Τα νέα της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η εξέλιξη της μετοχής της Πετρόπουλος, πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, την 5/8/2021 (άνοδος 9,94%), μας προιδέασε για τα θετικά αποτελέσματα του Ομίλου κατά το α΄εξάμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις και καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε πρώτων εξαμήνων. Αναλυτικά, οι πωλήσεις έφτασαν τα € 74,3 εκατ. έναντι € 45,5 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 63,4%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα € 2,7 εκατ. έναντι € 893,0 χιλιάδες, διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 3,6%. Δείτε την οικονομική κατάσταση εδώ και τα μεγέθη του Ομίλου εδώ. Η εκτίμηση μας για το σύνολο του έτους, θέλει τις πωλήσεις περίπου στα € 134,0 εκατ. και τα καθαρά κέρδη περίπου στα € 4,0 εκατομμύρια. Το παρόν άρθρο, δεν δημοσιεύεται στο τέυχος, σε περιβάλλον flipbook.

****

Η Intercontinental International REIC ανακοίνωσε την απόκτηση εμπορικού διώροφου μετά υπογείου κτιρίου συνολικού εμβαδού 4.408,32 τ.μ. με parking, αξίας € 8.086.970. Το τίμημα εξοφλήθηκε ολοσχερώς, χρηματοδοτούμενο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από κεφάλαια που αντλήθηκαν από την περαιτέρω κάλυψη ομολογιών εκ του ομολογιακού δανείου € 40 εκατ. που έχει συναφθεί με την Eurobank εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος οικονομικού έτους. Με την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρίας αυξάνεται στα €115,60 εκατ. (επί τη βάση αποτελεσμάτων 31/12/2020), ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η πραγματοποίηση κατά 50,3% του επενδυτικού πλάνου της εταιρίας (συνολικού ύψους €40 εκατ.), στοχεύοντας στην πλήρη ολοκλήρωση του έως το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους. (εδώ)

****

Στην αιτιολογημένη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, του ΟΛΘ, σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Belterra Investments (Προτείνων), συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, διατυπώνεται για ακόμα μια φορά, πως ο Προτείνων, θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του και θα διατηρήσει την τρέχουσα επιχειρηματική στρατηγική του. Η απόκτηση μετοχών του ΟΛΘ από τον Προτείνοντα δεν πρόκειται να επιφέρει σημαντικές μεταβολές στη στρατηγική της εταιρίας, καθώς και στους επιχειρηματικούς της στόχους, όπου είναι να καθιερωθεί ο Λιμένας Θεσσαλονίκης ως η προτεινόμενη πύλη εισόδου για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, γενικού φορτίου αλλά και επιβατών, στις αγορές της Βαλκανικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας ένα αποδοτικό, αξιόπιστο και ποιοτικό σύστημα logistics (σελ 7 - εδώ)

****

Χάρη στη μακροχρόνια εμπειρία του σε έργα Μετρό, αλλά και στην υψηλή τεχνογνωσία και κατάρτιση των στελεχών του, ο Όμιλος ΑΒΑΞ διεκδίκησε και κέρδισε ως επικεφαλής της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ – GHELLA – ALSTOM την κατασκευή του Α’ τμήματος της Γραμμής 4. Με ορίζοντα έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών στις αρχές του επόμενου έτους, το μεγαλύτερο έργο υποδομής μεταφορών αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προϋπολογισμό ύψους € 1.8 δισ., αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 5.000 νέες θέσεις εργασίας, (εδώ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ομίλου την τελευταία πενταετία, να υπενθυμίσουμε πως το 2020 ήταν η πρώτη χρονία μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια όπου ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη. Συγκεκριμένα, τα κέρδη έφτασαν τα € 6,5 εκατ. έναντι ζημιών € 43,1 εκατ. το 2019. Οι πωλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ από το 2017 και μετά παρατηρείται αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους. Δείτε εδώ πίνακα με τα οικονομικά μεγέθη. Η μετοχή από την αρχή του έτους, μέχρι την 9/8/2021 σημειώνει απόδοση 59,4%.  Ο κατασκευαστικός κλάδος, αναμένεται να ευνοηθεί σημαντικά από τα έργα που ξεκινήσουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συνεπώς αναμένεται μια πιο θετική πορεία για τον Όμιλο.  Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι, κατά τους 12 τελευταίους μήνες, η μετοχή αποκτήθηκε από 10 νέα χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων και σήμερα (στοιχεία της 30/6/2021) τη μετοχή κατέχουν 13 (από μόλις 3 πριν ένα χρόνο) χαρτοφυλάκια (δείτε σχετικά στις σελίδες του αφιερώματος για τα Αμοιβαία Κεφάλαια).

****

Με οικονομικές επιδόσεις ανώτερες από τις αντίστοιχες περυσινές έκλεισε το πρώτο φετινό εξάμηνο για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, ενώ ταυτόχρονα στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης-εκσυγχρονισμού του εργοστασίου στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.  Σαφώς μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις σε αξία και η κερδοφορία της μητρικής εταιρίας, λόγω: α) της ανόδου που σημείωσαν οι τιμές του βάμβακος και του νήματος στις διεθνείς αγορές και β) του γεγονότος ότι η εταιρία διέθετε αποθέματα βάμβακος χαμηλότερου κόστους, καθώς προμηθεύεται το μεγαλύτερο τμήμα των ετήσιων αναγκών της κάθε φθινόπωρο. Σε ό,τι αφορά την πορεία του δευτέρου εξαμήνου, τα αποτελέσματα της εταιρείας προβλέπεται να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του πρώτου, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή και παρά την ύπαρξη αποθεμάτων χαμηλού κόστους μέχρι το προσεχές φθινόπωρο. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text