Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: Έρχονται κρίσιμες αποφάσεις το φθινόπωρο – Ο ρόλος της Δέλτα και της Fed

ΕΚΤ: Έρχονται κρίσιμες αποφάσεις το φθινόπωρο – Ο ρόλος της Δέλτα και της Fed

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΚΤ: Έρχονται κρίσιμες αποφάσεις το φθινόπωρο – Ο ρόλος της Δέλτα και της Fed

Για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, την Fed, αλλά και για τις ανησυχίες που προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, μίλησε στο πρακτορείο Reuters το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) ο κ. Λέιν υπογράμμισε ότι κύριος στόχος του είναι η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης.

Υπογράμμισε επίσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κατάσταση θα πρέπει να επαναξιολογηθεί , λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή των επιτοκίων της αγοράς και τις προοπτικές του πληθωρισμού.

«Οι αγορές κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο ήταν σημαντικά υψηλότερες από το πρώτο, αλλά ακόμη και το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα, οι αγορές ήταν αρκετά υψηλές» είπε και τόνισε: «Κάθε προσαρμογή που κάνουμε εντός της περιόδου της πανδημίας είναι μέσα στην μια ενιαία φιλοσοφία: διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης. Εάν αυτό μπορεί να γίνει με χαμηλότερες αγορές, θα αγοράσουμε λιγότερα. Εάν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης απαιτούν περισσότερες αγορές, θα πραγματοποιήσουμε περισσότερες αγορές».

Οι προσδοκίες για το μέλλον

Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση (QE) ο κ.Λέιν είπε ότι μια καθολική πτυχή της είναι ότι οι σημερινές αποδόσεις ενσωματώνουν τις προσδοκίες της αγοράς για μελλοντικές αγορές: «Αυτό που εφαρμόσαμε από τον περασμένο Δεκέμβριο είναι μια δυναμική διαδικασία: παρατηρούμε τι συμβαίνει όσον αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης, ιδιαίτερα τα επιτόκια της αγοράς. Δεν απαντάμε μέρα με τη μέρα, αλλά πήραμε μια συνειδητή απόφαση τον Μάρτιο να αυξήσουμε τις αγορές και πήραμε μια συνειδητή απόφαση τον Ιούνιο ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό. Στις προσεχείς συναντήσεις, είτε Σεπτέμβριο είτε Δεκέμβριο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις μεταβολές των επιτοκίων. Η ανοχή μας για το επίπεδο των συνθηκών χρηματοδότησης εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η δυναμική του πληθωρισμού».

Πάντως, το μέλος της ΕΚΤ είπε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν και μετά τη λήξη του PEPP επειδή θα έχουμε το κανονικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), καθώς οι προϋποθέσεις για τον τερματισμό της APP δεν υπάρχουν.

Το φθινόπωρο «κληρώνει»

«Το φθινόπωρο, θα πρέπει να επιλύσουμε πολλά θέματα που σχετίζονται με το πώς πρέπει να μοιάζει το 2022. Γνωρίζουμε ήδη τι κάνουμε μέχρι τον Μάρτιο, ο οποίος διατηρεί ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, οπότε έχουμε το χρόνο αυτό το φθινόπωρο να επεξεργαστούμε τι θα ακολουθήσει. Γνωρίζουμε επίσης το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει με την πανδημία, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φθινόπωρο για να σκεφτούμε αυτά τα θέματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος της Fed

Ερωτηθείς για το αν η στάση της Fed θα επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι αντίκτυπος στη ζώνη του ευρώ είναι πράγματι συνάρτηση μερικών διαφορετικών διαστάσεων, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ δεν είναι παθητικός παρατηρητής»: «Εάν υπάρχουν επιπτώσεις στους όρους χρηματοδότησης της ζώνης του ευρώ, είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να προχωρήσουμε όπως αρμόζει, όπως έχουμε ήδη αποδείξει».

Για τον κ Λέιν δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τερματίσουν το QE. Επομένως, όλα έχουν να κάνουν με το αν πρόκειται για μια ομαλή διαδικασία, η οποία έχει ήδη ψηθεί σε συνθήκες χρηματοδότησης ή αν περιέχει κάποιες εκπλήξεις.

«Το άλλο βασικό σημείο είναι ότι η απόφαση περιορισμού των αγορών ομολόγων των ΗΠΑ εξαρτάται από την ουσιαστική πρόοδο στην ανάκαμψη των ΗΠΑ. Η ουσιαστική πρόοδος στην αμερικανική οικονομία είναι καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία, είναι καλά νέα για την Ευρώπη. Έτσι, δεν είναι ένα είδος τυχαίου εξωτερικού σοκ» πρόσθεσε.

Πώς θα επηρεάσει η παραλλαγή Delta την οικονομία

Ο κ.Λέιν αναφέρει ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα είναι αρνητική για την ανάκαμψη στα διεθνή ταξίδια και τουρισμό: «Αλλά το γεγονός ότι δεν απαιτεί πιο εκτεταμένα μέτρα και ότι τα τοπικά μέτρα ήταν αρκετά αποτελεσματικά δείχνει ότι, όσον αφορά τη συνολική οικονομία, ο αντίκτυπος είναι αρκετά περιορισμένος μέχρι στιγμής».

«Λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και των προηγούμενων μέτρων αποκλεισμού, η Ευρώπη ενδέχεται να μην είναι μεταξύ των περιοχών που θα πληγούν πληγεί περισσότερο από τη Δέλτα.

Η Ευρώπη είναι πλέον η εξαίρεση, δεδομένης της κλίμακας των εμβολιασμών και της επίλυσης των προβλημάτων εφοδιασμού εμβολίων. Για μένα, η προσοχή μπορεί να στρέφεται προς το πώς ο κόσμος θα επηρεαστεί από τα επόμενα κύματα της πανδημίας, ακόμα κι αν η ίδια η Ευρώπη πρόκειται να το διαχειριστεί αρκετά καλά, ελπίζω. Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ελλιπής, αλλά η υποδομή είναι εκεί, το σύστημα υπάρχει και αυτό έχει εξαλείψει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να πραγματοποιεί εμβολιασμούς».

Για την  Ελλάδα

Τέλος ο κ. Λέιν μίλησε και για την παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική αγορά ομολόγων, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023, ανεξάρτητα με το τι θα αποφασιστεί για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Σύμφωνα με τον κ. Λέιν η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της, στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία λήγουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.

Τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ όχι όμως στο πρόγραμμα ΑΡΡ, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη, πιστοληπτική ικανότητα.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text