Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Η Federal Reserve μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αλλά δύο πρώην ανώτεροι υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να μετατοπιστεί ολόκληρη η οικονομία σε ένα υψηλότερο επίπεδο, με άνθηση των θέσεων για ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων. Ο David Wilcox, πρώην ερευνητικός διευθυντής της Fed και ο David Reifschneider, ειδικός σύμβουλος της πρώην προέδρου της Fed (και νυν υπουργού Οικονομικών) Janet Yellen, υποστηρίζουν σε μια νέα ερευνητική εργασία ότι μόλις περάσει η πανδημία και η Fed είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, θα πρέπει στη συνέχεια να αυξήσει τον εθνικό στόχο πληθωρισμού από 2% σε 3%. (εδώ)

 

Η κατάκτηση μιας βιώσιμης, μακροχρόνιας και συμπεριληπτικής ανάπτυξης είναι βασικό ζητούμενο, μετά τα μαθήματα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και των μεγάλων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογικής εξέλιξης και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.  Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις που έγιναν κατά την κλειστή γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Οπως επισημάνθηκε, ο ΣΕΒ πιστεύει στη συμβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.  Η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας επαναπροσδιορίζει τον ρόλο, την αποστολή και τις βασικές της προτεραιότητες για ένα κοινό μέλλον, προϊόν μιας επιχειρηματικότητας που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, τονίστηκε. (εδώ)

 

Εκτός από τα χαμόγελα αισιοδοξίας που σκορπίζει για το ποσοστό της ανάπτυξης που θα «κλειδώσει» το 2021, όπως ήταν αναμενόμενο η καλή πορεία του τουρισμού, η οποία κυρίως ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούλιο, διέσωσε και τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα, με τα επίσημα στοιχεία, από τις 288.893 προσλήψεις που έγιναν συνολικά τον Ιούλιο, οι 141.241 αφορούσαν την εστίαση και τα καταλύματα, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας προσλήφθηκαν τον Ιούλιο 147.652 εργαζόμενοι. (εδώ)

 

Συμφωνίες για περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα αναμένεται να «κλείσουν» στο προσεχές διάστημα, ενώ εξαιρετικά ευοίωνες είναι και οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος.Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ευοίωνες ώστε να παγιωθεί μια ισχυρή διασύνδεση, η οποία θα αποτυπωθεί και στη σημαντικότερη εκδήλωση στη Βόρεια Αμερική για τα θέματα της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, την ΑUSA 2021, στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο. Εκεί αναμένεται πολύ σημαντική ελληνική παρουσία, σε μια ευκαιρία για ουσιαστική διασύνδεση με την παγκόσμια κοινότητα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας» σημειώνει.(εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019.Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 78.382.146 χιλ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 29,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2020, που είχε ανέλθει σε 60.570.667 χιλ. ευρώ. Tη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 118,5%, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του δεύτερου τριμήνου 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ενώ τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 9,8% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας. (εδώ)

 

Επενδυτικές συμφωνίες για την εξαγορά ή την ανάπτυξη νέων επαγγελματικών ακινήτων αξίας πλησίον των 400 εκατ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα, καταδεικνύοντας τη σημαντική δραστηριότητα που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων, τόσο από εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) όσο και από ομίλους ακινήτων, όπως η Premia Properties. Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 71 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του έτους στην ελληνική αγορά ακινήτων η Prodea Investments. Μεταξύ άλλων, η Prodea έχει συμφωνήσει για την απόκτηση του κτιρίου γραφείων της Lamda Development, Ilida Business Center στο Μαρούσι. (εδώ)

 

Στην καταβολή μερίσματος 70,2 εκατ. ευρώ στους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Άβαξ από τα κέρδη χρήσης 2020 αλλά και κέρδη προηγούμενων ετών προχωρά η Αττική Οδός, παρά τα μειωμένα έσοδα, λόγω πανδημίας. Η εταιρία έκλεισε τη χρήση 2020 με κύκλο εργασιών 151,5 εκατ. ευρώ έναντι 192,7 εκατ. ευρώ το 2019, μικτά κέρδη 60,8 εκατ. ευρώ (94 εκατ. ευρώ το 2019) και κέρδη προ φόρων 63,3 εκατ. ευρώ έναντι 91,5 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη μετά από φόρων ανήλθαν σε 48,7 εκατ. ευρώ έναντι 72 εκατ. ευρώ το 2019. (εδώ)

 

Σε συνέχεια της έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της PHOENIX VEGA MEZZ στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. - στον κλάδο «Οχήματα Ανοιχτού Τύπου και Διάφορα Επενδυτικά Σχήματα» - οι μετοχές της εταιρίας θα εισαχθούν από τη Τρίτη 17 Αυγούστου 2021 στην σύνθεση του «Δείκτη Τιμών Εναλλακτικής Αγοράς Χ.Α.» με συντελεστή στάθμισης 100%. (εδώ)

 

Απόλυτα προσηλωμένη η διοίκηση της Motor Oil στην πράσινη ενέργεια αφού για φέτος έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ έναντι επενδύσεων 175 εκατ. ευρώ το 2020.Η εισηγμένη υλοποιεί αυτό το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με δύο έργα, που εντάσσονται στην ελληνική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό IPCEI «Yδρογόνο».Τα δύο έργα, που προκρίθηκαν -ήδη- είναι το Blue Med (κοινοπρακτικό project με τη ΔEH και τον ΔEΣΦA για την παραγωγή υδρογόνου πολύ χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα), με στόχο την παραγωγή «πράσινου» και «γαλάζιου» υδρογόνου για μεταφορά, διανομή και χρήση στη βιομηχανία (διυλιστήρια) και μεταφορές (λεωφορεία και πλοία).Το δεύτερο έργο αφορά στην παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση. (εδώ)

 

Σύνθετοι λόγοι που λειτουργούν σωρευτικά με τα χρόνια έχουν οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια ιδιότυπη απαξίωση, καθιστώντας την αγορά ουσιαστικά ένα σκληρό «γκέτο» μερικών χιλιάδων επενδυτών. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εδώ και χρόνια «βλέπει» την ανάποδη όψη της οργιώδους, άναρχης και ακραία στρεβλής ανάπτυξης της επενδυτικής κουλτούρας της φούσκας του ’99. Από την ασύδοτη υπερβολή και τους 1,15 εκατ. κωδικούς του ’99 και τους 144.000 τον Ιούλιο του 2007, έχουμε φτάσει πλέον στην απαξίωση μιας αγοράς που έχει γίνει ένα (σκληρό) «γκέτο» μιας ελίτ εγχώριων και μερικών ξένων επενδυτών. (εδώ)

 

Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα επισπεύσει τα placement την διάθεση μετοχών που κατέχει στις τράπεζες σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ωστόσο όλος αυτός ο σχεδιασμός έχει αλλάξει ριζικά. Με τον νέο νόμο που θα έρθει τον Οκτώβριο του 2021 παρατείνετε η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ κατά 5 χρόνια δηλαδή από το 2022 μετατίθεται για το 2027.  Το ΤΧΣ θα μπορούσε να κρατήσει το 10% της Εθνικής σε βάθος χρόνου, το 5% της Πειραιώς και το 5% της Alpha bank και να διατηρήσει το συμβολικό 1,34% της Eurobank ως κοινός μέτοχος και χωρίς ειδικά προνόμια μετόχου. (εδώ)

 

H Attica Bank ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε συνέχεια της χρηματιστηριακής ανακοίνωσης της 12ης Αυγούστου 2021, ολοκληρώθηκε (16.08.2021), η έκδοση 992.512.679 δωρεάν παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σε λογιστική μορφή με πίστωση αυτών στον Λογαριασμό Αξιογράφων που τηρεί το Ελληνικό Δημόσιο στο σύστημα άυλων τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών. (εδώ)

 

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό έδωσε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μετά από μια σύντομη ύφεση. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Eurostat αναφέρει πως η απασχόληση στην ευρωζώνη αυξήθηκε 0,5% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις. Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε ελαφρώς πτωτικά από τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat για ανάπτυξη 13,7%, που ανακοινώθηκαν στο τέλος Ιουλίου. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, τη διάθεση νέου προϊόντος με τη μορφή εγγυήσεων για τμήματα σύνθετης τιτλοποίησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων υπό τη διαχείριση του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού στα 22 συμμετέχοντα κράτη μέλη. Με προβλεπόμενο ειδικό προϋπολογισμό ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το νέο προϊόν αναμένεται να κινητοποιήσει νέα δάνεια ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που πλήττονται από την έξαρση της νόσου. Πρόκειται για σημαντική συμβολή στον συνολικό στόχο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ στα 22 συμμετέχοντα κράτη μέλη. (εδώ)

 

Την πρώτη δόση των κεφαλαίων που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 800 δισ. ευρώ, που έχει στόχο να βοηθήσει το μπλοκ να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού, έλαβε η Ισπανία. Στόχος του Ταμείου είναι να βοηθήσει την οικονομία της ΕΕ να γίνει πιο πράσινη και πιο ψηφιοποιημένη. Πιο συγκεκριμένα, η Ισπανία έλαβε το ποσό των 9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 69,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη μορφή επιχορηγήσεων τα επόμενα χρόνια, με στόχο την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην πρόταση που έχει καταθέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (εδώ)

 

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε ο δείκτης μεταποιητικής New York Empire State τον Αύγουστο, χάνοντας σχεδόν το σύνολο της βελτίωσης που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα όταν διαμορφώθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης των επιχειρηματικών συνθηκών κατρακύλησε κατά 24,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 18,3 μονάδες τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το παράρτημα Νέας Υόρκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Econoday, ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στις 30 μονάδες. Τον Ιούλιο ο δείκτης είχε σημειώσει "άλμα” κατά 25,6 μονάδες και είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 43 μονάδων.  (εδω)

 

Η Τουρκία ανακοίνωσε έλλειμμα του προϋπολογισμού για τέταρτο μήνα τον Ιούλιο με το χρηματοδοτικό κενό να διευρύνεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2006. Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στις 67,9 δισ. λίρες τον Ιούλιο, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα στις 46,2 δισ. λίρες. Οι δαπάνες αυξήθηκαν 21,4% στα 141,1 δισ. λίρες, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 180% στις πληρωμές τόκων πριν από ένα χρόνο. (εδώ)

 

Η απασχόληση μεταξύ των πιο χαμηλόμισθων Αμερικανών παραμένει σταθερή σε ένα επίπεδο πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι μεσαίων και υψηλών αποδοχών ανέκαμψαν και με το παραπάνω. Οι θέσεις απασχόλησης για τους εργαζόμενους που κερδίζουν λιγότερα από 27.000 δολάρια το χρόνο έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 22% σε σύγκριση με τα μέσα του Ιανουαρίου του 2020, δείχνουν νέα στοιχεία της Opportunity Insights, μιας πρωτοβουλίας οικονομικών ερευνών που έχει ως βάση το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.(εδώ)

 

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και προκαλεί αναταραχές στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα  και νέα ρεκόρ στους ναύλους στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αλλά και στο χύδην ξηρό φορτίο (σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα, σιτηρά). Το κλείσιμο ενός τερματικού σταθμού στο τρίτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, στο λιμάνι Ningbo στη Κίνα, αποδεικνύει ότι η αναταραχή στη διεθνή ναυσιπλοΐα, λόγω του κορωνοϊού δεν μπορεί να κοπάσει εύκολα και ίσως να διαρκέσει μέχρι και τον επόμενο χρόνο τινάζοντας στα ύψη και τα κόστη μεταφοράς των αγαθών. (εδώ)

 

Ο αριθμός των εργαζόμενων στις βρετανικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 182.000 τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού. Η στατιστική υπηρεσία τόνισε επίσης πως η ανεργία στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο υποχώρησε στο 4,7%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η ανεργία θα παρέμενε στο 4,8%.Η βρετανική αγορά εργασίας έχει ενισχυθεί από τις επιδοτήσεις θέσεων εργασίας του υπουργού Οικονομικών Rishi Sunaak, που ανέλαβε την πληρωμή των μισθών 8,9 εκατ. εργαζόμενων στην κορύφωση της πανδημίας τον Μάιο του 2020, κατά το πρώτο lockdown, ενώ τώρα ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει στις 1,9 εκατ. Θέσεις εργασίας. (εδώ)

 

Η ολλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,1% σε τριμηνιαία βάση στο β΄ τρίμηνο, καθώς η σταδιακή άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό προκάλεσε έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ολλανδία.Η ανάπτυξη ήταν η πρώτη για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από το γ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, και υπερέβη τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,6%. (εδώ)

 

Πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι νέες κενές θέσεις εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού φέρνει σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας της Γηραιάς Αλβιώνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής αρχής, οι μισθολογικές αυξήσεις φαίνεται να οδηγούν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα. Οι μέσες αποδοχές το τρίμηνο έως τον Ιούνιο αυξήθηκαν πάνω από 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.Η άνοδος είναι ενδεικτική ανάκαμψης από τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση εδώ και 300 χρόνια. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text