Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Διαβάσαμε - Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε -  Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Η κλιματική κρίση επηρεάζει τα πάντα. Από τον τουρισμό μέχρι τις επιχειρήσεις, των οποίων η πολιτική εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο με δείκτες βιωσιμότητας και πολιτικές αειφορίας. Αντίστοιχη θα είναι στο μέλλον και η πολιτική των τραπεζών. Τα υφιστάμενα τραπεζικά χαρτοφυλάκια είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.Επιπλέον κίνδυνος από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή, αφορά στην τουριστική βιομηχανία. Η πρώτη επίδραση από την κλιματική αλλαγή ήταν θετική, καθώς επιμηκύνθηκε η διάρκεια του καλοκαιριού , άρα θεωρητικά αυξήθηκε η τουριστική περίοδος.Πλέον όμως, η επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης αρχίζει και δημιουργεί αρνητικές επιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι έχει χαθεί ο χειμερινός τουρισμός, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεπάγεται λιγότερο χιόνι και άρα δεκάδες περιοχές βρίσκονται υπό πίεση, από τις Αλπεις μέχρι παραδοσιακούς ελληνικούς προορισμούς.(εδώ)

 

Τις επόμενες 1- 2 εβδομάδες και το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των ενισχύσεων για τους πολίτες στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της χώρας, παράλληλα με τη διαδικασία αξιολόγησης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αντίστοιχα και για τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, στις οποίες, ταυτόχρονα με την αξιολόγηση, θα δοθεί και η 1η αρωγή.Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και οι αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι ενισχύσεις στους ανέργους, η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ, η μη καταβολή του επιστρεπτέου μέρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και η χρηματοδότηση των ΟΤΑ.Τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται στο 7μηνο αυξημένα κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020.Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυξημένες κατά 27,4% σε σύγκριση με το 2019.Η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε άνοδο κατά 42% το α' πεντάμηνο. (εδώ)

 

H Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, αποφάσισε τη διάθεση ποσού 5.000.000 ευρώ ως συνεισφορά στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ενίσχυσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές.Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο συνήλθε εκτάκτως λόγω του επείγοντος σε ειδική σύνθεση την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021 μετά από πρόσκληση του Προέδρου του και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αφού εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τη μεγάλη οικονομική και οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αποφάσισε τη διάθεση ποσού 5.000.000 ευρώ ως συνεισφορά της Τράπεζας στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ενίσχυσης των πληγέντων. (εδώ)

 

Χαμηλά στις προτεραιότητες των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι και αυτές, όπως καταδεικνύουν και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τιτλοφορείται «Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η κλιματική αλλαγή 2020/2021: στοιχεία από την έρευνα επενδύσεων της ΕΤΕπ», είναι αν μη τι άλλο απογοητευτικά. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 18% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει επενδύσει σε μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, κάτι που όχι μόνο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (45%), αλλά κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχει πάντως ένα 23% που σχεδιάζει να προβεί σε επενδύσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ποσοστό πάντως που επίσης είναι χαμηλό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (41%).(εδώ)

 

Η Ελλάδα αναδεικνύεται νικήτρια στον αγώνα για την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, παρά τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, σημειώνουν σε δημοσίευμα τους οι "Financial Times", με βάση τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρίας OAG.Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 -δηλαδή ο αριθμός των επιβατών παραμένει σαφώς κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα- στα δρομολόγια προς την Ελλάδα η αυγουστιάτικη κίνηση έχει ξεπεράσει τα προ Covid δεδομένα, ούσα αυξημένη κατά 2%.Στον αντίποδα, οι αντίστοιχες θέσεις για πτήσεις προς την Ισπανία, έναν από τους σημαντικότερους άλλους μεσογειακούς προορισμούς, είναι μειωμένες κατά 25%.(εδώ)

 

Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών με έτος βάσης 2015=100,0 για τον μήνα Ιούνιο 2021, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 5,7%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Ιουνίου 2020, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2019, είχε παρουσιάσει μείωση 0,8%.Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 5,7%, τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020 (Πίνακας 1), οφείλεται στην αύξηση κατά 7,2% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων φρούτα και ελαιόλαδο. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με το δείκτη του Μαΐου 2021, παρουσίασε μείωση 0,3%. (εδώ)

 

Η Cenergy ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, ανακηρύχθηκε από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), προσωρινός ανάδοχος για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου μειοδοτώντας με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2021. Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες. Η ενσωμάτωση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, μέσω Νάξου, εντάσσεται στη Δ΄ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων. (εδώ)

 

Διευρύνει το αποτύπωμά της στην αφρικανική ήπειρο η Coca Cola HBC, ενισχύει τις αναπτυξιακές της προοπτικές και ανεβαίνει ακόμη υψηλότερα στην ιεραρχία του παγκόσμιου συστήματος της Coca Cola Company με την εξαγορά της τοπικής βιομηχανίας εμφιάλωσης στην Αίγυπτο, ένα deal που άρχισε να συζητείται το 2017 και ανακοινώθηκε στις 12/8/2021. Η εξαγορά, αξίας 427 εκατ. δολ. (364 εκατ. ευρώ), αφορά το 94,7% της αιγυπτιακής εταιρίας, το οποίο κατέχουν σήμερα η Coca Cola Company., η MAC Beverages Ltd και μικρομέτοχοι. Εξασφαλίζοντας παρουσία, μετά τη Νιγηρία, και στην Αίγυπτο, η Coca Cola HBC ελέγχει πλέον το ένα τέταρτο της αγοράς της αφρικανικής ηπείρου, κάτι που αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική «ψήφο εμπιστοσύνης» από την Coca Cola Company. H HBC συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους εμφιαλωτές του συστήματος της Coca Cola, που συνολικά καλύπτουν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων. (εδώ)

 

Σε νέες επενδύσεις στις παραγωγικές μονάδες της Fulgor, όπου κατασκευάζονται υποβρύχια καλώδια, και της «Ελληνικά Καλώδια», προχωρά ο όμιλος Cenergy έχοντας μπει δυναμικά στη διεκδίκηση, αλλά και στην υλοποίηση των έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών.Μια εξέλιξη που σαφώς δικαιώνει και τη στρατηγική επιλογή του ομίλου υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αλέξη Αλεξίου (κεντρ. φωτ.), για την εξαγορά της Fulgor και την επένδυση στο κομμάτι των υποβρύχιων καλωδίων εν τω μέσω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα.Τώρα η Fulgor κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 22,6 εκατ. ευρώ για την υπαγωγή του στο καθεστώς «Γενικής Επιχειρηματικότητας» του αναπτυξιακού νόμου, το οποίο και έχει εγκριθεί. Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, η Fulgor θα λάβει γι’ αυτήν την επένδυση φορολογική απαλλαγή ύψους 7,9 εκατ. ευρώ περίπου. (εδώ)

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της MIG βρίσκεται στο επίκεντρο με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και κινητικότητα στη μετοχή. Μόνο στις 12/8  διακίνησε σχεδόν το 40% του συνολικού όγκου του χρηματιστηρίου.

Οι βασικοί λόγοι που η MIG βρίσκεται στο επίκεντρο είναι, η αύξηση τις τουριστικής δραστηριότητας δημιουργεί προσδοκίες για τα EBITDA, δηλαδή τα έσοδα προ φόρων, τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων για το γ ‘ τρίμηνο του 2021.Η μείωση του πετρελαίου επίσης, επιδρά θετικά στην MIG καθώς η βασική της δραστηριοποίηση είναι στην παράκτια ναυτιλία.(εδώ)

 

Την πώληση ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στα Οινόφυτα, στην εταιρία Prodea AEEAΠ ανακοίνωσε η διοίκηση της Yalco.  Το deal, αξίας 8,25 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης (ληξιπρόθεσμα 45 εκατ. ευρώ) και μείωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Yalco. Το ακίνητο αποτελείται από τρία όμορα αγροτεμάχια και εντοπίζεται στη θέση Ρουμάνια, στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Είναι συνολικής έκτασης 85.197 τετραγωνικών μέτρων. Η επένδυση της Yalco στα Οινόφυτα χρονολογείται από το 2008 και ήταν ύψους 6 εκατ. ευρώ, με στόχο την κατασκευή σύγχρονου κέντρου logistics 10.000 τ.μ. και αποθηκευτικής ικανότητας 20.000 παλετών. (εδώ)

 

Έμπρακτη στήριξη στους πληγέντες, Iδιώτες και Επιχειρηματίες, στις περιοχές της χώρας μας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές παρέχει η Alpha Bank, υλοποιώντας ειδικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.  Συγκεκριμένα, η Τράπεζα, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της Πολιτείας και της σχετικής ανακοίνωσης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), παρέχει άμεσα στους Ιδιώτες και Επιχειρηματίες Πελάτες της που κατοικούν ή/και έχουν την επαγγελματική τους έδρα στις πληγείσες περιοχές και έχουν υποστεί ζημίες, τη δυνατότητα αναστολής 6 μηνών στην καταβολή δόσεων στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών. (εδώ)

 

H Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 12.08.2021,έλαβε ομόφωνα τις κάτωθι αποφάσεις: Διαπίστωσε, το σχηματισμό του -κατά τις προβλέψεις του νόμου- ειδικού αποθεματικού, ύψους €151.854.439,86 και την είσπραξη του εν λόγω ποσού από το Ελληνικό Δημόσιο. Αποφάσισε την έκδοση, στις 16.08.2021, 992.512.679 δωρεάνπαραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σε λογιστική μορφή και την παράδοση αυτών κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο με πίστωση αυτών στον Λογαριασμό Αξιογράφων που τηρεί το Ελληνικό Δημόσιο στο σύστημα του κεντρικού αποθετηρίου τίτλων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, οι τίτλοι

θα προσφερθούν μέσω του δικαιώματος εξαγοράς στους μετόχους της Τράπεζας, μετά θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας με αναλογία ενός τίτλου σε μία μετοχή.(εδώ)

 

Οι ισπανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας NSI, έναντι του 2,7% τον Ιούνιο και αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.Οι εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές, σημείωσαν άνοδο 2,9% σε σχέση με πέρυσι, υψηλότερα από το 2,5% τον Ιούνιο και αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 0,6% σε ετήσια βάση, έναντι του 0,2% στον Ιούλιο. (εδώ)

 

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή καθώς αποδίδεται κυρίως σε έκτακτες συνθήκες οι οποίες θα υποχωρήσουν στις αρχές του επομένου έτους, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε υψηλό 13 ετών τον Ιούλιο,  οδηγώντας το σωματείο των εργαζόμενων στον τομέα των υπηρεσιών Verdi να ζητήσουν άμεσα "ισχυρές αυξήσεις μισθών”."Δεν αναμένεται μια συνεχής αύξηση του πληθωρισμού, με βάση τα σημερινά δεδομένα” ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία του έκθεση."Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για ένα σπιράλ αυξήσεων στις μισθούς που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλό πληθωρισμό”.Κύριος παράγοντας στην άνοδο του πληθωρισμού ήταν οι επιπτώσεις από την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο β΄ εξάμηνο του 2020, αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί σημαντικά μόλις τελειώσουν αυτές οι επιδράσεις. (εδώ)

 

Εκρηκτική αύξηση κατέγραψε τον Ιούνιο το εμπορικό πλεόνασμα της ζώνης του ευρώ σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εισαγωγές μήνας.Η Eurostat ανέφερε ότι το πλεόνασμα ανήλθε σε 18,1 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ τον Μάιο.Οι εξαγωγές από την ζώνη του ευρώ ανήλθαν σε 209,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, αυξημένες σε ποσοστό 22% σε μηνιαία βάση. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17% στα 191,8 δισ. ευρώ.Σε ετήσια βάση, το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε ελαφρώς από τον Ιούνιο του 2020, όταν ήταν 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι εισαγωγές της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, ότι εκταμίευσε 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία σε προχρηματοδότηση, που ισοδυναμεί με το 13% της επιχορήγησης και του δανείου της χώρας στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).Η Ιταλία είναι μία από τις πρώτες χώρες που λαμβάνουν προχρηματοδότηση βάσει του RRF. Η προχρηματοδότηση θα βοηθήσει στην έναρξη της εφαρμογής των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας. Η χώρα πρόκειται να λάβει συνολικά 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του σχεδίου της (68,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 122,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια). (εδώ)

 

Παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, τα οικονομικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου δείχνουν ήδη επιτάχυνση της ανάκαμψης και εξισορρόπηση του πληθωρισμού. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν καλή ένδειξη για τους ρυθμιστές και τους επενδυτές οι οποίοι μέχρι τώρα ανησυχούσαν για τη μείωση της ζήτησης και την παράλληλη κατακόρυφη αύξηση των τιμών. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να επιδείξει ανάπτυξη 1,8% παγκοσμίως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics. Πρόκειται για μια στιβαρή αύξηση η οποία αμβλύνει τους φόβους πιθανότητας καθυστέρησης της ανάκαμψης λόγω του νέου, άκρως μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού.Για τις κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη, η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό στάδιο. Η Fed αναμένεται να ξεκινήσει την άρση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της στις αρχές του 2022. (εδώ)

 

Μεγάλες πιέσεις δέχεται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα -logistics, αφού η πανδημία δεν κοπάζει.Ειδικότερα, ένας μεγάλος τερματικός σταθμός στο Ningbo, που είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι του κόσμου, ανέστειλε τις εργασίες του αφού ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊος.Η διοίκηση του τερματικού σταθμού σε ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης εμπορευματοκιβωτίων από τις 11 Αυγούστου. Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξει ξανά η εγκατάσταση.Οι αναλυτές ανησυχούν ότι το κλείσιμο του τερματικού σταθμού Meishan και οι πιθανές συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της χαοτικής κατάστασης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.(εδώ)

 

Tέλος εποχής για την υπερβάλλουσα ρευστότητα; Η αμερικανική οικονομία –όπως και ο υπόλοιπος κόσμος- γνώρισε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όμως στάθηκε γρήγορα ξανά στα πόδια της καθώς η κυβέρνηση και η Federal Reserve προώθησαν γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας, με χαρακτηριστικό το φθηνό χρήμα. Τους τελευταίους μήνες, η συζήτηση για το πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει σταδιακά να μαζεύει τα προγράμματα στήριξης κυριαρχεί στους κύκλους των οικονομολόγων, αναλυτών, χρηματιστών και επιχειρηματιών. Όμως ένας δείκτης ρευστότητας του οποίου οι πτώσεις προέβλεψαν δύο από τις χειρότερες χρηματιστηριακές κρίσεις της δεκαετίας χτυπά καμπανάκι συναγερμού για τη ρευστότητα πριν καν η Federal Reserve αρχίσει να μετριάζει τις αγορές ενεργητικού.(εδώ)

 

Η ακαθάριστη αξία των κρατήσεων σκαρφάλωσε στα 13,4 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 11,56 δισ. δολάρια, αφού κατέγραψε αύξηση 320% σε ετήσια βάση και 37% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2019. Οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων αυξήθηκαν κατά 197% σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 83,1 εκατομμύρια, ωστόσο ήταν μειωμένες κατά 1% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019."Αναμένουμε ότι τα έσοδα για το γ' τρίμηνο του 2021 θα είναι τα ισχυρότερα τριμηνιαία έσοδα που έχουμε καταγράψει ποτέ", ανέφερε η Airbnb σε επιστολή προς τους μετόχους.(εδώ)

 

Tα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη 11/8/2021 δείχνουν πιθανή κορύφωσή του, εξέλιξη που ανακουφίζει τους επενδυτές καθώς η κεντρική τραπεζα των ΗΠΑ δεν θα βρεθεί υπό πίεση να επισπεύσει τον περιορισμό της έκτακτης στήριξης που παρέχει.  Ωστόσο, επιμένουν οι ανησυχίες ότι η άνοδος του πληθωρισμού επηρεάζει αρνητικά την αγορά ομολόγων και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Η άνοδος των τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο παραμένοντας ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών σε ετήσια βάση.(εδώ)

 

Μετά τη Citigroup που γύρισε σε αρνητικό έδαφος την εκτίμηση της για τα φετινά κέρδη ανά μετοχή της ελληνικής αγοράς, και η Jefferies αλλάζει σημαντικά την εκτίμησή της, σε πλήρη αντίθεση με την αστρονομική άνοδο που ανέμενε προηγουμένως. Ο αμερικανικός οίκος αναμένει αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών μετοχών της τάξεως του 43,6% για το 2021 αλλά από την άλλη, περιορίζει σημαντικά την εκτίμηση της για τους επόμενους 24 μήνες στο 25,9%.Στην Ευρωζώνη τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να ενισχυθούν κατά 29,7% (40,3% προηγούμενη εκτίμηση) και κατά 11,6% (15,3% προηγούμενη εκτίμηση) για τους επόμενους 12 και 24 μήνες, στις ΗΠΑ κατά 20,3% και 8,9% και στη Βρετανία κατά 28,4% και 7% αντίστοιχα. (εδώ)

 

Οι χρηματιστηριακές αγορές παρά τους κινδύνους που υπάρχουν δεν αναμένεται να διορθώσουν αλλά οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν και ράλι αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας έκθεσης της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας J P Morgan.Ο επόμενος παράγοντας κινδύνου είναι μια πιθανή απότομη αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα (λόγω πληθωρισμού )Τον Ιούλιο 2021 σε μια αύξηση 1% στις τιμές των 10ετών ομολόγων, οι τεχνολογικές εταιρίες αυξήθηκε κατά 4% και οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες εκποιήθηκαν κατά μέσο όρο 3%.Εάν πωληθούν τα ομόλογα θα πωληθούν και οι μετοχές, έχει αποδειχθεί ένας υψηλός βαθμός συσχέτισης μεταξύ των δύο αγορών. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text