Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ξεπερνούν το σοκ της πανδημίας οι εισηγμένες

Ξεπερνούν το σοκ της πανδημίας οι εισηγμένες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξεπερνούν το σοκ της πανδημίας οι εισηγμένες

Παρότι η αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας συνεχίζεται και το αυξημένο κόστος πρώτων υλών επηρεάζει τις εταιρικές επιδόσεις, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ορισμένων από τους μεγάλους εισηγμένους ομίλους βελτιώθηκαν σημαντικά συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα όχι μόνο του 2020, οπότε υπήρξε καθίζηση μεγεθών, όσο και του 2019.

Η άρση των περιορισμών για την COVID-19, η αύξηση των τουριστικών αφίξεων και η υιοθέτηση μέτρων περιορισμού κόστους τροφοδοτούν την ανάκαμψη των μεγεθών, προκαλώντας αισιοδοξία στις διοικήσεις των εταιρειών ότι ενδεχομένως τα χειρότερα έχουν περάσει. Τη μεγαλύτερη, όμως, βελτίωση αποτελεσμάτων καταγράφουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, λόγω των νέων ψηφιακών έργων που προωθούνται και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο όμιλος ΟΤΕ, που κατά το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 8%, σε 827,5 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι ενισχυμένο κατά 3,3% και διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο. Εμφάνισε κέρδη 241,5 εκατ. ευρώ, από 184,3 εκατ. ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2020, με τα έσοδα περιαγωγής (roaming) –το 2020 επλήγησαν πανευρωπαϊκά λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού– να ανακάμπτουν και να διαμορφώνονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών, που αυξάνεται για τρίτο συναπτό τρίμηνο, ενισχύθηκε κατά 9,6%, σε 758,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, για τη φετινή χρήση αναμένεται ενίσχυση εσόδων και αύξηση της κερδοφορίας.

Παρότι τα μεγέθη της εισηγμένης ευνοούνται από τη σύγκριση με το επηρεασμένο από την πανδημία πρώτο εξάμηνο του 2020, καταγράφουν βελτίωση έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019. Ενδεικτικά, τα κέρδη ανά μετοχή ανέρχονται σε 0,38 ευρώ έναντι 0,20 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, με την εισηγμένη να εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης εσόδων συγκριτικά με ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Η Entersoft, που ειδικεύεται στη δημιουργία λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις, εμφάνισε κατά το πρώτο εξάμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αυξημένα κατά 57% έσοδα – στα 12,58 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ, από 2,7 εκατ., ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 3,3 εκατ. ευρώ (+65%). Τα μεγέθη αυτά είναι σημαντικά μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνα του πρώτου εξαμήνου του 2019, οπότε η πανδημία δεν είχε εκδηλωθεί και ο ενοποιημένος τζίρος είχε ανέλθει σε 8,04 εκατ. ευρώ. Τα βελτιωμένα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου αποδίδονται κατά βάση σε οργανική ανάπτυξη και έως ένα βαθμό σε εξαγορές εταιρειών που πραγματοποίησε η Entersoft.

Στον όμιλο Mytilineos η πανδημία δεν προκαλεί καμία επίπτωση, με τη διοίκησή του, υπό τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, να αναμένει ισχυρότερα μεγέθη και ρεκόρ για τα επόμενα τρίμηνα και συνολικά για τη φετινή χρήση. «Το 2021 θα είναι μια χρονιά μετασχηματισμού και ρεκόρ κερδοφορίας, ενώ το 2022 θα είναι μια χρονιά απογείωσης», έχει αναφέρει ο κ. Μυτιληναίος. Και αυτό επειδή η ζήτηση και οι τιμές του αλουμινίου και τα premiums διαμορφώνονται σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, ενώ το περιβάλλον τιμών και η κατανάλωση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσονται ικανοποιητικά.

Το πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 994 εκατ. και 156 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα (+7%). Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 77 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2020, ενώ αν εξαιρούνταν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (one off), θα ενισχύονταν κατά 51%, σε 81 εκατ. ευρώ, έναντι 53 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ενίσχυσαν κατά το δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη EBITDA κατά 26%, στα 79 εκατ. ευρώ, με την καθαρή κερδοφορία να ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη παραμένουν χαμηλότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, οπότε η λειτουργική και καθαρή κερδοφορία είχε διαμορφωθεί σε 130 εκατ. και 33 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ωστόσο, η διοίκηση των ΕΛΠΕ, που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλό κόστος ενέργειας και αυξημένες τιμές δικαιωμάτων ρύπων CO2, εκτιμά ότι τα επόμενα τρίμηνα η βασική εταιρική δραστηριότητα θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα. Παρότι η έκβαση της πανδημίας αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας, κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν σχεδόν πλήρη ανάκαμψη στη ζήτηση καυσίμων –εξαιρουμένων των αεροπορικών– αλλά και στα περιθώρια διύλισης.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας οδήγησε σε ενίσχυση των μεγεθών της Coca-Cola HBC, που το πρώτο εξάμηνο του 2021 αύξησε, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, κατά 4%, στα 3,2 δισ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 82,6%, σε 235,6 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020.

Ανοδο εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, και τα μεγέθη της Frigoglass, λόγω της ενίσχυσης των επενδύσεων σε επαγγελματικά ψυγεία. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 45,3%, σε 105,7 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 69,7%, σε 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εισηγμένη διεύρυνε τις ζημίες β΄ τριμήνου σε 12,2 εκατ. ευρώ, από ζημίες 3,8 εκατ. ευρώ και κέρδη 8,7 εκατ. ευρώ τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 και 2019, αντίστοιχα. Η άνοδος των ζημιών αποδίδεται κατά μεγάλο βαθμό σε έκτακτες δαπάνες ύψους 13,8 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται με την εκδήλωση πυρκαγιάς σε εργοστάσιο της εταιρείας στη Ρουμανία.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text