Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 231 | Σημάδια χρηματιστηριακής ανόδου

Σημάδια χρηματιστηριακής ανόδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σημάδια χρηματιστηριακής ανόδου

Αυτό που γίνεται το τελευταίο καιρό στις μετοχές του κλάδου της Πληροφορικής, οι παλαιόεροι, το έχουμε ξαναζήσει. Το ξαναζήσαμε την περίοδο 1999 - 2000, όταν τα λόγια, οι υποσχέσεις και η φαντασία οργίαζαν και μαζί τους οργίαζαν και οι τιμές των μετοχών του κλάδου, ή και ακόμη και εταιριών που απλά είχαν, ή η αγορά νόμιζε ότι είχαν, κάτι κοινό ή σχετικό με την Πληροφορική. Πριν από την Πληροφορική, είχαν προηγηθεί και άλλοι κλάδοι. Ο κλάδος των κατασκευών την περίοδο 1994-1995, ο ...υποκλάδος των κατασκευαστικών που θα έστηναν καζίνο, το 1996, ο κλάδος των ιχθυαοκλλιεργειών, ο κλάδος των ακτοπλοϊκών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και σταδιακά, όλοι οι κλάδοι και όλες οι μετοχές.

Θεωρούμε πώς, οι σημερινές εξελίξεις στις μετοχές του κλάδου της Πληροφορικής, είναι κάτι πολύ θετικό και πολύ ελπιδοφόρο για τη χρηματιστηριακή μας αγορά. Όχι, δεν είμαστε υπέρ των φουσκών -άλλωστε απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από καταστάσεις “φούσκας” σε κάποιους κλάδους- όμως, πως έχουμε περιγράψει πολλές φορές, η εξέλιξη αυτή, συνιστά μία από τις πρώτες ενδείξεις της προετοιμασίας της χρηματιστηριακής αγοράς να αλλάξει επίπεδο τιμών.

Οι μετοχές δύο εταιριών Πληροφορικής, που μόλις πριν από ένα χρόνο μετατάχθηκαν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, από την Εναλλακτική -μια αγορά, επί χρόνια παραμελημένη, που σταδιακά αλλάζει πρόσωπο και βρίσκει το δρόμο της- βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των μετοχών με τις καλύτερες αποδόσεις, από την αρχή του έτους. Η επιτυχία αυτή, προσέλκυσε μια νέα εταιρία στο Χρηματιστήριο, την Real Capital, μέλος ενός μεγάλου ευρύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου. Και στις δύο πρώτες συνεδριάσεις, η τιμή της αυξήθηκε κατά 150%. Είχαν χρόνια, ή καλύτερα, είχαν δεκαετίες, να συμβούν τέτοια πράγματα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η εξέλιξη αυτή θα προσελκύσει και άλλες εταιρίες του κλάδου της Πληροφορικής στο Χρηματιστήριο. Έτσι γίνεται πάντα. Η μία εταιρία που πετυχαίνει, προσελκύει και άλλες του ίδιου κλάδου. Είναι και ζήτημα ανταγωνισμού αφού, στην προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς -μιας αγοράς που αναμένεται να μεγαλώσει θεαματικά- και τελικής επικράτησης, θα χρειαστούν κεφάλαια για επενδύσεις και εξαγορές.

Και αυτό, θα φέρει και άλλες εταιρίες. Είναι βέβαιο ότι, αυτή τη στιγμή, πολλές εταιρίες, αρχίζουν να εξετάζουν το θέμα “Χρηματιστήριο” και να σταθμίζουν τα “συν” και τα “πλην” από μία ενδεχόμενη είσοδό τους.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον -αλλά και με αγωνία- την επόμενη εισαγωγή. Δε γνωρίζουμε εάν θα γίνει με ή χωρίς αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με απευθείας εισαγωγή ή με δημόσια εγγραφή -προτιμούμε τις δημόσιες εγγραφές, αφού αυτές βοηθούν στην καλύτερη διασπορά, ενώ παράλληλα προσελκύουν νέους επενδυτές στο Χρηματιστήριο. Εάν και η επόμενη νέα εισαγωγή είναι πετυχημένη, αυτό θα σημάνει πολλά για τη χρηματιστηριακή αγορά, αφού έτσι, θα προσελκυστούν και άλλες.

Και ευχόμαστε, σταδιακά να δημιουργηθεί μια τάση που θα οδηγεί σε όλο και περισσότερες εισαγωγές, μέχρις ότου φτάσουμε στο σημείο να αρχίσουν να εισάγονται εταιρίες μεγάλου μεγέθους που θα προσελκύσουν κεφάλαια των διεθνών επενδυτών. Στο σημείο εκείνο, το Χρηματιστήριο θα έχει ξεκινήσει μία καινούργια πορεία.

Η προϋπόθεση να συμβούν όλα αυτά είναι μία: Να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία. Εάν όντως, όπως λέγεται απ’ όλες τις πλευρές, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Ελλάδα εισέλθει σε μία φάση υψηλών επενδύσεων, τότε δε θα πρέπει να ανησυχούμε, αφού όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text