Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε -  Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Πληρότητες που αγγίζουν μεσοσταθμικά το 80% καταγράφουν και αυτή την εβδομάδα οι τουριστικοί προορισμοί, με το θετικό σερί του Αυγούστου σε αφίξεις και κρατήσεις να συνεχίζεται. Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού χώρου, μέχρι και τις 22 Αυγούστου οι περισσότερες μονάδες είναι fully booked, τόσο από ξένους, όσο και από Έλληνες τουρίστες, ενώ υπάρχει μια δυναμική κρατήσεων που διαρκεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο χειρίστηκαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα το διάστημα μεταξύ 5 και 11 Αυγούστου.(εδώ)

 

Θετικές είναι οι προοπτικές που διατυπώνονται για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους επιμέρους κλάδους της, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις και μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες έναντι 91,1 μονάδων, τον Ιούλιο του 2020 και 108,7 μονάδων, τον προηγούμενο μήνα.Επιπλέον, υιοθετώντας την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για άνοδο της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης κατά 20% το 2030 (έναντι του 2019), η σύγκλιση της Ελλάδας στο μεσογειακό μέσο όρο σε όρους εποχικότητας και ποιότητας, θα μπορούσε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να οδηγήσει τις τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα σε επίπεδο διπλάσιο έναντι του 2019 (επιπλέον 18 δισ. ευρώ ετησίως), εκτιμά η Εθνική Τράπεζα. (εδώ)

 

H έκθεση της Moody’s κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας, καθώς είναι ευάλωτη στην κλιματική κρίση, κάτι που μακροπρόθεσμα δημιουργεί προκλήσεις στην οικονομία. Από τον τουρισμό, την πιστοληπτική ικανότητα και την πρόσβαση σε κεφάλαια από τις επιχειρήσεις.Πρώτον, ο τουρισμός αναμένεται να επηρεαστεί. Η χώρα μας καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες περιβαλλοντικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις δημοσιονομικά των πυρκαγιών και εν γένει των φυσικών καταστροφών μπορούν να φτάσουν έως και το 2,5% του ΑΕΠ, με τη χώρα μας να καταγράφει μικρή προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. (εδώ)

 

Γιατί δεν επενδύουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα; Την απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας δίνει πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία «μετράει» το επενδυτικό κενό στην οικονομία με τρεις διαφορετικές μεθόδους και το προσδιορίζει μεταξύ 1,6% και 8% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ σημειώνει ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ήταν, με διαφορά, οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι οικονομολόγοι του Ταμείου υπογραμμίζουν ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις περιορίζονται κυρίως από διαρθρωτικούς παράγοντες. Ανήλθαν, κατά μέσο όρο, στο 7% του ΑΕΠ κατά τη δεκαετία που προηγείται της μεγάλης οικονομικής κρίσης και περίπου στο 5,5% του ΑΕΠ έκτοτε. Γιατί δεν επενδύουν, όμως, οι ελληνικές επιχειρήσεις; Οι ίδιες οι επιχειρήσεις δηλώνουν, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που δημοσιεύθηκε το 2020, ότι επένδυσαν το «σωστό» ποσό. Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι επένδυσαν το «σωστό» ποσό είναι 71%, δηλαδή σχεδόν ίσο με το ποσοστό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δίνουν την ίδια απάντηση (80%).  (εδώ)

 

Λίγο πάνω από τα 9 δισ. ευρώ έφτασε το πρωτογενές έλλειμμα στο 7μηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.Την ίδια ώρα, τα έσοδα σημείωσαν πτώση κατά την ίδια περίοδο, όπως και οι δαπάνες.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.528 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 12.946 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 10.915 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9.077 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9.602 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7.463 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.(εδώ)

 

Πολυεθνικοί κολοσσοί ήδη κάνουν λόγο για πληθωριστικές πιέσεις. Τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά προϊόντα, ανατιμήσεις που φτάνουν έως το 72% στην περίπτωση του φυσικού αερίου, καθώς και πολλές ακόμη σε σειρά βασικών τροφίμων –μικρότερες αλλά ιδιαιτέρως σημαντικές– καθώς επιβαρύνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι ανατιμήσεις μάλιστα σε βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες, αλλά ακόμη και το ψωμί επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση των πιο ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών.(εδώ)

 

Οσον αφορά τον δείκτη όγκου λιανικής, παρουσίασε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα εν μέσω της δύσκολης περιόδου των κυμάτων της πανδημίας. Συγκεκριμένα, την πτώση του δείκτη κατά 10,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ακολούθησε ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατά 9,6%, οπότε άρχισε η αγορά να λειτουργεί μέχρι την εμφάνιση του δεύτερου πανδημικού κύματος, το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Με την έλευση του 2021, τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν αύξηση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου 2,9% παρά την αυστηροποίηση των μέτρων στο ήδη εξελισσόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, αποτέλεσμα που πιθανόν θα συνοδευθεί και από θετικές εξελίξεις στον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης.(εδώ)

 

Σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 500- 700 εκατ.ευρώ δρομολογεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην αποθήκευση ενέργειας με στόχο να ενισχύσει το portfolio των έργων της και να επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό της. Η θυγατρική της ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 8 συνολικά αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας με τη Δ.Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη να αποτελούν τους πρώτους σταθμούς του «πράσινου» μετασχηματισμού της εταιρίας. Το χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών της επιχείρησης περιλαμβάνει υπό ανάπτυξη έργα που ξεπερνούν τα 6,5 GW εκ των οποίων τα 2,6 GW είναι φωτοβολταϊκά, με την εισηγμένη να έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή εντός 20 μηνών έργα ισχύος 500 MW. Στόχος παραμένει η συνολική εγκατάσταση 1,5 GW έως το 2024. (εδώ)

 

Τυχόν συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, διατήρηση των ναύλων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αλλά και αύξηση του κόστους ενέργειας θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία της εταιρίας, αναφέρει η Παπουτσάνης με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου. Και η εταιρία Παπουτσάνης δεν είναι η μόνη που επηρεάζεται από τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και μεταφορικό κόστος. Οι εταιρίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, βρίσκονται μπροστά σε ένα ράλι ανατιμήσεων που "κτυπά” σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την κερδοφορία τους και επηρεάζει το κόστος παραγωγής, ενώ οι διοικήσεις τους αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν αυτόν τον σκόπελο. (εδώ)

 

Νέο συνολικό σχεδιασμό για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων που πιθανολογείται ότι βρίσκονται στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα φέρνουν οι διαδοχικές αποχωρήσεις των παικτών της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.Η τελευταία τέτοια κίνηση από την πλευρά των ΕΛΠΕ, ήρθε να προστεθεί στις αντίστοιχες με αφετηρία την Repsol. Η ισπανική εταιρία η οποία συμμετείχε σε τρία projects στο Ιόνιο, στην Αιτωλοακαρνανία και στην περιοχή Ιωαννίνων ξεκίνησε τον Ιανουάριο να αποχωρεί, -μαζί με την Energean-, αρχικά από την Αιτωλοακαρνανία άνευ ανταλλάγματος, τον Μάρτιο ακολούθησε η αποχώρηση από την κοινοπραξία των Ιωαννίνων και πρόσφατα έφυγε και από το μπλοκ του Ιονίου, όπου είχε το 50% και το μάνατζμεντ.(εδώ)

 

Να ισχυροποιήσει τη θέση της στον κλάδο των αποθηκευτικών χώρων και των logistics, στοχεύει η ΟΛΘ και στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, καλεί τους υποψηφίους ενδιαφερόμενους -Έλληνες και ξένους- να καταθέσουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεών της εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού (22), αλλά και αυτών που σκοπεύει να δημιουργήσει. Οι νέες εγκαταστάσεις που σκοπεύει να δημιουργήσει η εταιρία θα αφορούν σε χώρους αποθήκευσης -μεταξύ άλλων- ξηρού φορτίου, υγρού φορτίου, και ψυχόμενων/Reefer, παροχής υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL) και κέντρου διανομής αποθηκευτικής χρήσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. (εδώ)

 

Οι εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, μετά την εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit και την εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ, μειώθηκαν, σε όρους αξίας, κατά 18,2% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.(εδώ)

 

Η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να καταγράψουν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021, των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σε μια ισχυρή ανάκαμψη η οποία θα βοηθήσει τις χώρες να ξεπεράσουν την ύφεση του προηγουμένου έτους.Το ισπανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 6,2% το 2021, ενώ η Ιταλία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 5,6%.Σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, πρόκειται για αύξηση 0,3% και 0,6% αντιστοίχως.Οι πιο θετικές προοπτικές αναδεικνύουν πώς η Νότια Ευρώπη, για χρόνια συνδεδεμένη με κρίσεις χρέους και οικονομική εξασθένηση, ίσως είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα. (εδώ)

 

Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Αύγουστου, καθώς οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, κυρίως λόγω της ραγδαίας επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την εξέλιξη της οικονομίας. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε στις 70,2 μονάδες τον Αύγουστο, από τις 81,2 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του πανεπιστημίου.Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί οριακά στις 81,3 μονάδες. Σημειώνεται ότι είναι η έβδομη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγράψει ο δείκτης στην ιστορία του. (εδώ)

 

«Μη αναστρέψιμη» είναι η αλλαγή που προκάλεσε η πανδημία στην καταναλωτική συμπεριφορά και βέβαια έχει αφήσει εμφανές αποτύπωμα στον αεροπορικό κλάδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της McKinsey. Ειδικότερα, τα έσοδα των αεροπορικών εταιριών ανήλθαν συνολικά στα 328 δισ. δολάρια, υποχωρώντας κατά 60% σε σχέση με το 2019. Παρότι οι εκστρατείες του εμβολιασμού και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχουν δώσει ώθηση στον κλάδο από την αρχή του έτους, η McKinsey προβλέπει πως πλήρης ανάκαμψη θα σημειωθεί μόνον μετά το 2024. Προκειμένου να επισπευθεί η ανάκαμψη, αλλά και για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που ανέκυψαν από την επέλαση της πανδημίας, ο σχετικός κλάδος οφείλει να είναι προετοιμασμένος για τις νέες τάσεις της εποχής.(εδώ)

 

Στα τέλη του 2001, όταν η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έπειτα από 15 χρόνια σχοινοτενών διαπραγματεύσεων, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς την κλίμακα της επιρροής που επρόκειτο να ασκήσει στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Δεδομένου, όμως, ότι η κινεζική οικονομία είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα ,η νέα ανησυχία που εκφράζεται προσφάτως αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία η στροφή της Κίνας στην πράσινη ενέργεια. Σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg προέβλεπε πως η Κίνα θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη καθώς σχεδιάζει να καλύπτει το 90% των ενεργειακών αναγκών της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2060.(εδώ)

 

Οι χώρες που ανακάμπτουν από την πανδημία θέτουν ως ύψιστη προτεραιότητα την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και ο καλύτερος τρόπος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.Έρευνα του ΔΝΤ καταδεικνύει ότι όταν οι κυβερνήσεις δαπανούν σε υποδομές, ενισχύουν την απασχόληση. Στοιχεία των τελευταίων 19 ετών από 5.600 κατασκευαστικές εταιρίες από 27 προηγμένες χώρες και 14 αναδυόμενες αγορές, μας βοηθούν να μετρήσουμε το άμεσο αποτέλεσμα στην απασχόληση από δημόσιες δαπάνες 1 εκατ. δολ. σε υποδομές, με κριτήριο τα εισοδήματα των χωρών και τον τομέα, ήτοι στην ηλεκτροδότηση, στα οδικά δίκτυα, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στην υδροδότηση και την αποχέτευση.(εδώ)

 

Το «μποτιλιάρισμα» στα κινεζικά λιμάνια –κάποια εκ των οποίων έκλεισαν λόγω πανδημίας- έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα οι ναύλοι των φορτηγών πλοίων και των containerships. Περί τα 230 φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην συνολικής χωρητικότητας 15,7 εκατομμυρίων τόνων dw βρίσκονται συνωστισμένα στα αγκυροβόλια βασικών λιμανιών της βόρειας Κίνας περιμένοντας της σειρά τους ή την αλλαγή δρομολογίου. Η αυξανόμενη συμφόρηση έχει ως αποτέλεσμα οι ναύλοι για μεταφορά χύδην φορτίων, μεταφοράς άνθρακα, σιτηρών και ορυκτών να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών. Ο μεγαλύτερος χρόνος αναμονής είναι 27 ημέρες. Λόγω των καθυστερήσεων στα κινεζικά λιμάνια δυσκολεύει η διαχείριση εμπορευματικών όγκων – ρεκόρ  σιτηρών και βιομηχανικών υλικών. (εδώ)

 

Οι επενδυτές από όλο τον κόσμο φαίνεται ότι συνεχίζουν να εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να οδηγήσει την ευρωζώνη έξω από την κρίση της πανδημίας. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών του Νότου οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας χαμόγελα στις κυβερνήσεις που έχουν αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσουν πολλές άλλες μεγάλες προκλήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το επιτόκιο για τα κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας της Ελλάδας έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 0,55%, με τη διαφορά του επιτοκίου αυτού (το «spread”) απέναντι στο αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο (Bund) να διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 1%. Παρόμοιες είναι και οι αποδόσεις της Ιταλίας. (εδώ)

 

Oι εργαζόμενοι της Google μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση του μισθού τους εάν επιλέξουν μόνιμη τηλεργασία, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Ο τεχνολογικός κολοσσός μπορεί μεν να υποστήριξε την πρακτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω τηλεργασίας 10.000 εργαζομένων αλλά, σύμφωνα με εσωτερική εγκύκλιο της επιχείρησης, αρκετοί εξ αυτών μπορεί να δουν το μισθό τους να μειώνεται μέχρι και 25%.Ο μισθός των εργαζομένων που θα μετακομίσουν από το Σαν Φρανσίσκο μπορεί να μειωθεί κατά 25%, υποστήριξε το Reuters.(εδώ)

 

Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, εισήγαγε 30,18 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο, σημειώνοντας υψηλό επτά μηνών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.Τα στοιχεία από Kpler έδειξαν επίσης ισχυρά κέρδη στις εισαγωγές στην Ιαπωνία, τον τρίτο μεγαλύτερο αγοραστή της περιοχής, με 15,39 εκατομμύρια τόνους να φτάνουν τον Ιούλιο, τα περισσότερα από τον Ιανουάριο. Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται η Νότια Κορέα με 11,62 εκατομμύρια τόνους εισαγωγές τον Ιούλιο, ενώ ακολουθεί η Ταϊβάν με 6,78 εκατομμύρια τόνους, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text