Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ξεκινούν οι εργασίες στο βόρειο τμήμα του Ε65 - Τι φέρνει το εμβληματικό έργο

Ξεκινούν οι εργασίες στο βόρειο τμήμα του Ε65 - Τι φέρνει το εμβληματικό έργο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο «φουλ» λειτουργούν οι μηχανές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών στη χώρα, σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων άνω των 13 δις.ευρώ. Το εμβληματικό έργο του βόρειου Ε65 ξεμπλοκάρει μετά από 10 χρόνια αβεβαιότητας, με τα έργα να ξεκινούν εντός του έτους και να ολοκληρώνονται σε βάθος τριετίας.

Η κυβέρνηση παρέλαβε μια δύσκολη κατάσταση με πολλά μπλοκαρισμένα έργα και ελλιπή προετοιμασία, με τα έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί να είναι 4 δις.ευρώ. Ο E65 κατατμήθηκε σε τρία έργα.Το Νότιο Τμήμα, Λαμία-Ξυνιάδα, μήκους 32 χιλιομέτρων και με προϋπολογισμό 300 εκατ.ευρώ. Η πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών ξεπερνά ήδη το 70,3% και με την ολοκλήρωση του έργου θα συνδεθεί με το εν λειτουργία τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα στον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας.

Το Ενδιάμεσο τμήμα που συνδέει Ξυνιάδα-Τρίκαλα μήκους 77,5 χιλιομέτρων, το οποίο παραδόθηκε. Σε ότι αφορά το βόρειο τμήμα του Ε65, ξεκινά από τον Ανισόπεδο κόμβο Τρικάλων και φθάνει έως την Εγνατία Οδό, 15 χιλιόμετρα δυτικά των Γρεβενών. Το συνολικό του μήκος είναι 70,5 χιλιόμετρα και έχει προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση του Ε65 έχει πολλά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα τονώσει την απασχόληση με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ το έργο το ίδιο συνεισφέρει περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας. Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας - Ε65 είναι έργο κομβικής σημασίας, αφού συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Η σημασία για την τοπική οικονομία είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Επίσης, με την ολοκλήρωση του έργου:

  • το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία Οδό θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά,
  • η απόσταση Αθήνα-Γρεβενά και Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες,
  • η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών.

Επιπροσθέτως περιοχές με σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα, το Μέτσοβο και το Καρπενήσι θα είναι προσβάσιμες, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

Τέλος, με τον αυτοκινητόδρομο θα συνδέονται τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου. Μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ο Ε65 θα διευκολύνει τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από την Ελλάδα προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη προσφέροντας μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία είναι συντομότερη της υφιστάμενης, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί και τις οδικές μετακινήσεις προς την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Νικόλας Ταμπακόπουλος

Πηγή: liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text