Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πρωταθλητής στις αυξήσεις τιμών ο Πειραιάς

Πρωταθλητής στις αυξήσεις τιμών ο Πειραιάς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρωταθλητής στις αυξήσεις τιμών ο Πειραιάς

Πρωταθλητής στις αυξήσεις τιμών πώλησης αλλά και μίσθωσης κατοικιών αναδεικνύεται ο Πειραιάς.

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, το ενδιαφέρον για τις περιοχές πέριξ του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας είναι αυξημένο, με τις τιμές πώλησης των κατοικιών να σημειώνουν διψήφια αύξηση.

Όπως, άλλωστε, προκύπτει από την πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων του δείκτη τιμών SPI (Spitogatos Property Index), που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης μέχρι και κατά 10,1% στην περιοχή της Αττικής. Η άνοδος αυτή αφορά τις κατοικίες που βρίσκονται στα προάστια του Πειραιά, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να διαμορφώνεται πλέον σε 1.270 ευρώ/τ.μ., από 1.155 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο, αλλά και 1,6% υψηλότερη συγκριτικά με το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης, έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση την τελευταία διετία. Στην περιοχή του Κερατσινίου οι τιμές ενοικίασης ενός διαμερίσματος 60 τ.μ. κυμαίνονται στα 430 ευρώ, όταν το 2020 οι τιμές ενοικίασης διαμορφώνονταν από 300 έως 380 ευρώ.

Στον Κορυδαλλό οι τιμές για αντίστοιχο διαμέρισμα κυμαίνονται στα 450 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ξεκινούσαν από 350 ευρώ και το 2019 κυμαίνονταν από 270 έως 350 ευρώ.

Επίσης στο Μοσχάτο οι τιμές ξεκινούν από τα 560 ευρώ, όταν το 2020 κυμαίνονταν από 400 έως 450 ευρώ και, τέλος, στη Νίκαια οι τιμές μίσθωσης κατοικιών περί τα 60 τετραγωνικά μέτρα ξεκινούν από τα 450 ευρώ και διαμορφώνονται ανάλογα με τη θέση του ακινήτου αλλά και την παλαιότητά του. Το 2020 οι αντίστοιχες τιμές ενοικίασης κυμαίνονταν από 340 έως 430 ευρώ, ενώ το 2019 από τα 230 ευρώ μέχρι τα 370 ευρώ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Σήμερα ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, συγκεντρώνει τα επενδυτικά βλέμματα, καθώς τα νέα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να αλλάξουν άρδην την όψη της πόλης.

Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα αστικής ανάπλασης στον Δήμο Πειραιά, με έργα και επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, είναι αυτό της περιοχής του Αγίου Διονυσίου. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών για την πόλη του Πειραιά, που έχει ως σκοπό την "αναγέννηση" μιας μέχρι πρότινος υποβαθμισμένης περιοχής. Το έργο αφορά έκταση 470.000 τ.μ. και στηρίζεται στις συνδυαστικές ενέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Μια επένδυση που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε έπειτα από 5 χρόνια εντατικών εργασιών, δίνοντας μια νέα μορφή διεθνών προδιαγραφών σε τρία οικοδομικά τετράγωνα στον Πειραιά που είχαν αφεθεί στη φθορά του χρόνου για δεκαετίες. Πρόκειται για τα τρία οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, το "Piraeus Port Plaza", το πρώην κτιριακό συγκρότημα της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Η Dimand ανέλαβε τόσο την κατασκευή όσο και τη διαχείριση της ανάπτυξης του έργου, ολοκληρώνοντας την παράδοση των χώρων γραφείων, συνολικής δυναμικότητας 7.500 εργαζομένων.

Βάσει χρονοδιαγράμματος και σε απόλυτη συνεργασία με τον δήμο, προχωρά η αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, του δεύτερου υψηλότερου κτιρίου στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Το project υλοποιείται από την κοινοπραξία Dimand-EBRD και την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, που ανέλαβαν να μετατρέψουν τον Πύργο σε σύγχρονο κτίριο γραφειακών και εμπορικών χώρων. Το κτίριο έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους.

Το έργο της αναβάθμισης του Πύργου Πειραιά είναι ύψους της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ κι έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022. Περιλαμβάνει τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με προστατευτικό κέλυφος, ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξή του σε τοπόσημο της πόλης.

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις και το σχέδιο αξιοποίησής του προβλέπει τη δημιουργία καταστημάτων, γραφείων, χώρων εστίασης, καθώς και ενός πολυχώρου πολιτιστικών λειτουργιών για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος που χαρακτηρίζει την πόλη και το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά.

Nα σημειωθεί ότι ο ανάδοχος θα έχει για 99 χρόνια τη διαχείριση και εκμετάλλευση του Πύργου, ενώ το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο είναι 1,01 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Μικρολίμανο.

Η μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής προβλέπει κατεδάφιση των υπαρχουσών παράνομων κατασκευών στη γραμμή της παραλίας, μετακίνηση των τραπεζοκαθισμάτων σε άλλο σημείο του κοινόχρηστου χώρου, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας 3,5 μέτρων όπου θα απαγορεύεται η στάθμευση, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων, ασφαλτικά έργα, αναβάθμιση του αποχετευτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθορισμό νέων χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες και νέα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό "Αγία Μαρίνα - Πειραιάς". Οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και περιλαμβάνουν σήραγγα μήκους 7,6 χλμ. και 6 νέους σύγχρονους σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο). Ήδη το περασμένο καλοκαίρι παραδόθηκαν προς χρήση στο επιβατικό κοινό οι 3 πρώτοι σταθμοί, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια.

Το σύνολο της επέκτασης της Γραμμής 3 αναμένεται να δοθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του καλοκαιριού του 2022. Έτσι, στον σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (Γραμμή 1 και Γραμμή 3), το λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Τραμ, διευκολύνοντας τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text