Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αύξηση του εργατικού δυναμικού – Ποιες μεταρρυθμίσεις φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Αύξηση του εργατικού δυναμικού – Ποιες μεταρρυθμίσεις φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση του εργατικού δυναμικού – Ποιες μεταρρυθμίσεις φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Διαχρονικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους είναι το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού (δηλαδή εκείνων που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας) στην Ελλάδα.  Την τελευταία πενταετία, το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού επί του  συνολικού πληθυσμού της αντίστοιχης ηλικίας σημείωσε μικρή άνοδο (68,4% το 2019), ωστόσο η απόσταση από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (73,4%) διευρύνθηκε περαιτέρω. Ως αποτέλεσμα, η θέση της χώρας στην κατάταξη των χωρών μελών της ΕΕ με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη, υποχώρησε από την 9η χαμηλότερη το 2009 στην 3η χαμηλότερη το 2019.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται   προγράμματα που ενισχύουν τόσο τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όσο και τις παθητικές, υποστηρίζοντας με στοχευμένο τρόπο τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων του άνεργου πληθυσμού της χώρας. Στόχο αποτελεί κυρίως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ειδικά, των νέων και των γυναικών.

Η νέα γενιά των προγραμμάτων κατάρτισης

Στο σκέλος των ενεργητικών πολιτικών, τα προγράμματα περιλαμβάνουν απόκτηση δεξιοτήτων και επιδοτούμενη απασχόληση με άξονα τόσο το προφίλ συγκεκριμένων υπο-ομάδων (νέοι σε ηλικία, μεσήλικες, μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ.) όσο και στην ζήτηση από την πλευρά της αγοράς εργασίας και τις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας.

Τα  προγράμματα  ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης θα στοχεύουν στην   πιο άμεση και ομαλή μετάβαση των ανέργων στην αγορά εργασίας και την  τόνωση των τοπικών/ περιφερειακών οικονομιών με δεξιότητες που σχετίζονται με την πράσινη ή τη γαλάζια οικονομία.

Οριζόντια κατάρτιση

Παράλληλα, θα υπάρξει  οριζόντια επένδυση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας. Όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά και αναβαθμισμένα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και κατάρτισης με απώτερο στόχο το εργατικό δυναμικό της χώρας (εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι) να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες που αυξάνουν την απασχολησιμότητα και δημιουργούν ευκαιρίες μετακίνησης εντός της αγοράς εργασίας και επανένταξης.

Κατάρτιση για ειδικές ομάδες

Οι άνεργοι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εξακολουθούν να αποτελούν το 51% του συνολικού πληθυσμού που επωφελείται του προνοιακού επιδόματος, αυξάνοντας την ανάγκη να συμπεριληφθούν σε ειδικές παρεμβάσεις που θα τους εντάξουν ομαλά στην αγορά εργασίας λαμβάνοντας υπόψη το μορφωτικό τους προφίλ και την χρονική απόσταση από την αγορά εργασίας.

Το 23,14% των ανέργων ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ηλικίας 18-65 ετών είναι απόφοιτοι Λυκείου, ενώ το 19,4% είναι απόφοιτοι Δημοτικού (δεδομένα Δεκεμβρίου 2020). Θα δημιουργηθούν  για αυτό το σκοπό ειδικά προγράμματα που ενθαρρύνουν την απασχόληση, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία, και έχουν ως ομάδα στόχο τους εξής πληθυσμούς: (α) ενήλικα άτομα με αυτισμό, (β) ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, (γ) άστεγους και (δ) Ρομά.

Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι τόσο η αναβάθμιση των τεχνικών και ψηφιακών δεξιοτήτων των δικαιούχων, όσο και η παροχή κινήτρων στις εταιρείες να προσλαμβάνουν υποψηφίους από ομάδες που τείνουν να περιθωριοποιηθούν, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αποκλεισμού, μακροχρόνιας ανεργίας και φτώχειας.

Στο Σχέδιο παρουσιάζεται και ένα  ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα κατάρτισης για πρόσφυγες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, με σκοπό την άμεση ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text