Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Τρίτος συνεχόμενος μήνας εισροών στο ΧΑ από ξένους επενδυτές

Τρίτος συνεχόμενος μήνας εισροών στο ΧΑ από ξένους επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρίτος συνεχόμενος μήνας εισροών στο ΧΑ από ξένους επενδυτές

Τρίτο συνεχόμενο μήνα εισροών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχαμε κάμποσο καιρό να δούμε, για την ακρίβεια ένα τέτοιο σερί εισροών είχε επαναληφθεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές κατά 46,3 εκατ. ευρώ φθάνοντας τις καθαρές εισροές από την αρχή του έτους στα 78,7 εκατ. ευρώ.

Το σερί των τριών μηνών αποδίδεται στις δύο τραπεζικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες είχαν αυξημένη συμμετοχή στο βιβλίο προσφορών του εξωτερικού καθώς και στη συμπερίληψη των μετοχών της Eurobank και της Alpha Bank στον βασικό δείκτη των Ευρωπαϊκών μετοχών του MSCI. Οι εκροές συνεχίστηκαν για ένα ακόμα μήνα από το Ην. Βασίλειο (42,3 εκατ. ευρώ) ενώ η Γερμανία και η Ισπανία ήταν καθαροί αγοραστές με 46,5 και 39,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η έκτακτη αναθεώρηση τoυ δείκτη είχε ωστόσο σαν αποτέλεσμα και την αύξηση της συμμετοχής των ξένων και στις συναλλαγές όπου καταγράφεται ποσοστό 61,6%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019. Και εδώ η περίπτωση της Γερμανίας παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού απειλείται για πρώτη φορά ευθέως η πρωτοκαθεδρία του Λονδίνου στην προέλευση των συναλλαγών από το εξωτερικό.

Οι ενεργές μερίδες ανέκαμψαν από τις 23.586 τον Ιούνιο στις 29.191 επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση που παρατηρείται από την αρχή της χρονιάς. Σε αυτό έχουν παίξει ρόλο εκτός από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και οι ομολογιακές εκδόσεις (Costamare, Prodea) οι οποίες απευθύνονται σε ένα διαφορετικό κοινό προσανατολισμένο σε επενδύσεις με χαμηλότερο προφίλ ρίσκου.

Κατά τα λοιπά: Ο μήνας έκλεισε με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 68,2 εκατ. ευρώ (Ιούλ. 2020: 50,3 εκατ. ευρώ) με το σύνολο των συναλλαγών να φθάνει τα 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 112 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στο σύνολο του έτους ο μέσος όρο βρίσκεται 18,2% υψηλότερα από πέρυσι στα 78,3 εκατ. ευρώ ενώ και η Αγορά παραγώγων έχει πραγματοποιήσει 8,8 εκατ. συμβόλαια έναντι 5,67 εκατ. συμβόλαια στο αντίστοιχο περυσινό επτάμηνο.

O Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν έμειναν χωρίς σημαντικές εταιρικές πράξεις καθώς τρέχουν ή έτρεξαν τέσσερις δημόσιες προτάσεις, οι ΑΜΚ των Ελλάκτωρ, Premia, Τζιρακιάν και ΕΛΓΕΚΑ ενώ είχαμε και δύο εισαγωγές τίτλων (Real Consulting, Phoenix Mezz) στην Εναλλακτική Αγορά.

Με βάση τα στοιχεία των συναλλαγών για την ΕΧΑΕ η φετινή χρονιά δείχνει να εξελίσσεται ικανοποιητικά καθώς όλες οι βασικές γραμμές εσόδων δείχνουν ανάκαμψη ενώ από τις υπηρεσίες εκκαθάρισης και ανάπτυξης αγορών η διοίκηση προσδοκά ότι θα αυξήσει την συνεισφορά τους στο 10% των εσόδων του ομίλου.

Πηγή: liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text