Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Την έκδοση πράσινου ομολόγου για την χρηματοδότηση της πράσινης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του ελληνικού δημοσίου για το επόμενο έτος. Κι αυτό, διότι το δανειακό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς έχει ολοκληρωθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του.(εδώ)

 

Κατακόρυφη πτώση παρουσίασε η χρήση του λιγνίτη στην Ελλάδα το 2020, αφού σε σχέση με το 2019 μειώθηκε κατά 49%. Αυτό αποδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat για την χρήση λιγνίτη στην ΕΕ, με τους αριθμούς να είναι εντυπωσιακοί.Σύμφωνα με την Eurostat, η συνολική κατανάλωση λιγνίτη στην Ελλάδα, περιορίστηκε από τα 26,62 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε 13,56 εκατομμύρια τόνους το 2020. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο λιγνίτης χρησιμοποιείται κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή, άρα η χρήση του δεν επηρεάστηκε όσο άλλα ορυκτά καύσιμα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά σε σχέση με το 2018, αφού το ποσοστό μείωσης στην Ελλάδα ανεβαίνει στο 63% (σ.σ. το 2018 η τελική κατανάλωση πλησίασε τους 36,67 εκατομμύρια τόνους). (εδώ)

 

Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα γνώρισε τις χειρότερες πυρκαγιές της εδώ και δεκαετίες, όπως σημειώνει ο οίκος Moody’s σε έκθεσή του. Ενώ η έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των σχετικών δαπανών και της πρόσθετης ανοικοδόμησης, και τα έξοδα αποζημίωσης είναι διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση, τα γεγονότα αναδεικνύουν την αυξημένη έκθεση της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, όπως προειδοποιεί.Η επείγουσα στήριξη από την Ε.Ε και τα διαθέσιμα κεφάλαια στο πλαίσιο του πακέτου NextGen της Ε.Ε θα περιορίσουν τον άμεσο αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των πυρκαγιών, εκτιμά ο οίκος. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει στήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης εννέα αεροπλάνων, σχεδόν 1.000 πυροσβεστών και 200 οχημάτων από περισσότερα από 10 κράτη μέλη της ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει επίσης τουλάχιστον το 75% του σχετικού κόστους μεταφοράς. Η Moody’s θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων έργων πολιτικής προστασίας και αναδάσωσης, ενώ ήδη εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ισοδυναμούν με το 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων που θα λάβει η χώρα. (εδώ)

 

Την τιμητική τους έχουν φέτος τα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, με την πληρότητα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να προσεγγίζει το 100% για τον Αύγουστο, καθώς πολλοί είναι οι ταξιδιώτες που τα επιλέγουν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και να αποφύγουν τον συνωστισμό που ενδεχομένως θα συναντούσαν σε κάποιο ξενοδοχείο. Ανάρπαστα έχουν γίνει τα καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτύου τον Αύγουστο, με τα νησιά να είναι εκείνα που φέτος προσελκύουν την πλειονότητα των ταξιδιωτών. «Ο Αύγουστος βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019. Εχουμε καταφέρει να πετύχουμε μέχρι στιγμής το 80%-90% της πληρότητας και των εσόδων που καταγράψαμε τον Αύγουστο του 2019», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Στις Κυκλάδες η πληρότητα αυτή την περίοδο κινείται μεταξύ 90%-95%, ενώ σε κάποια νησιά, όπως η Μύκονος, η Τήνος, η Σαντορίνη και η Πάρος, δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο ακίνητο. Σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση και στα Δωδεκάνησα, με τη Ρόδο, την Κω και τη Σύμη να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, ενώ πληρότητα που κινείται γύρω στο 95% καταγράφεται και στην Κρήτη. (εδώ)

 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 20,5% έναντι μείωσης 11,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι αύξησης 4,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι μείωσης 4,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. (εδώ)

 

Αύξηση 10,3% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Ιούλιο εφέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 21.018 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 19.054 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (μείωση 14% είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019). Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 11.611 έναντι 10.293 που κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 12,8%.Το 7μηνο, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 126.661 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 98.392 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 28,7% (μείωση 30,1% είχε παρουσιαστεί το 7μηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019). Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 75.118 έναντι 49.748 το 7μηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 51%. Παράλληλα, τον Ιούλιο κυκλοφόρησαν 6.300 νέες μοτοσικλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 5.724 τον αντίστοιχο μήνα του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 10,1% (μείωση 5,8% είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019). Οι καινούργιες μοτοσικλέτες ανέρχονται σε 5.700 έναντι 5.341 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 6,7%. (εδώ)

 

Από 20 έως 25 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η μέχρι σήμερα ζημιά που έχει υποστεί το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Μάνη και Μεσσηνία.Μάλιστα, οι τεράστιες αυτές απώλειες για το ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι δεν θα είναι η τελική ζημιά του διαχειριστή.Σε εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια πράγμα που δυσκολεύει την αποτίμηση της κατάστασης ενώ από χθες το απόγευμα ξεπηδούν και νέες πυρκαγιές όπως στην Γορτυνία μεγαλώνοντας την λίστα με τα χιλιόμετρα του δικτύου που καλείται η εταιρία να θεραπεύσει και τον εξοπλισμό που θα κληθεί να αντικαταστήσει. (εδώ)


Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ γνωστοποιεί τα ακόλουθα σε σχέση με τη θυγατρική της ΑΚΤΩΡ: Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΚΤΩΡ που έλαβε χώρα στις 06.08.2021, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ κατά το ποσόν των ευρώ τριών εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων, με την έκδοση έξι εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας πενήντα λεπτών του ευρώ εκάστη και τιμής διαθέσεως ευρώ δέκα τεσσάρων και πενήντα λεπτών εκάστη. Η υπέρ το άρτιο διαφορά που προκύπτει μεταξύ της ονομαστικής αξίας και της τιμής διαθέσεως των νέων μετοχών, ύψους ευρώ ενενήντα πέντε εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων (€ 95.200.000) θα αποτελέσει ειδικό αποθεματικό κατά το Νόμο και το Καταστατικό της ΑΚΤΩΡ. Κατόπιν δηλώσεως της εταιρίας «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.», μετόχου κατά ποσοστό 20,78% στην ΑΚΤΩΡ, ότι δεν προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης που έχει κατά το νόμο και το Καταστατικό της ΑΚΤΩΡ, η ως άνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναλήφθηκε πλήρως από την Εταιρία με την  καταβολή του ποσού των ευρώ ενενήντα οκτώ εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων (€ 98.600,000) πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, ήτοι 06.08.2021. (εδώ)

 

Ξεκινά την προσεχή Παρασκευή, 12 Αυγούστου, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Phoenix Vega Mezz στην ΕΝΑ plus της Εναλλακτικής Αγοράς, ολοκληρώνοντας, με αυτό τον τρόπο, το δεύτερο carve out ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης τιτλοποιήσεων που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, μετά από αυτό της τιτλοποίησης Cairo (CairoMezz).Η «Phoenix Vega Mezz Ltd», με μετοχικό κεφάλαιο 62,5 εκατ. ευρώ, κατέχει το 65% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και το 45% των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega. Οι mezzanine ομολογίες της τιτλοποίησης Vega φέρουν κουπόνι 9% και οι ίδιας τάξης της Phoenix κουπόνι 7%. Η καταβολή των παραπάνω κουπονιών προηγείται της αποπληρωμής κεφαλαίου των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior notes), το 100% των οποίων έχει διακρατήσει η Πειραιώς. (εδώ)

 

Τη σύστασή της για αγορά των μετοχών των ελληνικών τραπεζών επαναλαμβάνει η Bank of America Merrill Lynch, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα τρεις εξ αυτών στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της στην Ευρώπη. Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ταχύτερη μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων. Ειδικά για τη Eurobank σημειώνουν ότι η παρουσία της στα Βαλκάνια (Βουλγαρία – Σερβία) και την Κύπρο λειτουργεί θετικά, αφού θα μπορούσε να αντισταθμίσει και ενδεχόμενες απροσδόκητες αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας (πχ βραδύτερους των προσδοκιών ανάπτυξης λόγω της μετάλλαξης Δέλτα). Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, επισημαίνεται ότι η βελτίωση της βάσης προμηθειών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διοίκηση. Η ΕΤΕ έχει υψηλό επίπεδο κεφαλαίων και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να είναι σε θέση να καταβάλλει μερίσματα. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να επιβάλουν πιο αυστηρούς κανόνες. (εδώ).

 

Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την επιτάχυνση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, ενέκρινε 11/8/2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, με το εν λόγω πακέτο βοήθειας, η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς τις χώρες εταίρους και συγκεκριμένα τις έξι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), αυξάνεται από 40 εκατομμύρια ευρώ σε 75 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων COVID-19 και την επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού. (εδώ)

 

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 3,8%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, μέτρηση που κινείται εντός την αρχικής εκτίμησης και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.Σε μηναίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,9%, εντός την αρχικής εκτίμησης και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. (εδώ)

 

Η οικονομία της Σιγκαπούρης αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα το 2021 από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, χάρη στη βελτίωση της ζήτησης παγκοσμίως και στη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία.Το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να αναπτυχθεί 6%-7% το 2021, υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 4%-6%, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.Η κατάσταση της Σιγκαπούρης με τον κορονοϊό έχει σταθεροποιηθεί και το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο.Εάν δεν συμβεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα, η οικονομία της Σιγκαπούρης αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά στο β΄ μισό του έτους, με την υποστήριξη σε μεγάλο βαθμό από τους κλάδους που έχουν προσανατολισμό στο εξωτερικό. Στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης αυξήθηκε 14,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 14,3% στο β΄ τρίμηνο. (εδώ)

 

Οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα μειώθηκαν 11,9% τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πριν από έναν χρόνο.Οι συνολικές πωλήσεις της μεγαλύτερης αγοράς αυτοκινήτου παγκοσμίως, διαμορφώθηκαν στα 1,86 εκατ. οχήματα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής ένωσης κατασκευαστών αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις των νέων οχημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, υβριδικών και υδρογόνου, διατήρησαν το ισχυρό τους momenum, και αυξήθηκαν 164,4%, ενώ πουλήθηκαν 271.000 οχήματα τον προηγούμενο μήνα. (εδώ)

 

Η ανάπτυξη και εγχώρια παραγωγή του εμβολίου κατά της covid-19 από τη γερμανική start-up BioNTech θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας έως και κατά 0,5% το 2021, εκτίμησε ο οικονομολόγος Sebastian Dullien στο Reuters.Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά περίπου 4% το τρέχον έτος, μετά τη "βουτιά" 4,6% που κατέγραψετο 2020 λόγω της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι η BionTech και η πρωτοποριακή ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα όγδοο της συνολικής αύξησης του ΑΕΠ το 2021, με βάση τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής. (εδώ)

 

Στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τουρκίας και φέρουν τον δείκτη να καλπάζει, αγγίζοντας το 19%. Για την ακρίβεια βρίσκεται στο 18,95% και δεν πείθουν οι προβλέψεις τόσο του Τούρκου προέδρου όσο και του εκλεκτού του και διοικητή της κεντρικής τράπεζας πως θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Ολα αυτά αφορούν βέβαια τον επίσημο πληθωρισμό, που τελευταία έχει αμφισβητηθεί από την ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων ερευνητών ENA Group, σύμφωνα με την οποία ο πραγματικός πληθωρισμός στη γείτονα ανέρχεται στο 36,7%. Οικονομολόγοι, οικονομικοί αναλυτές και διεθνείς οίκοι επισημαίνουν τώρα αυτό που θα ήταν αυτονόητο σε μια ευνομούμενη χώρα: πως οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν αφήνουν περιθώρια στην Τράπεζα της Τουρκίας και στον διοικητή της, Σαχάπ Καβτσίογλου, να ικανοποιήσει την επιθυμία του Τούρκου προέδρου και να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. (εδώ)

 

Σημαντική πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία τον Αύγουστο, καθώς πολλές πόλεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με παράταση των περιορισμών για τον κορονοϊό. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Westpac-Melbourne Institute, υποχώρησε4,4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο. Ο οικονομολόγος της Westpac, Matthew Hassan, περιέγραψε την πτώση ως σημαντική, αλλά καλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να αναμένεται δεδομένων των εξελίξεων με τον κορονοϊό. Το κλίμα παρέμεινε σε θετικό έδαφος, ακόμη και σε περιοχές της χώρας που αντιμετώπιζαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ιό. (εδώ)

 

Ανέκαθεν η Βρετανία αποτελούσε μια σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Ενώ η Ελλάδα προσείλκυσε σχεδόν 3,5 εκατ. Βρετανούς τουρίστες το 2019, ξοδεύοντας το ποσό-ρεκόρ των 2,5 δισ. ευρώ, αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε 1 εκατ. επισκέπτες και συνολική δαπάνη 749 εκατ. ευρώ το 2020, λόγω του χάους που προκάλεσε η COVID-19.Γι’ αυτό, η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία μετά τις 19 Ιουλίου, είναι σπουδαία νέα για τους παραθεριστές αλλά και για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. (εδώ)

 

Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και τις τιμές παραγωγού, προκειμένου να εκτιμήσουν την πορεία του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Την εβδομάδα από 9/8 έως 13/8 επίσης πολλά μέλη της διοίκησης της Fed έχουν προγραμματισμένες συνεντεύξεις κατά τις οποίες οι αναλυτές δεν αποκλείουν να αφήσουν υπόνοιες για το πότε θα αρχίσει η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Ακόμα όμως και αν τα νούμερα αυτή την εβδομάδα βγουν ενθαρρυντικά, οι πιθανότητες οι πληθωριστικές πιέσεις να ακολουθήσουν ένα νέο κρεσέντο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με βασικούς ενορχηστρωτές τις εξελίξεις στην Κίνα -και στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας -και τις ΗΠΑ. (εδώ)

 

Αν και η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη, τα πρώτα σημάδια από το τρίτο τρίμηνο δείχνουν δύο πράγματα. Από τη μία επιταχύνεται η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και από την άλλη «πιάνει ταβάνι» και υποχωρεί ο πληθωρισμός που κινείται αυξητικά τον τελευταίο καιρό, δίνοντας ένα σημάδι καθησυχασμού για policy makers και επενδυτές που ανησυχούσαν για τους κινδύνους της πτώσης της ζήτησης και της αύξησης των τιμών.To τρίτο τρίμηνο, το παγκόσμιο ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Πρόκειται για βελτιωμένη εκτίμηση συγκριτικά με τον σταθερό ρυθμό που τον οποίο κινήθηκε η οικονομία το προηγούμενο τρίμηνο. Και όλα αυτά παρά τους φόβους ότι η παραλλαγή Δέλτα θα επιβραδύνει την ανάκαμψη από την ύφεση του περασμένου έτους.Την ίδια ώρα, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να προχωρήσουν με λιγότερο ανησυχητικό ρυθμό, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κορυφώνεται και στη συνέχεια υποχωρεί. (εδώ)

 

Το βρετανικό αεροδρόμιο του Χίθροου ανακοίνωσε πως οι αριθμοί των επιβατών αυξήθηκαν τον Ιούλιο, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμους, και πως η ανάκαμψη είναι καθοδόν, όμως προειδοποίησε πως οι συνολικοί αριθμοι εξακολουθούν να υπολείπονται 80% των επιπέδων προ της πανδημίας καθώς πολλά εμπόδια παραμένουν.Τον Ιούλιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες πέρασαν από το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα ο μήνας αυτός να είχε την περισσότερη κίνηση από τον Μάρτιο του 2020, λίγο πριν αρχίσουν τα λοκντάουν στην Ευρώπη και σταματήσουν ουσιαστικά τα ταξίδια.Το Χίθροου, το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Βρετανία και ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει ώστε τα ταξίδια να επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα του 2018. (εδώ)

 

Οι υπερμεγέθεις ενεργειακές ανάγκες της Κίνας και η εξάρτησή της από υπερπόντιους προμηθευτές στήριξαν την εξωτερική πολιτική της εδώ και δεκαετίες. Τώρα αυτές οι ανάγκες αλλάζουν. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου και άνθρακα στον πλανήτη θέλει να γίνει πιο πράσινος και πιο αυτοδύναμος και έχει ήδη κάνει βήματα προς αυτούς τους στόχους. Ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να δώσει προσοχή, όπως αναφέρει το Bloomberg.Μέχρι το 2060, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο στοχεύει να μετατρέψει το μείγμα παραγωγής ενέργειας από περίπου 70% από ορυκτά καύσιμα σήμερα, σε 90% από ανανεώσιμες πηγές όπως αιολική και ηλιακή, καθώς και υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του BloombergNEF για την Κίνα. (εδώ)

 

Οι κινεζικές τράπεζες χορήγησαν 1,08 τρισ. γουάν (166,5 δισ. δολάρια) σε νέα δάνεια τον Ιούλιο, ποσό χαμηλότερο από αυτό του Ιουνίου και από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα νέα δάνεια σε γουάν θα μειωνόταν στα 1,2 τρισ. Γουάν τον Ιούλιο, από τα 2,12 τρισ. γουάν στον προηγούμενο μήνα, και έναντι των 992,7 δισ. γουάν πριν από έναν χρόνο. Ο δείκτης κυκλοφορίας χρήματος Μ2 αυξήθηκε 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, έναντι εκτιμήσεων για 8,7%.(εδώ)

 

Η σημασία της συνεδρίασης πολιτικής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 12 Αυγούστου αναδείχθηκε από τα δημόσια σχόλια του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Credit Suisse, η βραχυπρόθεσμη αύξηση της ισοτιμίας δολαρίου/λίρας περιορίζεται πιθανώς στην περιοχή του 8,45 και είναι πιθανό να αυξηθεί στο 9,10 μέχρι το τέλος του 3ου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με το fxstreet.Απίθανη μία βραχυπρόθεσμη μείωση της ισοτιμίας στο 8,30.''Και οι 20 οικονομολόγοι που συμμετέχουν στην έρευνα του Bloomberg σχετικά με τις απόψεις για τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι η συνάντηση δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή του επιτοκίου πολιτικής". "Θα μπορούσαμε να φανταστούμε την πτώση της ισοτιμίας στην περιοχή 8,45-8,50 μέσα σε λίγες ημέρες. Αντιστρόφως, σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα δώσει στις αγορές ένα λόγο να αναμένουν μείωση επιτοκίου τον Σεπτέμβριο ή εάν όντως μειώσει το επιτόκιο πολιτικής αύριο, θα περιμέναμε την ισοτιμία να ανέλθει σε υψηλό όλων των εποχών στο 8,80 από τα τέλη Ιουνίου". (εδώ)

 

Στο 5,4% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%.Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%.Μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές στα πεδία των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% σε ετήσια και στο 0,3% σε μηνιαία βάση (οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση σε μηνιαία βάση 0,4%).Η αύξηση 0,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο ήταν μικρότερη εκείνης τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, που είχε διαμορφωθεί στο 0,9%.Η ένταση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε σειρά κλάδων, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να χτίσουν εκ νέου τα αποθέματά τους και να υπερκεράσουν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία της Covid-19. Τα χαμηλά επιτόκια και τα σχεδόν 6 τρισ. τα οποία έχει ρίξει η αμερικανική κυβέρνηση στην οικονομία ως μέτρα στήριξης έχουν ενισχύσει τη ζήτηση, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές. (εδώ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text