Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η θερινή σύναξη της Fed θα επηρεάσει μετοχές και ομόλογα για τα επόμενα χρόνια

Η θερινή σύναξη της Fed θα επηρεάσει μετοχές και ομόλογα για τα επόμενα χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στη θερινή... σύναξη των σημαντικότερων οικονομικών παραγόντων του πλανήτη, στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαιόμινγκ, στρέφουν το βλέμμα οι επενδυτές, αναμένοντας το «σήμα» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το tapering. Η έναρξη της διαδικασίας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός που θα δώσει την τάση των επόμενων μηνών -ενδεχομένως και ετών- και θα επηρεάσει τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και τις αγορές. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν θα ανατρέψει την ανάκαμψη της οικονομίας και δεν θα προκαλέσει νέο κύμα lockdown ανά την υφήλιο.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, αλλά και τα όσα έχει δηλώσει μέχρι σήμερα ο Τζερόμ Πάουελ, υποδεικνύουν ότι το tapering θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Ο διοικητής της Fed έχει τονίσει ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει παρθεί, ωστόσο είναι δεδομένο ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το πότε θα αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τυπώνει χρήμα. Η προοπτική έναρξης του tapering σε πρώτη φάση και αύξησης των επιτοκίων σε δεύτερη, είναι ο βασικός λόγος που το δολάριο κινείται δυναμικά τελευταία, την ώρα που η ΕΚΤ βρίσκεται για μία ακόμη φορά πολύ πίσω χρονικά καθώς η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι πιο αργή.

Οι αγορές σήμερα δείχνουν να ποντάρουν στην πιθανότητα πιο επιθετικών κινήσεων από τη Fed, ήτοι αυξήσεις επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να αναστρέψει τις διευκολυντικές πολιτικές που έσπευσε να εφαρμόσει μετά το κραχ που προκάλεσε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020 και κατά τη διάρκεια της τρομακτικής σε βάθος ύφεσης που ακολούθησε. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή ορισμένα μέλη της Fed μιλούν ήδη ανοικτά για το πότε θα αρχίσει το tapering υπό τη μορφή σταδιακής απόσυρσης του QE, το ετήσιο συμπόσιο της Fed στην πόλη Τζάκσον Χόουλ στις 26-28 Αυγούστου, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ έχει καταφέρει ήδη να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, ενώ τα στοιχεία για την ανεργία εκπλήσσουν θετικά. Επομένως, η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει σύντομα όχι μόνο την αμερικανική, αλλά και τις μεγαλύτερες οικονομίες.

Οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για χρηματιστήρια, ομόλογα και γενικότερα τις αγορές τα επόμενα 3-5 χρόνια. Διότι όταν τα επιτόκια κινούνται ανοδικά, οι τιμές των μεγαλύτερων σε διάρκεια ομολόγων υποχωρούν, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως έγινε και όταν η τάση ήταν αντίστροφη. Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης τη δυναμική να επηρεάσουν αρνητικά τις μετοχές ανάπτυξης γιατί ουσιαστικά μειώνουν την αξία των μελλοντικών κερδών. Οι επενδυτές που είτε έχουν τέτοιες μετοχές στην κατοχή τους είτε έχουν έκθεση σε αυτές μέσω passive index funds, θα σκεφτούν να κατοχυρώσουν κέρδη και να τοποθετηθούν σε εταιρείες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και έχουν προοπτική υψηλότερων μερισμάτων.

Αναλυτές, επίσης, εκτιμούν ότι η όποια πτώση στις τιμές των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και των εταιρειών που θα παίξουν σημαντικότερο ρόλο στη μετά την πανδημία εποχή, θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία. Βέβαια, οι φόβοι σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, σε καμία περίπτωση δεν έχουν περιοριστεί, κάτι που φαίνεται από το πως αντιδρούν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο στην αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Πάουελ έχει επανειλημμένα δείξει την προτίμησή του σε μία όσο το δυνατόν ομαλότερη αλλαγή πολιτικής, η οποία συνάδει με το ευρύτερο οικονομικό outlook και τις ανησυχίες που συνεχίζουν να υφίστανται. Και αν τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται οι μετοχές στη Wall Street «φωνάζουν» ότι η οικονομία επανέρχεται καλπάζοντας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια μεγάλη διόρθωση. Σε μία εποχή, μάλιστα, που οι επενδυτές έχουν συνηθίσει σε άπλετη ρευστότητα και ιστορικά μοναδικές χρηματοδοτικές συνθήκες, μετά από τουλάχιστον 12 χρόνια που οι εκτυπωτικές μηχανές των κεντρικών τραπεζών λειτουργούν στο φουλ.

Θα αποτρέψει η Fed μία μεγάλη αναταραχή στις αγορές, την οποία μπορεί να προκαλέσει η «πρόωρη» απόσυρση των μέτρων στήριξης ή θα συνεχίσει να συντηρεί το περιβάλλον ακραίας – και για πολλούς αδικαιολόγητης – ευφορίας; Σε κάθε περίπτωση, το συμπόσιο στο Τζάκσον Χόουλ θα δώσει μία γεύση για το πως θα κινηθούν οι αγορές τους επόμενους μήνες…

 

Κωσταντίνος Μαριόλης

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text