Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Οι προϋποθέσεις για τη μόνιμη υπέρβαση των 900 μονάδων (συνδρομητικό)

Οι προϋποθέσεις για τη μόνιμη υπέρβαση των 900 μονάδων (συνδρομητικό)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι προϋποθέσεις για τη μόνιμη υπέρβαση των 900 μονάδων (συνδρομητικό)

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει και σήμερα τις προσπάθειες υπέρβασης του “ψυχολογικού ορίου” των 900 μονάδων. Όντως, οι 900 μονάδες, συνιστούν ένα σημαντικό “ψυχολογικό όριο” και αυτό είναι κάτι που ισχύει από τη δεκαετία του 1990, όπως έχουμε εξηγήσει και σε παλαιότερα άρθρα μας (δείτε εδώ).

Όμως, για να ξεπεραστεί το όριο των 900 μονάδων και -κυρίως- να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω απ’ αυτό, απαιτείται ένα “κύμα ενθουσιασμού” και υψηλός όγκος συναλλαγών. Αυτά, προς το παρόν, δεν υφίστανται.

 

Μπορούν να δημιουργηθούν; Βεβαίως και μπορούν. Όμως, κατά την άποψή μας, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις γι’ αυτό: α) θετικές ειδήσεις για την εξέλιξη της οικονομίας και β) θετικές ειδήσεις για τον τραπεζικό κλάδο.

 

Με βάση πληροφορίες που καταγράφονται στα ΜΜΕ, οι επιδόσεις της οικονομίας για το β’ τρίμηνο, δεν αναμένεται να ενθουσιάσουν τους οικονομικούς αναλυτές, αφού εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί γύρω από το +5,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 (δείτε εδώ).

Βέβαια, η εμπειρία μας λέει ότι, σήμερα, 20 μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε την εξέλιξη των μεγεθών.

Εμείς, δίνουμε την προσοχή μας στο γ’ τρίμηνο. Το οποίο, παρά το αναιμικό του ξεκίνημα και τα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν κατά τη διάρκειά του, δείχνει να πηγαίνει καλύτερα από τις εκτιμήσεις. Έτσι, από την πλευρά μας, μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου (7 Σεπ. 2021) είναι πιθανό να αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη που έχουμε διατυπώσει από πέρυσι τον Οκτώβριο, από +1,8% έως +2,0%, σε +2,8% έως +3,0%.

 

Παραλληλα, αν η αύξηση του ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο φτάσει στο +10,0% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020, κάτι που δεν αποκλείουμε, εκτιμούμε ότι, η συνολική αύξηση του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους, θα κινηθεί μεταξύ του +3,5% έως +3,8%. Όμως, τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο, θα τα μάθουμε στις αρχές Δεκεμβρίου -η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργεί με μία απαράδεκτη καθυστέρηση.

 

Οι αναθεωρήσεις αυτές, δείχνουν μία πορεία πολύ θετικότερη απ’ ότι όλοι αναμέναμε πριν μερικούς μήνες, κάτι που οπωσδήποτε δικαιολογεί την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο σοβαρό “ατύχημα” στις αγορές του εξωτερικού.

 

Ίσως να είναι ακόμη νωρίς για μία ισχυρή και μόνιμη υπέρβαση των 900 μονάδων, όμως είναι κάτι που θα συμβεί. Και όταν ο Γενικός Δείκτης σταθεί με “σταθερότητα” και με “ισχύ” πάνω από το επίπεδο αυτό, θα πρέπει να συμβεί κάτι εξαιρετικά αρνητικό στο μέλλον, για να ξαναπέσει κάτω απ’ αυτό.

 

Συμπερασματικά, η αγορά ακολουθεί ένα μοντέλο κίνησης συνεπώς προς την καλοκαιρινή “ραστώνη” και την έλλειψη ειδήσεων. Παράλληλα όμως, πολιορκεί με αξιώσεις το επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο αναμένεται να διασπάσει σύντομα. Υπό κανονικές συνθήκες (με αυτό πάντα εννοούμε μία ομαλή πορεία στις αγορές του εξωτερικού), δεν έχουμε κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text