Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 231 | Ο πληθωρισμός, το κύριο στοιχείο ανησυχίας

Ο πληθωρισμός, το κύριο στοιχείο ανησυχίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την Πέμπτη 5/8/2021, ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq, κατέγραψε το 27ο ανώτερο ιστορικό του ρεκόρ για το έτος 2021. Την επόμενη μέρα, 6/8/2021, ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε το 44ο ρεκόρ του για το 2021 και ο δείκτης Dow Jones, το 30ο. Πολλοί ακόμη χρηματιστηριακοί δείκτες, σε όλο το κόσμο, καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ άλλοι κινούνται κοντά σ’ αυτά.

Η δύναμη που ωθεί τους δείκτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στις περισσότερες οικονομίες, η πρωτοφανής αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι ομαλές συνθήκες στις διεθνείς αγορές, η τεράστια ρευστότητα σε όλο το διεθνές σύστημα και τα ιστορικά υψηλά επιτόκια.


Μπορεί κάποιος, από τους παράγοντες αυτούς, να παύσει να ισχύει κατά το προσεχές μέλλον, ώστε να διακινδυνεύσει αυτή η μοναδική συγκυρία στην πορεία των διεθνών αγορών;


Η διεθνής οικονομία, αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,0% φέτος και θα μειωθεί γύρω στο 4,5% κατά το 2022, ρυθμός που όμως θα εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης του 3,3% έως 3,5% της περασμένης δεκαετίας. Εκτιμάται ότι θα επανέλθει γύρω από αυτό το μέσο όρο, το 2023, καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 3,5%.


Η κερδοφορία των επιχειρήσεων αναμένεται εντυπωσιακή κατά το 2021 (δείτε τον παρακείμενο πίνακα εδώ), ενώ προβλέπεται επίσης αυξημένη για το 2022. Ειδικά για τις ΗΠΑ, για το γ’ τρίμηνο του 2021 εκτιμάται αύξηση κατά 26,9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020 και στο δ’ τρίμηνο, αύξηση κατά 19,8%.


Οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν ομαλές, ο “δείκτης φόβου” VIX (εδώ) βρίσκεται σταθερά κάτω από το επίπεδο των 20 μονάδων, ενώ η ρευστότητα του συστήματος ενισχύεται διαρκώς από τις κεντρικές τράπεζες και τις αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες, στις κυριότερες οικονομίες του κόσμου.


Το στοιχείο που “φοβίζει” τις αγορές, είναι ο πληθωρισμός. Η ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού -για το μήνα Ιούλιο- στις ΗΠΑ, η οποία θα γίνει την 11/8/2021, αναμένεται να προσδιορίσει τη βραχυπρόθεσμη και ενδεχομένως και τη μεσοπρόθεσμη πορεία των διεθνών αγορών.

 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, για το μήνα Ιούλιο, έφθασε στο 5,4%, επίπεδο που ήταν από τα υψηλότερα των τελευταίων σαράντα ετών (εδώ). Μία υψηλή ένδειξη για το μήνα Ιούλιο και ιδίως κατά το μήνα Αύγουστο, θα προβληματίσει τους τραπεζίτες της Fed, οι οποίοι στη συνεδρίαση της 21-22 Σεπτεμβρίου, θα αποφασίσουν για την τύχη του προγράμματος “ποσοτικής χαλάρωσης” που εφαρμόζουν και την πορεία των επιτοκίων. Αυτό, θα είναι ένα κρίσιμο σημείο -ή και “σημείο καμπής”- για τις διεθνείς αγορές.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text