Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε -  Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Οι last minute κρατήσεις κυριαρχούν και φέτος στην τουριστική αγορά, με τους ταξιδιώτες να κλείνουν αεροπορικά έως και  τρεις ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία έως και μία ημέρα πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στο Liberal Markets οι πληρότητες στο Ηράκλειο Κρήτης αγγίζουν το 100%, ενώ παρόμοια εικόνα καταγράφεται και σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Χαλκιδική και ορισμένα νησιά του Ιονίου. Οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται από Γερμανούς, Βρετανούς, Αμερικάνους, Ισραηλινούς και Ελβετούς, ενώ αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα από κρατήσεις Πολωνών. (εδώ)

 

Ένα «στοίχημα» οργάνωσης και τήρησης δεσμεύσεων που θα επιβληθούν αλλά θα αναληφθούν με ίδια πρωτοβουλία θα πρέπει να κερδίσει η δημόσια διοίκηση της χώρας προκειμένου να γίνει πράξη το πρώτο πράσινο ελληνικό ομόλογο. Η έκδοσή του, προϋποθέτει την σύνταξη ενός καταλόγου με πραγματικά «πράσινες» επενδύσεις (και όχι έργα που θα βαφτιστούν πράσινα) οι οποίες θα πληρούν όλα τα διεθνή κριτήρια.Ο ΟΔΔΗΧ θα κάνει έκδοση με αιτιολογία όχι «την κάλυψη γενικών αναγκών» όπως συμβαίνει εδώ και 10ετίες, αλλά τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδύσεων. Και αν η έκδοση προχωρήσει, εκτιμάται ότι και το κόστος θα είναι μικρότερο (είναι τεράστια η ζήτηση διεθνώς για πράσινους τίτλου) και η χώρα θα ενισχύσει το προφίλ της αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να εκδώσει ένα ομόλογο με «απαιτήσεις» και προδιαγραφές. (εδώ)

 

Δικλείδα ασφαλείας, για να αποτραπούν φαινόμενα τύπου Energa και Hellas Power, θεωρούνται οι χρηματικές εγγυήσεις που θα υποχρεούνται στο εξής να καταβάλουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στον ΔΕΔΔΗΕ και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) έναντι της απόδοσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας τους από τη ΡΑΕ. Οι χρεώσεις αυτές περιλαμβάνονται στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, εισπράττονται από τους προμηθευτές και αποδίδονται στη συνέχεια εντός προθεσμιών στους Διαχειριστές για τους οποίους προορίζονται. Τα ΥΚΩ στον ΔΕΔΔΗΕ και το ΕΤΜΕΑΡ στον ΔΑΠΕΕΠ, ως έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ. (εδώ)

 

Ιδιαίτερα θετικές διαγράφονται οι προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια, καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, δημιουργούν το υπόβαθρο για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης ενός κλάδου που αποτελούσε, κάποτε, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Τη διαπίστωση για ισχυρή ανάπτυξη των κατασκευών πραγματοποιεί η Fitch Solutions. Ιδιαίτερα θετικές διαγράφονται οι προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια, καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, δημιουργούν το υπόβαθρο για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης ενός κλάδου που αποτελούσε, κάποτε, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Τη διαπίστωση για ισχυρή ανάπτυξη των κατασκευών πραγματοποιεί η Fitch Solutions, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη του κλάδου, σε ετήσια βάση, στο 3,1% μέχρι και το 2025. (εδώ)

 

Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, κατά τον μήνα Μάιο 2021, στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.222 οικοδομικές άδειες, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 62,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 111,8% στην επιφάνεια και κατά 97,0% στον όγκο, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας,κατά τον μήνα Μάιο 2021 ανήλθαν σε 2.203 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 588,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.387,8 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 63,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 113,7% στην επιφάνεια και κατά 98,2% στον όγκο, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020. (εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τις εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις απασχόλησης και ανεργίας για τον Ιούνιο 2021.Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2021 ανήλθε σε 15,0% έναντι του διορθωμένου προς τα άνω 17,8% τον Ιούνιο του 2020 και του διορθωμένου προς τα κάτω 15,8% τον Μάιο του 2021. Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3.981.468 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 181.470 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 (+4,8%) και κατά 64.281 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2021 (+1,6%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε 700.990 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 123.187 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 (-14,9%) και κατά 32.189 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2021 (-4,4%).(εδώ)

 

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοινώνει ότι από την 13.08.2021, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 133.920.002 νέων κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών της Εταιρίας, ονομαστικής αξίας 0,04 ευρώ εκάστης, που προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, όπως αποφασίστηκε από την από 22.04.2021 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας σε συνδυασμό με την από 07.07.2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας. (εδώ)

 

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει ο χρόνος για την Yalco, την ιστορική εταιρία επαγγελματικού και οικιακού εξοπλισμού της οικογένειας Κωνσταντίνου που λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί στα… σχοινιά. Η περαιτέρω πτώση των πωλήσεων, η διεύρυνση των συσσωρευμένων ζημιών και οι καταλυτικές συνέπειες της πανδημίας που λειτουργεί ως «χαριστική βολή», διαμορφώνουν ένα ζοφερό σκηνικό για το «αύριο». Συγκεκριμένα, ο τζίρος της Yalco το 2020 ήταν μόλις 3,96 εκατ. ευρώ, έναντι 7,9 εκατ. το 2019, σημειώνοντας πτώση κατά 48%, που οφείλεται κυρίως στο ανεπαρκές κεφάλαιο κίνησης και στις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19. (εδώ)

 

Aύξηση των εσόδων και των καθαρών κερδών κατέγραψε η COCA COLA HBC στο εξάμηνο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα σημείωσε ισχυρή δυναμική σε όλες τις αγορές. Αναλυτικά η συνεχιζόμενη ανάκαμψη και η αποτελεσματική εκτέλεση της στρατηγικής της οδήγησαν σε επιτάχυνση της δυναμικής και ενίσχυση των μεριδίων αγοράς κατά το δεύτερο τρίμηνο, με αύξηση των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση το πρώτο εξάμηνο κατά 23,1%, σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης.(εδώ)

 

Ειδικότερα, η Coca-Cola HBC Holdings BV εξ ολοκλήρου θυγατρική της Coca-Cola HBC αποκτά την Coca-Cola Bottling Company of Egypt (CCBCE) έναντι τιμήματος 427 εκατ. ευρώ. «Η συναλλαγή αυτή υπόσχεται να ενισχύσει το σύστημά μας στην Αίγυπτο, όπου η τεχνογνωσία της Coca-Cola HBC θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις τοπικές γνώσεις και δυνατότητες της Coca-Cola Bottling Company of Egypt. Η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στη μακροπρόθεσμη δέσμευση του οργανισμού της Coca-Cola στην ανάπτυξη και εξέλιξη της σημαντικής αυτής αγοράς», αναφέρει η Διοίκηση. (εδώ)

 

Δυναμική επιστροφή στα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά πράγματα επιχειρεί, ύστερα από αρκετά δύσκολα χρόνια, ο όμιλος της Intracom. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Intracom έκλεισε σε υψηλά 12ετίας ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 2 ευρώ από το Μάρτιο του 2010, ενώ από την αρχή του έτους κερδίζει 161%.Η Intrakat κερδίζει διαρκώς νέα έργα με άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια και σημαντικό ανεκτέλεστο, η Intrasoft International επεκτείνεται αναλαμβάνοντας έργα κορυφαίας εξειδίκευσης στο εξωτερικό, ενώ η Intracom Defense (IDE) είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων.(εδώ)

 

Η Intrakat κερδίζει διαρκώς νέα έργα με άνοιγμα στην πράσινη ενέργεια και σημαντικό ανεκτέλεστο, η Intrasoft International επεκτείνεται αναλαμβάνοντας έργα κορυφαίας εξειδίκευσης στο εξωτερικό, ενώ η Intracom Defense (IDE) είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων.Έτσι το σήριαλ με την διαχείριση και την λειτουργία των εγκαταστάσεων λυμάτων που κρατά από το καλοκαίρι του 2019 με συνεχείς παρατάσεις, λήγει τελικά υπέρ της εγκατεστημένης εργολαβίας, παρά την προσπάθεια της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να συνεχίσει το διαγωνισμό με περισσότερους από έναν υποψηφίους, επικαλούμενη την ανάγκη να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό.(εδώ)

 

Η PRODEA Investments ανακοινώνει ότι προχώρησε στην υλοποίηση των πρώτων επενδύσεων με χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων του πράσινου ομολόγου της που εξέδωσε τον Ιούλιο 2021. Συγκεκριμένα, στον κλάδο των «πράσινων» γραφείων, η Εταιρία προέβη στην απόκτησητου 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας «Panterra» σκοπός της οποίας είναι η ανάπτυξη κτηριακού συγκροτήματος γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης. Για την ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος υιοθετούνται βέλτιστες διεθνείς πρακτικές ως προς την αειφορία της κατασκευής, με στόχο την πιστοποίηση του κτηρίου κατά LEED στο επίπεδο Gold. (εδώ)

 

Η ΥΑΛΚΟ γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι την 27.07.2021 υπεγράφη Σύμβαση Πώλησης και Μεταβίβασης Επιχειρηματικών Απαιτήσεων μεταξύ της εταιρίας με την επωνυμία IREP YALCO DESIGNATED ACTIVITY COMPANY που διατηρεί την έδρα της στην Ιρλανδία και των πιστωτριών τραπεζών CAIRO εκπροσωπούμενη από την doValue Greece Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απαιτή και Πιστώσεις, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. (εδώ)

 

Θετικές ταμειακές ροές από την πρώτη χρονιά για τους κατόχους των τίτλων Phoenix Vega Mezz «βλέπει» η Axia Research, σε ανάλυσή της για τη Phoenix Vega, τις μετοχές της οποίας απέδωσε δωρεάν στους μετόχους της η Πειραιώς Financial Holdings. H διαπραγμάτευση των μετοχών της Phoenix Vega Mezz στην ΕΝΑ plus της Εναλλακτικής Αγοράς, αρχίζει τη Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, με τιμή εκκίνησης 0,05 ευρώ. Σημειώνεται ότι το σημείωμα της Axia  με ημερομηνία 12/8/2021 και τίτλο «Phoenix Vega enters the room», δεν αποτελεί έκθεση για τη μετοχή της Πειραιώς, αλλά κυρίως παρουσίαση της Phoenix Vega Mezz για τους επενδυτές. (εδώ) \

 

Στη δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου logistics, συνολικής επιφάνειας 31,3 χιλιάδων τ.μ., αναμένεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες η Trastor ΑΕΕΑΠ, προσθέτοντας ένα νέο υπερσύγχρονο κτίριο logistics στο σύμπλεγμα κτιρίων που έχει ήδη αποκτήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Η εταιρία απέκτησε πρόσφατα όμορη έκταση στην περιοχή Μελίσσια στον Ασπρόπυργο Αττκής, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια ενιαία οικοπεδική έκταση 78,7 στρεμμάτων. Η νέα έκταση που αποκτήθηκε είναι επιφάνειας 16 στρεμμάτων, με το κόστος να ανέρχεται σε 800.000 ευρώ. Συνολικά, η εταιρία θα επενδύσει περίπου 5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέου κτιρίου αποθήκευσης και διαμονής, το οποίο θα φέρει και την πιστοποίηση Leed για το χαμηλό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα.(εδώ)

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες έναντι 91,1 μονάδων, τον Ιούλιο του 2020 και 108,7 μονάδων, τον Ιούλιο. Όπως επισημαίνει το εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα η Alpha Bank, πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2020 (113,4 μονάδες), πριν την έναρξη πανδημικής κρίσης στη χώρα μας, που με τη σειρά της ήταν η υψηλότερη τιμή που είχε καταγραφεί την τελευταία εικοσαετία (Δεκέμβριος του 2000: 116,2 μονάδες).(εδώ)

 

Ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία (project Skyline) της Alpha Bank για την ανάδειξη επενδυτή, ο οποίος θα αποτελέσει τον στρατηγικό της εταίρο  στη διαχείριση και εκμετάλλευση σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ακινήτων, που διαθέτει ο όμιλος.Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να αποτιμήσουν και να καταθέσουν προσφορές για ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 700 ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο ακίνητα, που αποτιμούνται πέριξ των 130 εκατ. ευρώ, τα οποία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται από την Alpha. Πρόκειται για κτήρια γραφείων, με πιο εμβληματικά αυτά που ανήκαν στην Εμπορική, αλλά και για ιδιόκτητα τραπεζικά καταστήματα. (εδώ)

 

Η Eurobank και το προσωπικό της, με ανακοίνωση τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τους πυρόπληκτους, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και συμμετέχει πλήρως στις ενέργειες άμεσης ανακούφισης των πληγέντων, τις οποίες έχει ανακοινώσει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Επιπροσθέτως, η Eurobank θεωρεί υποχρέωσή της, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στις μακροπρόθεσμες ενέργειες τόσο για την πυροπροστασία, όσο και για την αποκατάσταση του δασικού πλούτου της χώρας που απειλείται από τη μεταβολή των κλιματικών δεδομένων, η οποία αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, παγκοσμίως. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, η επικαιροποιημένη Νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη, η Δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 % που παρουσιάστηκε μέσα στον Ιούλιο, αποτελούν μέσα καθοριστικής σημασίας για τη μετουσίωση των δημόσιων συζητήσεων σε καθημερινή πραγματικότητα παντού στην Ευρώπη.Οι πρώτες ύλες, και ιδίως οι κρίσιμες πρώτες ύλες, βρίσκονται στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας. Η ψηφιοποίηση και η ενίσχυση του οικολογικού προσανατολισμού της βιομηχανίας και της κοινωνίας της ΕΕ προϋποθέτει τεχνολογίες οι οποίες εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες.Το Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) δημοσίευσε τη γνωμοδότησή της CCMI/177, είναι ένα καλό μέσο που συνδυάζει μέτρα για τη διόρθωση των υφιστάμενων ελλείψεων με δράσεις για τον μετριασμό πιθανών μελλοντικών προβλημάτων. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι οι δράσεις που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητες για τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της ΕΕ. (εδώ)

 

Στα 302 δισ. δολάρια σκαρφάλωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ τον Ιούλιο, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού παρέμειναν αυξημένες. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι εισπράξεις τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 262 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 54% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, ενώ οι δαπάνες κυμάνθηκαν στα 564 δισ. δολάρια, μειωμένες επίσης σε σχέση με πέρυσι, αλλά μόνο κατά 10%. Για τους πρώτους 10 μήνες του δημιοσονομικού έτους 2021, το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 2,54 τρισ. δολάρια, μειωμένο κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που ήταν 2,807 τρισ. δολάρια.(εδώ)

 

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το χρέος και τα ελλείμματα αυξήθηκαν δραματικά από τα ήδη ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το μέσο συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα ως μερίδιο του ΑΕΠ το 2021 έφτασε το 9,9 % για τις προηγμένες οικονομίες, στο 7,1 % για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και στο 5,2 % για τις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να προσεγγίσει το 99 % του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σωσίβια του ΔΝΤ έχουν κάνει μια κρίσιμη διαφορά στη διάσωση ζωών και βιοποριστικών πόρων. Για να ανταποκριθεί στην κρίση, το ΔΝΤ έχει χορηγήσει 117 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους σε 85 χώρες. (εδώ)

 

Ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφορικά με τις ενέργειες της για τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι ξέρει ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021.Οι δηλώσεις αυτές του Joe Biden, έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, ο οποίες μπορεί να έμειναν σε υψηλό 13 ετών σε ετήσια βάση, σε μηνιαία βάση όμως επιβραδύνθηκαν στο 0,5% από 0,9% τον Ιούνιο.Η άνοδος του πληθωρισμού έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Fed θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και μάλιστα μέλη του ΔΣ όπως ο Robert Kaplan ζητούν την επίσπευση του tapering (του ρυθμού αγοράς ομολόγων από τη κεντρική τράπεζα) ακόμη και τον προσεχή Οκτώβριο. (εδώ)

 

Οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες (UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM, Banca MPS και BPER) ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη περίπου 3 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2021, από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2020 (γράφημα 1).Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2021 έκλεισε με καθαρό κέρδος 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι καθαρής ζημίας 594 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 που ενσωμάτωσε τις συνέπειες της πανδημίας, το κόστος αναδιάρθρωσης καιαπομειώσεις περιουσιακών στοιχείων.Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS η ανάκαμψη των εσόδων, που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, πήρε δυναμική με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πρόοδο της διάθεσης εμβολιασμού για τον COVID-19 σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης. (εδώ)

 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, στο Βερολίνο, την ευρωπαϊκή μητρόπολη στην οποία έχουν εκδηλωθεί οι περισσότερες αντιδράσεις για την άνοδο των ενοικίων, βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση ενοικιαστών. Εχουν συγκεντρώσει 350.000 υπογραφές με τις οποίες ζητούν απαλλοτρίωση 240.000 κατοικιών. Πρόκειται για διαμερίσματα και κατοικίες μεγάλων εταιριών ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 3.000 ακίνητα η κάθε μία και είναι εισηγμένες σε μεγάλα χρηματιστήρια. Οι εταιρίες αυτές επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους για τους μετόχους τους και, σύμφωνα με τους ενοικιαστές τους, επιβάλλουν δυσβάσταχτα ενοίκια, ενώ δεν συντηρούν κατάλληλα τα ακίνητα που έχουν προς εκμετάλλευση. (εδώ)

 

Καταρρέουν τα αεροπορικά ταξίδια στην Κίνα, καθώς η μετάλλαξη Delta του Covid 19 έχουν επιδράσει αρνητικά στις πολιτικές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι χώρες APAC, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, μεταξύ άλλων, μείωσαν κατά 11,1% των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν αυτήν την εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό έχει επηρεάσει βαθύτατα τη ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών, μειώνοντας λιγότερα από 170.000 βαρέλια την ημέρα - η Κίνα πρωτοστάτησε στις μειώσεις.Οι αναχωρήσεις πτήσεων για χώρες APAC μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2.250 κάθε μέρα, μία από τις πιο σημαντικές μειώσεις των τελευταίων μηνών.Η κατάρρευση ήταν εμφανής στην Κίνα, όπου 2.380 αναχωρήσεις ακυρώνονταν κάθε μέρα αυτήν την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση αποθάρρυνε τα ταξίδια. (εδώ)

 

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα τον Ιούλιο αυξήθηκε 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανεβάζοντας τη συνολική κατανάλωση στους πρώτους επτά μήνες κατά 15,6%, χάρη στην ισχυρή βιομηχανική δραστηριότητα κι στην ισχυρή ζήτηση από νοικοκυριά εν μέσω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. (εδώ)

 

Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1%, από 0,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αυτό οδηγεί την ανάπτυξη β' τριμήνου στο 4,8%, κοντά στο 5% που είχε προβλέψει η Τράπεζα της Ελλάδος μόλις την περασμένη εβδομάδα. (εδώ)

 

Οποιεσδήποτε διαταραχές στην κινεζική οικονομία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Roche,βετεράνος στρατηγικός αναλυτής .Ο αναλυτής εξηγεί ότι τα ευρύτερα lockdown σε ολόκληρη την Κίνα θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού .Αυτό θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο, να αυξήσει το κόστος ορισμένων αγαθών και να αυξήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, προσθέτει ο ίδιος.Ο Roche αναμένει ότι η ετήσια ανάπτυξη της Κίνας το τρίτο τρίμηνο θα επιβραδυνθεί μεταξύ 2% και 3% μετά την επέκταση 7,9% που καταγράφηκε το β’ τρίμηνο.Μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα διαμορφωθεί γύρω στο 5% με 6%, σύμφωνα με τη Roche. (εδώ)

 

Οι Κεντρικές Τράπεζες της Τουρκίας και της Νότιας Κορέας υπέγραψαν διμερή συμφωνία που επιτρέπει την ανταλλαγή συναλλάγματος έως 2 δισ. δολαρίων, ανέφερε επίσημη ανακοίνωση. "Η περίοδος ισχύος είναι τρία χρόνια από σήμερα και θα μπορούσε να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών", δήλωσε η Τράπεζα της Κορέας. (εδώ)

 

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό οδήγησε σε ανανέωση της ισχύος του τομέα υπηρεσιών. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1%, περισσότερο από το 0,8% που προβλεπόταν από τους οικονομολόγους, τόνισε η στατιστική υπηρεσία ONS. Με τον ρυθμό αυτό, η ανάπτυξη του ΑΕΠ ανήλθε στο 4,8% για το β΄ τρίμηνο, κοντά στο 5% που προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα η ΒοΕ. (εδώ)

 

Αύξηση 7,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 7,3%, κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI), δεύτερος σημαντικότερος δείκτης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Σε μηνιαία βάση σε σχέση με τον Ιούνιο, ο PPI σημείωσε αύξηση 1%, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,6%. (εδώ)

 

Αμετάβλητες έμειναν οι προβλέψεις του OPEC για την ισχυρή ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης πετρελαίου το 2021 και για περαιτέρω ανάπτυξη το επόμενο έτος, παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Ο OPEC ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του πως αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 5,95 εκατ. βαρέλια ημερησίως για φέτος, ή 6,6%, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Ιουλίου. Το 2022, η χρήση καυσίμων θα επεκταθεί κατά 3,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανέφερε ο OPEC, σε μια πρόβλεψη που είναι επίσης αμετάβλητη από τον Ιούλιο. (εδώ - Δείτε την πλήρη έκθεση εδώ)

 

«Λουκέτο» σε μεγάλο τμήμα του τεράστιου λιμένα Νινγκμπό – Ζουζάν (Ningbo Zhoushan Port) έβαλαν οι κινεζικές αρχές μετά από τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού σε εργάτη. Πρόκειται για το δεύτερο «λουκέτο» σε μεγάλο λιμένα της Κίνας λόγω του κορωνοϊού τους τελευταίους μήνες. Οπως και αυτό της Γιαντιάν στη Σενζέν τον Μάιο, το κλείσιμο του τερματικού σταθμού αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα ολόκληρου του κόσμου. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text