Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πτώση 8% στα παγκόσμια εταιρικά κέρδη το 3ο τρίτο τρίμηνο μετά το ρεκόρ του 2ου τριμήνου

Πτώση 8% στα παγκόσμια εταιρικά κέρδη το 3ο τρίτο τρίμηνο μετά το ρεκόρ του 2ου τριμήνου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τα παγκόσμια εταιρικά κέρδη το τρίτο τρίμηνο είναι πιθανό να μειωθούν για πρώτη φορά σε 18 μήνες, μετά τα ρεκόρ κερδών που καταγράφηκε το διάστημα Απριλίου -Ιουνίου, όπως αναφέρει το Reuters, τονίζοντας ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνει το κόστος του εργατικού δυναμικού.

Το τεράστιο δημοσιονομικό κίνητρο για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δημιούργησε υψηλή καταναλωτική ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο και οι εταιρείες που αντιμετώπιζαν προβλήματα εφοδιασμού αύξησαν τις τιμές προκειμένου να αντισταθμίσουν το αυξημένο κόστος, αναφέρει ο Σόλογουεϊ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της SEI.

Αυτό συνέβαλε στην αύξηση των συνδυασμένων καθαρών κερδών 2.542 παγκόσμιων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο ρεκόρ των 734 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters με βάση τα στοιχεία της Refinitiv.

Ωστόσο τα κέρδη υπολογίζονται ότι θα μειωθούν κατά 8% κατά μέσο όρο στα 678,2 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Η παραγωγή στα εργοστάσια της Κίνας και οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν απότομα τον Ιούλιο, καθώς η επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και οι πλημμύρες διέκοψαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.

Επίσης, η έλλειψη τσιπ ημιαγωγών ανάγκασε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή και τους κατασκευαστές smartphone να εξοικονομήσουν τσιπ για δημοφιλή μοντέλα.

«Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα εργασιακά ζητήματα και οι αυξήσεις των τιμών των εισροών είναι όλα πιθανό να μειώσουν την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Μπράιαν Τζέικομπσον, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής στη Wells Fargo Asset Management.

Τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 7,2% το τρίτο τρίμηνο, μετά από αύξηση 12,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Ένα ισχυρό δολάριο θα μπορούσε να βλάψει τους Αμερικανούς εξαγωγείς και μια περαιτέρω πτώση των επιτοκίων θα μπορούσε να συμπιέσει τα κέρδη στις τράπεζες, δήλωσε ο Τζέιμς Σόλογουεϊ, επικεφαλής στρατηγικός αγορών στη διαχείριση πλούτου SEI.

Τα κέρδη σε ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες θα μειωθούν κατά 10,3% και 9,6%, αντίστοιχα.

Ανά κλάδο, τα ακίνητα, οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και τα καταναλωτικά αγαθά αναμένεται να καταγράψουν μείωση κερδών κατά 22,2%, 18,8% και 16,2%  αντίστοιχα.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text