμανία το μορατόριουμ αφερεγγυότητας έληξε τον Απρίλιο. Στην Αμερική, οι μισές πολιτείες διέκοψαν το χορήγηση επιδομάτων ανεργίας 300 δολαρίων εβδομαδιαίως το τελευταίο δίμηνο, οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο. Η ομοσπονδιακή απόφαση για πάγωμα των εξώσεων λήγει στις 31 Ιουλίου. Τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης στη Βρετανία και τον Καναδά λήγουν το φθινόπωρο. Όλα αυτά τα προγράμματα αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχή στο να αποτρέψουν τα οικονομικά σημάδια που συνήθως αφήνει πίσω της μια ύφεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν στερήθηκαν. Η παγκόσμια ακραία φτώχεια, για παράδειγμα, αυξήθηκε θεαματικά. Κι όμως, στον πλούσιο κόσμο τα οικονομικά των οικογενειών αυξήθηκαν κατά 3% το 2020 παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ μειώθηκε. Οι κρατικές δαπάνες σε πρόσθετα επιδόματα ανεργίας και χορήγηση μετρητών, που ανήλθαν στο 2,3% του ΑΕΠ των πλουσίων κρατών, αναμφίβολα βοήθησαν. Στην Αμερική, το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε οριακά στο 11% τον Ιούνιο από 10,7% τον Ιανουάριο του 2020. (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text