Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Θα είναι η 7η Σεπτεμβρίου η «D-Day» για το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Θα είναι η 7η Σεπτεμβρίου η «D-Day» για το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θα είναι η 7η Σεπτεμβρίου η «D-Day» για το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Χρηματιστήριο για να τρέξει, θέλει θετικά νέα, όχι μόνο από συγκεκριμένες εισηγμένες εταιρείες τα αποτελέσματα των οποίων είναι περισσότερο από ικανοποιητικά, αλλά και από την ευρύτερη πραγματική οικονομία. Επομένως η 7η Σεπτεμβρίου, που είναι η ημέρα των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ίσως να αποτελέσει την “D-Day”, για την εκ νέου εκκίνηση των επενδυτών.

Μέχρι στιγμής, τα οικονομικά αποτελέσματα της πλειοψηφίας των σημαντικών εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι θετικά και αυτό ήδη αντικατοπτρίζεται στη πορεία των αντίστοιχων μετοχών στα ταμπλό της αγοράς.

Απολύτως θετικά είναι και τα στοιχεία από την τουριστική δραστηριότητα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, για το Q1 και Q2 του 2021. Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 51% μέσα στο πρώτο εξάμηνο, με τα αντίστοιχα του Ιουνίου να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 850%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Σε επιμέρους δείκτες, η άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης έφτασε στο 317%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 124,8%.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021, διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες, σύμφωνα με την έκθεση DG Ecfin, που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ. Αποτελεί την υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει ο συγκεκριμένος δείκτης κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας, μετά από τις 113,4 μονάδες που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ας σημειώσουμε ότι τον Ιούλιο του 2015 ο δείκτης βρισκόταν κάτω από τις 80 μονάδες.

Στη βιομηχανία, παρουσιάστηκε ενίσχυση προσδοκιών, στο μέγιστο επίπεδο 14 ετών, από βελτίωση εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση και υποχώρηση των αποθεμάτων. Ο Δείκτης βρίσκεται στις 112,3 μονάδες. Το 2015 ο δείκτης ήταν στις 86,3 μονάδες.

Στις κατασκευές παρουσιάστηκε σημαντική βελτίωση των προσδοκιών, προερχόμενη κυρίως από τις ιδιωτικές κατασκευές, με τον δείκτη να βρίσκεται στις 148,6 μονάδες, έναντι 84,9 του Φεβρουαρίου 2020 (προ πανδημίας) και 62,0 του 2015.

Μικρή αύξηση προσδοκιών, κατέγραψε το λιανεμπόριο λόγω αποκλιμάκωσης των αποθεμάτων στις 102,6 μονάδες.

Σημαντική βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, με ικανοποίηση για τη ζήτηση της τρέχουσας περιόδου, παρουσιάζει ο κλάδος των υπηρεσιών. Ο Δείκτης βρίσκεται στις 120,8 μονάδες, έναντι 112,1 μονάδων του Φεβρουαρίου του 2020 και των 78,2 μονάδων του 2015.

Επομένως, όλοι οι δείκτες του οικονομικού κλίματος στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στο λιανεμπόριο και στις υπηρεσίες, βρίσκονται σε άνοδο. Μένει η ΕΛΣΤΑΤ να πιστοποιήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που σύμφωνα με τους αισιόδοξους μπορεί να καταγράψουν διψήφιο ποσοστό.

Μέχρι στιγμής οι διεθνείς οίκοι έχουν δώσει τις ακόλουθες εκτιμήσεις: H BofA αναμένει ανάπτυξη 5,1% για το 2021 και 3,8% για το 2022, η Citigroup αντίστοιχα 4,1% για το 2021 και 6,5% για το 2022, η ΗSBC 4,5% για το 2021 και 5,5% για το 2022 και η UniCredit 5,5% για το 2021 και 3,0% για το 2022.

Επομένως, οποιαδήποτε διάψευση των εκτιμήσεων των διεθνών οίκων, από τα στοιχεία για μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του ΑΕΠ, που θα δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛΤΑΤ, θα αποτελέσει το έναυσμα για σημαντικές εισροές κεφαλαίων στο χρηματιστήριο. Ήδη το Ιερό Δισκοπότηρο των 77 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν στην πραγματική οικονομία τα επόμενα χρόνια, αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εγχώρια αγορά μετοχών και ομολόγων.

 

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text