Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τουρκία: Έλαβε 6,4 δισ. δολάρια μέσω των SDRs του ΔΝΤ

Τουρκία: Έλαβε 6,4 δισ. δολάρια μέσω των SDRs του ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ενίσχυση 6,4 δισ. δολαρίων έλαβε η Τουρκία χάρη στο πρόγραμμμα του Δ.Ν.Τ για τα νέα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR).

Το Ταμείο διένειμε περί τα 650 δισ. Δολάρια σε SDRs στα μέλη της την Δευτέρα, παρέχοντας σημαντική βοήθεια στις παγκόσμιες προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας, τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου, Kristalina Georgieva.

Η μεγαλύτερη διανομή νομισματικών αποθεμάτων στην ιστορία του ΔΝΤ θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα για την παγκόσμια οικονομία, συμπληρώνοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα των χωρών-μελών και μειώνοντας την εξάρτηση τους από πιο ακριβό εγχώριο ή εξωτερικό χρέος, αναφέρει η Georgieva στο ανακοινωθέν της.

Μάλιστα πρόσθεσε πως εάν τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιηθούν με σύνεση, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για την καταπολέμηση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης.

Το ΔΝΤ υπογράμμισε τις ανησυχίες του για τις αποκλίνουσες τάσεις στην παγκόσμια οικονομία και τόνισε πως η νέα διανομή των SDRs θα επιτρέψει στις πιο εύπορες χώρες να βοηθήσουν εκείνες που έχουν πληγεί ισχυρά από την πανδημία, βελτιώνοντας παράλληλα τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε πως περίπου 275 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια, θα διατεθούν σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ περίπου 21 δισ. δολάρια θα έχουν προορισμό χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Η Τουρκία, η οποία κατέχει μερίδιο 1% στο Ταμείο, έχει λάβει 6,4 δισ. δολάρια, κάτι που θα έχει θετική επίπτωση στα μεικτά αποθέματα της χώρας, αλλά δεν θα επηρεάσει τα διεθνή αποθεματικά της.

Τα συνολικά αποθέματα της Τουρκίας αυξήθηκαν περίπου 15% στα 107,1 δισ. δολάρια αυτόν τον μήνα.

Τα αποθέματα έχουν αυξηθεί καθώς η χώρα επιδιώκει να αυξήσει τη χρήση ανταλλαγής νομισμάτων.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text