Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Έρχεται νέο πρόγραμμα ρευστότητας για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Έρχεται νέο πρόγραμμα ρευστότητας για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται ξεκινήσει το πρόγραμμα παροχής πρόσθετης ρευστότητας από τους τρείς πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 25.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019 για την εξόφληση οφειλών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΑΑΔΕ απομένουν ακόμα μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του μέτρου.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λάβουν επιπλέον ποσό που μπορεί να φθάσει στο 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών ως «πιστωτικό κουπόνι» το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τα τέλη του 2021. Πρόκειται κυρίως για μικρά εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και κάποιες άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως γυμναστήρια που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στερούνται κεφαλαίων για την επανεκκίνησή και την πληρωμή των υποχρεώσεών τους σε φορολογικά και ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου θα χάσουν το κούρεμα του 50% και θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο ολόκληρο το ποσό του δανείου από τις επιστρεπτέες 1, 2 και 3 σε 60 μήνες αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Για παράδειγμα επιχείρηση που έλαβε ενισχύσεις 20.000 ευρώ από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και δικαιούται «κούρεμα» 10.000 ευρώ στο προς επιστροφή ποσό έχει τη δυνατότητα να λάβει πιστωτικό συμψηφισμού φόρων και εισφορών ύψους 7.000 ευρώ (20.000 Χ 35%). Εάν επιλέξει να πάρει τα 7.000 ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει τα 20.000 ευρώ από τις αρχές του 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις και έτσι θα «χάσει» το κούρεμα 50%

Υπενθυμίζεται ότι για τους 3 πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών παρέχεται η δυνατότητα «κουρέματος» του ποσού κατά 30% για όσες επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου από 15% έως 30% και κατά 50% για όσες έχουν μείωση τζίρου άνω του 30%.

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  αναμένεται έως τo τέλος Σεπτεμβρίου  να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος εντόκως προκειμένου οι υπόχρεοι να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς θα αποπληρώσουν την οφειλή. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το ύψος του συνολικού ποσού που πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ. Οι πληττόμενοι από την πανδημία που έλαβαν κρατικά δάνεια έχουν δύο δυνατότητες:

Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν μετά το «κούρεμα» σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022. Για παράδειγμα αν κάποιος έλαβε 100.000 ευρώ από τους τρεις τελευταίους κύκλους του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψει το 30% η το 50% ανάλογα με τη πτώση του τζίρου δηλαδή 70.000 η 50.000 ευρώ αντίστοιχα.

Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» 15%.  Αν το προς επιστροφή ποσό είναι 50.000 ευρώ και εξοφληθεί εφάπαξ θα μειωθεί στα 42.500 ευρώ.

Πηγή: BusinessDaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text