Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Πιάνουν νωρίτερα τον μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ, καλά νέα από τα moratoria

Τράπεζες: Πιάνουν νωρίτερα τον μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ, καλά νέα από τα moratoria

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Πιάνουν νωρίτερα τον μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ, καλά νέα από τα moratoria

Πραγματικότητα και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, και μάλιστα από το τέλος του τρέχοντος έτους και τις αρχές του επόμενου, θα είναι ο μονοψήφιος δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Ο «Ηρακλής» αποδεικνύεται καταλυτικός για τη δυνατότητα επίσπευσης των σχεδίων των τραπεζών για τη μείωση των ΜΕΔ. Παράλληλα, φαίνεται ότι θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη και η «νέα γενιά» κόκκινων δανείων, αφού η μία μετά την άλλη οι τράπεζες ανακοινώνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που υπολόγιζαν αρχικά για την πορεία των δανείων που είχαν τεθεί σε moratoria.

Η Eurobank θα είναι η πρώτη Τράπεζα που θα επιτύχει τον χαμηλότερο, μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από φέτος. Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στο 8%, όπως αναμένεται να ανακοινώσει η Τράπεζα την ερχόμενη Τρίτη 31 Αυγούστου, ολοκληρώνοντας τις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου των τραπεζών.

Χθες, η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση τον Ιούνιο της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη (Project Galaxy), έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο στο σχέδιο για περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ. Ήδη έχουν δρομολογηθεί – ταχύτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα – πολλαπλές συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των 8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με στόχο τη διαμόρφωση του Δείκτη ΜΕΑ Ομίλου στο 7% το 2022.

Στις συναλλαγές αυτές περιλαμβάνεται η τιτλοποίηση Cosmos, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένει προκαταρκτικό rating τον Σεπτέμβριο και υποβολή αίτησης ένταξης στον «Ηρακλή ΙΙ» τον Οκτώβριο. Επίσης, η πώληση του χαρτοφυλακίου Orbit 1,2 δισ. ευρώ που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται πριν το τέλος του έτους, καθώς και η συναλλαγή Sky, 2,2 δισ. ευρώ, που και αυτή θα υπογραφεί στο τέλος της χρονιάς κατόπιν της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Οι τρεις αυτές συναλλαγές θα μειώσουν φέτος κατά επιπλέον 7 δισ. ευρώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα οδηγήσουν τον δείκτη ΜΕΑ στο 13%, πέντε ολόκληρες μονάδες χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο για το τέλος του 2021. Το α΄ τρίμηνο του 2022 θα ολοκληρωθούν δύο ακόμη συναλλαγές 1,1 δισ. ευρώ: η πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων Solar, 400 εκατ. ευρώ και η πώληση άλλων χαρτοφυλακίων (wholesale και leasing) 700 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντική και επίσης καλύτερη των προσδοκιών ήταν και η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank, στο α΄ εξάμηνο του 2021 τα νέα κόκκινα δάνεια από moratoria που έχουν λήξει κατά τα τελευταία τρία τρίμηνα, ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ, στο ήμισυ των προβλέψεων για ποσό 800 εκατ. ευρώ που είχε κάνει η Διοίκηση.

Σημαντική επιτάχυνση του σχεδίου εξυγίανσης (Sunrise) που έχει ως κεντρικό άξονα τη μείωση των κόκκινων δανείων, έχει επιτύχει και η Τράπεζα Πειραιώς, ολοκληρώνοντας το 80% του σχεδίου σε λιγότερο από 6 μήνες.

Με την πλήρη αποαναγνώριση των χαρτοφυλακίων, Phoenix και Vega, ύψους 7 δισ. ευρώ, και την τιτλοποίηση Sunrise 1 την οποία η Τράπεζα ενέταξε στον «Ηρακλή ΙΙ», ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στο 23%, στο ήμισυ των επιπέδων στα οποία βρισκόταν στο τέλος του 2020. Η τιτλοποίηση Sunrise 2, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ακολούθησε πρόσφατα με αίτηση ένταξης στον «Ηρακλή ΙΙ», ενώ στη φάση αυτή, η Τράπεζα ολοκληρώνει την περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση Sunrise 3, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν οι διεργασίες για χαρτοφυλάκιο leasing και ναυτιλιακών δανείων.

Ο βηματισμός της Τράπεζας Πειραιώς για την περαιτέρω εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδηγεί σε δείκτη ΝPE 9% και μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι τα νέα κόκκινα δάνεια από moratoria που έδωσε στους κορονόπληκτους πελάτες της και τα οποία έχουν λήξει, κινούνται στα 600 εκατ. ευρώ, ποσό εντός των αρχικών της εκτιμήσεων.

Η Εθνική Τράπεζα οδεύει σε δείκτη ΜΕΑ 6% το 2022, που μεταφράζεται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων το 2021 – 2022 θα ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η μάξιμουμ επίπτωση από τα moratoria λόγω Covid έχει υπολογιστεί σε 600 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, τα δάνεια που θα θεραπευτούν και θα βγουν από το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων υπολογίζονται σε 2,2 δισ. ευρώ.

Στη μείωση των ΜΕΑ της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το 2022 θα συμβάλουν και τιτλοποιήσεις/πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ. Η μεγάλη τιτλοποίηση Frontier, ύψους 6 δισ. ευρώ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις επόμενες 2- 3 εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και ο δείκτης ΜΕΑ στο 12,8%. Από το ποσό των 4 δισ. ευρώ, το 35%, δηλ. δάνεια 1,4 δισ. ευρώ είναι ρυθμισμένα και έχουν μεγάλες πιθανότητες ίασης.

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text